-
m
Artiklar i kategorin Hem / Belysning
46.0°
+
Bobby Green
0

Ny vinddriven lampa hittar till IKEA

Svensk produkt dessutom

IKEA expanderar deras lamp-utbud med en vinddriven lampa kallad Solvinden. Här berättar designern David Wahl om lampan han har tagit fram och varför den är så bra. Ser rätt kul ut och saker som kan lysa utan att förbruka el är ju alltid bra.
Läs mer om Belysning, Solvinden, IKEA, lampa, belysning
51.5°
+
Bobby Green
0

Lampskärm ur ett enda stycke trä

Imponerande hantverk

Sören Berger kan det här med snickeri och att arbeta med trä. Han har gjort det både på fritiden och som lärare i 33 år. Här får vi se när han svarvar till en av sina vackra lampskärmar.
Läs mer om Belysning, hantverk, lampskärm, stock, trä, snickeri, konst, svarvare
41.0°
+
Bobby Green
0

Platta lampor

En skrivbordslampa eller en vägglampa

Ljusdesignern Giles Godwin-Brown har tagit fram ett par riktigt sköna lampor. En för väggen, Condor, och en som ser ut som en jättestor skrivbordslampa, Nepa Lamp. Gemensamt för båda är att de är tillverkade i plywood och väldigt tunna vilket ger en rätt rolig effekt. Nepa Lamp skruvas fast i väggen och i det tunna huvudet sitter LED-lampor som ex…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, Linus på linjen, skrivbordslampa, platt, design, belysning, Candor, Nepa Lamp
42.9°
+
Bobby Green
0

Ballongformade taklampor

Som även går att sätta på väggen

Italienska CrousCalogero har tagit fram dessa ballongformade taklamporna. Lamporna finns dock inte enbart för taket utan även för väggen och alla har justerbara snören i själva ballongänden. Även om man vill att det ska se ut som en ballong så vill man inte att kidsen ska dra ner lamporna. De som monteras i taket ska passa befintlig sockel och all…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, ballonger, taklampa, design, snyggt, CrousCalogero
40.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Coola lampor från Light Light

Med en levtierande överdel

Här är en rätt så cool lampa från företaget Light Light där överdelen av lampan leviterar några centimeter ovanför lampans bas. Modellen i videon ovan heter x22Silhouettex22 men det finns även en rund modell som fungerar enligt samma princip och den har fått namnet x22Eclipsex22. Bägge modellerna kostar 980 euro styck.
Läs mer om Belysning, light light, lampor, levitation
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny studie varnar för lågenergilampor

Sitt inte för nära!

Den schweiziska stiftelsen ITIS har tagit fram en ny undersökning där man har studerat strålningen från så kallade lågenergi-lampor och man har kommit fram till att det inte är bra att sitta allt för nära lamporna. Rekommendationen från ITIS är att man ska sitta minst 30 centimeter ifrån lågenergilamporna även om ingen av testen visade på strålnin…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, lågenergi, miljö, belysning, lampor, ssi
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Lampor som verkligen doftar Tom Dixon

Visas i april

Dessa snygga lampor i bästa Tom Dixon-anda kommer att visas i Milano nu i april. Jag går fortfarande och drömmer om hans Copper Shade och en dag ska den hänga i mitt tak.
Läs mer om Belysning, design, belysning, tom dixon, lampor
37.6°
+
Lotta Madetoja
0

Illusion

Ny belysning hos Northern Lighting

Illusion är en taklampa med tillhörande runt bord. Bordet kan jag tänka mig passar förträffligt att ställa ett glas vi på, eller som en liten avställniingsplats till nycklar. Det är det norska designteamet Hareide Designmill som står för formgivningen av lampan Illusion.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampa, illusion, haeride designmill
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Becherlicht

av Martin Neuhaus

Släckt är Becherlicht kanske inte så upphetsande, men desto mer härlig blir den då man tänder. Lampan som man fäster på väggen är alltså konstruerad så att den belyser väggen i form av en lampskärm. Trevligt, trevligt.
Läs mer om Belysning, martin neuhaus, belysning, design, becherlicht
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Vilken belysning önskas?

Röd, orange eller gul?

5.5 Designers har formgivit lampan Tripla som ger tre olika belysningar. Det är bara att välja vilken som passar just för det speciella tillfället.
Läs mer om Belysning, belysning, design, tripla, 5.5 designers
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Hus med ljus

Light House av Thomas Sandell

Det är arkitekten Thomas Sandell som har formgivit den fina utomhusbelysningen Light House. Givetvis kan man ju ha ljushuset även inomhus, om man så önskar och huset går att montera fast eller ha helt fristående. Vajjert!
Läs mer om Belysning, belysning, design, thomas sandell, light house
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Matchande lampor till Puckman

Ghosty

Gillar du bokhyllan Puckman kanske även den matchande vägglampan Ghosty faller dig på läppen. Lampan är tillverkad i det numera så heta materialet Corian®.
Läs mer om Belysning, belysning, design, ghosty, lampor
37.6°
+
Lotta Madetoja
0

Lågmäld och vacker belysing

Jar Lamp från Noon Studios

Jar Lamp har ingen form som tar, över ditt hem utan de lyser snällt och nästan lite blygt. Genom att skruva på toppen bestämmer man hur mycket belysning man vill omge sig med. Härlig stämningsbelysning med andra ord. Det är Noon Studios som har formgivit Jar Lamp.
Läs mer om Belysning, lampa, belysning, design, noon studios, jar lamp
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Två lampor jag drömmer om

