m

Tredjepartsladdar...misären
Teslas Supercharger är fortfarande en stor del av bilvalet

Tredjepartsladdar...misären
Stå inte där jag ska ladda, tack!
Bil / Feature

Det här med att ladda elbilar är ständigt på tapeten och Teslaförare pratar ofta gott om detta som en av de viktigare anledningarna till att välja just Tesla. Själv snabbladdar jag väldigt sällan och har inte riktigt tyckt att det varit ett viktigt argument i takt med att snabbladdarna byggts ut mer och mer. Men efter de senaste 10 dagarna flängandes runt i Stockholm och en tur till Öland, där ditresan inte gick via europavägar, så har jag fått smaka på hur det är att ladda på annat än Teslas Superchargers, och det blev minst sagt jobbigare än jag föreställde mig.

Laddförsök #1 - Koppla alltid in kabeln


Efter en tur med släp till sommarstugan i härligt svenskt sommarregn så orkade jag inte stå i regnet för att följa min sedvanliga ABC-rutin (Always Be Charging) och ta fram typ 2-kabeln från frunken och koppla in i laddboxen så bilen fick stå parkerad utan att ladda.

Dagen därpå bestämde vi oss för en oplanerad tur in till stan och med ungefär 40% SoC (State of Charge) i batteriet så kände jag ett behov av att ladda när vi ändå var ute på ärenden. Vi tog sikte på en EON-laddstation med 22 kW-laddstolpar i närheten av vårt första stopp. Tog fram typ 2-kabeln från frunken, kopplade in, tog fram EON-appen och ser att samtliga laddstolpar på den stationen är i offline-läge. När laddstolparna är offline så kan man bara starta laddning med RFID-bricka och någon sådan har jag inte för EON.

Resultat: En misslyckad laddning
Status: 1 misslyckad

Laddförsök #2 - Parkeringsproblem


Vi tog istället sikte på en InCharge-laddstation (Vattenfall) lite längre bort där jag brukar ladda i jobbärenden av den enkla anledningen att det sällan finns några vanliga p-platser i området så laddning är ett enkelt sätt att hitta parkering. Problemet på den platsen kan ibland vara att det är ”snedparkering” och då jag har min laddport vänster bak så måste jag parkera på den högra platsen vid varje laddstolps-par (som står mitt emellan p-rutorna) annars räcker inte laddkabeln. Det är för trångt för att backa in (om man inte kör mot trafiken och bökar) på den vänstra platsen så det går inte på just denna laddstation. Givetvis så stod det denna gång 3 bilar på de 6 platserna, alla på den högra platsen (varav en fossil-bil). Ingen laddning alltså.

Resultat: En till misslyckad laddning
Status: 2 misslyckade

Laddförsök #3 - Från AC till DC


Bestämde mig då för att överge AC-laddningstaktiken och koppla in mig på snabbladdaren (50 kW DC) på samma plats. Det var samma problematik där med att jag behövde backa in, men då platserna bredvid var lediga så kunde jag fulparkera på snedden rakt framför laddaren. Tog fram CCS-adaptern från frunken och kopplade in men laddaren vägrade påbörja laddning. Någonstans här börjar jag ledsna och svära över tredjepartsladdare. Ger upp laddförsöket inne i stan och uträttar ärendet och börjar bege mig tillbaka till startpunkten för resan.

Resultat: En till misslyckad laddning
Status: 3 misslyckade

Laddförsök #4 - Humöret börjar svaja


Planerar där och då att på vägen stanna på Preem i Nacka och ladda på deras 50 kW-laddare (tidigare Fortum, numera Recharge) som brukar vara ledig för jämnan. Åker dit och kopplar in, försöker starta laddning med RFID-brickan men det funkar inte där heller. Öppnar appen och ser att CCS-laddaren är ”Out of order”. Svordomarna över tredjepartsladdare börjar flöda i högre tempo.

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 4 misslyckade

Laddförsök #5 - Till slut så!


Tar fram Plugshare-appen, som community-baserat samlar in och visar information om tredjepartsladdare - rekommenderas varmt, och letar upp en annan CCS-laddare (2 st till och med) några kvarter bort. Åker dit och ser att det står en hybrid och laddar på en av de två platserna, men hen har parkerat mitt framför laddaren så jag kan inte koppla in mig på någon av de andra laddkablarna. Samtidigt som jag kör förbi så kopplar hen bort sin laddkabel så jag gissade att hen skulle åka, men hen satte sig i bilen och pysslade med annat trots att hen såg att jag stod bredvid med backlamporna tända. Gick då fram och pratade med personen som då flyttade sig så att jag kunde ladda - äntligen.

