m

Några noteringar från dagen

Lite ditten och lite datten

Mac / Hårdvara

- Om man köper en MacBook får man bara bakgrundsbelyst tangentbord om man köper den dyrare varianten.

- Mini Display Port kommer (med tiden) finnas på alla Apples produkter. Steve sa verkligen "all our products" så Mac mini och Mac Pro kommer nog att räknas in där så småningom, men vi tvivlar på att iPod nano får den...

- Firewire 400-porten är ju borta från MacBook Pro, men har du en videokamera hemma så behöver du inte misströsta - men en liten kabel förvandlas Firewire 800-porten till en Firewire 400-port.

- Om Apples uppgifter stämmer så borde en MacBook Air och en MacBook ha ungefär lika snabb grafik i vardagsapplikationer som dagens MacBook Pro. Vilket ju faktiskt borde räcka för de allra flesta av oss.

- Kombinationssladden från den nya skärmen med skärmkontakt, USB och ström är genialisk. Inget krypande på golvet för att stoppa in strömsladden och inget meckande med USB-sladdar till möss och tangentbord. Jag funderar faktiskt på att köpa en MacBook istället för en Pro och lägga pengarna på en skärm istället.

- Den vita MacBooken syns inte alls på Apple.com.

- Skillnaden mellan MacBook och MacBook Pro är i korthet skärmstorleken och att MacBook inte har Expresscard, Firewire eller det fetare grafikkortet.

- Alla skärmadapters är extrakostnader. Inga ingår, varken för MacBook eller MacBook Pro. En Mini Displayport till HDMI hade varit väldigt trevligt att kunna köpa, men finns inte från Apple. Kommer säkerligen som tredjepart så småningom.

- MacBook Pro har blivit tyngre, tidigare vägde den 2.45 kilo och nu 2.49 kilo. Inte mycket, men åt fel håll helt klart.

- Nya skärmen har bara Mini Displayport och funkar bara med nya MacBook, nya MacBook Air och nya MacBook Pro. Ingen DVI eller VGA-port så långt ögat kan se.

- 17-tummaren kommer i ny skrud vart det lider.

- Steve och Apple tycker att licensieringen av bluray är för krånglig och väntar på att den ska ordna upp sig innan man sätter in sådana spelare i Macar.
gizmodo.com

- Här är en liten bild på nya och gamla MacBooks och MacBook Pros i en hög.
gizmodo.com

- Ars Technica har testat den nya styrplattan.
arstechnica.com

- Om man vill stänga av fetingrafikkortet i MacBook Pro måste man logga ut. Fetingkortet verkar för övrigt vara avstängt som default. Detta säger mig att 9400M borde räcka till för de flestas behov.
support.apple.com

- Har du en 30-tummare från Apple så kommer du att få hosta upp 945 kronor för adaptern. Mini Display till DVI och VGA kostar 279 kronor.

- Mini Displayport verkar vilja bli en industristandard. Vilket inte är en omöjlighet, VGA-utgången som sitter på alla små, små, små bärbara i dag förstör rätt mycket. (tack honto)
www.displayport.org

- Enligt Daniel bland kommentarerna så har de nya maskinerna stöd för iPhone-headsetet.

- Macworld US har testat maskinerna, öppnat dem och hittat hur man byter RAM-minne. Inte lika enkelt som batteri och hårddisk, men inte svårt alls. Yeah! De gillar för övrigt maskinerna väldigt mycket.
www.macworld.com

RSS 58 kommentarer till artikeln
gooden
värkar bara vara en face lift och ett nytt grafik kort som ändå var ett måste. Önska att Stevi kunnat pressat utvecklingen lite till. Saknar BR saknar ny processor Firewire 800-porten till macbooken.
med en så enort stor kassa mac har, så tycker jag dom har snålat.
surt.

av gooden, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:09
Hilding
Någon som kan gissa då nya 17":arn kommer?
av Hilding, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:23
maikiboy
det är ny CPU i dom, de erbjuder nu 3/6 mb cache i varje ny processor.

