m

Test HTC Sensation XL

Stor telefon med lite för stort pris

Android / Hårdvara

HTC har släppt en hel drös med modeller under hösten, så många att till och med vi prylnördar blir förvirrade. Men vad HTC Sensation XL handlar om kan inte undgå någon - här handlar det om något stort.

Men det första som möter en när man öppnar lådan är inte en gigantisk skärm utan hörlurar som det står Beats på. HTC har ju köpt Beats och vi kommer nog få se fler lurar med den loggan tillsammans med HTC-telefoner. Men lurarna i HTC-lådan är inte tillverkade av Monster så vitt vi förstår - de som gjort de lurarna som kostar en rejäl slant som gjorde Beats kända. Jag kan inte använda inear-lurar och herr Gordon har haft fullt upp med annat så lurarna har vi tyvärr inte testat vilket är lite tråkigt.

En sak kan vi dock säga - själva luren är av metall och känns väldigt gedigen, så gör även sladd och kontakt. Fjärrkontrollen däremot är det plastigaste skiten vi känt på någonsin tror jag - varför inte göra ett fantastiskt jobb hela vägen? Mycket konstigt och trist.

Läs fortsättningen av testet under "Läs mer".

När man plockat upp lurarna dyker då det som är XL - skärmen. 4.7 tum härlighet är mycket, men telefonen är ungefär lika stor som en Motorola Razr med 4.3 tums skärm - gillas! Stor skärm har ju så klart sina för och nackdelar, de solklara fördelarna möter en när man tittar på media eller när man spelar. Nackdelen är att telefonen blir svårare att handskas med, något som inte görs bättre av att baksidan är hal som en ål.

När man står där på tunnelbanan med luren i ena handen och den andra handen upptagen med att hålla i sig i en illaluktande gubbe är man inte så kaxig. Rätt många moment - speciellt på den övre delen av skärmen, eller skrivande - görs med tungan rätt i munnen och en viss noja över att man snart kommer att tappa härligheten.

När man väljer en större skärm till sin dator följer oftast högre upplösning med på köpet, resultatet blir att man får plats med fler saker samtidigt och blir mer effektiv. Tyvärr är XL-skärmen av låg upplösning, futtiga 480x800 pixlar har hittat in på skärmen vilket gör att pixlar per tum ramlar under 200. Den 1.2 tum mindre skärmen på en iPhone 4 har upplösningen 640x960 pixlar och en pixeltäthet på 326, den nästan (4.65 tum) lika stora skärmen på Samsung Galaxy Nexus klämmer in 1280x720 pixlar och har en pixeltäthet på 316 (även om det är pentile).

Den relativt låga ppi:n märks inte av så mycket i kvaliteten på skärmen, den är av IPS typ och har därmed bra betraktningsvinkel. Men det gör att man inte får plats med mer på skärmen än på en mindre skärm utan rätt ofta så känns bara allt förstorat. Ikonerna i toppraden känns gigantiska, det får plats typ fyra notifieringar i notifieringsbaren och drar du upp en meny så får du plats med åtta saker på den gigantiska skärmen. Även vissa appar, som Facebook, lider av detta.

Resultatet är att man ibland känner sig som en pensionär med en Doro-telefon. Tyvärr gör det även webbsurfandet lidande, eftersom text inte går att läsa på "vanliga" siter utan ett evigt zoomande vinner man inte speciellt mycket med den större ytan.

Men om sagt, det är väldigt trevligt för media och annat där storleken verkligen spelar roll. Och skulle jag fått betala samma peng för en 3.5 tums skärm med 480x800 hade jag nog valt 4.7 tum - men helst något där i mellan.

Kameran på XL är på pappret lysande, 2.2 bländare, 8 megapixlar och HD-video. Jag har tyvärr inte hunnit hårdtesta kameran under tiden jag haft den och ska inte uttala mig närmare om den, men den är helt klart duglig! Är det så mörkt att blixt behövs har den problem att fokusera, det är väl det enda konstiga jag hittat. De inbyggda filtren som finns är väl inte så fantastiska, men en skön krydda.

Om man gillar HTC Sense eller inte är en högst personlig åsikt, men det flyter på bra trots att telefonen "bara" har en kärna på 1.5 GHz. HTC har fortfarande inte lyckats får pli på känslan när man scrollar men annars flyter som sagt allt på som det ska.

Känslan i hårdvaran är god och även här är tycke och smak så klart olika - mitt problem är att designen känns betydligt mer lågpris än vad som står på prislappen. Själva bygget finns det dock inget att klaga på.

Vilket för oss över på priset - i dag får man en XL för runt 5500 kronor vilket är rätt saftigt när man kan få en Galaxy Nexus för runt 5400 kronor. Visst får man med ett par bra lurar och den har en bra kamera, men den låga upplösningen på skärmen och avsaknaden av Android 4 är klara nackdelar jämfört med Nexusen.

Nä, prislappen gör att jag har svårt att rekommendera den här med gott hjärta. Tyvärr.

Läs mer
Volkswagens kommande elbil ska vara för alla
I.D. Neo ska kosta under 250.000 kronor 
55.1°
+
Bobby Green
0
Ytterligare rykte pekar på Netflix-producerad Diablo-serie
Stay awhile and listen 
46.9°
+
André Stray
0
Bethesda lät döende 12-åring spela Fallout 76
Fint! 
55.7°
+
André Stray
0
Det blir verkligen ingen diesel i en Porsche i framtiden
Yihaaa! 
48.8°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Operation Finale
Oscar Isaac går på nazistjakt 
42.7°
+
André Stray
0
Tut i luren - 10 år sedan första Android-luren släpptes
Operativsystemet som idag dominerar mobilmarknaden 
46.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Devil May Cry 5 får mikrotransaktioner
Köp Red Orbs för riktiga pengar 
19.8°
+
André Stray
0
En första titt på säsong 22 av South Park
Nya säsongen drar igång i veckan 
47.7°
+
André Stray
0
Kingsman 3 har premiär november 2019
Matthew Vaughn skriver och regisserar 
42.6°
+
André Stray
0
Nepal har fördubblat antalet vilda tigrar på nio år
Hoppas fler länder gör samma sak 
68.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kojima Productions visar lite mer Death Stranding
Ny trailer med Troy Baker! 
42.2°
+
André Stray
0
Nu slutar Stockholm med papper i parkeringautomater
Allt blir digitalt 
52.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Bumblebee
Verkar vara Transformerfilmen vi väntat på 
44.5°
+
André Stray
0
Bragi stämmer OnePlus
För användandet av varumärket Dash 
31.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pryltjuvar snabbt gripna efter klantig stöld
Pro tip. Sno inte GPS-sändare 
48.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det verkar bli Comcast som köper Sky
Fox och Disneys bud räckte inte till 
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Disneys VD anser att det kanske har blivit för mycket Star Wars
Ska bli lite lugnare på Star Wars-fronten framöver 
53.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Danmark fixar körkort i mobilen
På sikt ska alla danska id-kort digitaliseras 
60.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
22.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
20.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
30.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
51.4°
+
Wille Wilhelmsson
0