m

Android Ett par veckor med Galaxy Nexus

Världens bästa Android just nu

Android / Hårdvara

Efter ett par veckor med min nya ögonsten kan jag inget annat än tala gott om den. Jag rekommenderar den till alla som förstår konceptet internet, Gmail och fri skrivbordsyta. Visst, några naglar i ögat kvarstår i Googles egna, råa implementation av Android men enligt min uppfattning kommer det inte behövas någon ny telefon på ett år, till nästa Nexus pirrar igång begäret igen.

Operativsystemet, Android 4.0, ICS
Den främsta faktorn till att köpa sig en Nexus är att man ständigt har de senaste uppdareingarna av den rena versionen av Android. Hur mycket de andra tillverkarna än slipar på sina skal så går det inte att komma ifrån att de ligger en version efter, inte sällan innebär det (om tillverkaren ens orkar) upp till ett halvår. En evighet i telefonvärlden. När nexusägaren fått "Jellybean" så får de andra androidägarna snällt stå bredvid och titta på. Vill man äga en telefon som hänger med och utnyttjar sin fulla prestanda eller vill man ha, en till pappret, bättre telefon som egentligen är sämre på alla plan? Nexus är helt enkelt en Android-telefon som Google tänkt sig att den ska vara, rent, fint gränssnitt som oftast flyter på grymt bra, med en funktionalitet och möjlighet till förändring som är oslagbar. Skälet till att jag inte valde att köpa den billigare telefonen Galaxy SII, trots bättre hårdvara på vissa plan, är helt enkelt att jag kan lita på mjukvaran istället för att ständigt vänta på den. Det kommer vara så "top notch" det kan bli under telefonens livslängd.

Googles mjukvara och appar är rejält mycket mer behagliga för ögat, både i flyt och estetik. Detta endast genom att jag klivit upp från Android 2.3.x till 4.0(.1). ICS bjuder på det nya Holotemat som också letar sig in i appar, allt ser mer enhetligt och behagligt ut. Jag skulle ha svårt att gå tillbaka till en telefon med äldre OS endast på grund av att just appar generellt beter sig mjukare, bättre och är snyggare i ICS. Den enda nageln i ögat av Googles appar är Google Reader i dagsläget. Flytet saknas och vissa irriterande moment som halvtrasiga delningsfunktioner till G+ och avsaknad av svart färgtema är påtagligt. Det är dock likväl den bästa RSS-appen till Android för mina behov.
"Telefon-appen", dialern, är fortfarande en av de största WTF:en man kommer stöta på och det är synd. Det liksom gnager att man måste tanka ned en tredjepartsapp för att kunna leta upp sina kontakter snabbt och smidigt via T9-funktion. Den ser ju fräsch ut och vissa funktioner är uppskattade, men att den inte letar upp kontakter aktivt medan jag knappar in nummer gör mig vansinnig. Jag hoppas att de tar tag i det här till nästa version av Android men en liten känsla säger mig att de skippat implementeringen på grund av patent eller dylikt. Alarmet kommer man åt enkelt genom att "peta" på skrivbordsklockan och den är däremot förbättrad, man blir inte längre frustrerad av att ställa in larmet! Allt som oftast fungerar ICS precis som man förväntar sig och Android har dessutom aldrig varit snyggare, de som inte delar den åsikten har ju såklart alltid möjligheten att ladda ned andra launchers med en massa andra teman och färger.
Google Music är helt klart inne på rätt spår. Kan ha varit för att jag ansökt om att få ta del av betan via proxy tidigare men jag kan nästan ge mig tusan på att de öppnat upp en beta för oss svenskar som köpt just Nexusen. Equalizern är stabil, man kan ladda upp 20 000 låtar från datorn och synka hur sjutton man än önskar (ett personligt spotify!) och appen är lättnavigerad. Det enda jag saknar av den i dagsläget är också något jag förväntar mig att ett sökmotorföretag ska klara att leverera, att den inte laddar ned omslagen på de skivor som saknar det. I stället får omslaget en slumpad pastellfärg.

Telefonen är riktigt rapp på alla sätt och vis. Appar och spel laddar snabbt, surfning går enligt min känsla i princip så fort nätet tillåter (med Flash lite segare så klart), appar som är optimerade för ICS flyter riktigt fint och de mindre anpassade apparna flyter ändå på bättre än brukligt. GTAIII är ett spel som inte är några problem att dra av, trots ett mindre modernt, om än högt klockat grafikchip. Det beror med största sannolikhet på att chipet är väl beprövat, med bra drivrutiner i ryggen, till skillnad från en del andra telefonmodeller med likvärdig eller bättre pappersprestanda. Telefonen är helt enkelt tillräckligt rapp för att jag i dagsläget ska känna mig mer än tillfredställd, samtidigt som det mesta bara funkar. Telefonen är knirrfri och styv trots att utsidan består av plast som omgärdar den gigantiska glasskärmen. Under plasten hittar vi nämligen en väl tilltagen ram i aluminium som defenitivt gör susen för känslan. Trots att telefonen inte är täckt i glas, aluminium och stål så känns den "dyr" och ligger bra i min hand.
Det man bör tänka på är storleken på telefonen. En stor del av mjukvaran och temat "Holo" bygger navigeringen kring att man ska kunna nå alla punkter på skärmen, med en liten hand kan det bli knepigt. Om det kan kännas som en dealbreaker så känn på telefonen innan köp!