Resultat: En blockerad laddare, som blev till laddning till slut ändå.
Status: 4 misslyckade, 1 blockering, 1 laddning

På femte försöket lyckades jag alltså ladda efter många om och men. Vid den här tiden börjar jag predika för sambon om att Elon borde sätta upp en Supercharger öster om Stockholm så att jag slipper, det jag vid denna tidpunkt börjat kalla, tredjepartsladdarmisären.

Laddförsök #6 - Ölen till räddning


Några dagar senare kommer jag till ett hotell där det enligt Plugshare finns två laddstolpar som drivs av, för mig okända, operatören beEnergised. Tar fram typ 2-kabeln och kopplar in, scannar QR-koden som länkar till en sida som inte finns. Laddar då ner appen för beEnergised och provar den vägen istället. Provar i appen att först starta laddningen via Paypal-betalning vilket inte fungerade. Provade en gång till och köpet gick igenom men appen fastnade därefter och visade bara JSON-output från transaktionen hos Paypal men ingen laddning startade. Provar att betala med kreditkort istället och köpet går igenom men laddningen startar inte. Valde att ladda för 25 kr vid varje köp så jag är vid det här laget 50 kr fattigare (som några dagar senare krediterades) och utan laddning. Vid det här laget så har min sambo kommit upp och stadgat sig på hotellrummet och tittat igenom info-pärmen där det står att det finns ett kort till laddstationen att hämta i receptionen. Jag ger upp försöken med appen och går till repan för att fråga om laddkortet. Gubben i repan (som verkar äga stället) meddelar att de inte har kvar laddkortet för nån gäst hade snott det, och de ville inte skaffa ett nytt. Han frågade även vart jag hade hittat informationen om laddkortet, för den texten skulle de i så fall ta bort. Jag gav då upp laddförsöken för dagen och tog en öl på hotellet istället...

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 5 misslyckade, 1 blockering, 1 laddning

Laddförsök #7 - Ta ingenting för givet


Då jag har relativt bra erfarenhet av Recharge, bortsett från den trasiga laddaren häromdagen så letar jag upp en sådan 50 kW-laddare i Plugshare och beger mig dit dagen därpå i samband med att vi ska fortsätta vår resa. Kommer dit och inte helt förvånande så är laddaren ICE:ad - blockerad av en fossilbil. Som tur var så hade ingen parkerat i raden på baksidan av laddaren så jag ställer mig på sniskan på andra sidan och kopplar in mig för att ladda. Sitter kvar i bilen och märker efter en stund, strax innan jag nått den SoC jag behöver för att ta mig till nästa stopp, att laddningen avbryts. Då har en Nissan Leaf ställt sig vid laddaren (som numera gick att parkera vid ordentligt då fossilbilen lämnat) och kopplat in sig för att ladda på CHAdeMO-kontakten. Det går dock bara att ladda en åt gången på denna typ av laddare, och då antingen på CCS (som jag använder) eller CHAdeMO. Då jag redan hade en aktiv laddning, på CCS, så verkar det som att Leaf-ägaren helt sonika tryckt avbryt på min laddning (vilket inte ska gå utan att blippa min RFID-bricka) eller använt nödstoppet och därefter påbörjat sin egen laddning. Då jag visste att jag precis skulle klara mig till nästa laddstopp så orkade jag inte bråka med Leaf-ägaren och därefter starta om min laddning utan jag mumlade istället något ilsket och kopplade loss bilen och åkte vidare med Tesla Supercharger Kalmar i, drömmande, sikte.

Resultat: En blockerad laddare, som blev till laddning, som sedan avbröts.
Status: 6 misslyckade, 2 blockeringar, 2 laddningar

Laddförsök #8 - Äntligen!


Kommer fram till Tesla Superchargern i Kalmar, kliver ur bilen, kopplar in den fasta kabeln från laddaren till bilen, bilen börjar ladda. Simple as that. Tack Elon!

Resultat: Laddning!
Status: 6 misslyckade, 2 blockeringar, 3 laddningar

Laddförsök #9 - Framåtanda, men ingen laddning


En dag senare ska vi stanna vid ett matställe där det enligt Plugshare ska finnas nyinstallerade 22 kW-laddstolpar. Kommer fram och kopplar in kabeln som hänger från laddstolpen, men ingen laddning startar. Går in till restaurangen och frågar men de har ingen koll på laddningen utan de ska “kolla med Bosse”. Jag går ut till parkeringen för att koppla loss kabeln och Bosse kommer då ut och är halvglad (läs: förbannad) för han har ingen koll på elbilar utan har anlitat en firma för att ansvara för allting så att han kan erbjuda sina kunder laddning. Detta verkade hittills ha lett till att laddarna tidigare stod i öppet läge och folk hade laddat gratis (på Bosses bekostnad). Så Bosse hade varit i kontakt med leverantören som då ställt laddarna i betalläge, men betalningen via EasyPark gick inte att starta för laddstationen/parkeringen hade inte lagts upp där så laddstolparna gick numera inte att använda. Bosse hade även installerat en massa solceller som leverantören inte ville driftsätta förrän efter sommaren så han var mer frustrerad än vad jag var. Trevlig ägare i alla fall som hade framåtanda och miljötänk, men leverantören verkade inte vara med på tåget. Det blev alltså ingen laddning denna gång.

