m

LG presenterar (äntligen) G3

Stor, högupplöst men fortfarande med plastbaksida

Android / LG

LG har - med draghjälp av riktigt bra Nexus-modeller - tagit sig ur det träsk de var i för några år sedan och presterar i dag riktigt bra. Deras G2-modell från förra året fick finfin kritik (jag gillade den skarpt) och verkar ha sålt riktigt bra så när de nu skulle presentera uppföljaren G3 var förväntningarna på topp.

Men infriades dem?

"Jodå" är väl det tråkiga svaret på det. Vi börjar med besvikelsen - den metall som har synts i de teasers och läckta bilder är bara yta och baksidan är "bara" ett plastskal. Visst ser det bättre ut men det är långt ifrån den känsla som till exempel HTC levererar med sin One. Visst gör det telefonen lättare, men man hade nog kunnat kosta på sig ett tunt metallskal tycker jag ändå.

En anledning till att det inte är metall kan vara att telefonen har trådlös laddning och man lanserar telefonen med ett ihopfällbart ställ just för trådlös laddning som man får med på köpet om man förhandsbokar sin telefon hos Tre - som annars kostar runt 400 kronor.

Baksidan går att att byta ut om man vill ha det nya skärmskyddet som man kallar för QuickCircle. Det är alltså inte ett traditionellt skal utan man ersätter den vanliga baksidan med ett som sitter ihop med skärmskyddet. Rätt smart lösning faktiskt som tar ner vikten lite och framförallt gör det baksidan snyggare. Skärmskyddet har en rund ring där skärmen visas och där får man med dubbelknack en klocka och vissa snabbfunktioner, bland annat går det att ta bilder utan att fälla upp skyddet eller kolla senaste samtalen. Lite smart, men hur användbart det är i verkligheten ser vi först vid ett längre test. Även om HTC's skal nog är sexigare så är detta bättre, dels kan man ta bilder med kameran med det på (alltså med skärmskyddet vridet till baksidan), dels känns det inte riktigt lika ivägen som HTC-skalet när man tex skriver på tangentbordet eftersom det ligger platt mot telefonen.

Men om man struntar i baksidan och istället tittar på framsidan (utan skydd) hittar man något stort, nämligen en gigantisk skärm på 5.5 tum och den smått galna upplösning 2560x1440 pixlar. LG ska verkligen ha cred för att man lyckats göra en telefon med så lite döyta på framsidan (76.4% är skärm) vilket gör att 5.5 tum nästan är acceptabelt men det känns ändå som att LG lite, lite har gjort den här telefonen för att de kan - störst är inte alltid bäst.

Storleken är ändå som sagt acceptabel och sitter man och kollar mycket på video är ju mer skärm knappast något dåligt. Att dessutom ha en skärm med så många pixlar är inte heller tråkigt. LG vill ta död på "myten" om att ögat inte kan se mer än 300ppi med jämförelsen med att tryckta saker ofta levereras i 400-600 ppi men det känns ärligt mest som en skrytsak, en upplösning på 538 ppi är galet men man kan kanske inte ha för många pixlar? LG lovar att de många pixlarna inte ska påverka batteritiden, något som vi hoppas stämmer - G2:an var en av de första telefonerna med riktigt bra batteritid och vi hoppas att G3 fortsätter på det spåret.

Kameran är på pappret inget märkvärdigt, 13 megapixlar. Här har istället LG satsat på att stoppa in en liten laser för att sköta autofokusen. Också detta är rätt svårt att avgöra utan att testa under en längre tid men det kändes helt klart lovande i de första testen! Enligt LG sätts fokusen på 0.276 sekunder. Se videoklippet nedan.

Även bättre bildstabilisering har hittat in i kameran, men annars fokuserar man främst på frontkameran och selfiegenerationen. Man kan ta bilder genom att hålla upp handflatan och sedan knyta den, men det känns mest krystat. Eller så är jag för gammal. En rolig sak är annars att video ska fångas i samma upplösning som skärmen, dvs 2560x1400. Inte 4K, men inte illa.

Mjukvaran var förut en katastrof med LG men har blivit bättre. Även LG har fattat trenden med platt design och det mesta känns enkelt och rätt stiligt. Man gav en snygg passning till Samsung och poängterade stolt att man valt färger som är lugna och harmoniska...

Man har jobbat på en hel del "smarta" saker, som smarta alerts om ditten och datten. Det känns mest som att det kommer att bli irriterande dock. Tangentbordet har också gjorts "smart" vilket kanske är en överdrift men det höll bra klass och gick att skriva fort på.

Priset för G3 ligger till en början på 5499 kronor med 2 GB RAM och 16 minne och 5999 kronor med 3 GB RAM och 32 GB minne, något som lär sjunka rätt snabbt med några hundralappar. I det priset får man inte med fodralet med hålet...

Är den värd det då? Jämför man med Samsung S5 tycker jag nog det, den ligger redan i rek-pris 500 kronor billigare än den och känns på många sätt trevligare enligt mig. LG börjar få styr på gränssnittet och hårdvaran är imponerande. Jämför man med HTC One M8 eller Sony Z2 är det svårare, då handlar det mer om känsla i bygge och andra mer subjektiva saker.

Att LG kan göra bra saker kände vi med Nexus 4 och 5 och G2 och även om G3 inte är så fantastisk och superduper som LG vill att den ska framstå är de helt klart på rätt väg och en av de spelare som faktiskt kan leverera en topptelefon i dag.

Säljstart under veckan efter midsommar.

Fortsätt att läsa om LG G3...
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
46.5°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
44.0°
+
André Stray
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
30.8°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
41.9°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.8°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
41.9°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
59.0°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.7°
+
Roger Åberg
0
NASA planerar att använda måndamm som byggnadsmaterial
Ska vi bo i jordhyddor på månen? 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Instagram börjar testa georestriktioner
Värt 
33.5°
+
André Stray
0
Svensk spelutvecklarskola näst bäst världen
En fjäder i hatten för FutureGames 
49.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kuben i Fortnite: Battle Royale har äntligen stannat
Loot Lake är nu en stor studsmatta 
31.3°
+
André Stray
0
Alibaba lägger ner planer på att skapa en miljon arbeten i USA
Efter USA:s strafftullar mot Kina 
52.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte The Walking Dead kommer att fortsätta i ett årtionde till
Det ryktas komma filmer och spinoffer 
19.1°
+
Wille Wilhelmsson
0