-
m

Vi har tittat på tekniken i Volvo XC90

Och är rätt så imponerade!

Bil / Volvo

Vi människor är bra på att anpassa oss men ännu bättre på att vänja oss vid att ha det bra. Har vi kört senaste iPad Air 2 så är vi vana vid hur den beter sig och när man hoppar tillbaka till något som är sämre märker man av det direkt.

Detta är ett problem för bilbranschen som har rätt så långa utvecklingstider på sina produkter och framförallt långa perioder av testning. Teknik som man trycker in i bilarna ska inte bara vara buggfri utan klara extrem kyla och extrem värme och detta måste testas med tekniken på plats i bilarna. En normal sådan produktcykel är fyra år och om vi tänker på att första iPaden kom för fem år sedan inser man hur långt detta är.

Jag var därför beredd på att Volvos lösning med den stora iPad-liknande skärmen i mitten skulle vara bra på pappret men inte alls av samma kvalitet som jag har vant mig med från de absolut senaste telefonerna och plattorna. Jag tycker dock att Volvo har lyckats bra med tekniken i nya XC90, visst hade jag velat haft ännu högre upplösning på mittenskärmen men Volvos tänk och lösning är så bra att jag förlåter det.

Basen i hela systemet är en skärm i mitten som är runt 10 tum och stående. Just detta att den är stående i kombination med det tänk med paneler gör att det hela är lättnavigerat och väldigt smidig att ha och göra med. Ett annat exempel där det känns lite extra gött att skärmen är som den är när man slår på fågelvyn där kameror runt bilen gör att man ser runt hela bilen på en och samma gång (se film nedanför). Inget unikt i sig i dag, men det passar på det stora formatet och man hoppar mellan olika kameror med snabba klick utan någon lagg alls.

Det finns en del småsaker att klaga på, man har ibland fallit i fällan att göra saker så snygga som möjligt så att det blir lite otydligt vad det är man ser på.

Ett exempel ser ni ovan, under "400 m" står det "31" och det är vägnumret som man ska åka in på, inte övertydligt direkt. Jag hade gärna sett att de gjort detta till en vägskylt rent grafiskt och överlag lider gränssnittet lite, lite av att visa saker inte ser ut som knappar. För att vara en 1.0-release är detta väldigt genomarbetat och det som jag har att klaga på är bara småsaker i det stora hela. Vissa flöden är inte superlogiska första gången man använder dem men de sitter redan andra gången man använder funktionen och de flesta av oss byter inte bil varje vecka direkt. Jag tror helt enkelt att XC90-köparen kommer att bli en nöjd köpare.

Det som saknas i systemet är appar från tredjepartsutvecklare, personligen så står Spotify högst upp på listan. Volvo är förtegen när och om just Spotify kommer men appar verkar vara under utveckling.

Carplay och Android Auto kommer att komma men inte när de första bilarna levereras, först vecka 46 kommer stöd för Carplay till exempel.

Den digitala instrumenteringen har samma tänk som Audi och VW har med navigeringen i mitten och mätare till höger och vänster. Till skillnad mot Audi och VW kan man inte förminska instrumenteringen utan det är det här läget som gäller. Skärmen har en matt känsla som faktiskt känns sådär och när solljuset kommer in från sidan kan det vara riktigt irriterande eftersom skärmen verkligen suger åt sig ljuset.

Från passagerarsidan är instrumenteringen omöjlig att se när solen ligger på men så illa är det aldrig för föraren.

I den drygt tio minuter långa filmen nedan kan ni se en genomgång av några av funktionerna som finns. Jag ber om ursäkt för den trötta rösten som helt enkelt var just trött.

Läs mer
Play
Tumnagel
Fin hyllningsfilm för Steve Jobs
Med hans klassiska Stanford-tal 
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Plattformsboende utanför Thailand ser ut att förbli en dröm
Ocean Builders första kund jagas nu av polis och riskerar dödsstraff 
28.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förslag Färgen på regplåten avslöjar drivmedlet
För att höja säkerheten 
58.8°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
7 av 10 föräldrar tror inte att deras barn ser på porr
Men 8 av 10 unga kollar 
46.4°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Marvel ska göra film med alla Stan Lees cameos
Hann bli några stycken genom åren 
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Nu har McDonalds fimpat sina sugrör
Mindre plast i soporna 
48.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Tesla ska starta taxitjänst med självkörande bilar nästa år
Där teslaägare kan tjäna pengar på sin bil 
47.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Det här tåget drivs av solenergi
Tyst och miljövänligt i Australien 
52.1°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Tesla visar upp Full Self Driving Chip
Chip för självkörande bilar finns redan installerat i nyare Teslor 
49.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Jeremy Clarkson tycker till om nya Top Gear
Och har bantat! 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
EU planerar att bygga upp enorm biometrisk databas
Så att de får lite bättre koll på oss 
12.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Sri Lanka blockerar sociala medier
Efter terrorattackerna i landet 
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
SpaceX Crew Dragon har exploderat
Kommer försena NASA:s bemannade rymdprogram ytterligare 
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Idag firar vi Jordens dag
There is no planet B 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Är det så här nästa iPhone kommer att se ut?
Mer och mer lutar åt det 
20.8°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
En lite annorlunda skruvmejsel
Med ett hjul 
25.0°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Se en Porsche 911 bli riktigt vacker
Tvättporr! 
43.4°
+
Roger Åberg
0