Kameran är kanske inte den skarpaste och bästa i sin nisch, det den dock gör bättre än någon annan jag testat, är att ta bilder fort. I stillbildsläget tar kameran mellan 1-3 bilder i sekunden, löpande. Autofokusen är kvick och vill man ta en stillbild eller åtta medan man filmar så går det bra. Möjligheten att ta timelapse-sekvenser är otroligt uppskattad samt möjligheten att ta bilder i panoramaläge. Att de sedan lagt på ett riktigt kompetent redigeringläge gör det ju inte sämre. De effekter man kan lägga på under filmning live är ju lite kul och oftast fungerar ansiktsigennkänningen bra men än så länge känns det mest som ett "proof of concept". Allt som allt är det den bästa mobilkamera jag ägt trots att den kanske inte tar de vackraste eller skarpaste fotona, det gör ingen mobilkamera idag i vilket fall. Är man riktigt sugen på att ta bra bilder har man ju alltid en systemkamera med sig.

Skärmen är som jag skrev om förut riktigt skarp trots Pen Tile. Klart kommer jag som den dot-pitch-junkie jag är se fram emot en Amoled+ om ett år till nästa Nexus men man ska verkligen vara nitisk och oftast sitta riktigt nära skärmen för att se bristerna, då ska man dessutom veta efter vilka brister man ska leta.
Svärtan i skärmen är total på de ställen det ska vara det, jag förundras fortfarande lite över det varje gång jag kickar igång appdockan. Vitbalansen är ju då å andra sidan rätt off (tack vare AMOLED-tekniken ) men utan andra referens-skärmar i närheten att jämföra med så blir det inte heller störande ur användarsynpunkt. Det största problemet med skärmen är strömslukandet. Skärmen är stor och det är många pixlar som kräfva ström! Tekniken blir mer och mer rafinnerad för varje krympning och jag tror att en likvärdig skärm kommer dra två tredjedelar så mycket om ett år. Det hjälper oss ju föga i dagsläget så det gäller ju att hitta så mörka teman som möjligt för att spara soppa. Telefonen orkar med allt mellan fyra till sex timmar aktiv speltid (beroende på spel och belastning) utan problem men där någonstans ligger också gränsen idag om man inte har allt i svart förstås.

Batteritiden kan dock vara riktigt strålande beroende på hur du använder telefonen! Som ni kan se på någon av bilderna klarade sig min Nexus i över två dygn på ett väldigt slappt standbytest. Det innebär att förutom viloläge och synk av twitter, facebook, alla Google-appar och MS-Exchange så har: Skärmen varit på i en strax över en timme, Wi-Fi i åtta timmar, appar har installerats och facebook, G+ samt Twitter använts. (Kunde inte hålla mig). Om man ser till ren standby-prestanda så ser jag inga problem med att bräcka tre dygn. Då kommer ju telefonen dock inte till användning men det är ett tecken på att Android blivit bättre på att hantera sitt viloläge och drar minimalt när telefonen inte används. Skärmen drar multum på maximal ljusstyrka men du borde absolut klara dagen som vanligt eller bättre jämfört mot din gamla telefon.

Allt som allt kan jag inte göra annat än rekommendera Galaxy Nexus och samtidigt passa på att kröna den till bästa köp just nu (om du är inne på spåret Android). Det är, och kommer vara, den mest kompetenta och kompatibla telefonen ett bra tag framöver. Den är snabb, responsiv med grymt många förbättringar under skalet sedan tidigare Nexus -och OS-versioner, dessutom kommer alltid ny och förbättrad mjukvara alltid först till den här telefonen.


Har du frågor eller synpunkter på telefonen så ska jag försöka ta mig an dem fram över och slänga upp svaren i posten.

#Telefonen blir varm kring kameraområdet: Yes, Processorn sitter där helt enkelt. Den utvecklar en del värme under högre belastning.

#Ordlista saknas: Typ. Den ger förslag och man kan lägga till egna ord men om man vill låta telefonen skriva vad man tänker så bör man ladda ned SwiftKeyX

#Jag vill kunna kontrollera mina LED-notifikationer bättre: Det blir till att ladda ned en app för det: Lightflow.

Läs vidare...
Här är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
44.4°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
41.1°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
32.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
32.5°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
17.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
30.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
49.6°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
43.8°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.6°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.5°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Fallfunktionen i Apple Watch 4 behövs sättas på manuellt
I alla fall om du är under 65 år 
41.2°
+
Roger Åberg
0
Peugeot 508 och 3008 blir laddhybrider
Lanseras nästa år 
41.7°
+
Bobby Green
0