Toy Lamp och Bedside Gun Lamp

Jag tycker det är ungefär lika lätt att hitta snygg belysning som det är svårt att hitta en snygg soffa. Just nu drömmer jag om två stycken bordslampor, den ena är Bedsida Gun Lamp av Philippe Starck, som jag har skrivit om tidigare och den andra är Toy Lamp av Ryan McElhinney. Toy Lamp består av ett hopkok av gamla leksaker som sedan har målats me
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampor, toy lamp, bedside gun lamp
37.8°
+
Lotta Madetoja
0

Ljusspridare

E-ntacle

Som en självlysande orm kan du låta E-ntacle belysa ditt hem. Själva basen (som också lyser) går att forma lite som man behagar och du tänder och släcker genom endast ett lätt fingertryck.
Läs mer om Belysning, ljus, belysning, design, e-ntacle, led
39.2°
+
Roger Åberg
0

Gammal jordglob blir vacker lampa

Recycle!

Martin Palacios heter en klok man som köpte en gammal jordglob som pappret hade börjat lossna på. Istället för att slänga den tog han bort alla kartor, fixade och gjorde den vacker, bytte el och glödlampa och vips var det en riktigt vacker skapelse! Nu gör Martin samma sak med andra, trasiga glober han hittar och så kränger han dem. Är du lat kan
Läs mer om Belysning, jordglob, recycle
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Skön belysning

från Gecko

Trompe Lx27oeil har designat lamporna som finns att köpa på Gecko. Lamporna är en kombination av stativ och stickers och jag tycker lamporna är alldeles lysande. Ta en titt, för det finns en hel del variationer att välja på vad det gäller form och färg.
Läs mer om Belysning, belysning, design, stickers, gecko, plexiglas
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Lampor från Funkdalata Design

Circus of Freaks Collection

Från början tillverkades lamporna i kollektionen Circus of Freaks Collection endast i en begränsad upplaga, men det har det tydligen blivit ändring på. Jag kommer att tänka på någon typ av rymdskepp och bara namnet får mig att vilja gå till handling och shoppa dessa laserskurna lampor.
Läs mer om Belysning, Circus of Freaks Collection, funkdalata design, lampor, belysning, design
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Varde ljus utanför mitt hus

Kundalini Atomium

Jag är väl knappast ensam om att sitta och drömma mig bort till den tid då det är ljust på dagen och solen går ned framåt kvällningen. Under tiden får vi trösta oss med D-vitamin, socker och konstgjord belysning. Hade jag haft en trädgård så hade den gärna fått prydas av Kundalinin Atomium som Hopf & Wortmann har designat. Jag kanske ska tillägga a…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, belysning, ute, design, kundalini atomium, panik design, Hopf & Wortmann
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Ogle

av Form Us With Love för Ateljé Lyktan

Taklampan Ogle av Form Us With Love har samma funktion som en spotlight, det vill säga att du kan rikta belysningen dit du önskar. Lampan är lackad i mattsvart och den har LED-belysning. En, i mitt tycke, mycket vacker lampa som gör sig extra fint då de hängs i grupp.
Läs mer om Belysning, belysning, design, form us with love, lampor, ogle, led, atlejé lyktan
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Spindle Lamp

av Daniel Rawlings

Daniel Rawlings jobbar som produkt- och möbeldesigner, men är även kunnig inom olika grafiska områden. Han själv vill se sin lampa Spindle Lamp som ett modernt eko av de lite äldre golvlamporna med svarvade fötter. Jag kommer att tänka på lampan Svarva från IKEA då jag ser Spindle Lamp, skillnaden är väl att Spindle Lamp känns lite, i mitt tycke, m
Läs mer om Belysning, belysning, design, daniel rawlings, spindle lamp
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Barocka mönster på vägen

Josephine 5D

Josephine 5D kan du antingen hänga på väggen eller i taket. Lampan är i plexiglas och i tänt skede ger den fina mönster i barockstil. Det är Richard Fard och Blandine Dubos som har formgivit denna ljushistoria och Ligne Roset står för tillverkning.
Läs mer om Belysning, belysning, design, josephine 5D, richard fard, blandine dubos, ligne roset
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

August

från Iittala

Jag kan mycket väl tänka mig en August som får lysa upp tillvaron i detta oändliga mörker. Lampan är formgiven av designduon Broberg och Ridderstråle. Och nog kan man kalla den en flirt mellan den klassiska formen och funktionen hos en oljelampa från 1900-talets början. Det som framförallt är nytt med denna lampa är LED-tekniken. Lampan finns i vit
Läs mer om Belysning, belysning, design, august, iittala, broberg och ridderstråle
37.6°
+
Lotta Madetoja
0

Fiat Lux Lamp

Magisk magnetisk lampa

Fiat Lux Lamp är frukten av ett samarbete mellan formgivarna Constance Guisset och Grégory Cid. Lampan känns lite magisk då du tänder och släcker den med hjälp av en liten boll som antingen får sitta fast på sidan avv lampna vi släckt tillstånd eller magiskt sväva under den då lampan är tänd. Vackert och lite smått poetiskt.
Läs mer om Belysning, belysning, design, Constance Guisset, Grégory Cid, fiat lux lamp
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Fåglar i bur