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 7 misslyckade, 2 blockeringar, 3 laddningar

Laddförsök #10 - App, app, app!


Försökte istället ladda på nästa anhalt där det fanns 6 st 22 kW-laddare som styrdes via den för mig okända operatören EpSpot. Registrerade ett konto på EpSpots hemsida och lade till ett betalkort, för Swish-betalningen (som det skyltades om på laddstolpen) fungerade inte. Jag scannade därefter QR-koden på laddaren och fick upp en ruta där det stod ”Starta laddning” men ingenting hände när jag klickade där. Laddade därefter ner appen och klickade på kartan men det fanns ingen laddstation på platsen där jag var befann mig. Scannade QR-koden igen efter att jag laddat ner appen och då öppnades stationen i appen lite magiskt. Väl där så kunde jag se att man behövde förbetala sin laddning genom att fylla på en laddpott, det gick alltså inte att betala enbart för det jag ville ladda, trots att jag lagt in kort-info. Så jag betalade in 100 kr till laddpotten i appen, som samtidigt sa att jag var utloggad... Man kunde välja att fylla på med 1/3/100/250/500 kr i webbläsaren och 100/250/500 i appen, oklart varför det var annorlunda och även varför man skulle vilja ladda för 1 kr...

När jag väl gjorde det i appen så kunde jag där välja att betala med Apple Pay, så jag hade egentligen inte behövt lägga till något kort. Nu var laddningen igång till slut, efter cirka 12 minuters pill med kontoregistrering och nedladdning av appar, registrering av betalkort, osv.

Resultat: Efter en hel del pill så blev det laddning.
Status: 7 misslyckade, 2 blockeringar, 4 laddningar

Laddförsök #11 - ICE:ad, igen


Dagen därpå skulle jag ladda upp det sista i min EpSpot-laddpott innan vi skulle åka vidare men då var laddaren ICE:ad. Så jag gick fram och pratade med föraren, som turligen var i närheten, och han var på väg att lasta in de sista sakerna och lämnade ungefär 5 minuter senare. Sedan kunde jag snabbt få igång laddningen, nu när jag väl hade konto och laddpotten klar.

Resultat: Blockerad laddstation, som sedan blev till laddning.
Status: 7 misslyckade, 3 blockeringar, 5 laddningar

Laddförsök #12 - Glädjebad!


Hemresa till Stockholm. Glider in till Superchargern i Edsbruk efter att på väg dit ha sett i bilens navigator att det är 5 av 6 laddplatser lediga vilket överensstämmer med verkligheten när jag rullar in. Kliver ur bilen, tar laddkabeln, trycker på knappen på kabelkontakten, laddluckan öppnas, jag stoppar in kontakten och den börjar ladda. Simple as that.

Jag går sedan iväg på herrarnas och beställer därefter mat i restaurangen, och när jag sätter mig till bords så ser jag i telefonen att laddningen kommit tillräckligt långt för att jag ska komma hela vägen hem så medan övriga sällskapet väntar på maten så går jag och flyttar bilen från laddaren till den vanliga parkeringen för att kunna äta i lugn och ro och inte riskera diverse straffavgifter för blockering av laddare när laddningen är avklarad (Tesla har kommit lite längre på den fronten).

Det fanns även en ensam tredjeparts-snabbladdare (tidigare Bee, numera Mer) på samma plats, men den var upptagen när jag kom och även när jag var ute för att flytta bilen, men då var den ockuperad av en annan bil. Tesla-laddarna hade som mest 4 st upptagna platser, av 6 st.

När vi ätit klart så bytte vi om och gick iväg ungefär 50 meter ifrån laddstationen och tog ett inte-så-svalkande bad i den 25c varma insjön precis bredvid laddstationen. Tesla har inte bara förstått hur laddning ska ske, de har även förstått att man ska försöka lägga laddstationerna på bra platser.

Resultat: Laddning, och bad!
Status: 7 misslyckade, 3 blockeringar, 6 laddningar

Vad har jag lärt mig av detta?

- ABC - Always Be Charging. Oavsett hur dåligt vädret är, koppla alltid in laddaren hemmavid.

- Jag hade tidigare 7 elbilsladdar-appar i telefonen, numera 10. Det går helt enkelt åt fel håll.

