m

Test av Fujifilm X-T1

En trevlig bekantskap

Foto / Fujifilm

Detta är inte den första recensionen av Fujifilm X-T1 och inte heller den längsta men för vad det är värt så kommer här i alla fall mina tankar om en kamera som jag har använt en hel del de senaste månaderna, faktiskt till allt som inte innefattat studiojobb.

Inledning
Fujifilm X-T1 är den senaste av Fujifilms X-kameror och en av de stora förändringarna från föregående modeller är den mer klassiska designen. Kameran är inte direkt billig men om man jämför den mot de lite mer professionella husen från exempelvis Canon och Nikon så är den inte heller speciellt dyr. Och jag tycker verkligen det är kamerorna denna ska jämföras med.

Design & Ergonomi
Som alla Fujifilms nuvarande kameror så är denna enormt retroinspirerad och det är ju klart en smartsak om man gillar det. Personligen uppskattar jag det enormt och ofta så är utseendet något jag har kunnat utnyttja vid plåtningar då flera personer tror det är en analog kamera och frågar om den vilket är en bra ”conversation starter”.

En sak jag verkligen gillar är greppet på denna kamera, bra gummi och bra utformning gör detta till en skön kamera att hålla i. Stort plus på denna punkt. Ett annat plus är den grymma byggkvaliteten som känns riktigt proffsig.

Att ha fysiska reglage för de flesta viktiga funktioner är helt underbart och känslan i reglagen är riktigt bra. dock är inte alla låsknappar med mera helt perfekt placerade eller utformade så det finns fortfarande saker som kan bli bättre om man är ute efter en kamera som ska vara så snabbjobbad som möjligt. Samma gäller kontrollerna på baksidan som sitter lite väl långt in och blir svåra/jobbiga att trycka på, i alla fall för mina tjocka fingrar. Detta är dock småsaker så nu till den allmänna känslan.

Efter hoppet så kommer även tankar om känslan, användningen, funktioner, bildkvalitet och ja, allt annat som jag tycker och inte har glömt att skriva.

Känsla och användning
Trots småsaker som knapparna så är kameran en fröjd att använda, jag kan inte förklara varför men jag gillar verkligen att ta bilder med X-T1:an. Lite ligger säkert i designen, lite i ljudet från slutaren och en hel del i rattarna och reglagen som påminner mig hur det är att använda en analog kamera. Att just den analoga känslan infinner sig gör att jag inte heller stör mig lika mycket på den halvdana autofokusen som spegellösa kameror har och tyvärr ligger denna inte ens i topp på den punkten. Är det en sak jag ska klaga på så är det den jagande autofokusen som lätt tappar bort sig i mörkare situationer och aldrig går att använda om något rör på sig. Den är dock snabb i ljusa miljöer där det du plåtar står still vilket oftast är fallet för mig.

Jag måste dock säga att menyn är riktigt dålig och är något Fujifilm verkligen borde ta en titt på.

Funktioner
Kameran känns väldigt old school och ger bra kontroll över de grundläggande funktionerna men för den mer teknikälskande användaren så finns där även flera trevliga och mer avancerade funktioner. Bland annat har kameran inbyggt wifi som faktiskt fungerar hyfsat bra, jag gillar särskilt hur enkelt det är att i efterhand skicka över bilder till mobilen så att man kan dra vidare dessa till Facebook med mera.

Kameran har även en funktion som jag älskar i min D800 och det är möjligheten till dubbelexponering. Detta blev jag enormt glad över när jag hittade funktionen men desto mer ledsen över när jag insåg att kameran ej sparar dubbelexponeringar i raw utan endast jpg vilket enligt mig gör funktionen meningslös. särskilt då jag låter kameran fotografera raw+liten jpg så att jag har en jpg att slänga över till telefonen. Om man då ställer om till dubbelexponering så måste man tänka sig för då kameran vips endast sparar en liten jpg. Dumt.

Vinklingsbar skärm är ett stort plus, jpg-inställningarna för preview är riktigt bra och autoiso är som en gåva från ovan (och rätt vanlig i kameror idag)

Bildkvalitet
Detta är något som jag nästan slutat titta på när det kommer till kameror som har en sensor större än m4/3 då alla enligt mig ger tillräcklig kvalitet. Just denna kamera tycker jag dock står ut från mängden och i många fall kan den mäta sig med min D800, i alla fall om man pratar skärpa och hudtoner. Jag skulle utan tvekan kunna använda denna kamera på porträttuppdrag, särskilt med det objektiv som jag testade kameran med, 56mm f/1.2. Den gluggen är enormt trevlig och jag har endast gott att säga om den, bokehn är fin, skärpan är grym och byggkvaliteten är top notch. Så är även fallet med det andra objektivet jag lekt med och som oftast sitter på kameran, deras 23mm f/1.4. Jag är grymt imponerad över just objektivens byggkvalitet och prestanda men jag är inte förvånad, Fujifilm har alltid varit enormt duktiga på optik.

