m

Mina tankar om Nikon D7000

Efter ett tags användning

Foto / Hårdvara

Jag tänkte ta och skriva lite om mina tankar om Nikon D7000 efter att ha använt den ett tag. Jag har ännu inte gjort någon studioshoot med den tyvärr men den har i alla fall fått åka till Kina och Hongkong samt lite kors och tvärs i landet.

Jag började plåta digital i och med Nikon D80 och detta är ju faktiskt en efterföljare till den modellen så det känns lite roligt att ha kommit tillbaka till där man en gång startade. Men mycket har hänt sedan dess, särskilt vad gäller byggkvaliteten.
D7000 ger ett riktigt proffsigt intryck med sitt magnesiumlegeringshus även om jag personligen har lite för stora händer för den.

Några av de saker som jag gillar mest när vi pratar bygget är avtryckaren som känns otroligt proffsig och lätt samt den lilla knappen vid AF/M-väljaren som gör det enkelt att välja autofokus-läge. Kameran har dessutom fått flera dedikerade reglage som den extra ratten för att välja mellan singel och continuous low/high med mera. Alla dessa förbättringar gör att kameran verkligen är ett seriöst alternativ till proffs, i alla fall som reservhus vilket jag använder den som.

Vill du veta mer samt hur bilderna är redigerade så får du hoppa vidare på läs mer.

Bildkvaliteten är även den riktigt bra och jag har inget negativt att säga om den alls, den är absolut i par med min D3s. Detta på alla punkter utom en förstås, iso. Men iso är dock den sak som D7000 har fått mest uppmärksamhet för och jag förstår varför, den är grym på att hantera brus. Jag har lagt gränsen vid iso 6400 där jag faktiskt fortfarande kan använda bilderna till hyfsat mycket. Över det skulle jag dock inte gå i annat en extrema nödfall eller för lite privata festbilder. Så länge man exponerar rätt och inte förstör massor i efterbehandlingen så skulle jag nog kunna tänka mig att printa stora bilder för utställning eller reklam ända upp till iso 1600 och kanske till och med 3200 för rätt sorts bilder. Detta då bruset ser väldigt bra ut, även om man kan se det så är det inte störande för bilden.

Överlag är detta en grym kamera och för tillfället finns det ingen mer prisvärd kamera att köpa. D300s har endast en riktig fördel och det är storleken, annars är den helt förlegad. Om man jämför med Canons kameror så slår den absolut den tidigare kungen i prisklassen 550D men å andra sidan är den gammal och rejält billigare nu. Det som är intressant är att den även slår 60D för samma pris och egentligen ligger i par med Canon 7D som är betydligt dyrare.

7D och D7000 har dessutom väldigt lika filmegenskaper och Nikon har tagit ett rejält kliv framåt i och med D7000. Tyvärr har Canon fortfarande en stor fördel och det är bildhastigheten, Nikon klarar bara av 30 fps.

Jag kan verkligen rekommendera denna kamera till de flesta, en amatör har mycket att växa i för en bra peng och ett proffs har en riktigt billig reservkamera som dessutom kan vara trevlig om man vill plåta tele-bilder tack vare crop-sensorn.

Det jag ser som nackdelar (men då jämför jag med en D3s och en D700) är en mindre sökare, mindre hus samt en slöare autofokus (som ändå är sjukt bra i klassen). Ett plus är dock de dubbla minneskortsplatserna så jag har mina bilder säkerhetskopierade enda från start och hela kedjan igenom.

Bilderna här bredvid är tagna med iso 3200 samt iso 6400, de är snabbt framkallade utan större påverkan i Adobe Lightroom. En av bilderna har bara standardinställningen vad gäller reducering av färgbrus (den enkla sorten att bli av med) medan den andra även har fått en snabb fix med reducering av "vanligt" brus.
Jag tycker det är riktigt imponerande hur mycket brus som går att bli av med utan större detaljtapp och självklart är Nikon själva ännu bättre på detta så jpegs direkt ur kameran är ännu bättre. Och om man vill ha kvar bruset så tycker jag som sagt det har en ganska behaglig karaktär.

Något jag missat? Några frågor? Fråga på i kommentarerna!

Läs mer
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
41.6°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
30.9°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
56.3°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
42.0°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
76.0°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.3°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.6°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
62.0°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.0°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
43.2°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
24.0°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.3°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.5°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.6°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
42.7°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
62.9°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.8°
+
Roger Åberg
0