- Jag snabbladdar ytterst sällan i vardagen (~1 gång per år) utan nästan uteslutande i rese/semester-syfte, men Teslas laddnätverk väger ändå in i framtida bilval. Inte på grund av brist på tredjepartsladdare ute i landet, utan för att tredjepartsladdarkonceptet idag fungerar så dåligt med underdimensionerade snabbladdare (50 kW räcker inte långt idag), appar/RFID-brickor hit och dit, laddare som är offline eller trasiga, enbart 1-2 st laddare per laddstation, osv.

- Tillförlitligheten och smidigheten är fortfarande för dålig på tredjepartsladdarna. Det händer allt för ofta att de är trasiga eller att det inte går att få igång dem på något vettigt och snabbt sätt. Om jag ska stanna i 15 minuter för att ladda på en resa så vill jag spendera de minutrarna på att ladda, inte på att konfigurera en ny app eller leta upp en annan laddstation.

- En standard, eller lagkrav, som gör det möjligt att betala för sin laddning med kort (och bara för det man nyttjar - som en bensinmack helt enkelt) hade inte suttit fel. Eller one-app-to-rule-all-the-chargers, så man slipper en app, eller app+bricka, per operatör. Lite som för några år sedan när det dök upp nya parkerings-appar på löpande band, och jag som kund tycker att det är ganska trevligt att EasyPark köpt upp flertalet av dem vilket gör mitt liv lättare. Några av de större bilmärkena (t.ex. Mercedes) har försökt lösa såna appar/tjänster på egen hand, men det verkar inte fungera särskilt bra i praktiken.

- Jag har tidigare ansett att man måste ha laddning hemmavid för att det ska vara aktuellt med elbil i dagsläget, den åsikten har växt sig ännu starkare.

- Den här resan hade blivit ännu jobbigare utan Plugshare-appen och communityt som bidrar med nya laddstationer och information om sådana som är trasiga. Ovärderligt. Tack alla som bidragit!

- Och sist, men verkligen inte minst så har jag insett hur långt fram Tesla ligger på ladd-fronten. Men hur stor inverkan det har på mitt nästa bilval vet jag inte riktigt. Något jag däremot vet är att Tesla nu står högre i kurs på den listan, än för 10 dagar sedan.

Varning för lång text - Det är inte helt smärtfritt med tredjepartsladdning...
61.1°
0

Tredjepartsladdar...misären

Teslas Supercharger är fortfarande en stor del av bilvalet

Snapchat-användare undrar hur appen vet när de fyller år
Visar sig att de har berättat det själva

Senaste dagarna har flera Snapchat-användare börjat fråga sig själva hur det kommer sig att appen på något sätt listat ut vilken födelsedag de har. Många användare på både Twitter och TikTok kan inte förstå hur detta har gått till. Är det någon next-level integritetskränkning det handlar om? Nej, användarna har fyllt i informationen om deras födelsedatum själva. För att använda appens astrologi-funktion, där man kan se vad ens vänner har för stjärntecken och hur man matchar, har appen frågat om användarnas födelsedatum. Snapchat säger i ett uttalande till The Verge: The birth date and time information shown above was actually inputted by the users themselves in order to obtain more specific information, stemming from our latest astrological profiles feature. The feature requires exact birth date and time from each person in order to calculate their exact star chart reading. We take the privacy of personally identifiable information very seriously at Snap, and this more granular birth date and time information is used only for this astrological profile feature. Tumnagel
37.0°
+
Hugo Engström
0

Ny gameplay-trailer för Axiom Verge 2
Ja tack!

Thomas Happ har släppt en ny trailer för sitt kommande Metroid-liknande spel Axiom Verge 2 och den kan du kolla in i klippet ovan. Släppdatumet är fortfarande oklart men när det väl släpps ska det dyka upp på PlayStation 4, Switch, Windows och PlayStation 5. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Första trailern för Y: The Last Man
Hype

Fösta trailern för serien Y: The Last Man har äntligen släppts och den borde man kolla in på direkten i klippet ovan. Serien är baserad på serietidningen med samma namn och följer Yorick och apan Ampersand som är de enda överlevande med Y-kromosomer. Serien har premiär den 13 september. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Microsoft petar in augustis spel i Game Pass
Skate!

Nu är det augusti och det betyder att Microsoft börjat langa in lite trevligheter i Game Pass-biblioteket. Och om man gillar bra spel så är augusti en svinbra månad med flera riktigt bra titlar, nya som gamla. Bland annat har Skate, Skate 3 och Curse of the Dead Gods lagts till idag och fler titlar kommer petas in fram till 17 augusti. Listan med titlar och när och var de blir tillgängliga har ni nedan. Curse of the Dead Gods (Cloud, Console, and PC) – 5 augusti Dodgeball Academia (Cloud, Console, and PC) ID@Xbox – 5 augusti Katamari Damacy Reroll (Cloud, Console, and PC) – 5 augusti Lumines Remastered (Cloud, Console, and PC) ID@Xbox – 5 augusti Skate (Console) EA Play – 5 augusti Skate 3 (Cloud) EA Play – 5 augusti Starmancer (Game Preview) (PC) ID@Xbox – 5 augusti Art of Rally (Cloud, Console, and PC) ID@Xbox – 12 augusti Hades (Cloud, Console, and PC) ID@Xbox – 13 augusti Microsoft Solitaire Collection: Premium Edition (PC) – 17 augusti I vanlig ordning behövs det göras utrymme för titlarna och 8 augusti kommer GTA V försvinna från spelbiblioteket och 15 augusti ryker Ape Out, Crossing Souls, Darksiders Genesis, Donx27t Starve, Final Fantasy VII och Train Sim World 2020. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Disney visar upp lite mer av sin ljussabel
Och lite andra balla grejer man tagit fram

