m

Volkswagen ruffar till Tiguan

Det här är GTE Active Concept

Bil / Volkswagen

Till Detroit Auto Show har Volkswagen plockat med sig en Tiguan som fått ett lite mer ruffat utseende. Den kallas för Tiguan GTE Active Concept och det är en mer extrem version av vanliga Tiguan GTE som försetts med tjocka hjul, skärmbreddare, hasplåtar, skidställ, extraljus och en något förhöjd markfrigång. Självklart driver den på alla fyra hjulen.

Motormässigt handlar det om ett hybridsystem som kombinerar en turbomatad fyra på 1.4 liter med två stycken elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Förbränningsmotorn ger 148 hästar, elmotorn där fram 54 och elmotorn där bak 114. Den totala systemeffekten anges till 221 hästar. På bara el ska man kunna köra 3,2 mil och den totala räckvidden anges till 93,3 mil.

Om denna konceptbil kommer att mynna ut i en produktionsversion återstår att se.

Visa
Pressmeddelande
Världspremiär i Detroit: Tiguan GTE Active Concept

På bilsalongen i Detroit presenterar Volkswagen konceptbilen ”Tiguan GTE Active Concept” – en SUV med laddhybriddrift och elektrisk fyrhjulsdrift.

Nya Tiguan, som lanseras på den svenska marknaden i vår, markerar starten på Volkswagens SUV-offensiv. Det är den första SUV:en som byggs på Volkswagens modulära plattform MQB. På Detroitsalongen presenteras nu en konceptbil som baseras på nya Tiguan. Med Tiguan GTE Active Concept demonstreras de tekniska möjligheter som MQB ställer till förfogande för nästa generation av SUV:ar. Det primära målet med konceptbilen har varit att kombinera laddhybridteknik med utmärkt offroad-prestanda.

? Tiguan GTE Active Concept visar upp potentialen för Volkswagens laddhybridsystem. Den kraftfulla fyrhjulsdriften säkerställer att en SUV som Tiguan levererar offroad-prestanda även vid 100 % eldrift, säger Herbert Diess, chef för märket Volkswagen.

10 viktiga fakta om Tiguan GTE Active Concept:

Stor potential: Tiguan GTE Active Concept kombinerar effektiv laddhybriddrivning med offroad-prestanda.
Laddhybrid: Bilen drivs av en bensinmotor (150 hk) och två elmotorer (54 resp. 115 hk).
Fyrhjulsdrift: Lösningen gör det möjligt att köra med fyrhjulsdrift oberoende av batteriets laddningsnivå.
Utsläppsfri: I elläget har Tiguan GTE Active Concept en räckvidd på upp till 32 km.
Effektivitet: Tiguan GTE Active har en bränsleförbrukning på 3,1 l/100 km och en total räckvidd på 933 km.
Offroad-design: Detaljer i konceptbilens offroad-design kan komma att användas för serietillverkade modeller.
Offroad-prestanda: Högre markfrigång och större frigångsvinklar både fram och bak.
Offroad-knapp: Via nya 4MOTION Active Control kan flera olika körprogram aktiveras.
Intuitiv geststyrning: Det nya infotainmentsystemet är försett med en 9,2"-display och kan på ett mycket intuitivt sätt styras med enkla gester.
Ny SUV-generation: Tiguan GTE Active Concept är baserad på den helt nyutvecklade andra generationen av Tiguan.
En bensinmotor och två elmotorer

Konceptbilens laddhybridbaserade fyrhjulsdrift består av en turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (TSI) på 150 hk/250 Nm, en elmotor fram på 54 hk/220 Nm och en elmotor bak på 115 hk/270 Nm.

Bilen kan köras upp till 32 km på ren eldrift. En batterikapacitet på 12,4 kWh och en bensintank på 64 liter ger Tiguan GTE Active Concept en total räckvidd på 933 km enligt körcykeln. Den blandade förbrukningen är 3,1 l/100 km.

Litiumjonbatteriet kan laddas externt via kabel eller via TSI-motorn under körning. Växellådan är en 6-växlad DSG som har tagits fram speciellt för hybriddrivningen.

Olika körprofiler

Tiguan GTE Active Concept har tre olika drivlägen: ”E-Mode”, ”Hybrid” och ”GTE”. E-Mode och GTE aktiveras genom separata knappar på mittkonsolen. När föraren trycker på någon av knapparna en andra gång, går bilen tillbaka till hybridläget.

Bilen startar automatiskt i det helelektriska läget E-Mode. I detta utsläppsfria läge når bilen en toppfart på 120 km/h och som tidigare nämnt en räckvidd på upp till 32 km.

Vid normala körförhållanden är det elmotorn på bakaxeln som står för drivningen, men om systemet registrerar att väggreppet börjar släppa kopplas även elmotorn på framaxeln in på bråkdelar av en sekund.