Lyser upp tillvaron

En nybliven vän till mig har en mäkta god smak då det gäller inredning och jag har förälskat mig i hans x22fågellampax22. Lampan kommer från franska Challieres, men finns att köpa på NK för cirka 6000 pix för den största. Lampan finns i tre olika storlekar och som tak-, golv-, och bordslampa. I skrivande stund fick jag tips om att La Petite Voliere…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, lampa, fågelbur, challieres, nk
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Runt ljus

Från Lucente

De här runda fina lamporna i glas kommer från det italienska företaget Lucente som har vidareutvecklat en tradition av munblåst Murano-glas. Serien Noa finns i flera färger och som tak-, golv- och bordslampa och jag tycker att de ser ut att sprida ett vackert sken - något som behövs i detta gudsförgätna mörker.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lucente, noa, lampor
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Smyckesdesignern Winnie Lui

Har formgivit lampa

Mitt hjärta bankar verkligen då jag ser smyckesdesignern Winnie Luis fina taklampor. Lamporna är fyllda med en massa figurer och jag tycker det funkar då allting antingen är i monokromt vitt eller svart. Hon har gjort en kollektion med femtio svarta och femtio vita lampor där ingen är den andra lik. Prislappen lär ju bli väldigt hög, så den händige
Läs mer om Belysning, belysning, design, winnie lui
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Chocolate Lamp

av Ilaria Marelli

Lampfoten ser ut som blank smält choklad som sakta rinner ut över bordet. En chokladdröm som ger ljus och som inte innebär kaloriångest. Det är italienska Ilaria Marelli från Nemo Cassina som har designat lampan som finns i vitt och brunt samt en variant i guld som heter Chocolite.
Läs mer om Belysning, belysning, design, formgivning, chocolate lamp, Ilaria Marelli
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Ovum Lamp

av Rodrigo Bragafrança

Som en lien enögd nyfiken varelse tittar Ovum Lamp runt på sin omgivning. Lampan är designad av Rodrigo Bragafrança tillsammans med Diogo Borges, båda från Brasilien. Inspirationen till lampan i aluminium är hämtad från livets första startskott.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampa, ovum lamp, Rodrigo Bragafrança
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Vacker lampa som kräver takhöjd

Materialet är kolfiber

Tydligen så är det just materialet kofiber som har gjort denna lampas form möjlig enligt designern Marcus Tremonto. Vackra böljande former - till synes i gränslandet mellan konst och design. Tyvärr inget att tänka på såvida man inte har en massa meter i tak.
Läs mer om Belysning, belysning, design, kolfiber, marcus tremonto
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Lampor

Fåglar är inspirationen

Designer Zhili Liu från Shanghai har hämtat inspirationen från fåglar då hon har formgivit denna serie lampor. Sparv, Näktergal och Duva finns representerade och jag tycker det är vackert och smått poetiskt i all sin enkelhet.
Läs mer om Belysning, belysning, lampor, fåglar, zhili liu
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Lys upp med ficklampor

Hanging Flashlight Lamps

Varför inte lysa upp tillvaron med några alldeles vita ficklampor i porslin? Lamporna är designade av Living och finns i tre olika storlekar som kan vara fina att hänga tillsammans.
Läs mer om Belysning, belysning, design, ficklampa, hanging flashlight lamps
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Lys upp med ben

Lampa av Jonas Lönborg

Glory är taklampan som består av ett gäng kvinnoben. Jag tycker den är lite fin då den blir en snygg färgklick i rummet. Designen står Johan Lövholm för.
Läs mer om Belysning, belsyning, design, johan lönborg
37.7°
+
Lotta Madetoja
0

Le Soleil

från Foscarini

Taklampan Le Soleil från Foscarini ser ut att ge ett fint sken och formen på den lättar upp den stelaste inredningen. Lampan som är designad av Vincente Garcia Jimenez Le Soleil och går lös på 620 brittiska pund. Den finns i vitt, rött och akvamarin.
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design, foscarini, le soleil, vincente garcia jimenez le soleil
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Den sista glödlampan

Bye Bye Bulb

Snart kommer glödlampan att vara helt och hållet förbjuden inom EU och det är det som formgivaren Constantinos Hoursoglou hade i åtanke då han designade Bye Bye Bulb. Lampan med LED-belysning produceras i en begränsad upplaga om 130 stycken, en för varje år glödlampan har funnits. Något att köpa för att visa barnbarnen då man har en nostalgisk stun
Läs mer om Belysning, belysning, design, Constantinos Hoursoglo, Bye Bye Bulb
38.0°
+
Lotta Madetoja
0

En golvlampa att luta mot väggen

Bra för trångbodda

Det är koreanska DMO som står bakome designen av denna platta golvlampa som har LED-belysning monterad på baksidan. Snygg att se på och perfa då det är lite ont om utrymme.
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design, dmo
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Ett platt paket...

blir en lampa

Flat Lamp kommer hem till dig i ett platt paket. Sen är det bara att montera ihop den och du har en liten trevlig lampa att lysa upp mörkret med. Lampan finns i ljus och mörk fanér, vitt och rött.
Läs mer om Belysning, belysning, design, flat lamp
38.0°
+
Lotta Madetoja
0