Disney Parks har släppt ett nytt videoklipp där man visar upp lite av de grejer som Disneys kreativa studio Walt Disney Engineering utvecklat åt dem. Vi får bland annat ta oss en ny titt på den realistiska ljussabel som Disney visade upp tidigare i år. Exakt vad Disney har för planer med ljussabeln har man inte avslöjat ännu. Många tror att den kommer att dyka upp på Disney Worlds stora Star Wars-satsning "Star Wars: Galactic Starcruiser", något som kanske gör det mindre sannolikt att den kommer gå att köpa för eget bruk. Förutom ljussabeln så visas även lite olika robotar, saker som finns på Disney Worlds "Avengers Campus" samt lite annat upp i klippet som hittas här ovanför. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

JJ Abrams gör The Shining-spinoff
Skräckserie som utspelas på Overlook Hotel

Regissören JJ Abrams är i full färd med att göra en tv-serie vilken kommer att bli en slags spinoff på den Stanley Kubricks klassiska Stephen King-rysare The Shining. Tv-serien kommer att handla om Overlook Hotel, hotellet där alla hemskheter i The Shining utspelas. Serien sägs bestå av tio avsnitt men vad den kommer att handla om finns det än så länge inga uppgifter om. Var Overlook kommer att sändas är än så länge oklart. Tidigare har det sagts att serien skulle visas på HBO Max. Nu verkar dock serien vara ute till försäljning och enligt Hollywood Reporter så kan den komma att köpas av Netflix. Här ovanför hittas trailern till The Shining från 1980. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi Mi Mix 4 presenteras 10 augusti
Dagen innan Samsung håller låda

11 augusti kommer Samsung hålla låda och, enligt rykte, presentera en drös nya produkter som vikbara telefoner, nya true wireless-lurar och klockor. Dagen innan kommer mobilfesten rivstarta en skvätt då Xiaomi bestämt sig för att presentera sin kommande monstertelefon Mi Mix 4. Hur telefonen kommer bli får vi se, men enligt rykten kommer luren vara utrustad med Snapdragon 888, 12GB ram och 256GB lagring. Mi Mix 3 var en rätt intressant designad telefon där selfiekameran var gömd bakom skärmen och du kunde komma åt denna genom att dra ner skärmen. Nu när selfiekameror kan döljas bakom skärmen lär vi dock inte få någon sådan flådig mekanik. Tumnagel
35.2°
+
André Stray
0

Zool är snart tillbaka i Zool Redimensioned
Ninjan från N-dimensionen

Det gamla plattformsspelet Zool är på väg tillbaka med Zool Redimensioned. Spelet är en uppgraderad version av Zool till Mega Drive vilket i sin tur var en version av Amiga-spelet. Spelet utvecklas av ett gäng unga utvecklare från Sumo Digital Academy för att ge dem lite spelutvecklingserfarenhet. De har fått hjälp av före detta Gremlin Graphics-utvecklare som då var med och utvecklade originalet från 1992. Zool Redimensioned kan spelas med modern grafik och andra livskvalitets-förbättringar eller så kan man välja att köra det med den gamla Mega Drive-grafiken. Zool Redimensioned släpps på Steam den 18 augusti. Nu när Zool snart är tillbaka kan man väl inget annat än undra om något Flood Redimensioned är på tur. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

A Plague Tale: Innocence nu gratis på Epic Games Store
Speed Brawl också

Idag är det torsdag och det betyder att Epic Games bjuder på nya gratisspel. Den här veckan är det kvalitetsberättelse i form av A Plague Tale: Innocence som erbjuds samt det ösiga och actionspäckade 2D-racern Speed Brawl. Spelen är tillgängliga precis nu och ni behöver bara klicka på länken här nere till vänster för att hitta godsakerna. I vanlig ordning kommer spelen finnas tillgängliga till torsdag nästa vecka 17:00 och då kommer nya titlar erbjudas. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Mac-mjukvaran Kid Pix finns nu på webben
Party like it's 1989

