m

Två små premiumlurar som imponerar

Sony Xperia Z3 Compact och Samsung Alpha levererar på olika sätt

Två små premiumlurar som imponerar
Android / Övrigt

Om Apple var långsamma med att släppa telefoner med stor skärm har de andra tillverkarna varit långsamma med att släppa telefoner med "lagom" stor skärm som har premiuminnehåll. Sony levererade förra året med sin Z1 Compact och när de i år släpper Z3 Compact (det blev aldrig någon Z2:a) får de konkurrens av Samsung Galaxy Alpha.

Båda två lurarna känns riktigt välbyggda men de har valt lite olika vägar att gå. Sonyn släpps i fyra olika färger och först testade vi den gröna som jag måste säga inte alls passar mig i smaken. Funkar kanske i andra delar av världen men här är vi nog lite för rädda för att testa "roliga" färger. Den svarta versionen känns betydligt bättre och lyxigare av någon anledning.

Runt om telefonen finns en godisrand som är betydligt mer synlig på den gröna än på den svarta, den gör luren skön att hålla i och man inbillar sig att den är lite mer skyddad än andra telefoner - detta är nog troligen mest inbillning. Baksidan fortsätter i Z-andan och har glas vilket gör telefonen rätt hal att ha och göra med men eftersom storleken är så behändig är detta inget större problem.

Samsung Alpha är det finaste som Samsung har släppt någonsin. Med råge. Det här är en riktig liten pärla faktiskt och metallramen gör att telefonen känns riktigt lyxig. Kritikerna var snabba att prata om likheter med iPhone 5 men jag tycker att den här har en egen karaktär faktiskt. Telefonen är rätt kantig men det är bara härligt i min bok eftersom greppet blir riktigt bra. Baksidan är i samma material som S5:an men att det är riktig metall runt om gör att materialet känns betydligt exklusivare än på S5:an.

Även om Sonyn inte alls känns dålig vinner Samsung designronden. Och det är nog första gången.

Telefonerna är nästan exakt lika breda men Samsungen är aningen högre, mycket tack vare de fysiska knapparna under skärmen. Båda är klart behändiga att hålla och hantera. Skärmarna är 4.7 tum på Samsung och 4.6 tum på Sonyn och det är av lite olika karaktär. Upplösningen är densamma men Samsung har val OLED och Sony har valt LCD IPS. Jag vet faktiskt inte vilken jag gillar bäst, det är nog en smaksak. Samsung levererar bäst färger och svärta men skärmen ligger inte lika tight mot glaset som på Sonyn.

Samsung kör som sagt vidare på fysiska knappar medan Sony kör hemknapparna i skärmen, det senare alternativet är klart bäst i mitt tycke och jag hade gärna varit utan de fysiska knapparna.

Kamerorna är på pappret av bra kvalitet. Samsungen har samma sensor som i S5 men man använder bara 12 av de 16 megapixlarna eftersom man helt enkelt inte har tillräckligt med djup för att använda alla 16. I Sonyn sitter en 20 megapixels kamera.

Jag tog de två lurarna på ett litet äventyr och bilderna ser ni här ovan. Båda två gör ett ok jobb men det är inte så att jag trillar av stolen direkt. Knapp vinnare får ändå bli Sonyn.

Prestandamässigt är det två lurarna klart dugliga, ingen av dem är till för superanvändare och prestandan räcker gott och väl till. Man vill väl alltid ha mer men båda täcker gott och väl mina krav på prestanda.

Mindre telefoner betyder mindre skärmar men också mindre batterier. Sonyn är lite tjockare (8.6 vs 6.7 mm) och tyngre (129 g vs 115 g) än Samsungen men det är något jag kan leva med eftersom det betyder betydligt större batteri (2600 mAh vs 1860 mAh). Både Sony och Samsung har lösningar för att spara batteri. Jag älskar Sonys Staminaläge och Samsungs Power Saving Mode eftersom det inte bara sparar batteri utan även låter en vara ostörd - telefonen slutar hämta Facebook-likes och spammail vilket ibland kan vara riktigt, riktigt skönt. Sonyn är dock lite smartare eftersom den slår på alla datatjänster när man trycker igång skärmen.

Vill man verkligen spara batteri har båda telefonerna sitt ultraläge. Samsungen startar i princip om, dödar alla program och låter en bara ringa och SMSa. Man ställer till och med in telefonen i ett svartvitt läge. Bra om man är i vildmarken och verkligen vill spara på sista gnuttan batteri men inget man vill leva med direkt. Sonys ultraläge dödar också allt utom vissa funktioner men skärmen fortsätter visa färg även om bakgrunden blir svartvit.

I verkliga livet vinner Sony batterironden med hästlängder. Jag gillar verkligen Samsung Alpha men en telefon som vid 18-tiden har 15% batteri kvar efter rätt normal användning duger inte i dag. Så är det bara (detta utan powerläget).

Annat är det med Z3:an. När detta skrivs är klockan elva på kvällen och Z3 Compact har över 47% kvar och då har den används rätt duktigt och legat på med full ljusstyrka en halvtimme under fotograferingen. Den borde alltså klara natten och en bra bit av morgondagen utan att somna.

Ingen av telefonerna hade inte sina strömspararlägen igång under testet. Slår man på dessa kan man nog få ok upplevelse med Samsung Alpha och extraordinär upplevelse med Z3 Compact.

Så om man vill ha en vettig Android-lur i bra storlek, vilken ska man välja? Som sagt så är Alphan den första Samsung-luren som jag gillat på väldigt länge, om än någonsin. Inte ett uns av plast och känslan är fantastisk. Lite högre men också lite lättare och tunnare än Sonyn. Så länge man inte sätter på den vinner Samsung faktiskt.

