m

Canon 450D

Större skärm, flera pixlar

Foto / Hårdvara

Efter en lång tids spekulationer och rykte så lanserar idag Canon uppföljaren till sin 400D. Företagets nya systemkamera, Canon 450D, innehåller många nyheter i jämförelse med sina småsyskon.

· 12,2 megapixels CMOS-sensor
· Canon EOS inbyggda rengöringssystem
· 3,5 bilder per sekund
· 3,0" LCD-skärm med direktvisningsläge
· Brett 9-punkts autofokussystem med central korssensor verksam ner till f/2,8
· Bildbearbetningsparametrar vid bildstilar
· DIGIC III bildprocessor
· Programvaran Digital Photo Professional för RAW-bildhantering
· Kompakt och lätt kamerahus
· Helt kompatibel med alla Canon EF och EF-S objektiv och blixtaggregat i serien Speedlite EX

Cirkapris landar på 7 700 sek och under mars kan kameran börja levereras. Läs hela pressmeddelandet efter hoppet.

PRESSMEDDELANDE

Canon lanserar idag sin senaste digitala systemkamera, EOS 450D. Med 12,2 megapixels CMOS-sensor, EOS integrerade rengöringssystem, 3,0” LCD-skärm med direktvisningsläge och ett nytt 9-punkts autofokussystem får vanliga konsumenter tillgång till hittills oöverträffad bildkvalitet och flexibilitet.

EOS 450D använder beprövade funktioner från Canons professionella kameraserie EOS-1, inklusive bildprocessorn DIGIC III och ett nydesignat menysystem med funktioner för direktkontroll av Speedlite blixtaggregat via kamerans LCD-skärm. 13 programmerbara funktioner gör det möjligt för fotografen att anpassa kameran efter sin egen stil.

– EOS 450D bär frukterna av 20 års pågående investering i EOS, säger Roel Lammers, produktchef Foto & Video Canon Svenska AB. Den här kameran för vidare Canons policy – att utnyttja yrkeskamerornas beprövade tekniker och låta amatörfotograferna få tillgång till dem.

EOS kvalitetsfördelar
Eftersom alla EOS nyckelkomponenter utvecklas och tillverkas internt får fotograferna en unik fördel när det gäller kvalitet. EOS 450D har en specialdesignad 12,2 megapixels sensor med Canons högkänsliga, tystgående CMOS-teknik, som ger fylliga och detaljerade fotografier med minimal kornighet. Bildprocessorn DIGIC III återger bilderna suveränt och har snabba svarstider – den startar nästan direkt (0,1 sek). Bilddata bearbetas i 14 bitar och levererar serier på 3,5 bilder per sekund. DIGIC III-processorn arbetar med bildbufferten och kan hantera upp till 53 PEG-bilder (6RAW) utan avbrott.

För bättre fotografier
EOS 450D har tagits fram för att ge en smidig fotograferingsupplevelse, oavsett kunskaps- och erfarenhetsnivåer. Den är kompakt, väger 475 gram och själva greppets design ger handen en naturlig, ergonomisk känsla. En stor, ljusstark sökare gör bildkompositionen tydlig och bekväm. Menysystemet kommer från de professionella EOS-kamerorna med en förenklad flikstruktur som gör rullning överflödig. Där finns också den användardefinierade fliken Min meny, för att det ska gå snabbt att komma åt inställningar som används ofta.

Flera programmerbara funktioner ser till att fotografier tagna i många olika situationer blir de bästa möjliga. Funktionen ”Highlight Priority” förstärker dynamiken i det framhävda området och ger bättre detaljnyanser i brudklänningar, molntäcken och andra ljusstarka motiv. Den nya automatiska belysningsoptimeringen korrigerar ljusstyrka och kontrast under bildbearbetningen och förbättrar hudtoner i porträtt genom korrekt exponering av ansikten. Fotograferna kan också använda extra brusreducering vid tagningar med höga ISO-tal.

Direktvisning
För första gången ingår nu direktvisningsläget i Canons digitala instegsmodell systemkamera. Med direktvisning blir det enklare att fotografera från obekväma vinklar, till exempel närbildstagningar i marknivå eller vid fotografering med stativ. Bilden från direktvisningsläget visas som ett videofönster med 30 b/s på en 3,0" LCD-bildskärm, som är 50 % ljusstarkare än skärmen på EOS 400D. Som stöd för bildkomposition och exponering finns hjälplinjer i skärmen och ett aktivt histogram. Vid fokusering kan fotografen zooma in speciella detaljer med upp till 10x förstoring av den bild som visas på LCD-skärmen. Det finns två olika autofokus: snabb autofokus vänder kameraspegeln tillfälligt för att aktivera autofokussensorn och direkt autofokus, som använder bildens kontrastuppgifter för att fokusera – en metod alla känner igen som uppgraderar från en kompakt digitalkamera.