Kid Pix var ett gammalt Mac-program som skulle lära barn att rita saker på datorn med hjälp av lekfulla verktyg. Programmet släpptes till Mac någon gång under 1989 men har nu portats till webben av en snubbe vid namn Vikrum Nijjar. Webbversionen har allt originalprogrammet och du kan prova Kid Pix direkt i webbläsaren via länken nedan. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Starliners rymdfärd försenas ytterligare
Oklart när det hela kan bli av nu

Det verkar inte vara mycket som går Boeings, NASAs och United Launch Alliances väg nu för tiden när det kommer till att skicka Starliner till rymden. Efter det att man i förrgår ställde in uppskjutningen av Starliner har man nu rullat tillbaka ekipaget, bestående av Starliner-kapseln och en Atlas V-raket från ULA, till ULA:s Vertical Integration Facility (VIF) för en inspektion av farkosten. Exakt hur lång tid denna inspektion kommer att ta finns det inga uppgifter om. Det finns heller inget nytt datum för Starliners uppskjut till den internationella rymdstationen ISS. Att skjuta upp farkoster till ISS kräver att det finns lediga platser både på startbanan på Cape Canaveral och en plats där farkosten kan docka på ISS. Framöver ser det rätt så tajt ut med detta och ArsTechnica skriver att Starliner bör skjutas upp som senast i mitten av den här månaden för att uppskjutningen inte ska sammanfalla med andra farkoster som är på väg till ISS. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

OS-finalen i fotboll får ny tid och plats
Du slipper gå upp klockan 04:00 inatt

Mindre än ett dygn innan det var dags för Sveriges damer att spela OS-final i fotboll meddelade ledningen för OS i Tokyo att man nu byter båda tid och plats för finalen. Tanken var att finalen skulle spelas klockan 11:00 lokal tid på Tokyo Stadium. Istället kommer matchen att spelas klockan 21:00 på Yokohama Stadium, cirka en timmas bilväg från Tokyo. I finalen kommer Sverige att möta Kanada som besegrade USA i sin semifinal. USA vann för övrigt tidigare idag bronsmedalj efter att vunnit över Sveriges semifinal-motståndaren Australien. Det här innebär att Sveriges damer slipper spela i stekande sol i den 30-gradiga hettan i Tokyo samt att de svenskar som vill se matchen live inte behöver stiga upp klockan 04:00 inatt för att göra det. Istället drar matchen igång klockan 14:00 svensk tid imorgon vilket kanske kan bli en skön start på helgen för alla fotbollsintresserade. Tumnagel
51.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

TikTok börjar testa Stories som försvinner efter 24 timmar
Gör som alla andra

Den kinesiska sociala-medietjänsten TikTok har nu börjat testa så kallade "Stories" på ett antal marknader rapporterar flera källor. Precis som med Snapchat, Instagram Stories och liknande funktioner handlar det om temporära inlägg som försvinner 24 timmar från användarens flöde 24 timmar efter de publicerats. En talesperson för TikTok säger till Variety om att de nu testar inlägg som försvinner efter dygn: "We’re always thinking about new ways to bring value to our community and enrich the TikTok experience. Currently we’re experimenting with ways to give creators additional formats to bring their creative ideas to life for the TikTok community." Ni hittar lite skärmdumpar på TikTok Stories i den inbäddade tweeten här nedanför. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kinesiskt propagandanätverk avslöjat
Spred lögner på olika sociala medie-nätverk

Organisationen Centre for Information Resilience (CIR) har släppt en rapport där man säger sig ha identifierat ett kinesiskt propagandanätverk som genom ett hundratal sociala medie-konton försökt sprida desinformation. Inläggen som spridits via de fejkade kontona på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube har bland annat attackerat Guo Wengui, en kinesisk företagsmagnat som lever i exil och är en uttalad kritiker till Kinas ledning. Dessutom har även forskaren och visselblåsaren Li-Meng Yan och Donald Trumps före detta strateg Steve Bannon förekommit i påverkanskampanjer från propagandanätverket. Nätverket verkar främst ha försökt skapa opinion mot USA i olika frågor och spridit information där USA bland annat pekas ut för att inte bry sig om mänskliga rättigheter, något som Kina själva ofta får en hel del uppmärksamhet för. Ira Hubert, analytiker på företaget Graphika som tidigare i år avslöjade ett kinesiska propagandanätverk på YouTube säger om den nya rapporten från CIR: "The network put out a steady mix of anti-US content, for example cheering US x27defeatx27 ahead of its withdrawal from Afghanistan and painting the US as a poor ally whose aid to India was inadequate during some of its worst months battling Covid." Huruvida propagandanätverket är skapat på uppdrag av den kinesiska staten har CIR inte kunnat avgöra. Budskapen som spridits har dock haft likheter med sådant som ofta sprids av kinesiska medier skriver BBC. De cirka 350 fejkade kontona som anses ha ingått i nätverket ska delvis ha varit konton som kapats från legitima användare såväl som konton som skapats med fejkade personuppgifter. De flesta av dessa ska nu vara raderade efter att CIR delat sin rapport med plattformarna där kontona verkade. Ovan och nedan hittas lite bilder som spreds av det kinesiska propagandanätverket. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apex Legends snittar 13 miljoner spelare i veckan
EA levererar rätt stabila spelarsiffror

