-
m

Hyundai presenterar Intrado

Drivs av bränsleceller

Bil / Hyundai

För ett tag sedan släppte Hyundai en teaserbild på den bränslecellsdrivna konceptbilen Intrado. Nu så här strax innan mässan i Genève visar tillverkaren upp hur bilen ser ut på riktigt.

Under skalet sitter en drivlina med bränsleceller för vätgas. Den är kopplad till ett litiumjonbatteri på 36 kWh. Tanken fyller man på bara några minuter och sen har man en räckvidd på 60 mil - och man släpper endast ut vatten ur avgasröret.

Mer om konceptet får vi när mässan är här.

Visa
Pressmeddelande
Hyundai visar upp konceptbil som drivs av bränsleceller

Hyundai Motor har avslöjat konceptbilen Intrado, och därmed företagets vision om hur dagens bilar möter framtidens bilburna behov. Intrado är mycket mer än en uppvisning av koncept och design. Intrado förkroppsligar Hyundais tro att avancerad motorteknik och smart design kan kombineras för att bättre koppla samman bil med såväl förare som passagerare.

Intrado kommer att presenteras för allmänheten under motorsalongen i Geneve i nästa vecka, och är resultatet av helt nya tankegångar om konsumenters behov och förväntningar om den stundande framtidens bilar: bilar som är enkla att använda, naturliga att interagera med och anpassningsbara efter de olika kraven hos konsumenternas hektiska och aktiva livsstilar.

Namnet Intrado kommer från undersidan av en flygplansvinge – området som skapar lyftkraften. Bilens avancerade material och teknik är också inspirerad av flygplan, exempelvis genom en eliminering av all onödig vikt, logiska lösningar till komplexa problem och den mest effektiva drivlinan.

Utsidan av Intrado visar upp en framåtsträvande tolkning av Hyundais flytande formspråk. Bilens speciella form beror på att den ska vara effektiv på ett aerodynamiskt vis, utan onödiga prydnader och med minimalistiska detaljer. Karossens paneler är gjorda av avancerat stål i superlättvikt, direkt från Hyundais egna stålverk.

Insidan av Intrado definieras av ett fokus på användbarhet och anpassningsförmåga, och visar upp avancerade materialval i en radikal design som bildar en funktionell skönhet som påminner om en avancerad mountain bike. Innanmätets karbonram är tydligt exponerad och dess karbonfiber är framträdande när dörrar, motorhuv eller baklucka är öppna. Komponenter som vanligtvis är dolda har lyfts fram, inklusive de ”genomskinliga” luftventilationerna och den exponerade ramen som sätena sitter låsta i. Den ”Beaufort-orangea” färgen hamnar i kontrast med bilens karbonfiber och speglar bilens återhållsamma yttre detaljer.

Intrados lättviktskonstruktion visar på Hyundais vilja att producera lättare och starkare bilar som är enkla att köra och enkla att reparera. Den centrala karbonramen är framtagen med en helt ny teknik som väntar på patent, en teknik som har potential att förändra hela det sätt som bilar tillverkas på. Styrkan och styvheten i denna centrala struktur möjliggör också att karossens paneler kan tas fram i vilket material som helst, vilket ger bildesigners en stor flexibilitet och underlättar reparationsmöjligheterna. Det lättviktiga stålet i bilens kollisionsstruktur förstärker också bilens krock-egenskaper och reparationstider.

Intrado använder nästa generations drivlina med bränsleceller för vätgas och är kopplat till ett Li-ion 36 kWh batteri. Intrado tankas fullt på ett par minuter, och har en räckvidd på 600 kilometer och släpper inte ut någonting annat än vatten. Förutom förbättrad prestanda och utökad räckvidd bjuder Intrado på en mer responsiv och lättrörlig körupplevelse, tack vare den reducerade vikten och en allt högre effektivitet i drivlinan.

Intrado är den första Hyundai-bilen som utvecklas under Peter Schreyers ledning, som tillträdde som chefsdesigner för Hyundai Motor Group i januari 2013. Han säger: ”Intrado speglar en öppenhet och en vilja att förnya varumärket Hyundai. Den visar också att Hyundai vill att kunderna ska återupptäcka glädjen och friheten som är förknippad med bilkörning.”

Intrado är resultatet av ett nära samarbete mellan Hyundai Motors design- och ingenjörsteam och utvecklades på Hyundai Motors europeiska R&D-center i Rüsselsheim i Tyskland – som också indikeras av kodnamnet HED-9 (Hyundai Europe Design)

Thomas Bürkle är chefsdesigner på Hyundai Motor Europes tekniska center och har styrt designteamet som skapade Intrado: ”I linje med löftet om en motorburen framtid som är mer relevant för bilisternas livsstil, gav vi Intrado en säregen form både ut- och invändigt, formad av lättviktsramen som tagit hänsyn till det som är endast är ytterst nödvändigt. På utsidan är designen definierad av en enkel men samtidigt sportig profil som visar den allra senaste tolkningen av ett flytande formspråk, medan insidan visar hur en minimalistisk utsmyckning passar perfekt med de olika livsstilarna hos dagens bilister.
Tumnagel
Porsche Boxster och Cayman kommer med ren eldrift
Och som hybrider 
42.8°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Metro blir en endagstidning
Ska levereras till stockholmare varje fredag 
28.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förbud mot spelreklam ska utredas
Utredning ska vara klar senast hösten 2020 
85.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Martin Molin färdigställer transportband till Marble Machine X
Lite eftermiddagsnörderi 
41.0°
+
André Stray
0
Tumnagel
InSight har antagligen registrerat sin första marsbävning
En jordbävning på en annan planet 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Kolla in när Elon Musk presenterar Teslas FSD
Full Self Drive finns nu i alla nya Teslor 
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frånvaron i Stockholms skolor ökar dramatiskt
Dataspelsberoende uppges vara en av orsakerna 
23.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
DBS Superleggera Volante är här
Aston Martins snabbaste cab någonsin 
41.0°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Förra året omkom 324 personer i trafiken
En ökning med 72 stycken personer 
25.7°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Sverigepremiär för Volvos nya Polestar Engineered-bilar
S60, V60 och XC60 med fokus på prestanda 
45.4°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Hundvalp växer upp med en tupp
Lär sig att gala 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Fin hyllningsfilm för Steve Jobs
Med hans klassiska Stanford-tal 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
AI fixar evighetslång dödsmetall
Sänder live på YouTube dygnet runt 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Gör egna Game Boy-spel med GB Studio
Spela på Game Boy, mobilen eller datorn 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Kina släpper lite nya bilder från månens baksida
Verkar rätt öde 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Trailer för Gemini Man
Ang Lee regisserar Will Smith 
41.0°
+
André Stray
0
Tumnagel
Aston Martin Vantage V12 Zagato är tillbaka
Kommer även som Speedster 
41.5°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
OnePlus 7 lanseras 14 maj
Bara några veckor kvar! 
41.4°
+
André Stray
0
Tumnagel
Plattformsboende utanför Thailand ser ut att förbli en dröm
Ocean Builders första kund jagas nu av polis och riskerar dödsstraff 
26.8°
+
Wille Wilhelmsson
0