I studiomiljöer kan man använda fjärrtagningar med direktvisning för att fotografen ska kunna komponera, justera inställningar och överföra bilden från en dator med hjälp av den medföljande programvaran EOS Utility.

Andra förbättringar
EOS 450D innehåller också andra förbättringar som tillsammans höjer fotograferingsupplevelsen. I sökaren visas nu all viktig exponeringsinformation inklusive ISO-hastigheten. Spotmätning (4 % av sökaren) ger större kontroll över exponeringen när ljusförhållandena är knepiga. PictBridge-funktionerna har utökats så att fotograferna kan korrigera horisonter och lägga till bildeffekter före utskrift. Ett nytt batteri med utökad kapacitet medföljer.

Programvaror
Till EOS 450D medföljer flera olika program med allt en fotograf behöver för att hantera och bearbeta bilder. Där ingår till exempel DPP (Digital Photo Professional), en kraftfull RAW-konverterare som ger fullständig kontroll över RAW-bildbearbetning. DPP samverkar med kamerafunktioner så som dammborttagning och bildstilar. Det medlevererade programmet Picture Style Editor kan användas för att skapa egna bildstilar som ger förfinad kontroll över färgvisningen. Andra medföljande program är EOS Utility, ZoomBrowser EX och PhotoStitch.

Leveransstart för EOS 450D är 2008-03. Rekommenderat cirkapris för enbart kamerahus är 7 700 kr inklusive moms (6 160 kr exkl. moms). För kit innehållande EOS450D och EF-S 18-55 IS är rekommenderat cirkapris 8700 kr inkl moms. (6 960 kr exkl. moms)

Läs mer
RSS 27 kommentarer till artikeln
Ybran
Läser man allt lullull låter den nästan som den är i klass med/bättre än 40D-modellen. Eller?av Ybran, torsdag 24 januari 2008 kl 15:05
Kirtap
Verkar vara riktigt sjysst kamera och den såg ju ut att ha ett skönt grepp t o m. Men min 350D får nog hänga med ett tag till.

Edit: Måste bara tillägga en sak. Vaaarför tog de bort den lilla info-displayen efter 350D? Batteritiden måste ju halveras med tanke på den enorma skärmen och hur mycket man tvingas använda den.
av Kirtap, torsdag 24 januari 2008 kl 15:20
Andyreas
Kirtap...får du svar på den frågan är jag oxå intresserad. Riktigt märkligt men visst ska man få in en 3" skärm kanske de blir trångt.

Det enda jag hade hoppats på utöver vad den nu har är en snabbare sekvenstagning. Förtusan kan casio göra 60 fps borde canon kunna göra lite mer än 3.5 iaf ;-)
av Andyreas, torsdag 24 januari 2008 kl 15:31
uncommon
Ingen ersättare till 5D? Underligt..
av uncommon, torsdag 24 januari 2008 kl 15:38
FourTwenty
vart är 5D mkII!? har väntat så länge nu, 23e januari skulle Canon säga något om den ju.
av FourTwenty, torsdag 24 januari 2008 kl 16:15
HappyTom
Dom har väl för många 5D kvar i lager för att meddela att de släpper en upphottad variant.
av HappyTom, torsdag 24 januari 2008 kl 16:38
turbofisk
Hmm... Någon som vet varför autofocus bara fungerar ner till f2.8? Är det för att skärpedjupet blir så kort att den inte tycker någonting är skarpt? Verkar väl ändå lite udda?
av turbofisk, torsdag 24 januari 2008 kl 16:45
Jens Lennartsson
FourTwenty: Tror att det var så att de skulle säga något om sitt nästa DSLR-släpp den 23:e. Vad jag hört så kommer de inte att släppa "5D MarkII" innan eller under PMA-mässan
av Jens Lennartsson, torsdag 24 januari 2008 kl 16:56
uncommon
HappyTom: Tror du på riktigt att det är skälet till att dom inte släpper en ny modell?
av uncommon, torsdag 24 januari 2008 kl 16:59
BlackSmp
Turbofisk... Lite feltolkat. Det är den centrala korssensorn som är verksam ner till f/2,8. Autofokus fungerar även om du har 50/1.8 eller värre optik. Det är bara så att en korssensor är mer känslig än de "vanliga" sensor. (Jag kommer dock inte ihåg de exakta detaljer kring skillnaderna mellan korssensorer och vanliga)