EA levererade lite färska siffror och passade på att ge världen lite uppdatering gällande hur många som lirar gratisspelet Apex Legends. Under säsong 9 som pågått från början av maj och avslutades nyligen snittade spelet på 13 miljoner aktiva spelare i veckan, vilket är rätt imponerande och visar att spelet lever och frodas. EA meddelade även att de slagit nytt rekord med dagliga spelare under säsongen, men levererade inga specifika siffror. Apex Legends är inte den enda av EA:s spelserier det går bra för. 31 miljoner exemplar av FIFA 21 har sålts och Mass Effect: Legendary Edition överträffade prognoserna. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Google presenterar nya Nest-kameror
Håll koll på det smarta hemmet

Google har presenterat lite nya övervakningskameror i sin Nest-serie vilka riktar sig till dem som vill kunna hålla koll på vad som händer i och utanför sitt smarta hem. Det handlar bland annat om en ny version av Google Nest Doorbell, en batteridriven ringklocka med inbyggd kamera. Förutom ringklockan släpper Google tre nya Google Nest Cam. Google Nest Cam with floodlight är försedd med rörelsesensorer och strålkastare som lyser upp till exempel trädgårdem om någon går in på den. De övriga två kamerorna är nya versioner av Googles traditionella Nest-kameror där en är försedd med batteri och kan användas både inomhus och utomhus medan den som kopplas in på elnätet är tänkt att användas inomhus. Nya Google Nest Doorbell kostar 2200 kronor, Google Nest Cam with floodlight kostar 3450 kronor, Google Nest Cam med batteri kostar 2300 kronor medan den traditionella Google Nest Cam kostar 1050 kronor. Ni hittar bilder såväl som några videoklipp på Googles nya Nest-kameror här nedanför. Tumnagel
34.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

My Friend Pedro: Ripe for Revenge ute nu till mobila enheter
Svenskutvecklat pang pang i mindre format

Idag släpps det svenskutevcklade mobilspelet My Friend Pedro: Ripe for Revenge till iOS och Android. Spelet är precis som storasyskonet My Friend Pedro ett ösigt actionspel med fokus på rörelse, fast anpassat för en mindre skärm. I spelet får vi ta kontroll över din vän Pedro när han ska rädda sin familj, vilket tar honom igenom 37 nya banor där vi är tvungna att planera tillvägagångssätt för att ta kål på fiender på ett effektivt och snyggt sätt för att få snorhög poäng. Länk till spelet har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

HBO Max börjar satsa på podcasts
Kommer bland annat köra exklusiv Batman-podcast i sin app

Streamingtjänsten HBO Max har inlett en satsning på podcasts vilket gör att de börjar konkurrera med till exempel Spotify och Apple, två giganter som sedan tidigare satsat mycket på podcasts. HBO Max kommer bland annat att få ensamrätt att köra den kommande podcasten Batman: The Audio Adventures i sin app. I Batman: The Audio Adventures kommer lyssnarna att få följa dramatiserade berättelser om Batmans äventyr där Jeffrey Wright spelar Batman och Rosario Dawson spelar Batwoman. Spotify har sedan tidigare inlett ett samarbete med DC Comics som inneburit att även de sänder en del superhjälte-podcasts, bland annat är tanken att man ska börja sända podcasten Batman Unburied någon gång i år. Tumnagel
35.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla när Kanye West gör klart sitt album
Donda släpps imorgon – troligtvis

Kanye West och Apple Music streamar just nu live från Wests rum i Mercedez-Benz Arena där han slutför sitt album som ska släppas imorgon 6 augusti. Videoströmningen har dock inget ljud, så vi kan inte höra hur albumet kommer att låta. Albumet, DONDA, skulle släppts den 23 juli men blev kort därefter uppskjutet till imorgon. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Snart kan du boka rum på Star Wars-hotell
Men det kommer inte att bli billigt

