m

Feber testar Test av Samsung NX200

Kameran som är bra på allt utom en sak

Foto / Hårdvara

Jag har testat Samsung NX200 än del och tänkte passa på att berätta vad jag tycker om denna lilla godbit. Men först lite historia som jag tycker är väldigt viktig att tänka på när man testar denna kamera. Samsung är väldigt nya på systemkamerafronten. För flera år sedan hade de ommärkta pentax-kameror där Samsung själva inte gjorde ett dugg, dessa räknar jag inte.

Bortser man från dem så var Samsung NX10 deras första systemkamera och den kom så sent som i början av 2010, det vill säga för mindre än två år sedan. Samsungs kunskap om systemkameror är alltså något de fått på väldigt kort tid och att då spotta ur sig denna kamera är riktigt bra gjort!

Läs vidare under "läs mer…"

Samsung NX200 är först och främst en väldigt snygg skapelse med en byggkvalitet som har något sexigt över sig. Kameran är tillverkad i metall och har sylvassa kanter där metallen gör en 90-gradersböj utan avrundning. Något som tar tankarna tillbaka i tiden till när kameror var mekaniska och ger NX200 en exklusiv känsla jämfört med många konkurrenter. Denna känsla blir inte sämre av att de låtit läderimitationen på ett snyggt sätt svepa runt kameran från greppet längs med hela baksidan. Att det sedan på baksidan sitter en trevlig AMOLED-skärm är inte heller tråkigt.

För att fortsätta på samma tema så kommer vi till användarvänligheten, designen är inte bara snygg utan de har även tänkt på grepp och knapplacering. De flesta knappar känns bra samt är placerade på bra ställen och Samsungs val med en ring på objektivet som kan göra inställningar är väldigt trevlig. Den tillsammans med två andra inställningshjul gör att man får många sätt att ändra inställningar så det borde kunna passa de flesta. Det ända jobbiga är att knappen för menyn och för snabbmenyn borde byta plats, snabbmenyn är den man klart använder oftast men den knappen sitter bökigare till.

Samsungs trumfkort är att de är en av de extremt få kameratillverkare (med Sony som den andra) som bryr sig om snygga menyer. Snabbmenyn visar snabbt upp alla viktiga inställningar och med hjulen kan du sjukt enkelt ändra allt från iso och vitbalans till bildkvalitet. Att menyn är snygg gör att man enklare navigerar fram i den än vad man gör annars, något exempelvis Canon och Nikon borde lära sig. Kameran är alltså trots sin ringa storlek bra för den som gillar att mixtra med inställningar.

Inuti kameran sitter en 20-megapixelssensor vilken är smått galet men med APS-C-storlek så är det inga större problem. Bildkvaliteten är riktigt bra och iso-prestandan likaså, upp till 3200 är klart användbart men sedan börjar det hela (i jpg) få ganska fula artefakter och blir lite smetat. I raw-format kan du dock fixa till detta bättre i efterhand. Även färghanteringen är bra även om den inte är i toppklass, men vad ska man förvänta sig efter 1,5 år?
Det finns både bättre och sämre kameror på denna punkt men NX200 ligger klart i den övre klassen och den som köper denna kamera behöver inte tänka på att bilderna kommer att bli dåliga. Något jag är imponerad över är klar filmkvaliteten vilken är klart över förväntan och här märks det att Samsung lyckats få in ett bra mätsystem för exponeringen som sällan träffar fel.

Nu till lite random plus och minus så som att Samsungs pannkaksobjektiv är väldigt trevliga och små, enligt mig en stor fördel gentemot andra system! Det största och nästan enda minuset är att kamerans autofokus är för långsam, den hade varit snabb i klassen om inte Olympus och Nikon lärt sig hur man stoppar in fasdetekterande AF (och ett liknande system) i sina spegellösa systemkameror som gör att de slår alla andra på fingrarna rejält.
Kameran har dessutom inte någon inbyggd blixt men å andra sidan följer det med en liten blixt för tillbehörsskon och denna är så smart att jag inte sätter detta som ett minus. Blixten går att fälla ned och då kan man ha den på även om kameran ligger i fickan. Extra bra och egentligen självklart är att när man fäller upp den så sätts den på. Nej det enda lilla minus jag kan komma på är att kameran inte har mic-ingång men det beror så mycket på målgrupp samt att de flesta kameror i denna klass saknar det så det är egentligen inget stort minus.

Slutsatsen är lika enkel som tråkig. Denna kamera är bra på nästan alla sätt och att Samsung lyckats släppa en såhär bra kamera på så kort tid är inget annat än sjukt. Tyvärr kan jag ändå inte rekommendera den då en av de viktigaste punkterna för en liten kamera är att den ska vara bra på spontanbilder/snapshots/festfoton och där är både Olympus samt Nikon bättre. Det vill säga, underbar kamera och om du kan nöja dig med en snabb men inte snabbast AF köp, annars köp ovanstående märken.

Några frågor? Kommentarerna står till ert förfogande!

Läs mer
OnePlus rullar ut Oxygen OS 9.0 till OnePlus 6
Baseras på Android 9 Pie 
41.3°
+
André Stray
0
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
46.9°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
24.8°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
48.4°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
57.7°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
42.6°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
79.6°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.9°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.6°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
62.8°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.6°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.5°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
43.7°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
23.8°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.6°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.6°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.7°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
43.0°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
64.2°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.8°
+
Roger Åberg
0