m

Renault berättar mer om nya Twingo

Inspirerad av Renault 5

Bil / Renault

Renault har nu visat upp helt nya Twingo på bilmässan i Genève och i samband med detta skickades ett pressmeddelande med mer information ut. Höjdpunkterna är att bilen inspirerats av den klassiska modellen 5 och att motorn har placerats bak.

Nya Twingo mäter 3.59 meter på längden och har en hjulbas på 2.49 meter. Vändradien anges till 8.65 meter. Bredden på bilen är 1.64 meter och höjden 1.55. I bagagen ryms det 219 liter och fäller man sätena ska man kunna få in föremål som mäter upp till 2.2 meter på längden.

Där bak under bagagerumsgolvet hittar vi alltså motorrummet som bestyckas med en av de två trecylindriga alternativen som erbjuds. SCe 70 är en helt ny spis utan turbo på 999 kubik som ger 70 hästar och 91 Nm. Det andra alternativet är en turboladdad sak på 898 kubik som ger 90 hästar och ett vrid på 135 Nm. Bägge motorerna finns med start/stopp-teknik.

Bilen kommer i tre gälla färger - ljusblå, vit, gul eller röd. När nya Twingo lanseras och vad den då kommer att kosta är oklart för tillfället.

Visa
Pressmeddelande
RENAULT TWINGO - körglad, rymlig och smidig

RENAULT TWINGO – körglad, rymlig och smidig Renault visade upp Nya Twingo i Geneve; en körglad bil med stora utrymmen trots att den bara mäter 3,59 m. Hjulbasen på 2,49 m är rekordlångt i klassen medan vändradien bara 8.65 meter. Modellen har fem dörrar och en potent trecylindrig motor bak!


För två decennier sedan revolutionerade Renault småbilssegmentet med den första generationens Twingo.

Nu har företagets ingenjörer och designers tagit helt nya grepp, men samtidigt hämtat inspiration både från den ursprungliga Twingon och Renault 5.

"Nya Renault Twingo inspirerades inte bara av den ursprungliga Twingon utan även av Renault 5. Den är ett nytt grepp inom ”citybilsgenren” med tonvikt på innovation i linjer och arkitektur. Nya Twingo är en rolig, lekfull och livlig stadsbil." Laurens van den Acker, chef för industriell design, Renault

Samarbete med Daimler

Under 2008 började Renaults ingenjörer och designers arbetat med nästa generations Twingo. Tanken var att väcka upp den innovativa anda som kännetecknande den ursprungliga modellen som släpptes 1992.

Målet var att skapa en ännu rymligare och smidigare stadsbil men på en mindre plattform. Då föddes idén om en bil med svansmotor, trots de högre utvecklingskostnader som detta medför. Renaults tankar väckte intresse hos Daimler, som samtidigt var i idéstadiet inför nästa generations två- och fyrsitsiga versioner av Smart. Ett strategiskt samarbetsavtal skrevs under mellan de båda företagen under 2010. Då blev det också grönt ljus för en gemensam utveckling av nya Twingo och kommande versioner av Smart.

Lång hjulbas

Konceptet med svansmotor ger bland annat betydligt bättre vändradie, vilket är speciellt viktigt för just en stadsbil. Tack vare vändradien på 8,65 m klarar bilen en meter snävare u-sväng jämfört med sina konkurrenter i klassen.

Det mindre trecylindriga motorblocket tillsammans med optimal placering av hjulen längst ut i bilens fyra hörn ger större utrymme i kupén. Bilen är 10 cm kortare än föregångaren men samtidigt 22 cm längre från instrumentpanel till baklucka. Den långa hjulbasen på 2,49 m – 13 cm längre jämfört med föregångaren ­– ger också hela 13 cm längre benutrymme både fram och bak.

Lättlastad

Motorn är placerad i 49 graders vinkel under golvet bak. Det ger ett 219 dm3 stort rektangulärt bagageutrymme med plant golv som är lätt att lasta tack vara att hjulhusen inte stjäl någon plats.

Baksätet kan fällas 50/50 vilket ger ett plant 135 cm långt lastgolv. Även ryggstödet på passagerarsätet fram kan fällas så man kan lasta upp till 2,20 m långa föremål. Mycket för en liten bil som bara är 3,59 m lång!

God sikt

Kupén bjuder på generösa glasytor som tillsammans med förarpositionen, den korta huven och den stora vindrutan ger mycket bra sikt framåt. Det vertikala synfältet är på 12.1 grader. Förarplatsen är sportig och rolig.

Instrumentpanelen har stilrena former med instrumenten inrymda i en konsol som omges av en vit dekor i antingen golfbollsfinish eller slät målad yta. Instrumenten består av en stor hastighetsmätare placerad i förarens synfält samt en centralt placerad display med dekor som matchar de instrumenten och finns i blått, vitt, svart eller rött. Sätena har integrerade nackskydd. Grafiken är ren och med färgade kantsömmar i rött, blått eller grått – för att markera formen och kontinuiteten mellan dynan och ryggstödet.

Trecylindriga bensinmotorer

Twingo har bestyckats med Renaults trecylindriga bensinmotorer.

Helt ny är SCe 70 motorn som ingår i TCe-serien. Det är en sugmotor på 999cc som ger 70 hk och ett vridmoment på 91 Nm som är tillgängligt redan på låga varv. Motorn är därmed prefekt i stadstrafik. Snål, billig i inköp och tillgänglig med Stop&Start funktion.

Den större Tce motorn på 898 cc är turboladdad med effekten 90 hk och ett vridmoment på 135 Nm. Motorn är speciellt anpassad för nya Twingo med elektrisk waste-gate funktion för optimal balans mellan prestanda och låg bränsleförbrukning. Start&Stop funktion är standard

Färgstark personlighet

Precis som den första Twingon kommer den nya modellen i fyra häftiga färger – den här gången är ljusblå, vit, gul eller röd som gäller.

Inspirationen från Renault 5 märks bland annat på bakrutans lutning. De kraftiga skuldrorna bak andas mittmotormodellen Renault 5 Turbo som väckte stor uppmärksamhet på sin tid.

Fronten präglas av det nya gemensamma ”Renault ansiktet” med en rejäl logga mot svart bakgrund. Den uttrycksfulla fronten förstärks av stora strålkastare som toppas med blinkers. LED-varselljusen kombinerar högteknologi med retrokänsla. Bilens linjer ger ett glatt men ändå robust intryck och personligheten markeras i belysningens utformning.

Nya Twingo är femdörrars – till skillnad från föregångarna ­– vilket gör bilen mångsidigare än någonsin. Men de bakre dörrhandtagen äör dolda vilke gör att bilen uppfattas som tredörrars. Modellen kan också anpassas efter olika smaker. Både för exteriör och interiör finns olika valmöjligheter – till exempel urban eller markerat sportig karaktär.

Inredning i svart och vitt

Interiören spelar på en kontrast mellan svart och vitt. Kupén går i huvudsak i svart medan instrumentpanelens inramning, rattinlägg, luftintag och dörrpaneler är i vitt för att skapa en levande atmosfär. Man välja mellan tre olika teman för tyget i säten och på armstöd – blå, grå eller rödfläckiga. Det finns även en sportigare svart klädsel med röda inslag.

Ständigt uppkopplad

Det går att välja mellan två olika uppkopplingslösningar för ständig kontakt med omvärlden – antingen R & GO ® för smartphone eller den senaste generationens R - Link

R & GO ® applikationen kan laddas ner gratis av Twingoägare och gör att smarta mobiltelefoner kopplas automatiskt till bilens radio. Drivrutiner presenteras via en meny med tydliga ikoner som ger tillgång till fyra användarvänliga och intuitiva funktioner:

1 - 3D Navigation (Copilot ® Premium)

2 - Telefon (tal, Bluetooth ®, etc.)

