m

Volkswagen vill slå rekord för elbilar på Nürburgring

Hoppas göra det med ID. R i sommar

Bil / Volkswagen

Förra året slog Volkswagen rekordet i backtävlingen Pikes Peak med eldrivna ID. R och i sommar är de sugna på att även klå varvrekordet för elbilar på Nürburgring. Det nuvarande rekordet innehas av NextEV med deras NIO EP9. 2017 körde de på stället och satte tiden 6:45.9. För att lyckas med bedriften kommer Volkswagen nu att finjustera ID. R för uppdraget och ett stort fokus kommer att ligga på att modifiera aerodynamiken. Vid Pikes Peak-körningen satt Romain Dumas bakom ratten och han kommer även att köra bilen på Ringen.

Visa
Pressmeddelande
Volkswagen siktar på elbilsrekord på Nürburgring med ID. R

Volkswagens satsning på elektrisk mobilitet fortsätter i hög hastighet, både i produktionsbilar och på racingbanan. Efter rekordet i backtävlingen Pikes Peak med eldrivna sportbilen ID. R, har Volkswagen nu siktet inställt på ett annat rekord till sommaren: varvrekordet för elbilar på Nürburgring-Nordslingan, som anses vara en av de tuffaste racingbanorna i världen.

ID. R drivs av två elmotorer med en systemkapacitet på 680 hk.
ID. R är den sportiga ambassadören för ett helt sortiment av elbilar, som Volkswagen planerar att lansera från år 2020 och framåt. Sportbilen är spjutspetsen i Volkswagens satsning på elektrisk mobilitet och understryker den enorma potential som elbilar kan leverera på allmänna vägar i framtiden.

Efter rekordet på Pikes Peak är den snabbaste tiden för elbilar på Nürburgring-Nordslingan nästa stora utmaning för ID. R. Ett varvrekord där är en utmärkt prestation för vilken bil som helst, oavsett om det är en racingbil eller en produktionsbil, säger Sven Smeets, chef Volkswagen Motorsport.

ID. R finjusteras för Nordslingans unika karaktär

ID. R, som nu vidareutvecklas för rekordförsöket på Nürburgring, drivs av två elmotorer med en systemkapacitet på 680 hk. Bilen väger mindre än 1 100 kg, inklusive föraren.
Framförallt kommer vi att modifiera aerodynamiken hos ID. R, för att bemästra förhållandena på Nordslingan, som skiljer sig mycket från dem på Pikes Peak, säger François-Xavier Demaison, teknisk chef på Volkswagen Motorsport.

Till skillnad från amerikanska klassikern Pikes Peak, som startar på 2 862 meter över havet och slutar på 4 302 meter, slingrar sig Nordslingan genom Eifelregionen på mellan 320 och 617 meter över havet. Den ikoniska tyska racingbanan har en mycket unik karaktär, inte minst tack vare den långa Döttinger Höhe-rakan.

Rekordförsöket är planerat till sommaren 2019.
Som en del av våra noggranna förberedelser för rekordförsöket kommer ID. R att genomgå ett intensivt test- och utvecklingsprogram på olika racingbanor under våren, tillägger Demaison.

Romain Dumas bakom ratten vid rekordförsöket

Återigen blir det Romain Dumas som ska köra ID. R vid rekordförsöket. Han vann Pikes Peak International Hill Climb med ID. R Pikes Peak i juni 2018 med en tid på 7:57.148 minuter. Han blev den första föraren någonsin att köra detta ikoniska race på under åtta minuter. Fransmannen har dessutom fyra segrar i 24-timmarsloppet på Nürburgring på sin meritlista.

Tanken på att köra ID. R på Nordslingan är redan tillräcklig för att ge mig gåshud. Jag känner till banan väldigt bra, men ID. R kommer att bli en helt annan utmaning med extrem acceleration och höga kurvhastigheter, säger Dumas.
Jag kan knappt vänta på de första testerna. Att slå det befintliga rekordet för elbilar kommer säkert inte att bli en promenad i parken.

Det nuvarande rekordet för helt eldrivna bilar är 6:45,90 minuter, med en genomsnittlig hastighet på nästan 185 km/h. Rekordet sattes år 2017 av Storbritanniens Peter Dumbreck i en NIO EP9.

”Gröna helvetet”

Nürburgring-Nordslingan (Nordschleife), som öppnades 1927, är en av de mest utmanande racingbanorna i världen och fortsätter att fungera som en enastående testmiljö för bilindustrin. Den relativt smala banan har en längd på 20,832 kilometer med regelbunden klättring eller nedstigning genom Eifelskogen. Den innehåller inte mindre än 75 kurvor.

Den tidigare Formel 1-världsmästaren Jackie Stewart kallade respektfullt banan för "Green Hell". Trots att den ikoniska racingbanan har utsatts för upprepade modifieringar, har den inte varit värd för Formel 1 sedan 1978. Idag är Nordslingan i första hand känd för 24-timmarsloppet. FIA World Touring Car Cup (WTCR), en global turnébilserie, besöker också banan. Volkswagen är representerad i båda serierna med Golf GTI TCR.
Flygbolag ska införa nya könsdefinitioner
Snart kan man vara hen när man flyger med amerikanska flygbolag 
29.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Monopol-version av Overwatch på gång
Om du vill spela Overwatch lite mera anologt 
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Färre bedrägerier mot äldre i Sverige
Har halverats sedan i augusti förra året 
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Twitter sparar direktmeddelande som du raderar
Har gjort det i flera år 
26.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden låg ute på nätet
Det låter ju helt sanslöst dumt 
-6.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
LG planerar inte att släppa telefon med vikbar skärm
Går all in på 5G-telefoner istället 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Cykeldriven snöplog
Trampa bort snön 
46.2°
+
Bobby Green
0
Respawn har bannat 16.000 fuskare i Apex Legends
Trots avsaknad av anmälningssystem i spelet 
42.9°
+
André Stray
0
Remaken av Dune har premiär november 2020
Denis Villeneuves tolkning av David Lynch klassiska scifi-film 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe betalar en miljon kronor för att få skjuta skruvhornsget
Jaktturism i Pakistan 
-17.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Razer Game Store
Razer stänger ner sin spelbutik mindre än ett år efter den öppnade 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kurzegesagt snackar om ensamhet
Viktigt ämne 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Alfonso Ribeiro får inte copyright på Carlton-dansen
Något som minskar hans chanser att vinna juridisk tvist mot spelföretag 
56.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige har fått sitt första kattcafé
Java Whiskers öppnade i Stockholm igår 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Oskyddad databas exponerar Kinas övervakning av muslimer
Det registreras var de är hela tiden 
19.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
620 miljoner läckta konton till salu på dark web
Blir dina för 20.000 dollar 
30.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix gör animerad Transformers-serie
War for Cybertron kommer 2020 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bruno Ganz är död
Mannen som spelade Hitler 
14.4°
+
Roger Åberg
0
Lördagstugg
Om ni ledsnat på Mellon 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0