När man sätter på den drabbas man däremot av TouchWiz som även om det har blivit bättre är en riktigt trist historia. Sony har tonat ner sitt skal med åren och är i mina ögon helt ok även om vanilla alltid vinner i längden. Att Sonyn räcker hela dagen - och mer där till - gör den till en klar vinnare när allt kommer omkring.

Samsung Alpha känns snäppet mer premium än Sonyn i utseendet och det syns på prislappen, Samsung Alpha kostar 5890 kronor (med 32 GB) och Sonyn kostar 4690 kronor (med 16 GB). Om Alphan inte hade levererat så dåligt på batteritiden hade jag kunnat motivera prisskillnaden men nu blir priset bara ytterligare en anledning att välja Sonyn.

Uppdatering
Glömde en inte helt ointressant detalj: Z3 Compact är vattentät vilket Alphan inte är. EN detalj kan tyckas, men det är faktiskt rätt tryggt och härligt med vattentäta telefoner...

prisjakt.nu

Läs mer
Dyson släpper den smarta lampan Lightcycle
Sägs kunna simulera naturligt dagsljus 
29.7°
+
Wille Wilhelmsson
Enkelt att lyssna på andra Tele2-kunders mobilsvar
Säkerhetslucka ska ha funnits i flera år 
19.8°
+
Wille Wilhelmsson
Windows Defender kommer till macOS, Chrome och Firefox
Fast macOS-versionen får givetvis ett nytt namn 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
Försvaret vill inte att staten säljer av sin andel i Telia
Anser att det kan leda till allvarliga konsekvenser för rikets säkerhet 
65.1°
+
Wille Wilhelmsson
Tut i luren! Flat Beat med Mr. Oizo fyller 20 år idag!
Perfekt att dansa till 
56.0°
+
Bobby Green
GDC 2019 Troll är ännu ett fett demo för Unreal Engine
Med Alicia Vikander 
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
Valve visar upp ny design av Steam-biblioteket
Uppdateringsinfo och snabbare interaktion med vänner 
51.2°
+
André Stray
Så agerar Ian McKellen med sina ögon
Nu kommer ni aldrig kunna sluta tänka på det 
49.3°
+
Bobby Green
Ska Walmart också starta tjänst för att streama spel?
Rykten påstår det 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
Spelbolag får böter för att inte ha respekterat Spelpaus
Två företag bötfälls med 4,1 miljoner kronor 
73.5°
+
Wille Wilhelmsson
Sex stycken personer polisanmälda för filmning av trafikolycka
Oacceptabelt beteende 
93.8°
+
Bobby Green
Microsoft kan nu lagra data i DNA
Men det dröjer nog ett tag innan det kan ersätta hårddiskar 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
I morgon kan du blöda för järntronen i Stockholm
GeBlod och HBO Nordic arrangerar Bleed for the Throne i Kungsan 
48.1°
+
Wille Wilhelmsson
Nu lanserar Telia e-sim-kort
Kommer till Apple Watch 29 mars 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
Microsoft bygger datacenter i Gävle och Sandviken
Fick bygglovet beviljat i veckan 
53.4°
+
Wille Wilhelmsson
Teaser för Deadwood-filmen släppt
Har premiär 31 maj 
41.7°
+
André Stray
Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 släpps nästa år
Oj, vilken överraskning! 
47.2°
+
André Stray
PewDiePies fans börjar sprida ransomware
Vill att deras hjälte ska förbli störst på YouTube 
12.1°
+
Wille Wilhelmsson
Kraschade Boeing-flygplan saknade ett säkerhetslarm
Det var något som kostade extra men som kommer att inkluderas nu 
14.6°
+
Wille Wilhelmsson
Facebook lagrade hundratals miljoner lösenord i klartext
Som anställda på Facebook hade tillgång till 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
Volkswagen bildar konsortium med svenska Northvolt
Ska forska kring utvecklingen av batterier tillsammans 
57.9°
+
Bobby Green
The_Happy_Hob klarar alla Soulsborne-spel utan att bli träffad
Imponerande! 
42.6°
+
André Stray
En ordentlig titt på Battlefield V: Firestorm
Samt gameplay från diverse medier 
41.8°
+
André Stray
Ny trailer för John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Pang, pang! 
45.8°
+
André Stray
Snubbar gripna efter att ha filmat motellgäster som hade sex
Sålde streamingtjänst för de som ville kolla 
30.1°
+
Wille Wilhelmsson
Postnord ska börja lämna paket vid dörren
Om man föredrar det framför postombud 
64.4°
+
Wille Wilhelmsson
Nu kan man lyssna på Björn Ranelid i telefonkön
Byt ut pausmusik mot Ranelid i företagets telefonväxel 
28.3°
+
Wille Wilhelmsson
Gammal Bubbla med Subaru-hjärta
Inspirerad av en bild 
42.0°
+
Bobby Green
GDC 2019 Rebirth är ett fett demo för Unreal Engine 4
Från svenska Quixel 
50.9°
+
Wille Wilhelmsson
Disney äger nu Fox
Jätteaffär avslutades igår 
15.6°
+
Wille Wilhelmsson
Uppdaterat Vi litar mer på Systembolaget än Sveriges universitet
Men allra minst litar vi på Twitter 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
Sekiro: Shadows Die Twice kan dra åt fanders – men vi älskar det
Vi har dött massvis i From Softwares nya spel 
43.8°
+
André Stray