Disney har släppt lite mer information som deras interaktiva hotellsatsning "Star Wars: Galactic Starcruiser" som kommer att öppna på Walt Disney World Resort utanför Orlando, Florida nästa år. Det handlar om en reseupplevelse där gästerna inte bara bor på hotellet utan även kan delta i diverse Star Wars-relaterade aktiviteter ombord på "rymdkryssaren". Disney skriver om vad som inkluderas om man bokar in sig på "Star Wars: Galactic Starcruiser": "Every Star Wars: Galactic Starcruiser vacation package includes a two-night stay in a well-appointed cabin or suite, meals (excluding alcoholic and specialty beverages) and the opportunity to live your Star Wars story through exclusive experiences, missions and activities. The vacation adventure also includes entry to Star Wars: Galaxy’s Edge—as well as the rest of Disney’s Hollywood Studios—for your planetary excursion to Batuu. Valet parking is also included." Vistelsen på "Star Wars: Galactic Starcruiser" riktar sig dock inte till budgetresenärer. Ett dubbelrum för två personer kostar 4809 dollar, motsvarande cirka 41.300 kronor. För tre personer i ett rum blir kostnaden 5299 dollar (ca 45.600 kronor) och vill man vara fyra i ett rum kostar det 5999 dollar (ca 51.700 kronor). Här nedan hittas en trailer för vad som väntar dem som bokar in sig på "Star Wars: Galactic Starcruiser". Tumnagel
64kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett besök på skolan för världens dyraste barnvakter
Här tränas självförsvar med bebis

Business Insider besöker här världens mest exklusiva skola för barnvakter där man inte bara lär sig att laga mat och sy utan också självförsvar samt bilkörning under farliga förhållanden. Tumnagel
83kg
+
Frode Wikesjö

Nu kan du laga maten Homer Simpson äter
Ny kokbok med recept från The Simpsons

Skulle du vilja äta liknande mat som de gör i tv-serien The Simpsons släpps nu kokboken "The Unofficial Simpsons Cookbook" med recept till några av tv-seriens klassiska maträtter. Kokboken är skriven av Laurel Randolph som är ett stort fan av tv-serien och även driver bloggen The Joy of Cooking Milhouse. "The Unofficial Simpsons Cookbook" innehåller 70 recept med maträtter som till exempel Chief Wiggums Chili, The Flaming Moe och Krusty Burgers. "The Unofficial Simpsons Cookbook" finns i både papper och som ebok. Den kostar runt 10 - 15 dollar beroende på vilket format man föredrar. Tumnagel
90kg
+
Wille Wilhelmsson

En titt på vad som gör Nespresso Vertuo speciellt
En kaffecentrifug

I denna video kollar kaffenörden James Hoffman in Nespressos Vertuo-system och vad som gör det lite speciellt jämfört med originalet. Nespresso Vertuo, som funnits några år har en stor fördel jämfört med de klassiska Nespressokapslarna; det går att få större koppar kaffe. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

The Weeknd har något nytt på gång
Teasar på sociala medier

Artisten The Weeknd har under dagen laddat upp detta klipp med titeln "The Dawn Is Coming" som verkar vara en teaser till hans nästa album, som inte borde vara så långt borta. Enligt tweeten nedan börjar det inatt. Det är just nu oklart exakt vad som börjar, men det är mycket möjligt att det kan handla om ett låtsläpp. Förra albumet från Abel Tesfaye, som han egentligen heter, släpptes 20 mars 2020. Tumnagel
91kg
+
Hugo Engström

Kurt Cobains barndomshem blir museum
Kolla in hur Nirvanas sångare växte upp

Alla Nirvana-fans får snart ett nytt utflyktsmål att vallfärda till då bandets sångare Kurt Cobains barndomshem ska bli ett museum med en tillhörande utställning. Huset ligger i Aberdeen i den amerikanska delstaten Washington och Cobain bodde i huset mellan 1968 - 1984, flera år innan Cobain och Nirvana blev kända. Husets nuvarande ägare James Beacon säger att han planerar att renovera om huset så att det till 90 - 95 procent ser ut som det gjorde under tidseran Cobain bodde där. Ni kan ta en titt på hur huset ser ut för tillfället i klippet ovan. Beacon har även fått huset beviljat som ett officiellt kulturminnesmärke i Washington. Nirvana bildades av Kurt Cobain och Krist Novoselic 1987 och 1990 anslöt sig Dave Grohl till bandet. Nirvana lade ner i samband med att Cobain begick självmord 1994. Tumnagel
74kg
+
Wille Wilhelmsson

Hur man bäst får bort kroppshår
Matt ger lite tips

Här får man lite stalltips för hur man tar bort kroppshår från lite svårare ställen. Det bjuds på tips om vilka verktyg man bör använda och vilka tekniker bör använda för att vaxning, trimning och rakning. av överkroppen. Tumnagel
39kg
+
Frode Wikesjö

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
112kg
+
Hugo Engström

Billie Eilish "Happier Than Ever" ute nu
Den 19-åriga artistens andra studioalbum

Idag släppte Billie Eilish sin senaste skiva Happier Than Ever. Hela albumet är både skrivet och producerat av Billie och hennes bror Finneas Ox27Connell. Hennes första album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vann bland annat en Grammy för bästa album. Nedan är musikvideon för singeln NDA. Regisserad av henne själv. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö