13 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Kina vill ha internetprotokoll med kill switch New IP låter som den sämsta idén någonsin

Kinesiska myndigheter har tillsammans med landets internetoperatörer och Huawei lagt fram ett förslag på ett nytt internetprotokoll som skulle kunna förändra internet i dess grundvalar om det skulle godkännas.

Det handlar om något som Kina kallar för "New IP" vilket skulle ersätta eller komplementera adresseringssystemet TCP/IP som idag används på nätet. New IP innehåller en del förbättringar som skulle kunna göra hanteringen av adresseringen på nätet lite enklare men ur en integrietsmässig synpunkt så är hela New IP feldesignat från start.

Med New IP skulle det bli möjligt för stater att knyta en enskild person till en internetuppkoppling direkt utan att behöva gå omvägar via operatörer eller annat. Det här skulle givetvis kunna öppna upp för en massiv övervakning av medborgare i stater som pysslar med sådant. Till exempel i Kina som redan har ett liknande lokalt system i bruk som man nu vill göra till en slags standard för hela internet. Förutom det är New IP designat så att myndigheter enkelt ska kunna stänga av internettillgången för enskilda användare, en slags "kill switch", eller hela nätet om de skulle känna för det.

Huawei uppges redan ha utvecklat tekniska system för att börja hantera New IP och säger att man skulle kunna vara redo att börja testa det redan nästa år.

För att New IP ska bli en standard på nätet krävs dock att det godkänns av FN:s International Telecommunication Union (ITU). Så lär förhoppningsvis inte bli fallet för New IP i dess nuvarande form då flera länder, bland annat Sverige, redan kritiserat systemet för brister när det gäller integritet och anonymitet på nätet.

Internet, Övrigt, kina, huawei, new ip, tcp/ip, internet, integritet, övervakning, kill switch, avlyssning, itu Via engadget.com
-13.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 31 mar 2020, 13:20
Kina vill ha internetprotokoll med kill switch New IP låter som den sämsta idén någonsin
-13.4°
0