Fura Lamp

av Studio 06

När italienska Studio06 ritade lampan Fura hämtade de inspiration från hur solens strålar tar sig in genom en öppning till en grotta. Grundarna till Studio06 är de italienska formgivarna Roberto Guadrini, Massimo Guglielmotto och Paolo Mattiolo.
Läs mer om Belysning, belysning, design, studio06
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Belys gamla kasettband

Ooo My Design

Jag gillar alltid då gamla uttjänta prylar får nytt liv genom ett nytt användningsområde. Som gamla kasettband som får bli lampor. Jag gillar det ljus och skuggor lamporna ger men är nog mindre förtjust i dem då de står otända i dagsljus.
Läs mer om Belysning, belysning, återbruk, kasettband
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Varde ljus

Med en klädnypa

Sungho Lee tänker sig att man ska kunna lysa upp lite tråkigare ställen i hemmet med denna vita klädnypa. Behöver du snabbt få en skärm är det bara att rulla ihop ett papper och nypa om, och häpp så har du en DIY-lampa.
Läs mer om Belysning, belysning, design, sungho lee
37.3°
+
Roger Åberg
0

Tävling Vinn marschallhållare från Röshults

Dagens tävling!

Dags för veckans första tävling och i dag är det snygga marschallhållare från svenska Röshults som ligger i potten. Vi har fyra stycken i färgen antracit värda 449 kronor styck att dela ut. roshults.se Upplägget är detsamma som igår, någon gång efter klockan åtta så kommer jag att lägga en kommentar till den här artikeln som innehåller ett kodord.…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, tävling,
36.9°
+
Lotta Madetoja
0

Gunga dig till belysning

Murakami Chair

Sätt dig, gunga och du får belysning - dessutom så finns det ett batteri installerat som lagrar den ström som inte behövs då du gungar i dagsljus. Designer: Rochus Jacob
Läs mer om Belysning, belysing, gungstol, murakami chair, rochus jacon
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

För dig som gillar vitt

Vit Design

Vit Design är webbutiken för dig som vill inreda ditt hem med vita prylar. Jag har för tillfället tittat ut tre lampor som mer än gärna får flytta in hos mig. Big Mama från Northern Lighting som är designad av Estela+Nereo Associates från Barcelona. Big Mama är verkligen big då golvlampan mäter två meter på höjden och formerna är bulliga. Den and…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, möbler, design, belysning, vit design, webbshop
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Handmade Coil Lamp

Rulla själv

Lampan levereras i delar med en stomme i akryl, en armatur och en massa meter orange sladd. Sen är det bara att bygga ihop och snurra, snurra, snurra. Handmade Coil Lamp är signerad och numrerad, så den finns alltså bara i en begränsad upplaga och priset är $150.
Läs mer om Belysning, belysning, design, handmade coil lamp
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Little Night Lamp For Sderot

Tillverkad av en bit från ett skyddsrum

Little Night Lamp For Sderot är alltså en lampa som är tillverkad av bitar från ett skyddsrum. Lampan som Michael Tsinzovsky har designat är en påminnelse om människorna som bor i Sderot och som utsätts för raketattacker från Gazaremsan.
Läs mer om Belysning, belysning, design, Little Night Lamp For Sderot, Michael Tsinzovsky
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Reel Light

av Guy Brown

Reel Light har en väldigt lång sladd som dekorativt lindas runt lampfoten då man inte behöver ha den alltför långt från eluttaget. Lampan är designad av Guy Brown och materialet är stål.
Läs mer om Belysning, belysning, design, reel light, guy brown
37.0°
+
Lotta Madetoja
0

Chester

Både som tak- och golvlampa

Lampan Chester ser jag som mest lämplig i en bar eller en lounge men den funkar ju givetvis lika bra i det privata hemmet som gillar uttrycket i Chesterfieldmöblerna. Det är Bert & Dennis som har designat lamporna åt Belgiska Dark och de finns att köpa hos pid.se.
Läs mer om Belysning, belysning, design, chester, bert & dennis, pid.se, belgiska dark
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Gör det själv

En lampa av en konservburk

Jag tror på konservburkslampan bara man ser till att hitta en bra storlek och är noggrann i själva utförandet. Sen är det bara att med hjälp av locket välja hur mycket belysning du vill ha.
Läs mer om Belysning, belysning, design, återbruk, konservburk
37.6°
+
Lotta Madetoja
0

Lampa i trä och betong

Heavy Desk Light av Benjamin Hubert

Benjamin Hubert släpper sin lampa Heavy Desk Light under London Design Festival. Lampan är tillverkad i betong och trä och betongen kommer att finnas i olika gråa nyanser och själva foten i trä kommer att finnas i antingen ek eller valnöt. Benjamin Hubert har även gjort taklampor i betong som också är riktigt snygga.
Läs mer om Belysning, belysning, design, heavy desk lamp, bankamin hubert
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Sognibelli

av GUMDESIGN

Vägglampan som är tänkt att ha bredvid sängen heter Sognibelli och är designad av italienska Gumdesign. Om jag inte har fått allt om bakfoten så betyder sogni belli vackra drömmar, vilket onekligen är ett passande namn på en sängbordslampa. Den lilla spetskanten är tänkt att föra tankarna tillbaka till hur nattygsborden såg ut förr då de oftast pry
Läs mer om Belysning, beslysning, design, sognibelli, gumdesign
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Mister Twister

av Cate Högdahl & Nelson Ruiz-Acal

Bakom namnet Cate&Nelson finner vi designteamet Cate Högdahl och Nelson Ruiz-Acal som träffades då de pluggade industridesign i Madrid. Nu driver de företaget tillsammans och basen är Eskilstuna. Deras Mister Twister är en bordslampa med tredelad skärm så att man själv kan påverka hur belysningen ska se ut.
Läs mer om Belysning, belysning, design, mister twister, cate & nelson
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