Tack för en fin sammanställning!
av maikiboy, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:31
kendoka
>Den vita MacBooken syns inte alls på Apple.com.

Gissningsvis hade dom tänkt ta bort den helt. Så kom finanskrisen och dom behövde ett "under $1000-alternativ. Säkert därför som denna keynoten var den virrigaste i mannaminne - med ideliga hopp mellan produktgrupperna.

--------

>17-tummaren kommer i ny skrud vart det lider.

Kan man vara säker på det - eller tog Apple just bort den helt från det framtida sortimentet?

Den gamla 17" fick visserligen en liten uppdatering - men jag tror inte den modellen kommer att sälja alls. De som överväger köp tar antingen en 15" MBP eller väntar på en 17" MBP med nya karossen...

Jag tänker vänta - detta trots att nya femtontummarna är fina.
Kan nog acceptera glossy skärm - men vill ha en högupplöst 17" MBP i nya designen och med nytt grafikkort.
av kendoka, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:32
Shinzon
Om man klickar in i buy macbook så ser man den vita macbooken.

Så den finns där!
av Shinzon, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:48
Kreativia
Trevlig sammanställning.

Har nån sett en jämförelse i grafiken mellan galma 8600 gt och nya 9600m gt?
av Kreativia, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:55
Kaktusen
"Inget krypande på golvet för att stoppa in strömsladden och inget meckande med USB-sladdar till möss och tangentbord."

Seriöst, hur krångligt är det att koppla in en datorskärm? Och usb-sladdar, en eller två kontakter från skärmen räcker inte, dessutom har de flesta en kontakt på ovansidan av chassit, vilket betyder att man inte ens behöver lämna stolen för att sätta fast något. Vad mac-folk börjar bli blinda, hade sony släppt en skärm endast anpassad efter deras vaio hade de blivit rasande!
av Kaktusen, onsdag 15 oktober 2008 kl 00:59
Roger Åberg
Kaktusen: Nu menar jag ju datorns strömsladd. Som man gör varje gång man kommer till arbetsplatsen.

Vad du pratar om sedan förstår jag allvarligt inte :D
av Roger Åberg, onsdag 15 oktober 2008 kl 01:10
Hilding
Kaktusen: Vad pratar du om? Jag tror minsann att du ska ta och läsa vad Roger skrev egentligen - samt kanske en titt på vad nya ACD är för produkt innan du yttrar dig.

1. Det är inte datorskärmen som är jobbig att koppla in, det är strömsladden till din MB/MBP som du slipper koppla in varje gång du kommer hem.
2. Och skärmen har 3 st USB-kontakter på baksidan som du kan koppla in en mus/tangentbord osv till.
3. Vad är det för chassi du pratar om?
av Hilding, onsdag 15 oktober 2008 kl 01:13
Kaktusen
Roger och Hilding: Läste lite fel där kring strömkabeln, men att släppa en standard som endast stödjer sina egna produkter är fel, åtminstone när det gäller en så pass vanlig produkt som en datorskärm, microsoft har fan fått böta för att de slänger in windows media player i sitt operativsystem.
av Kaktusen, onsdag 15 oktober 2008 kl 01:24
Daniel
Ah, något annat som är trevligt är att de nu också har slängt in stöd för iPhone-headsetet.
av Daniel, onsdag 15 oktober 2008 kl 02:13
Anund
Vill folk verkligen ha blanka skärmar? Ok om de säljer en del Macbooks med det, de är billiga och köparna kanske inte använder sin dator så ofta, men vem köper en 24" skärm som fungerar delvis som en spegel?
av Anund, onsdag 15 oktober 2008 kl 03:37
Pez
Kaktusen: Om du hade sett keynoten hade du fått höra att det är på väg som ny industristandard.. Alltså kommer de övriga tillverkarna börja med dessa portar likväl. Så förstod jag det i alla fall..

Men sen tror jag knappast att folk med en Acer, HP, Dell eller IBM skulle välja att lägga de extra slantarna på en Apple Cinema display när de kan få en "minst lika bra skärm för typ en tredjedel av priset"
Datorvalet i sig visar liksom var de står när det gäller pris, design och kvalité...
av Pez, onsdag 15 oktober 2008 kl 04:37
honto
Kaktusen:
DisplayPort kommer bli ny standard.
Lenovo har redan skärmar med DP.
Blir nog bra det här...
av honto, onsdag 15 oktober 2008 kl 06:44
jonasn
Om man tittar på bilden av skärmen så är kablarna rätt korta efter att de delat sig. Macbok Air har magsafe-kontakten på vänster sida men displayporten på höger sida.. jag antar att de har tänkt på att de ska räcka runt, men det ser tight ut.
av jonasn, onsdag 15 oktober 2008 kl 07:08
Peter
Vadå den vita syns inte alls? Det gör den väl? Prova att handla en Macbook så ska du se... där är den.
av Peter, onsdag 15 oktober 2008 kl 07:22
Jezper
Är det bara jag som är tveksam till kabelhärvan bakom nya skärmen? Det påminner mig om PC:n i reklamfilmerna för första iMacen. Visst är det smart att ha alla de sladdarna där, men det hade kunnat göras snyggare. T.ex. med en dedikerad sladd, eller docklösningen som snackats om.
av Jezper, onsdag 15 oktober 2008 kl 07:34
Josef
Den extra vikten är väl tack vare att de smällt på en jäkla GLASSKIVA ala billig pc-laptop över hela skärmen..

Är så besviken, allt annat är ju bra liksom. Det är bara skärmen som är skit.

Jaja, får väl behålla min nuvarande MBP tills den klappar ihop, och sedan switcccchh till PC. Synd, men vad gör man? Man tittar ju mycket på skärmen när man jobbar vid en dator. Jag vill inte betala massa pengar och sedan sitta och störa mig på att jag ser saker och ting spegla sig i skärmen.

På vissa områden tar Apple utvecklingen framåt, men just på skärmarna känns det just nu som om att utvecklingen går bakåt. Vad är nästa steg? CRT?
av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 08:28
Jezper
Daniel: källa till det?
av Jezper, onsdag 15 oktober 2008 kl 08:45
coco monkey
gud... vad är folks problem med glas på skärmen? ta bort glaset då? :P
av coco monkey, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:10
Roger Åberg
@josef: Hur många pc:s säljs det i dag med matta skärmar? Min känsla är att alla kör glossy men jag har rätt dålig koll där.
av Roger Åberg, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:14
coco monkey
insåg just det fina i nya macbookarna. om man tar ut batteriet så blir datorn grymt mkt lättare utan att tappa formen. om man har sin macbook inkopplad med ström så blir den alltså lättare att ha i knät i soffan.

kanske även svalare?
av coco monkey, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:30
coco monkey
verkligen otydligt att den billigare macbooken inte har bakgrundsbelyst tangentbord...
av coco monkey, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:33
Josef
@Roger
Det finns iaf ett val där. Visst går man in på Mediamarkt tex så är så gott som alla glossy, med eller utan glas. Men beställer man så kan man ju få vilken sorts skärm som helst. Sony Vaios kolfiberlätta 1.5kg tex.

@coco monkey
Ta bort glaset, det hade varit trevligt. Hade varit guld om Apple lade till ett val att få datorn utan glasskiva och istället anti-glare behandlat. Men det lär ju inte hända?

Känns som att detta kommer bli en business för 3:e part serviceställen, att ta bort glasskivan och anti-reflex behandla. :)

Är glasskivan limmat ihop med LCD-skärmen, eller enbart att den ligger mot (eller mellanrum)?

Ang det så har jag förresten fått ett dammkorn innanför glasskivan på min iPhone. Rätt störande, går ju inte att göra ett skit åt det. Hur kom det dit är frågan?

av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:34
Josef
Var är Jojje?
av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:34
Jocke K
De nya maskinerna har snabbare minne och hårddisken är äntligen lätt att byta ut, sitter bredvid batteriet.

