m

Bakom fotot Old School med tilt shift

Så här gick jag tillväga för att ta porträttet ni ser här bredvid, från idé till färdig bild.

Foto: Gustav Andersson
Foto / Bildbehandling

Här om dagen la jag upp en artikel om att utveckla sin egen stil, till den artikel la jag upp en bild jag hade tagit. Den bilden tänkte jag använda som ett första försök att göra egna bts-artiklar (behind the scene). Jag ber om ursäkt om denna kanske inte blir superbra då det är ett första försök.

Bilden är tagen förra veckan och är väldigt oplanerad, jag ville ta ett porträtt, min bror var på besök och vips så var vi igång. Vill ni läsa om hur fotografiet här ovan togs hittar ni det efter hoppet.

Så mycket till idé fanns där inte mer än att jag ville fotografera med mitt 45mm PC-E (tilt shift) för att leka lite med skärpeplanet. Efter ett tag kom dock idén att göra det hela lite old school då tilt shift-optiken kan ge en viss känsla av gamla storformatskameror.

Någon studio hade vi inte tillgång till så det hela fick göras vid hallen i min lägenhet med en vit dörr som "studiobakgrund". Min lägenhet är inte stor på något sätt så att få plats med ett gäng blixtar var uteslutet, något som gjorde att vi bestämde oss för att använda endast en blixt (Nikon SB-900). Sedan experimenterade vi en hel del med ett par vita kartonglock som reflexskärmar för att fixa upplättning.

Till slut bestämde vi oss dock för att fotografera utan upplättning, satt på ett riktigt stort paraply (150cm) och gick rejält nära för ett mjukt och heltäckande ljus. Blixten placerades nästan rakt framifrån (kanske 20-30 grader åt höger) och cirka 45 grader uppifrån. Genom paraplyets storlek smiter ljus runt hela huvudet, såväl uppifrån som nedifrån som på vänster sida. För att vara säker på detta fällde jag ned vidvinkeladaptern på min Nikon SB-900 för maximal grundspridning av ljuset direkt in i paraplyet.

Resultatet av denna ljussättning ger ett jämnt ljus med lite skuggor på vänstra sidan samt under haka och näsa för lite karaktär.

Nu var det dock inte klart där, för att få till den där old school-looken krävdes lite till. Det svarta strecket på höger sida där det ser ut som om filmen inte riktigt blivit exponerad var från början en olyckshändelse på grund av billiga radiosändare som inte ville synka ordentligt. Istället för att fixa detta med slutartiden på kameran fortsatte jag då jag tyckte det passade in på temat med gammal kamera.

Sedan var det dags för efterbehandling, jag skjuter alltid i RAW och använder Adobe Lightroom som framkallningsverktyg. Där slängde jag ihop en snabb framkallning där huvudpunkterna var att dra ned kontrastreglaget, samt vitbalansen aningen åt det blåa hållet. Efter det la jag på en delad toning (gula högdagrar och blåa skuggor) vilket ger en hyfsad polaroid-effekt sedan drog jag även på en del gryn då bilden från D3s:en är för klinisk.

Det hela kanske tog 10 minuter vilket brukar vara max jag lägger på en bild, nu bestämde jag mig dock för att leka lite till och gick över till Photoshop. Där tog jag hjälp av en "prickig" pensel för att måla dit lite fläckar och färgsläpp som brukar uppstå vid polaroidfotografering.

Hoppas detta gav er något, jag återkommer med flera shoots. Då lovar jag dessutom fler backstagebilder på hela processen, är det något annat ni önskar hojta till!

Läs mer
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
44.2°
+
André Stray
0
Svensk spelutvecklarskola näst bäst världen
En fjäder i hatten för FutureGames 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kuben i Fortnite: Battle Royale har äntligen stannat
Loot Lake är nu en stor studsmatta 
33.9°
+
André Stray
0
Alibaba lägger ner planer på att skapa en miljon arbeten i USA
Efter USA:s strafftullar mot Kina 
44.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte The Walking Dead kommer att fortsätta i ett årtionde till
Det ryktas komma filmer och spinoffer 
24.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Peugeot e-LEGEND CONCEPT - för en roligare framtid
504 Coupé lever igen, fast nu som elbil 
54.3°
+
Bobby Green
0
Martin Molin vill åka till månen
Lite förmiddagsnörderi 
43.5°
+
André Stray
0
Nya eldrivna Folkabussen som transportfordon
Din nya arbetskamrat 
48.0°
+
Bobby Green
0
Ryan Reynolds pratar om att göra film med Michael Bay
Lite morgontrams 
56.8°
+
André Stray
0
Lisa är en Porsche, Ferrari, McLaren och NSX-samlare
Bra garage 
42.8°
+
Bobby Green
0
Nu kan man dela med sig av sina Nintendo Switch-spel
Går att ladda ner till fler konsoler 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nya Suzuki Jimny fick bara tre stjärnor i krocktest
Det var ju inte så bra 
30.7°
+
Bobby Green
0
Tim Cook om priserna på iPhone
Och om tullarna mellan USA och Kina 
6.6°
+
Roger Åberg
0
Angry Birds kommer till Magic Leap
Skjut ner grisar i ditt vardagsrum 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Aftonbladet börjar sända Svenska Elitserien i CS:GO
Counterstrike-matcher streamas på Sportbladet 
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk verkar sugen på att haka på till månen
Japansk miljardär tycker att han borde göra det 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0