En lampa gjord av tallrikar

av Jung Hwa Jin

Jung Hwa Jin lever och jobbar i Korea och det är han som har formgivit Light Container som är en lampa tillverkad av en mängd tallrikar. Vad jag förstår så är det hans tanke att det ska se ut som att tallrikarna är på väg att slajda i golvet och att glödlampan skapar ett stopp för det.
Läs mer om Belysning, belysning, design, the light container, jung hwa jin
36.8°
+
Lotta Madetoja
0

Belysning från golvet

av Anna van der Lei

Holländska formgivaren Anna van der Lei ville skapa en belysning som kommer från golvet istället för från taket. Resultatet blev alltså Lowlight som har en lampskärm i vitt porslin som du kan ha tätt intill golvet eller höja upp en aning. Anna van der Lei tycker sig även ha upptäckt att golvbelysning får människor att titta upp istället för, som ho
Läs mer om Belysning, belysning, design, anna van der lei
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Snygg taklampa

av Broberg & Ridderstråle

Är du sugen på en rund och fin taklampa med en spännande sladd kanske Plugged kan falla dig på läppen. Det är Broberg & Ridderstråle som har formgivit lampan åt danska Muuto. Sladdens form ska få betraktaren att tänka på hur en lampa får sitt liv och har därför valt att sätta fokus på elsladden som är klädd i tyg liknande det som finns på gamla str…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, belysning, design, broberg & ridderstråle, muuto
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Belysning i skamvrån

av Ji Young Shon

Ji Young Shon är en koreansk formgivare som frågat sig varför en lampa måste vara rund - speciellt då många lampor oftast står i ett hörs. Så föddes alltså Corner Lamp som tar minimalt med onödigt utrymme och ger maximalt med belysning i hemmets hörn och den finns både som golv- och bordslampa. Enkel och snygg design som man oftast ser hos de korea
Läs mer om Belysning, belysning, design
36.5°
+
Lotta Madetoja
0

Återigen en hängning

Denna gång av Ji-youn Kim

Jag undrar alltid hur de har tänkt då de formger takbelysningar i form av snaror och figurer hängandes i halsen. Det är verkligen så förknippat med självmord och ond bråd död - ingenting jag vill bli påmind om varje gång jag tänder taklampan. Tacka vet jag design fylld av glädje och livslust.
Läs mer om Belysning, belysning, design, ji-youn kim
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Little Cruch Table Lamp

Gjord av gamla läskflaskor

Det finns mycket man kan göra med gamla läskflaskor och Brendan Youngs lampa är ett ypperligt exempel på det. Little Crush Table Lamp är tillverkad av återvunna PET-flaskor som har fått en finnish av svart gummi. Vajjert!
Läs mer om Belysning, belysning, design, little crush table lamp, brendan young
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Überläskig lampa

av Marco Antonio Noguerón

Med endast denna lampa lysandes i hemmet tror jag att jag skulle dra mig in i det längsta att gå hem. Clowner är inte riktigt min grej och kanske kan man skylla Clownen Manne för det. Vad vet jag. Lampan är i alla fall formgiven av Marco Antonio Noguerón och kostar en hel del pengar, närmare bestämt 1 320 euro.
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design, clown, Marco Antonio Noguerón
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Cluster Light

av Bertjan Pot

Bertjan Pots Cluster Light för mina tankar till uppblåsta ballonger och papier maché och inte är det helt fel - bara att Bertjan har använt textil istället för papper. Som vanligt är holländarna lekfulla i formspråket och utföranden, vilket jag gillar skarpt. Okej, att jag inte börjar tala i tungor över just Cluster Light, så misstänker jag ändå at
Läs mer om Belysning, design, belysning, bertjan pot, cluster light
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

En Alien i taket

Lyser upp i vardagen

Lampan heter Alien och nog kan man tänka sig att det är en liten vän figur från yttre rymden. Den vita lampan går att få med antingen sladd i silver eller i rött. Det är Buro Fur Form som står för designen. Mitt hem är öppet för en liten Alien.
Läs mer om Belysning, belysning, design, alien, buro fur form
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Vrid på kranen

Varde ljus

Tanken med att ljuset kommer ur en kran är att vi människor ska fundera över hur mycket energi vi egentligen gör av med, hur mycket vi tullar av Moder Jord bara för att gå runt i vardagen. Bra tanke och snyggt utfört.
Läs mer om Belysning, belysning, design
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Vacker takkrona

Gömmer en massa apor

Vid första anblicken ser lampan bara ut som en gnistrande färgglad taklampa. Men i lampan ryms hundratals små apor hängandes i svansen och med en liten låtsasdiamant på magen. Designen står John Niero för och lampan heter givetvis Monkey Around Chandelier.
Läs mer om Belysning, belysning, design
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

