6 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03
Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03 Inspirerad av Lego Technic

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) visar nu upp LX03 som de säger är anläggningsbranschens intelligenta framtid. Mackapären är en eldriven och självkörande koncepthjullastare som ska vara smart nog att kunna ta beslut, utföra arbetsuppgifter och interagera med människor. LX03 är inspirerad av ett koncept utarbetat av ingenjörer och designers hos Volvo CE och Lego Technic och detta är första gången som en Technic-modell (ZEUX 42081) har byggts som en riktig maskin i verklig storlek.

LX03 som är en 5-tons hjullastare är byggd som ett modulärt koncept och det går att göra maskinen större eller mindre med bara en eller två ändringar i tillverkningsprocessen. Drivlinan delas med L25 Electric och drifttid är upp till åtta timmar.

När en sådan här sak skulle kunna tänkas gå från koncept till verklig produkt återstår att se.

Fordon, Maskiner, Volvo, Volvo LX03, Volvo Construction Equipment, prototyp, autonom, eldriven
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03
Visa Pressmeddelande Möt Volvo LX03: anläggningsbranschens intelligenta framtid

Denna autonoma och eldrivna prototypen från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) är det första verkliga exemplet på en självlärande koncepthjullastare med intelligens nog att fatta beslut, utföra arbetsuppgifter och interagera med människor. Det är också första gången som en LEGO® Technic-modell har byggts som en riktig maskin i verklig storlek. Även om LX03 inte är kommersiellt tillgänglig förväntas den ge viktig input till dagens och morgondagens applikationer.

Volvo LX03 är inspirerad av ett koncept utarbetat av ingenjörer och designers hos Volvo CE och LEGO® Technic och är en betydande milstolpe som bryter ny mark i utvecklingen av smarta entreprenadmaskiner. Den representerar både nästa steg i Volvo CE:s forskning och utveckling av maskinintelligens och företagets åtagande att fasa ut fossila bränslen i anläggningsbranschen.

Melker Jernberg, vd för Volvo CE, säger: "Vi måste förändra anläggningsbranschen genom smarta och mer hållbara lösningar som kan göra skillnad globalt. Vår senaste Concept Lab-prototyp LX03 är ett exempel på just detta – och är ett bevis på både våra skickliga ingenjörers förmåga och vårt stora engagemang att driva positiv förändring. Tillsammans med LEGO-koncernen har vi här tänjt på både teknikens och fantasins gränser och resultatet är något aldrig tidigare skådat."

Lars Stenqvist, teknisk direktör Volvokoncernen, säger: "Som ledande företag inom transport och infrastruktur har vi ett viktigt ansvar att agera för att motverka klimatförändringar och öka den innovationstakt som krävs för att genomföra samhällsomvandlingen runt om i världen. Vi tror på att arbeta med drivna och kreativa partners som, precis som vi, fokuserar på att göra innovationen till verklighet, och gå från ord till handling.”

Banbrytande partnerskap

Det som började som ett spännande projekt i ett samarbete mellan de två företagens designers och ingenjörer för att utforska potentialen i framtida gemensamma konstruktioner utvecklades med tiden till den framgångsrika lanseringen av 42081 LEGO® Technic koncepthjullastaren ZEUX. I det kreativa arbetet tog projektgruppen hjälp av en grupp barn.

Niels Henrik Horsted, produktchef för LEGO Technic inom LEGO-koncernen, säger: "Våra två företag har under många år haft ett mycket framgångsrikt samarbete där vi har samarbetat kring flera LEGO Technic-modeller. Men det här är första gången vi tar fram en riktig maskin baserat på en modell istället för tvärtom – och det är det som gör detta till ett verkligt unikt projekt."

Samarbetande maskiner

Text BoxPrototypen LX03 har byggts av ett tvärfunktionellt team av ingenjörer, programmerare och verkstadstekniker från Volvo CE:s anläggningar i Eskilstuna, Sverige och Konz, Tyskland, i samarbete med designers i Göteborg, Sverige. Den är en 5-tons hjullastare vilken har utvecklats som ett modulärt koncept med möjlighet att göra maskinen större eller mindre enbart med en eller två ändringar i tillverkningsprocessen. Den delar dessutom drivlinan med L25 Electric, vilket gör den till en utsläppsfri maskin med låg ljudnivå och en drifttid på upp till åtta timmar beroende på applikationen.

Den är utformad för att vara smart och säker på arbetsplatsen, utrustad med intelligens som ger förmåga att anpassa sig till olika scenarier, fatta beslut i realtid och, framför allt, samarbeta med människor. Den kan programmeras att utföra tunga, repetitiva eller riskfyllda arbetsuppgifter, vilket minskar behovet av att ha personal på platsen.
Volvo lanserar världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål En lastbärare Precis som vi har skrivit tidigare ska Volvokoncernen och SSAB tillsammans ta fram fossilfritt stål. Nu visar man upp det första fordonet som växt fram ur detta samarbete och det är en eldriven självkörande lastbärare. Den är framtagen för användning inom gruvdrift och stenbrytning så det handlar alltså inte om något vi kommer att få se ute på vägarna. Martin Lundstedt som är VD och koncernchef för Volvokoncernen säger följande: "Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser. Volvokoncernen strävar efter att ingå innovativa samarbeten, som t.ex. samarbetet med SSAB. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden." Fler konceptfordon kommer med det gröna stålet kommer att lanseras under nästa år. Tumnagel
58.4°
0
Volvo Lastvagnar får order på 100 stycken eldrivna lastbilar Nytt rekord DFDS som är norra Europas största sjöfrakt- och logistikföretag har lagt en order på 100 stycken Volvo FM Electric-lastbilar. Det är den största ordern på eldrivna fordon Volvo Lastvagnar fått in hittills och även en av de största i världen på tunga, helelektriska lastbilar. De första leveranserna av bilar kommer att ske under fjärde kvartalet nästa år, resterande under 2023. Bilarna ska användas både till korta och långa transporter i Europa. Lastbilen har en totalvikt på 44 ton (tågvikt) och kan fulladdad ta sig upp till 30 mil. Går att ladda både med AC och DC. Tumnagel
57.7°
0
Självkörande lastbil för motorvägar i Nordamerika Volvo Autonomous Solutions visar nytt Volvo Autonomous Solutions och Aurora presenterar nu en prototyp av Volvo Lastvagnars modell VNL för fjärrtrafik. Den är framtagen för motorvägar i USA och är fylld med teknik utvecklad av Aurora (Aurora Driver). Nils Jaeger som är vd för Volvo Autonomous Solutions säger följande: "Volvo Autonomous Solutions är stolta över att ta de första, stora stegen mot en självkörande Volvo VNL i Nordamerika. Våra långvariga kundrelationer och kundernas prioriteringar står i fokus när vi stakar ut vägen framåt för självkörande lastbilar. Vi tror starkt på en framtid där säkra, hållbara och effektiva transportlösningar är avgörande för att ett samhälle ska kunna utvecklas, och i den omvandlingen är självkörande kommersiella lastbilar en viktig pusselbit." När skarpa tester med den här kommer dra igång är än så länge oklart. Tumnagel
42.9°
0
51.2° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 27 okt 2021, 20:00
Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03 Inspirerad av Lego Technic
51.2°
0