-
m
Bild till artikel

Porsche rullar ut Boxster- och Cayman 718 T

Avskalade versioner med fokus på körglädje

Bil / Porsche

Porsche presenterar nu Boxster- och Cayman 718 T. Här ska tankarna föras tillbaka till 911 T från 1968 och fokuset ligger på maximal körglädje. Tanken är en nedtonad version där bara det allra viktigaste finns på plats och där just körandet är det man ska koncentrera sig på. Det hade ju då varit trevligt om det exempelvis satt en sexa utan överladdning där bak men så är tyvärr inte fallet här. Man kör vidare med den turbomatade fyran på 2,0 liter och 300 hästar precis som i instegsversionerna av Boxster och Cayman. Manuell sexpetad växellåda är dock standard vilket känns helrätt i denna bil, dubbelkopplingslådan PDK finns som tillval. Med den lådan väger bilen 1.380 kilo, annars är det 1.350 kilo som gäller. 0-100 km/h ska gå på 5,1 sekunder (4,7 med PDK) och toppfarten anges till 275 km/h.

För första gången får man även PASM sportchassi som sänker bilen med 20 millimeter i kombination med den lilla motorn. Bilarna har även 20-tumsfälgar, kortare växelspak, Sport Chrono-paketet, röda stroppar istället för vanliga dörrhandtag och sportstolar. Där infotainmentsystemet har suttit är det nu istället ett förvaringsutrymme, men vill man ha stereon ändå får man den utan extra kostnad.

Bilarna går att beställa nu och för 718 Cayman T får du betala 639.000 kronor, 718 Boxster T kostar istället 660.000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Nya Porsche 718 T – mindre är mer

Med 718 T har Porsche överfört den puristiska designen från 1968 års 911 T till sin serie tvåsitsiga sportmodeller. Den nya modellen i Boxster- och Cayman-serien förenar den fyrcylindriga turboladdade boxermotorn på 220 kW (300 hk) med en särskilt emotionell körupplevelse. Ett stort antal utrustningsdetaljer understryker T-modellernas inriktning på höga prestanda. Där ingår 20-tums lättmetallfälgar, 20 mm sänkt PASM sportchassi – för första gången i kombination med den turboladdade 2,0-litersmotorn i den här modellserien – kortare växelspak med växellägena markerade i rött och Sport Chrono-paketet.

Både Boxster- och Cayman-varianterna av 718 T erbjuds med en sexväxlad manuell växellåda och Porsche Torque Vectoring (PTV), inklusive mekanisk differentialspärr till bakaxeln. Som tillval erbjuds också Porsches dubbelkopplingslåda (PDK).

“T” står traditionellt för ”Touring” hos Porsche och är synonymt med körglädje i sin renaste form. 718 T hör i första hand hemma på kurviga landsvägar och modellens fokus är körglädje. Det intrycket förstärks av den nedtonade utrustningsnivå med exempelvis de svarta stropparna i dörrpanelerna, sportstolar med tvåvägs elmanövrering, svart Sport-Tex-mittkonsol och nackskydd med broderad 718-logotyp.

Porsche Communication Management (PCM) har också ersatts med ett stort förvaringsutrymme, även om kunder som inte vill avstå från infotainment-systemet kan beställa det utan extra kostnad. Sammantaget uppväger de här åtgärderna den extra vikten som installationen av bränslepartikelfiltret (GPF) ger upphov till.

Inuti framhävs den sportiga karaktären hos 718 T genom ett antal detaljer. Den läderklädda och tjockt stoppade GT-ratten, 360 mm i diameter, med Mode Switch-reglage, ger ett säkert grepp. Ytterligare ”Boxster T” och ”Cayman T”-logotyper pryder de svarta instrumenttavlorna. De dekorativa prydnadslisterna på instrumentpanelen och mittkonsolen har blanksvart finish. ”Boxster T” och ”Cayman T”-logotyper syns också på tröskellådorna.

Exteriört kännetecknas Porsche 718 T av sin kraftfulla framtoning med 20-tums lättmetallfälgar i högglansig titangrå lack. Tillsammans med ett 20 mm lägre PASM sportchassi ger det ett intryck av styrka och kraft. Ytterbackspeglar i Agate Grey och ”Boxster T” och ”Cayman T”-logotyper längs sidorna avslöjar vilken modellvariant det är. Det syns också bakifrån på det centralt placerade sportavgassystemet med dubbla svartkromade ändrör.

Kunden kan välja mellan en rad exteriörfärger i solidlack som Black, White, Guards Red och Racing Yellow, men dessutom metalliclackerna Carrara White, Jet Black och GT Silver. Porsche erbjuder också Lava Orange och Miami Blue som specialfärger.

Den 220 kW (300 hk) starka turboladdade boxermotorn ger Porsche 718 T en kraftfull acceleration och den varvar upp till 7 500 v/min. Den fyrcylindriga turboladdade 2-litersmotorn når sitt maximala vridmoment 380 Nm vid 2 150 v/min. Porsche 718 T har en tomvikt av 1 350 kg (1 380 med PDK-låda) och tack vare vikt/effektförhållandet 4,5 (4,6) kg per hk accelererar den från 0 – 100 km/tim på 5,1 (4,7) sekunder. Toppfarten är 275 km/tim.