En av Verner Pantons lampor

Säljs i uppdaterade knalliga färger

Det danska företaget Verpan har rättigheter till flera av Verner Pantons formgivna verk. Detta gör bland annat att de nu kan återlansera en av Verner Pantons lampor i nya knalliga färger. Originallampan släpptes 1980 och nu är det alltså ett nysläpp 2009.
Läs mer om Belysning, lampa, belysning, design, verner panton, verpan
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Shade

En fin skapelse av Christopher Moulder

Shade är en vacker lampa av Christopher Moulder som har sin bas i Atlanta. Lampan är i någon typ av flygplans-aluminium och ska tydligen förse sina små lampor ute i ändarna med den el (vilket är väldigt lite) de behöver. Ja, det är vitt, fräscht och energisnålt.
Läs mer om Belysning, belysning, design, shade, christopher moulder
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Golvlampa

Bara att luta den mot väggen

Det började med en ritad streckgubbe som stod lutad mot en vägg. Det var Marie-Louise Gustafsson som höll i pennan och står nu alltså för designen av golvlampan som är tänkt att uppmana oss att ta det lite lugnare och koppla av lite mer. Mañana mañana 2629 kronor för belysning och uppmaning till avkoppling.
Läs mer om Belysning, Mañana Floor Lamp, belysning, golvlampa, design
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Fåglar i bur

Ger fin belysning

Levande fåglar i bur gör mig alltid lite smått deprimerad men här talar vi endast om formen av fåglar i bur som bildar en vacker taklampa. Det är mexikanska Peca som står bakom lamporna Llum som man kan köpa på deras hemsida för 170 dollares.
Läs mer om Belysning, belysning, design, peca, llum lamp
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Reading Lamp

Lyser när du vill läsa

Reading Lamp släcks när du lägger boken på den och tänds då du återigen tar upp boken för ännu en lässtund. Jun Yasumoto har formgivit denna smarta lampa som finns både som bord- och vägglampa. En lampa jag skulle vilja ha vid sängen och jag gillar formen på bordslampan bäst.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampa, reading lamp
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Läslampan Clea

Lyser upp tillvaron

Jag tycker Clea onekligen är en trevlig läslampa och den finns i svart, vitt, rött och krom. Det är Christhophe Mathieu som har designat den lite bulliga lampan som kostar 59 brittiska pund.
Läs mer om Belysning, lampa, belsyning, design, clea
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Orange golvlampa

av Tom Dixon

Högst på min önskelista just idag står Fluoro Shade Floor av Tom Dixon som är en mycket trevlig orange belysningshistoria. Golvlampan kostar £215 och den går även att få som taklampa.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampa, tom dixon
39.3°
+
Roger Åberg
0

Lek med ljus i Österrike

I videon till höger kan ni se en ljusshow skapad för och på Ars Electronica -muséet i Linz, Österrike. 40 000 LED-sitter i 1085-fönstren och musiken och ljusshowen skapades och kodades ihop på tre dagar. Snyggt jobbat!
Läs mer om Belysning, ,
36.9°
+
Lotta Madetoja
0

Inverse Light

av Jana Vankova

Jana Vankova är en av de unga formgivarna som ställer ut på University of West Bohemiax27s Institute of Art and Design i Pilsen. Jag har tyvärr inte lyckats hitta mer information om hennes lampa Inverse Light.
Läs mer om Belysning, belysning, design, jana vankova
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Eyelight dot me

Följer dig med blicken

Kan du tänka dig att ett öga från taket följer dig vart du går och sprider ljus över ditt görande och varande? Om svaret är ja kommer du antagligen att älska lampan Eyelight dot me som är designad av Simon Schiessel och Felix Hardwood.
Läs mer om Belysning, belysning, design, eyelight dot me
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Foscarini Rock

Samarbete mellan Diesel och Foscarini

Som en del kanske känner till har Diesel ingått i ett samarbete med Foscarini och Moroso där de har tagit fram möbler och annat till hemmet under namnet Successful Living. Då siktet idag är inställt på lampor väljer jag att belysa den snygga lampan Rock. Varde ljus.
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design, diesel, foscarini
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Ledtube

När det ska ta minimalt med plats

Jag fortsätter att fira lampans dag med Ledtube från Ljus i Hus. Ledtube är alltså en väggmonterad läslampa från Marset där LED-armaturen tänds och släcks med en sensor - när röret är utdraget lyser lampan och vise versa. Inget onödigt tjafs som tar plats tillsammans med smart funktion - det faller mig på läppen. Ledtube finns i aluminium, vit elle
Läs mer om Belysning, belysning, design ledtube
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Sheherazade

Inspiration hämtad från Tusen och en natt

Denna gråa dag inspirerar onekligen till att skriva om belysning av olika slag. Sheherazade är en blandning av kristalldroppar som omgärdas av en skärm i glas. Tydligen ska Sofie Refer som har formgivit lampan Sheherazade hämtat inspiration från Tusen och en natt. För mig är det inte riktigt solklart men tänker hon kanske att varje kristall ska sym…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, lampa, belysning, design, sheherazade
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Ljus i monter

Som en gammal klenod

När lampskärmen är installerad på detta viset får i alla fall jag känslan av att lampskärmen är en riktig raritet och att montern är larmad. Men nu pratar vi inte om några dyrbara kronjuveler även om jag kan tänka mig att priset är högt. Lampan som heter Teca är designad av Ron Gilad och visades upp på Milanomässan i år.
Läs mer om Belysning, belysning, design, flos teca, ron gilad
37.7°
+
Lotta Madetoja
0

Fattigmanskandelaber

Mira av Sébastian Bertrand & Damien Regamey

Juni brukar kanske inte vara stearinljusets månad precis men ska det hålla på så här är det ju bara att fjutta på som om det vore värsta decembermörkret. Mira är alltså ett blockljus som pryds av en bild på en kandelaber och är designad av Sébastian Bertrand & Damien Regamey. Den kostar 39 euro, finns i flera färger och de utlovar en brinntid på 10
Läs mer om Belysning, stearinljus, sébastien bertrand & damien regamey, design, mira
37.2°
+
Lotta Madetoja
0

Minimalistisk belysning

av Joongho Choi Design

Man kan inte beskylla Joongho Choi att ta ut svängarna i onödan utan vi pratar om att simplifiera. Inte en massa lull-lull utan rena klara former som kanske av en del ses som tråkigt. Snyggt på rätta stället!
Läs mer om Belysning, belysning, design, Joongho Choi Design
37.7°
+
Lotta Madetoja
0

Hattlampan finns att köpa i Sverige

Jeeves av Jake Phipps

För ganska så länge sedan skrev jag om hattlampan Jeeves av Jake Phipps och då visste jag inget ställe i Sverige där man kunde köpa den. Nu såg jag till min glädje att lampan finns hos Frank Form och kostar 2095 kronor. Däremot har de inte klart leveransdatum för lampan men är man intresserad är det bara att ta kontakt med dem. Lampan är tillverkad
Läs mer om Belysning, belysning, jeeves, jake phipps, design
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Bygg ihop en taklampa

av Bruno Fosi

Branch Light är en takarmatur med LED-lampor som du kan bygga ihop efter eget tycke. Lampan är designad av Bruno Fossi och består av olika delar vilket gör att du kan ha endast en del eller skapa ett helt kluster av lampor i taket.
Läs mer om Belysning, belysning, design, bruno fossi
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Hugg in och låt lysa

Eiger North Light

Matthias Ries har designat Eiger North Light och på hemsidan kan man läsa att Eiger North Light visar på ett provocerande sätt svaghet och sårbarhet i själva bevarandet och för att du ska uppleva lampan fullt ut måste du släppa fram ditt destruktiva inre. Min erfarenhet av glödlampor säger mig att man skruvar i lampan först när lampan sitter på pla
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampor, matthias ries
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Luma Lamp

av UM

Led-lampor blir mer och mer i ropet då de är energisnåla. Luma Lamp är designad av François Chambard på UM och basen är i corian, ett material som används mer och mer i bland annat köksbänkar, men som kostar en ganska stor slant. Skärmen är i kolfiber och givetvis är det en LED-lampa som lyser upp det hela. Luma Lamp finns även med vit bas i corian…
Läs hela artikeln
Läs mer om Belysning, belysning, design, led, um, François Chambard
38.9°
+
Lotta Madetoja
0

Inred ditt hem med ljus

Philips Living Colors

Igår fick jag upp ögonen för Philips Living Colors och idag vill jag ha en. Living Colors är en lampa som du med hjälp av en fjärrkontroll kan ställa in vilken färg du vill ska lysa upp rummet och du kan givetvis även ställa in ljusstyrkan. Jag tycker det låter fantastiskt då mitt hem består av vita väggar och en hel del vita möbler. Ett skönt sätt
Läs mer om Belysning, belysning, design, philips living colors
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

The Bell Lamp

En taklampa i jätteformat

The Bell Lamp från Axo Light är väl inte direkt lampan för oss som huserar runt i en etta såvida det inte är sjukligt högt i tak. Axo Light designade denna lampa med tanke på vad man behöver då man ska inreda riktigt stora utrymmen. Jag kan tänka mig att the Bell Lamp kommer att synas på offentliga platser där det behövs en mjukhet till de stora yt
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampa, the bell lamp
38.0°
+
Lotta Madetoja
0

Rislampor

föreställande stora glödlampor

Japanska designhuset Kyouhei blandar japanskt pappershanterk med industriell design. Varje lampa är handgjord och det är Kouichi Okamoto som står för designen. Rislampa som funkar.
Läs mer om Belysning, belysning, design, lampor
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Låt vinglas lysa upp ditt hem

Glass Light Bulb

Glass Light Bulb är en lampa som är formad som ett vinglas, men istället för vin är glaset fyllt med en massa lysdioder som säga hålla i cirka 10 år. Jag hoppas verkligen på tio år då lampan kostar en skottkärra med pengar.
Läs mer om Belysning, lampa, belsyning, design, vinglas
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

Färglägg hemmet

LIT Urban Underglow

Nu finns det yterligare ett sätt att förnya inredningen i hemmet, skaffa belysning till soffans, sängens underrede. Med LIT Urban Glow kan du alltså låta soffans underrede sprida ett vackert sken i nästan vilken färg som helst, det finns 16 färger att välja mellan. Detta tillsamman med en tv med Ambilight så har man ett riktigt glowing home.
Läs mer om Belysning, belsyning, design, möbler
37.9°
+
Lotta Madetoja
0

Hotta till ditt skrivbord

med Krylon Spray Paint Lamp

På Etsy denna högborg för kreativitet hittade jag denna fulcoola lampa. Lamporna är tillverkade av gamla sprayfärgsflaskor och kan ju vara ett kul sätt att hotta upp ett annars kanske tråkigt skrivbord.
Läs mer om Belysning, belysning, design, etsy, kontor
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Pippi i bur