3 - Media (internetradio, visning av artistens namn och spårets titel )

4 - Färddator (Renault eco - driving ECO2, information utöver den som visas via instrumentpanelens instrument, e - guide)

R & GO ®-radion är förberedd så att alla typer av smarta telefoner kan monteras på instrumentbrädan i ögonhöjd. R & GO ® programmet är kompatibelt med Android och iOS operativsystem och fungerar även med läsplattor.

Twingo finns också med den senaste versionen av ”in-dash R -Link multimediasystem” : R -Link Evolution. Detta system har en speciell skärm som medger zoomning och rullningsfunktion samt också DAB-radio (beroende på marknad )

Smart förvaring

Tack vare ett nytt koncept som kallas Flexicase ® kan Twingo utrustas med en rad speciella förvaringsfunktioner som tex. nät under baksätet och förvaringsutrymmen i bakdörrarna med väskrokar, förvaringskonsol mellan framsätena en flyttbar förvaringsbox vid mittkonsolen och även ett urval av handskfack ! Tillsammans ger dessa smarta förvaringslösningar en extra kapacitet på 52 liter. Slutligen kan bilen också utrustas med 15- eller 16 - tums aluminiumfälgar. Vidare finns också ett stort elektriskt soltak i tyg som tillval.

Renault marknadsledare

Renault är marknadsledare i Europa för små och mångsidiga bilar (B-segmentet personbilar) med en marknadsandel på nästan 11 % under förra året. Under förra året såldes 338.370 Renault Clio – senaste generationen – ­ i hela världen.

Ett och ett halvt år efter lanseringen är Renault Clio: - Europas näst mest sålda modell i B-segmentet (personbilar och lätta transportbilar), - Europas tredje mest sålda modell alla segment sammantaget med 274.741 sålda bilar och en marknadsandel på 2 % .

Under förra året såldes 93.841 Renault Captur över världen. Statistiken för de senaste månaderna visar att modellen är på väg att bli marknadsledare sitt segment i Europa före Peugeot 2008 och Nissan Juke.

Nya Twingo - tekniska data i korthet

Mått:

Längd: 3,59 m

Bredd: 1,64 m

Höjd: 1,55 m

Vertikalt synfält framåt: 12.1 grader

Vändcirkel: 8.65 m

Axelavstånd: 2,49 m

Bakre knä utrymme: 13.6 cm

Maximal lastlängd: 2,20 m

Bagagerums kapacitet: 219 liter

Förvaringskapacitet: 52 liter

Motorer:

SCe 70: bensin, 3 cylindrar, 999cc, sugmotor, 70 hk, 91 Nm

TCe 90: bensin, 3 cylindrar, 898cc, turbo, 90 hk, 135 Nm
VW visar upp hur framtidens strålkastare kan fungera
Säkert och informativt 
41.4°
+
Roger Åberg
0
Fartgupp även för cyklister?
Polisen i Stockholm vill i alla fall att det införs 
47.1°
+
Bobby Green
0
Sony utvecklar blockkedje-baserat DRM-system
Håller koll på piratkopior 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bill Gates minnesord om Paul Allen
Microsoft hade inte funnits utan honom 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
AI lika bra på att upptäcka risk för bröstcancer som en läkare
Kan kontrollera bröstvävnads täthet 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook kan använda data från Portal för att visa relevanta annonser
Facebook får ännu bättre koll på oss med sin smarta assistent 
18.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Även de nya tangentborden på Macbook Pro verkar dras med problem
Registrerar inte knapptryck 
25.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Googles VD bekräftar att man testar censurerad sökmotor i Kina
Tycker att den fungerar helt okej 
10.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google börjar ta betalt för sina Android-appar i Europa
Efter rekordböter från EU 
10.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uber värderas nu till över 1000 miljarder kronor
Värderas högre än General Motors, Ford och Fiat Chrysler tillsammans 
25.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu är Kindle Paperwhite vattentät
Läs lugnare i badet 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Facebook ryktas bygga smart assistent till tv:n
Gör din tv lite smartare 
24.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Här är Polestars huvudkontor
Placeras hos Volvo i Göteborg 
49.3°
+
Roger Åberg
0