Följer FW800 till FW400-adaptern med?

Att skärmadapter inte följer med stör mig inte, har aldrig haft min MBP kopplad till en skärm hittills.

Glossy är en nackdel, men det känns som de flesta bärbara som man ser idag har glossy så det är nog någonting som vi tyvärr får leva med.

Tror att nästa gång som de bärbara byts ut helt så kommer den optiska driven att försvinna helt som i Airen, blir endast som externt tillbehör eller inbyggd i skärm. Skulle kunna skippa optiska driven idag och ersätta med annat som större batteri eller fler portar. Skulle vilja ha en 15" Air med fler portar och snabbare grafik/processor.

Hoppas att den nya touchpaden funkar bra utan knapp (säkert bara en vanesak), ska bli kul att prova när den har kommit till butik.

Inköp av ny MBP får dock vänta tills nästa år.

av Jocke K, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:37
Josef
@JockeK
"Glossy är en nackdel, men det känns som de flesta bärbara som man ser idag har glossy så det är nog någonting som vi tyvärr får leva med. "
Jag fattar inte det tänket. Varför skall leverantörerna diktera behovet? Är det inte kunderna som skall gör det? Tycker man glossy är en nackdel, då skall man inte köpa glossy. Då kanske leverantörerna fattar vinken. Det är ju alla som tänker som du gör att det nu bara är glossy.

av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:47
Josef
Ps. Har precis lagt beställning på "gamla" MBP med vettig skärm. Jag har redan en, men den beställda är för min medarbetare. Så klarar vi oss iaf nåt/några år till. Kanske hinner Apple sansa sig under den tiden, och åter rikta sig även till Pro:s.

Apropå det. Måste jobba nu. På mina skärmar där jag enbart ser det som visas på skärmen, INGET annat.
av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:49
Marköö
Besviken på det där med tangentbordet, tyckte att apple äntligen var lite givmilda när de lade in det bakgrundslyst tangentbordet på 11.995 modellen, tre tusen extra för ett upplyst tangentbord 2,4 ghz och lite mer hårdisk? Är det värt det?
av Marköö, onsdag 15 oktober 2008 kl 09:59
Marköö
btw. Själv har jag ingen iphone kan ju värderaw en ny ipod touch för det priset
av Marköö, onsdag 15 oktober 2008 kl 10:00
Jocke K
Jag föredrar själv matt, sitter med det nu och skulle gärna sett det som alternativ på de nya maskinerna.

Men det jag menar är att allt fler datorer tillverkas med glossy, den vanliga konsumenten tycker att det ser bättre/fräschare/snyggare ut och köper det, iallafall de flesta "vanliga" människor som jag känner som köpt dator på senare tid. Och en glossyskärm tillfredställer ögat lättare i butiken med mer färger vilket lurar massan, men de glömmer bort reflektionerna. Vet inte hur många jag har varit tvungen att påpeka om reflektionerna innan de reagerade på det. Glänser det och ser fint ut duger för de flesta (gäller inte professionella yrkesmänniskor). Många vet inte ens om att matt skärm finns.

Tyvärr lever vi i en värld där konsumenten inte är kung, leverantörerna dikterar behovet efter kostnader, om det kostar mer att ta fram en utan glossy så tas det bort. Apple gör samma sak. Genom att minska valfriheten kan de skicka större standardkvantiteter till lägre kostnad och göra finjusteringarna på plats som mer minne och annan hårddisk.
av Jocke K, onsdag 15 oktober 2008 kl 10:03
Atari130XE
Puh.. nu behöver jag inte ha ångest att jag nyligen köpt en MBP.. Visst, fetare specs i de nya, men tyngre och med glossy skärm?? Nej tack. Samt det nya tangentbordet.. visst är det jävligt retrosnyggt, men skrivkänslan är under all kritik.. i alla fall på de MacBookar jag känt på. Det gamla tangenbordet är helt outstanding.. vill nog kora det till det skönaste tangentbordet någonsin.
av Atari130XE, onsdag 15 oktober 2008 kl 10:12
matteth
Smaken är delad ... Apropå "Glänser det och ser fint ut duger för de flesta (gäller inte professionella yrkesmänniskor)"

