m

Del 1 Blixtskola: Specifikationerna

Första delen av vår lilla blixtskola handlar om vad alla siffror innebär

Foto / Bildbehandling

Jag fick en fråga i en av kommentarerna om att göra ett test av olika kamerablixtar (ni vet sådana som sitter på kameran) då jag tipsar en hel del om hur man ljussätter med sådana.

För tillfället så kommer jag troligen inte att göra ett test mellan olika blixtar men jag ska försöka skriva lite korta recensioner av de blixtar jag äger och köper. Dock så kom jag på att en liten grundkurs i blixtar skulle vara bra för er som funderar på att köpa en eller flera för att använda både på och vid sidan av kameran.

Jag tänkte gå igenom vad de olika specifikationerna betyder, köptips beroende på vad man vill ha blixten till samt tipsa om lite kul och billiga tillbehör för kreativ ljussättning.

Efter hoppet kan ni läsa Del 1: Specifikationerna.

Vi börjar som sagt med specifikationerna (i alla fall de viktigaste)

Guide number/ledtal
Detta är ett värde på hur stark blixten är och är ett väldigt ospecifikt värde då det går att mäta på olika sätt. Störst skillnad är beroende på med vilken ISO man har angett ledtalet. De flesta mäter med ISO 100 (samt blixten "inzoomad" till 50mm, mer zoom innebär högra ledtal) vilket känns mest rätt men det är inte ovanligt med ISO 200 så se upp så du jämför rätt siffror. Läs mer om detta här. För jämförelsesyfte så har ni tre vanliga blixtars ljusstyrka här nedan.

Nikon SB-900
34 / ISO 100
48 / ISO 200
Detta är Nikons senaste proffsblixt vilken är ganska stark men det finns betydligt starkare blixtar).

Nissin Di622
62 / ISO 200
Den är dessutom mätt med ett 105mm så här kan vi verkligen prata vilseledande siffror. Denna blixt är ändå hyfsat stark.

YN460
23 / ISO 100

Vinkling
Detta värde berättar om och hur mycket du kan rotera huvudet samt rikta blixten uppåt. Vanligast kan du vinkla blixthuvudet 90 grader vertikalt vilket innebär upp i taket. Bra (och numera de flesta) blixtar kan även roteras upp till 270 grader för att slå åt sidan.

Laddtid
Detta mäts i sekunder och berättar kort och gott hur lång tid det tar för blixten att laddas upp efter att du har dragit av en blixt på högsta ljusstyrka. Bli inte alltför rädd av höga siffror här för man ska tänka på att blixten sällan används på full styrka, eller rättare sagt så vill man inte det (detta är ett av skälen). Blixtstyrkan halveras dessutom för varje steg du vill ställa ned den och så gör även batteritiden. Det vill säga, har du en blixt med fyra sekunder laddtid men drar ned styrkan två bländarsteg så har du gjort två halveringar av den faktiska ljusstyrkan och likaså laddtiden som då blir runt en sekund.

Effektlägen
Detta är en specifikation som kan vara svår att hitta om vissa blixtar och visar hur svagt blixten kan slå och i hur stora steg man kan ändra detta. Man bör sikta på att kunna använda så lite som 1/64-del av full styrka för annars kommer den slå för hårt i vissa situationer (särskilt om du fortfarande vill ha stor bländaröppning). Sedan kan det vara skönt med en blixt som kan ändra styrka i tredjedels eller åtminstone halvsteg och inte bara hela steg. Detta för maximal kontroll.

Zoom/spridning
Detta värde pekar på hur vidvinkligt objektiv du kan ha för att blixten fortfarande ska kunna sprida ljus över hela bilden och inte bara i mitten. Ofta finns det en liten utfällbar plastbit som sprider ljuset till de lägsta värdena. Finare blixtar har även något som heter zoom vilket betyder att blixten kan flytta blixtlampan/reflektorer inuti blixten för att koncentrera blixtljuset mer i mitten. Detta då du inte behöver slå ut ljuset i alla riktningar om du exempelvis fotograferar med ett 85mm-objektiv. På detta vis spar du bra med batteri samt att du kan experimentera mer vid kreativ ljussättning.

TTL/E-TTL/I-TTL
Dessa är alla benämningar på blixtautomatik som mäter ljuset som kommer in genom linsen (Through The Lens). Detta är ett måste om man vill använda sin systemkamera som snapshot-kamera. Dock väldigt överskattat när det gäller ljussättning med blixten på stativ.

Övrigt
Utöver ovanstående saker finns det förstås massor av andra funktioner som är trevliga. Ska man ha blixten sittandes på kameran är sådana oftast betydligt viktigare än om man ska ha dem på stativ och styra dem trådlöst, mer om detta i en annan artikel dock.

Detta var då lite om de olika specifikationerna på blixtar, bra saker att veta men visst finns det mer att veta innan blixtköpet. Detta får dock räcka för idag, fler delar om blixtköp kommer!

Ps. Detta är nog min längsta artikel på Feber någonsin.

Läs mer
Sony får tummen ur och aktiverar cross-platform i Fortnite
Äntligen! 
42.0°
+
André Stray
0
John Cleese tycker att det är befriande att bli döv
Nu slipper han lyssna på all skit 
48.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ska vi arbeta tills vi blir 70 år innan det är dags för pension?
Nytt förslag från Pensionsmyndigheten  
8.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Medeltemperaturen i Europas städer har ökat snabbt
Fem svenska städer på topp-tio-listan 
30.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Plex får stöd för undertexter
Slipp förlita dig på plugins 
46.6°
+
André Stray
0
Telltale Games stäms för att ha brutit mot arbetslagar
Inte ok att sparka alla utan förvarning 
60.8°
+
André Stray
0
Will Smith firar 50 årsdag på rätt sätt
Med lite bungyjump från helikopter 
43.3°
+
André Stray
0
Bill Cosby dömd till fängelse
För sexuella övergrepp 
56.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rubiks kub-robot löser sig själv
Ännu något du slipper att göra själv 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så jobbar oljan i en diff
Intressant 
47.5°
+
Bobby Green
0
Ny trailer för Mid90s
Jonah Hills regi-debut ser lovande ut 
44.3°
+
André Stray
0
Här är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
-2.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har kollat in nya Volvo V60 CC
Men vi vill kolla in den i skogen, inte i finrummet 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
59.3°
+
Bobby Green
0
Making a Murderer Part 2 släpps 19 oktober
Steven Averys berättelse fortsätter 
42.8°
+
André Stray
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
45.9°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
27.1°
+
Wille Wilhelmsson
0