Lyser upp hemmet

PT Design har formgivit taklampan Birdcage Pendant Lamp som alltså är en bur med två låtsasfåglar i. Lampan är tillverkad i robust stål och finns i färgerna svart, grönt och rosa.
Läs mer om Belysning, belysning, design, fågelbur
36.9°
+
Lotta Madetoja
0

Vapeur Lamps

Inga Sempé

Inga Sempé ska tydligen ställa ut i Milano och ska då bland annat visa sina lampor Vapeur. Lamporna finns både till bordet och som taklampa. Jag tycker de påminner om någon korsning av en miniluftballong och en pösig kockmössa.
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design, milano
37.1°
+
Lotta Madetoja
0

Hang On Easy

av Ransmeier & Floyd

Hang On Easy är formgiven av Ransmeier & Floyd och jag tycker att det både är en snygg och smart lampa. Världens bästa lampa om man aldrig vill se nyinflyttad ut. Slut på naket hängande glödlampor.
Läs mer om Belysning, belysning, droog design, design, Ransmeier & Floyd
36.9°
+
Lotta Madetoja
0

Stor, rund och orange

Ny lampa från Tom Dixon

Efter en massa metallfärger och olika nyanser av svart har Tom Dixon spänt ögonen i färgen orange. Lampan Fluoro Shade är alldeles rund och finns både som tak- och bordslampa. Orange rund och fin som en solmogen apelsin.
Läs mer om Belysning, belysning, tom dixon, fluoro shade
37.3°
+
Lotta Madetoja
0

Vackra trädgrenslampor

av Isabelle Sicart

Det är franska Isabelle Sicart som har gjort dessa konstfulla och smått organiska lamporna. Väldigt vackert! Isabelle jobbar även med skulpturer som är väl värda att titta på.
Läs mer om Belysning, belysning, design, Isabelle Sicart
37.5°
+
Lotta Madetoja
0

Solig från IKEA

Varde ljus

Jag svennade ut på IKEA igår och min gode vän köpte upp halva IKEAs lager med solcellslampor från kollektionen Solig. Jag är varken begåvad med balkong eller något annat uterum, men annars hade jag lagt rabarber på det som var kvar. Vad schyst att fylla hela balkongen med en massa fina lampor som lyser fint såvida det är lite soligt på dagen.
Läs mer om Belysning, belysning, ikea, solcell, solig
37.4°
+
Lotta Madetoja
0

En tår

av Tokujin Yoshioka

Lampan Tear Drop är designad av Tokujin Yoshioka som även jobbar med arkitektur, grafisk design, konst och produktdesign. Tear Drop är i kristall och den ska tydligen sprida ljuset på ett alldeles fantastiskt vis. Jag vill se den live.
Läs mer om Belysning, belysning, design, tokujin yoshioka
38.0°
+
Lotta Madetoja
0

Lampan TEELICHT

av Jan Bernstein / 10 Liter Design

Taklampan TEELICHT är designad av Jan Bernstein / 10 Liter Design och finns snart att köpa på Das rote Paket. Lampan mäter 10 x 12 centimeter 59?. Muggen är av det tyska x22finmärketx22 Arzberg.
Läs mer om Belysning, belysning, design, kopp, Jan Bernstein / 10 Liter Design
37.7°
+
Lotta Madetoja
0

Zipper Silicon Luminaire

av Just Not Normal

Inspirationen till utförandet av lampan är plockad från symetoden quiltning och det quiltade tyget är fullt av LED-lampor. Zipper Silicon Luminaire har en dragkedja och tanken är att man ska kunna placera eller fästa just genom att vira den runt något annat föremål. Ja, Just Not Normal
Läs mer om Belysning, belysning, lampa, design
37.9°
+
Lotta Madetoja
0

Miami Outdoor Lamp

av Antonangeli

Miami Outdoor Lamp är en himla trevlig lampa att lysa upp kvällens middag ut med. Lampan är vattentät och foten är i sten, givetvis går den på hjul så att man lätt kan flytta runt den efter behag. Mycket trevlig utomhusbelysning.
Läs mer om Belysning, lampa, belysning, miami outdoor lamp, design, antonangeli
38.1°
+
Lotta Madetoja
0

Flower av Fredrik Färg

Sprid ljuset som du själv önskar

På Fredrik Färgs hemsida kan man läsa att han ser design som ett sätt att utbyta idéer och ett sätt att förbättra miljön. Han säger sig vilja skapa rumslig poesi som ska påverka betraktaren/användaren både fysiskt och känslomässigt. Jag tycker att taklampan Flower är ett bra exempel på det, då användaren kan vika bladen efter önskemål och på så s
Läs mer om Belysning, flower, fredrik färg, belysning, taklampa
39.0°
+
Lotta Madetoja
0

IKEA säljer solcellslampor

Alla heter Solig

Med IKEAs solcellslampor Solig kan man belysa hela verandan, balkongen uteplatsen utan att behöva slösa el eller snubbla runt bland en massa elsladdar. Solig passar ju perfekt i det pittoreska torpet utan el. Nu är det bara att invänta en solig vår och sommar.
Läs mer om Belysning, ikea, belysning, solceller, solig, lampor