Jag jobbar med en MBP med glossy skärm på heltid. Jag upplever det som en fördel att få bättre kontrast och skärpa vid layout och bildbehandling. Men visst var det bra med valfrihet.
av matteth, onsdag 15 oktober 2008 kl 10:23
Roger Åberg
Macworld-testaren funderade på om man inte kunde sätta en plastfilm på glasytan och på så sätt få den matt.
av Roger Åberg, onsdag 15 oktober 2008 kl 12:09
Tobbe!
haha fan vad gnälliga ni är, här har apple tagit dataskapandet till en ny nivå och ni sitter och tjatar om vad? Glossy skärmar?
Du Josef borde nog börja lugna ner dig lite innan du får magsår, köp en annan dator då? sitt inte här och gnäll?

Förövrigt så tycker jag de nya macbookens är sjukt snygga
av Tobbe!, onsdag 15 oktober 2008 kl 12:14
dajli
Tobbe!: det handlar väl om att det inte är så väsentligt att datorn är snygg om det man sitter och jobbar med på skärmen hela tiden ser för jävligt ut. Problemet är ju att det inte finns någon annan bärbar Mac med matt skärm. Beror ju på vad man använder datorn till, om man bara lyssnar musik, kollar på film i mörker, surfar och skriver så är det ju skitsamma.
av dajli, onsdag 15 oktober 2008 kl 12:33
cg-artist
Snygg men ingen Pro.
Synd att det blev en MacBookPlus istället för en MBPro...
Hade hoppats på högre upplösning 1680x1050, quadro som alternativt grafikkort, lättare och möjligen en quad cpu.
Kanske att smiska en död ponny, men glossy på en pro-maskin OCH på den nya cinemadisplayen... professionella användare får nog tyvärr titta åt annat håll.
Behåller själv min gamla MBP och håller på känt applemaner tummarna att nästa gen. eller 17":aren blir bättre.
av cg-artist, onsdag 15 oktober 2008 kl 12:44
Tobbe!
Men herregud ni får det ju att låta som om glossyskärmen är helt värdelös? Skärmen är bra, det vet ni med. Ni har sinnesjuka krav på en laptop, kika in på PCfeber och se vad dom får dras med för junk
av Tobbe!, onsdag 15 oktober 2008 kl 12:53
Smorgos
Fattar inte detta! Hur kan josef ha jobb? Trodde inte vi hade barnarbere i Sverige.

Så måste man kanske skriva ngt gällande MB/MBP: D e najs!
av Smorgos, onsdag 15 oktober 2008 kl 13:17
Lirma
Apples nya laptops kommer sälja smör som vanligt men det hade kunnat gå så mkt bättre om det valt rätt inriktning. I längden måste de släppa på priset.

En student vill ha Gmail, Office, Facebook, YouTube och Spotify.
Det får du med en EEE PC för 4 papp som väger hälften mot en Macbook.

Air-modellen med minimal prestanda och pris hade kunnat bli en guldgruva för Apple.
av Lirma, onsdag 15 oktober 2008 kl 13:21
Tobbe!
Lirma
Hade kunnat bli? Det är väl knappast så att dom har sålt få air? Dom har tjänat enorma pengar på den.
av Tobbe!, onsdag 15 oktober 2008 kl 13:27
[DER LEIERMANN]
Lirma, samtliga modeller (förutom Apple TV) är guldgruvor i sig, för Apple.

Det låter på dig som att en EEE PC är det som du ska ha, dock.
av [DER LEIERMANN], onsdag 15 oktober 2008 kl 13:33
Vinterhund
Säga vad man vill om den nya Macbooken, men snygg är den såhär efter att ha sett en video på Apples hemsida.

