-
m

Opel drar täcket av nya Corsa OPC

En bil med gener från Ringen

Bil / Opel

Efter läckan i går presenterar Opel nu nya Corsa OPC - en bil som ska ha gener från Ringen där den testats och utvecklats under en lång tid.

Under huven sitter en turbomatad fyra på 1.6 liter. Den ger 207 hästar och har ett vrid på 245 Nm. Det finns även en overboost-funktion som kan dra upp det vridet till 280 Nm under en kort stund. 0-100 km/h går på 6.9 sekunder och toppfarten anges till 230 km/h, förbrukningen till 0.75 liter per mil. Till motorn kopplas en sexväxlad manuell låda.

Fjädring, dämpning och styrning har skärpts till och i hjulhusen sitter prestandadäck med dimensionen 215/45 R17. Innanför framhjulen sitter det ventilerade skivor på 308 millimeter. Utsidan bjuder på ett mer aggressivt kjolpaket, luftintag på huven, en vinge på bakluckan som finns i två olika storlekar och dubbla avgaspipor. På insidan sitter man i skålade skalstolar från Recaro samtidigt som man håller i en läderklädd sportratt. På tillvalslistan finns bland annat ett "Performance Package" som ger dig mekanisk diffbroms från Drexler, 18-tumsfälgar och Brembo-bromsar med 330 millimeters skivor fram.

Premiären äger rum på bilmässan i Genève. Bilen kommer till Sverige senare i vår och på prislappen står det 248 000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Opel Corsa OPC – ett knallskott från Nürburgring

Med gener från ”Ringen” är nya Opel Corsa OPC sportig som få, extremt säker på vägen och snabb som ett skott.

Ingen Opel Corsa utan en OPC-version. Och den senaste Corsa-versionen från Opel Performance Center lever med marginal upp till de förväntningar som namnet skapar.

Med 207 hk och 0-100 km/h på 6,9 sekunder är nya Corsa OPC näst intill lika stark och snabb som ”värstingversionen” av den tidigare Corsa-modellen, som med tillnamnet ”Nürburgring Edition” hade 210 hk och klarade 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder (motsvarande siffror för ”standardversionen” av förra Corsa OPC var 192 hk och 7,2 s).

Som traditionen bjuder när det gäller Opels olika OPC-versioner har även nya Corsa OPC utvecklats och testats på den drygt 20 km långa tyska racerbanan Nürburgring, känd som en av de tuffaste banorna i världen och en verklig utmaning för både bilar och förare.

Men nya Corsa OPC är lika hemma i stadsdjungeln som i ”det gröna helvetet”, som förre F1-föraren Jackie Stewart en gång döpte Nürburgring till. I motsats till många andra högprestandabilar är Corsa OPC smidig, bekväm och lättkörd även till vardags, i kökörning såväl som på vanliga landsvägar och snabba motorvägar.

Den 1,6 liter stora turbomotorn har förutom hög maxeffekt – 207 hk/152 kW – även ett högt och brett maximalt vridmoment. Motorn ger 245 Nm redan från 1 900 och ända upp till 5 800 r/min, och tillfälligt kan en så kallad overboost-funktion öka vridmomentet upp till hela 280 Nm – en extra säkerhetsmarginal vid till exempel omkörningar: 80 - 120 km/h på femman tar blott 6,8 sekunder. Toppfarten hos nya Corsa OPC är 230 km/h och bensinförbrukningen är i sammanhanget högst måttliga 7,5 l/100 km, vilket ger ett CO2-utsläpp på 174 g/km.

Motorns höga och breda vridmoment är förstås ett av skälen till att Corsa OPC är så smidig och lättkörd; känner man inte för att använda den exakta och kortslagiga växellådan går det bra att ”gubbköra” på höga växlar. En annan komforthöjare är chassits FSD-teknik (Frequency Selective Damping), som utvecklats i samarbete med stötdämparföretaget Koni. I den nyutvecklade FSD-tekniken ingår stötdämpare med en extra oljekammare, som gör att dämpningen blixtsnabbt kan anpassas efter körförhållandena. Trots att Corsa OPC är sänkt 10 mm har den ett chassi som kombinerar de svårförenliga parametrarna sport och komfort.

Till de sportiga egenskaperna bidrar också en styrning som optimerats för att bli ännu mer direkt och exakt, prestandadäck från Michelin i dimensionen 215/45 R17 och rejäla 308-millimeters ventilerade bromsskivor fram. För bankörning kan föraren välja ”raceläge”, då ESP-systemet (senaste generationen) kopplas ur.

Interiören i nya Corsa OPC domineras av två väl skålade Recaro-stolar med extra sidostöd, en läderratt med OPC-emblem och instrument i OPC-design.

Exteriört utmärks bilen bland annat av dubbla avgasrör och en stor luftfördelare (diffuser) under bilen. Dessutom kan köparen välja bakspoiler i två storlekar – normal och stor – och den senare ger förstås ännu högre marktryck och därmed ännu bättre väghållning vid snabb kurvtagning. Framtill har Corsa OPC rejäla luftintag för att ge den vassa motorn maximal kylning.

För köpare med tävlingsambitioner finns ett Performance Package som bland annat inkluderar mekanisk differentialbroms från Drexler, 18-tums lättmetallfälgar och högpresterande Brembo-bromsar med 330 millimeters skivor fram.

Nya Corsa OPC får världspremiär på bilsalongen i Genève i början av mars och kommer till Sverige senare i vår med ett pris från 248 900 kr.

Text och bilder kan laddas ned från media.opel.com.

Opel är en av Europas största biltillverkare och grundades 1862. Företaget säljer mer än en miljon fordon per år, vilket gör det till GM:s näst största personbilsmärke och det tredje största i Europa. Opel i Sverige marknadsför Opels person- och lätta transportbilar. Företaget har ca 40 anställda och kontoret ligger i Marievik i Liljeholmen i Stockholm. I Sverige har Opel ca 90 försäljningsställen och ca 140 verkstäder spridda över landet. Opel har idag en marknadsandel på ca 2,0 % i Sverige.
Tumnagel
Förbud mot spelreklam ska utredas
Utredning ska vara klar senast hösten 2020 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Kolla in när Elon Musk presenterar Teslas FSD
Full Self Drive finns nu i alla nya Teslor 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frånvaron i Stockholms skolor ökar dramatiskt
Dataspelsberoende uppges vara en av orsakerna 
30.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förra året omkom 324 personer i trafiken
En ökning med 72 stycken personer 
28.6°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Sverigepremiär för Volvos nya Polestar Engineered-bilar
S60, V60 och XC60 med fokus på prestanda 
44.0°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Hundvalp växer upp med en tupp
Lär sig att gala 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Fin hyllningsfilm för Steve Jobs
Med hans klassiska Stanford-tal 
43.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
AI fixar evighetslång dödsmetall
Sänder live på YouTube dygnet runt 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Gör egna Game Boy-spel med GB Studio
Spela på Game Boy, mobilen eller datorn 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Kina släpper lite nya bilder från månens baksida
Verkar rätt öde 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Aston Martin Vantage V12 Zagato är tillbaka
Kommer även som Speedster 
41.2°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
OnePlus 7 lanseras 14 maj
Bara några veckor kvar! 
41.2°
+
André Stray
0
Tumnagel
Plattformsboende utanför Thailand ser ut att förbli en dröm
Ocean Builders första kund jagas nu av polis och riskerar dödsstraff 
27.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förslag Färgen på regplåten avslöjar drivmedlet
För att höja säkerheten 
61.5°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
7 av 10 föräldrar tror inte att deras barn ser på porr
Men 8 av 10 unga kollar