Jag ska erkänna att jag blev sugen på många av funktionerna på denna men jag tror att jag skulle sakna vridhjulet på baksidan av min 20D:)


av BlackSmp, torsdag 24 januari 2008 kl 18:33
David M
Jens: När är PMA-mässan? Har för mig att ni skrev i december att 5D mk II var väntad att släppas nu den 23:e, har gått och väntat på helspänn
av David M, torsdag 24 januari 2008 kl 18:51
Ford Prefect
och jag fick hem min 400D igår - men det är okej, den tar grymma bilder så jag är nöjd med den
av Ford Prefect, torsdag 24 januari 2008 kl 19:47
Viktor Nystrom
Ingen Nikon nörd verkar ha kommenterat ännu; Canon har kass optik, usch dåligt, bilderna kommer bli dåliga som vanligt och nikons budgetsegment är fortfarande mycket bättre än vad canons är!
av Viktor Nystrom, torsdag 24 januari 2008 kl 20:02
B-boi
Intressant! Men jag längtar mer att se vad Nikon kontrar med.
av B-boi, torsdag 24 januari 2008 kl 20:43
sim
Viktor Nystrom: Finns andra objektiv ur Canons sortiment som är aningen bättre än orginalobjektivet.

Ang. 450D tycker jag personligen att det är en ganska trist uppgradering. Känns som att de släppt den endast för LiveView-funktionen. Jag kollade iofs bara igenom specifikationerna väldigt snabbt.
av sim, torsdag 24 januari 2008 kl 22:20
Jens Lennartsson
David M: 31 jan - 2 feb. Om jag inte minns fel så skrev jag att Canon skulle släppa EN ny dslr den 23:e. Och det blev 450D. Tyvärr så säger rykten att Canon INTE kommer att lansera 5Ds efterföljare under PMA.
av Jens Lennartsson, torsdag 24 januari 2008 kl 23:24
turbofisk
BlackSmp: Ok, visste inte att de fanns flera olika typer av sensorer för fokusen...
av turbofisk, fredag 25 januari 2008 kl 03:31
Kaviar!
Uhm. Kolla på jämförelsebilderna. Båda kamerorna har IS-objektivet som följer med, hmm 40D tror jag.

400D har väl inte IS-objektivet som kitplugg utan det med samma brännvidd fast utan IS?
av Kaviar!, fredag 25 januari 2008 kl 06:26
Roger Åberg
OK, vem vill köpa en 400D billigt?
av Roger Åberg, fredag 25 januari 2008 kl 09:20
Mögelfar
Hur billigt?
av Mögelfar, fredag 25 januari 2008 kl 09:21
per
roger=prylbög =)
av per, fredag 25 januari 2008 kl 09:27
snrk
kanske roger=prylhetero lika mycket?
av snrk, fredag 25 januari 2008 kl 09:50
chrullo
Det intressanta är att en vanligt korsfokussensor (normala sensorer mäter vanligtvis endast vertikalt, men kors mäter även horisontalt) finns till för att optik med större bländare än f/2.8 skall bli mer precisa i sitt fokus, att den här slutar fungera vid 2.8 måste vara en typo, för det är just under 2.8 den egentligen behövs.
På pappret är den nästan lika vass som 40D. Dock har 40D snabbare fokus, bättre vädertätat hus, fler fps, mkt solidare och bättre hus (imho) och bättre ut/ingångar. Intressant att dom fortfarande kör på megapixelhysterin. Varför av vilken anledning skall dom klämma in 12mpxl i en instegskonsumentkamera? 6mpxl räcker ju gott och väl. Jag har hellre 6-8 BRA megapixlar än 10-12 halvbra som resulterar i en mkt grötig bild.

Hoppas på ny 5D vid månadsskiftet. Annars måste jag nog byta till Nikon :(
av chrullo, fredag 25 januari 2008 kl 11:11
lotech
var ju ganska besvikande att de inte kom en ny 5d
av lotech, fredag 25 januari 2008 kl 13:34
Emil.B
chrullo: Varför måste du byta till Nikon om de inte släpper en uppföljare till 5D snart. NIkon har väl inte släppt någon full-frame-kamera i den prisklassen än?
av Emil.B, lördag 26 januari 2008 kl 01:33
jonasn
Kaviar: Rätt + observant. 450D har det som kitobjektiv, dock inte 400D.. men nån sa att 400D skulle få samma objektiv (18-55 IS alltså) i kitet nu i slutet, men den infon var knappast klassad som fakta. Kan ha varit rykte, missuppfattning eller nån handlare som byggde ihop egna kit.
av jonasn, lördag 26 januari 2008 kl 01:38
iMac
Detta var ju en fin kamera!
Dock tycker jag inte att den förtjänar namnet 450D, det skulle kunna klassas som en uppdatering av 400D. Men visst, nytt är alltid roligt! Dock tycker jag att Live-view är djävulens påfund! En system kamera är inte till för att titta på displayen, det blir mer kännsla om man tittar i sökaren!
av iMac, söndag 27 januari 2008 kl 02:15
Kommentera artikelnHär är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
19.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
50.4°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
43.1°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
29.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
29.5°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
41.9°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
27.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
14.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
28.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
52.1°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
49.0°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.8°
+
Roger Åberg
0