Sport Chrono-paketet som är standard i 718 T, erbjuder inställningarna Normal, Sport, Sport Plus samt Individual. Inställningarna sköts med Mode Switch-reglaget på ratten. Sport och Sport Plus aktiverar en sportigare inställning både av motorstyrningen och gaspedalen. Den automatiska mellangasfunktionen hjälper till när föraren växlar ned med den manuella växellådan. Sport Plus förfinar ytterligare köregenskaperna genom en sportigare konfiguration av Porsche Active Stability Management (PASM), Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) med aktiv krängningshämning och som tillval Porsche dubbelkopplingslåda (PDK). I kombination med PDK får föraren också tillgång till funktionen Launch Control och knappen Sport Response som sitter i centrum på Mode Switch-reglaget.

En speciell egenskap för modellen är den dynamiska växellådsupphängningen – PADM-systemet, som minimerar vibrationer från motor/växellåda och minskar rörelser som skulle kunna påverka köregenskaperna på grund av drivlinans totala massa. Systemet kombinerar fördelarna av stela och mjuka växellådsupphängningar: köregenskaperna blir märkbart mer exakta och stabila under lastväxlingar och genom snabba kurvor. Körkomforten påverkas inte på ojämna vägar.

Porsche 718 Cayman T kostar i Sverige från 639 000 kronor och 718 Boxster T från 660 000 kronor. De nya modellerna kan beställas från och med nu.

*718 Cayman T: Bränsleförbrukning vid blandad körning 8,1-7,9 l/100 km; CO2-utsläpp 186-180 g/km; 718 Boxster T: Bränsleförbrukning vid blandad körning 8,2-7,9 l/100 km; CO2- utsläpp 187-181 g/km
40.9°
0

Porsche rullar ut Boxster- och Cayman 718 T

Avskalade versioner med fokus på körglädje

Populäraste
Den här BMW:n kan man ladda via en Tesla-laddare
Kul bygge! 
Tumnagel
41.3°
+
Bobby Green
0
Sony snackar lite mer om Playstation 5
Bakåtkompatibilitet och snabbare laddningstider 
Tumnagel
45.5°
+
André Stray
0
Google har en AI som kan förutspå om patienter får lungcancer
Gör detta mycket bättre än läkare 
Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första domen i Sverige efter familjesökning på DNA
Man dömd för 24 år gammal våldtäkt 
Tumnagel
66.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nintendo stänger ner mobilspel i Belgien på grund av lootlådor
Animal Crossing och Fire Emblem försvinner i augusti 
Tumnagel
41.3°
+
André Stray
0
Burger Kings köttlösa burgare släpps imorgon
Lanseras på åtta utvalda restauranger 
Tumnagel
310kg
+
Bobby Green
The Matrix fast med tight budget
Förvånansvärt bra 
Tumnagel
42.9°
+
Bobby Green
0
Häng med till poolen i nytt klipp från Stranger Things
Billy bossar 
Tumnagel
42.9°
+
André Stray
0
Ta en elsparkcykel till vallokalen på söndag
Lime bjussar på färden till EU-valet 
Tumnagel
46.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu varnar USA för kinesiska drönare
Misstänker att kinesiska staten kan ta del av deras data 
Tumnagel
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Swedbank får stöd för Google Pay
Ännu en svensk bank får stöd för Googles betaltjänst 
Tumnagel
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Epic Games Store blockar dig om du köper saker för snabbt
Hmm, va.  
Tumnagel
24.5°
+
André Stray
0
Senaste
Den här BMW:n kan man ladda via en Tesla-laddare
Kul bygge! 
Tumnagel
41.3°
+
Bobby Green
0
Drönaren Flying Star kan även ta sig fram på land
Har hjul på sina vingar 
Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bose presenterar högtalaren Home 300
Och fixar Google Assistant till några av sina tidigare modeller 
Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony snackar lite mer om Playstation 5
Bakåtkompatibilitet och snabbare laddningstider 
Tumnagel
45.5°
+
André Stray
0
Google har en AI som kan förutspå om patienter får lungcancer
Gör detta mycket bättre än läkare 
Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Robot-tvserien Humans läggs ner
Remaken av Äkta Människor var inte tillräckligt populär 
Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ännu en trailer för Toy Story 4
Inget får hända med Forky! 
Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0
Tencent köper upp svenska spelstudion Sharkmob
Andra svenska spelstudion som företaget investerar i 
Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Doggo är en hundrobot utvecklad Stanford
Som du kan bygga ihop själv 
Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Stuber
En händelserik Uber-tur 
Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0
Chevrolet vill påminna ungdomar om att spänna fast sig
Går inte att växla om bältet inte är fastsatt 
Tumnagel
40.5°
+
Bobby Green
0
Vi har kollat in Technics böjda högtalare
Det här är Ottava S C50  
Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0