En nackdel med objektiven är dock att bländarringen är på tok för lätt så man kommer lätt åt den och vips så har man ändrat bländaren utan att man märker.

Slutsats
Jag kategoriserar dagens kameror på tre sätt, fickkameran som verkligen alltid kan vara med, den lite större vardagskameran som inte väger så mycket och lätt kan få följa med på axeln om man tror man kan vilja fotografera och sist men inte minst (ordagrant) den stora systemkameran som bara åker med när man vet att man ska fotografera. Just nu har jag tre favoriter i dessa kategorier och det är Panasonic GM1, fujifilm X-T1 samt Nikon D800.

Fujifilm är kort och gott en trevlig kamera väl värd sina pengar även om det fortfarande finns saker att jobba på. Jag trodde att jag egentligen skulle gilla Sonys små fullformatare mer men nej, jag använder hellre denna kamera mest på grund av känslan och bildkvaliteten är oftast likvärdig. Denna har dessutom snabbare autofokus och då jag tycker denna är lite långsam kan ni fundera över vad jag tycker om Sony A7.

Fujifilm X-T1 kostar ca 11 000 kronor och prislapparna på de två objektiv jag skrev om ligger på 10 000 kronor för 56mm-objektivet och strax under 9 000 kronor för 23mm-objektivet.

De tre testbilderna finns i större versioner på Flickr här. Tyvärr hade jag bara fixade svartvita bilder på datorn när jag skrev artikeln.

Läs mer
Google inleder samarbete med Renault-Nissan-Mitsubishi
Ska fixa Android till deras bilar 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pappa använder barn för att snatta Nintendo Switch
Årets pappa? 
28.6°
+
André Stray
0
Nya Lexus ES blir din för 417.000 kronor
Har Sverigepremiär i januari 
32.5°
+
Bobby Green
0
Kina inför strafftullar mot USA
På varor för 60 miljarder dollar 
32.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Australiensiska jordgubbar kollas nu med metalldetektor
Efter att idioter börjar fylla dem med nålar 
17.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nytt konstgräsgranulat tillverkas av rester från sockerrör
Miljövänligare än mikroplaster 
55.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Captain Marvel
Peppen! 
52.4°
+
André Stray
0
George R.R. Martin vill inte att Game of Thrones ska sluta
Kunde ha fortsatt till 13 säsonger 
45.1°
+
André Stray
0
Xiaomi trollar Apple
Börjar sälja paketet XS Max 
73.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spindlar aktiverade larmsystem i brittisk stad
Började spela kuslig musik för invånarna i Ipswich 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
USA inför nya strafftullar mot Kina
Varor för 200 miljarder dollar får tull på 10 procent 
20.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Oskar har spanat in Audi e-tron
Hur känns den live? 
41.8°
+
Bobby Green
0
Twitter börjar äntligen lyssna på användarna
Tar tillbaka kronologiskt flöde 
53.4°
+
André Stray
0
Saudiarabien investerar 1 miljard dollar i elbilstillverkaren Lucid
En framtida Tesla-konkurrent? 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu är den här - Audis första serietillverkade elbil
e-tron är ett välkommet tillskott 
50.2°
+
Bobby Green
0
Japan blir förste turisten som åker till månen
Kommer även att ta med sig lite konstnärer dit 
49.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk stäms av grottdykare
Efter Musk kallat honom för pedofil 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
iOS 12 är här!
Här är de viktigaste nyheterna enligt oss 
46.7°
+
Roger Åberg
0
Microsoft fimpar webbläsar-varning i Windows 10
Var bara något man testade i insiderversionen 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple AirPower verkar vara död
Apple har värmeproblem 
30.4°
+
André Stray
0
Coop lanserar Coop Hämta
Köp online, hämta grejerna i butik 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lägre efterfrågan än väntat på iPhone Xs
Enligt analytiker som brukar ha rätt 
49.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jaguar I-Pace tog sig från London till Bryssel på en laddning
Hade kräm kvar i batteriet när den var framme 
47.1°
+
Bobby Green
0
Coca-Cola ryktas vara på väg in i cannabisbranschen
Vill göra smärtstillande drycker? 
48.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Venom kan släppas som unrated-version
Lite hopp finns kvar! 
48.6°
+
André Stray
0
Fick du inte paketet för att du inte var hemma? Här är lösningen
Teknik är roligt ibland 
57.0°
+
Bobby Green
0
Google ryktas koppla samman sökningar med telefonnummer i Kina
Dragonfly verkar bli ett övervakningsverktyg för Kina 
21.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mumie av 50.000 år gammal vargunge hittad i Kanada
Man hittade även en ren-mumie 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0