Elmotorn fram kopplas också in när föraren väljer något av fyrhjulsdrifts- eller offroad-programmen via det nyutvecklade systemet 4MOTION Active Control. Detta system gör det enklare att individuellt anpassa fyrhjulsdriften efter rådande förhållanden, vilket gör körningen ännu säkrare. Via ett vred på mittkonsolen kan föraren välja någon av de fem profilerna:

"Onroad" (med underlägena "Eco", ”Sport”, "Comfort", ”Normal” och ”Individual”)
"Offroad" (med "Rocks”, "Sludge & Sand" och "Gravel")
”Charge” (batteriet laddas under körning)
”Battery Hold” (energiinnehållet i batteriet håller sig konstant)
”Snow”
När batteriets laddning sjunkit till sin miniminivå och systemet indikerar att elmotorn bak behöver extra energi vid exempelvis offroadkörning, slår drivningssystemet automatiskt över till ”Hybrid”.

Den främre elmotorn används då enbart som en generator, som drivs av TSI-motorn för att leverera kraft till elmotorn på bakaxeln. Eftersom kraften som driver bakaxeln flödar via kabel och inte mekaniskt, kallas detta för en "elektrisk kardanaxel". Eftersom TSI-motorn driver den bakre elmotorn via den främre elmotorn i offroad-läge är fyrhjulsdrift tillgänglig även när batteriets laddningsstatus är låg.

Batteriet kan laddas via regenerativ bromsning och utnyttjar automatiskt TSI-motorn och/eller elmotorn, beroende på körsituationen. Föraren kan också aktivt påverka detta med batterifunktionsläget.

"Coasting”. Så fort föraren lyfter foten från gaspedalen och om batteriet är tillräckligt laddat stängs TSI-motorn och elmotorerna av och frikopplas från drivlinan. Detta kallas "Coasting” (frihjul) och ger inga utsläpp.
"Återvinningsläge". Om föraren lyfter foten från gaspedalen eller trampar på bromspedalen när batteriet inte är tillräckligt laddat, används de bägge elmotorerna som generatorer som återvinner bromsenergi och lagrar denna i form av elektricitet i litiumjonbatteriet. Även i detta fall stängs TSI av och frikopplas.
Körning med TSI. När endast bensinmotorn driver bilen agerar konceptbilen som en vanlig framhjulsdriven bil. Tack vare den effektiva 1,4-liters turboladdade och direktinsprutade motorn är Tiguan GTE Active Concept även i detta läge en mycket bränsleekonomisk bil.
Genom ett enkelt tryck på ”GTE”-knappen kan föraren gå över till läget ”GTE” som gör Tiguan GTE Active Concept riktigt sportig. GTE-läget är en exklusiv funktion för alla laddhybrider från Volkswagen. Det man märker är att karakteristiken för gaspedalen, växellådan och styrningen då blir häftigare. Samtidigt får TSI-motorn en mer prestandainriktad karaktär.

I GTE-läget arbetar dessutom TSI-motorn och elmotorerna tillsammans, så kallad ”boosting”, för att tillhandahålla hela systemeffekten på 225 hk och det maximala vridmomentet. I detta läge har Tiguan GTE en toppfart på 193 km/h och accelererar 0-60 mph (97 km/h) på bara 6,4 sekunder.

Högre markfrigång

Tiguan GTE Active Concepts offroad-look kännetecknas av bland annat hasplåtar i aluminium, takmonterade extraljus, omdesignade stötfångare och 16-tums terränghjul. Jämfört med ”vanliga” Tiguan är markfrigången på konceptbilen höjd med 45 mm till 225 mm. Även rampvinkeln och frigångsvinkeln fram och bak är större. Konceptbilen är lackad i ”Dragon Red Metallic”. Detaljer i konceptbilens offroad-design kan komma att användas för serietillverkade modeller.

Nytt infotainmentsystem med geststyrning

Den femsitsiga konceptbilen bjuder också på ett nytt infotainmentsystem med en 9,2"-display med högklassig glasyta. Geststyrning (handrörelser) är en finess som ersätter traditionella knappar och vridreglage, vilket bidrar till både bättre komfort och säkerhet. App-Connect gör så att infotainmentsystemet kan sammankopplas med smartphones från Apple och med Androidsystem.

Den stora bilsalongen i Detroit, North American International Auto Show (NAIAS), går av stapeln 11-24 januari.
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
41.7°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
30.8°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
56.3°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
42.0°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
76.1°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.3°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.6°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
62.0°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.0°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
43.2°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
24.0°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.3°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.5°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.6°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
42.7°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
62.9°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.8°
+
Roger Åberg
0