Men jag är glad att jag inte väntade i flera månader till, utan köpte min Macbook i början av detta år. Den har verkligen uppfyllt mina behov och duger åtminstone ett år till för mig. Då har den nya Macbooken och Pro:n förhoppningsvis även sluppit sina eventuella barnsjukdomar. Win Win! ^^
av Vinterhund, onsdag 15 oktober 2008 kl 13:34
Lirma
Det jag menar är att Air hade vart en Pokémon med rätt pris. Namnet och designen kommunicerar internetlösningar, inte tyngre lokala program.

Personligen hade jag aldrig pallat en EEEPC eftersom jag sitter på en IT-avdelning och frilansar som kreatör. För mig är den nya Macbooken fantastiskt prisvärd.
av Lirma, onsdag 15 oktober 2008 kl 13:59
fruktochmandel
Kommer det gå att spela upp 1080p på de nya MacBook modellerna? Fungerar det om jag väljer att koppla in en ny MacBook till en 40-42" skärm?

av fruktochmandel, onsdag 15 oktober 2008 kl 14:28
honto
Josef:

"Känns som att detta kommer bli en business för 3:e part serviceställen, att ta bort glasskivan och anti-reflex behandla. :)"
Nej, det känns inte alls så. Hur många ställen erbjuder idag "antiblänk"? Kan du nämna något?

"Varför skall leverantörerna diktera behovet?"

Varför köper alla iPod utan radio även om de vill ha radio i? Antagligen för att de positiva sakerna överväger och det gör det lätt att välja en iPod istället för en mpio-spelare.


"Är så besviken, allt annat är ju bra liksom. Det är bara skärmen som är skit."

Jag är lite nyfiken på hur du kan vara besviken innan du använt en produkt. Eller har du nåt fantastiskt sjätte sinne? Blir så trött på personer som ska sitta och berätta att "det är dåligt och det också" med grejer ni inte vet nåt om! Men du sitter väl där om 5 år och hyllar blanka skärmar när det väl ska bytas till nåt nytt...
Att säga att skärmen är skit är rätt överdrivet. Antagligen är den INTE det på en dator för 1300 dollar. Att du sen föredrar en annan sorst skärm är en annan historia.

Det märks att många av er som gnäller (nåt så förbannat) på blanka skärmar aldrig använt dem i praktiken. Antagligen har ni stått i nån butik nånstans och tittat på skärmen 30 sek. och tänkt: "Fan vad det blänker!" Kan berätta för er att när du sitter ner och tittar på en skärm är den sällan vinklad i 30 grader som den måste vara när du står upp och tittar ner på den.

cg-artist:
Lite väl mycket drömmande från dig!


Det här måsta vara samma pojkar som sitter på fotofeber och ojar sig över att du inte kan plåta 20 bilder/sek. med nya Nikonkameran.
Eller att den bara har 14 miljoner pixlar. Inse att nya datorer istort sett ALLTID är bättre än gamla. Visst kan det vara hårt att byta stil men det är värt det i längden.av honto, onsdag 15 oktober 2008 kl 14:33
Tiny
På "gamla" MBP kunde man välja mellan matt och blank skärm, eller hur? Då tycker åtminstone jag att det skulle vara intressant att se fördelningen mellan dessa på sålda datorer – kanske såldes det för få matta för att de skulle vara värda att ha kvar i sortimentet? Är det nån som sitter på några siffror på detta?
av Tiny, onsdag 15 oktober 2008 kl 14:37
honto
Förresten. Jag är på skrivhumör. Därför tar jag mig friheten och företräder alla gnällgossar därute och berättar vad som är DÅLIGT och FEL med desa nya, hemska datorer:

- Glossy skärm! Alla vi som jobbar "professionellt" kommer lida av dessa värdelösa skärmar. På grund av blänket som finns överallt, jämt.
- För dålig grafik. Borde varit snabbare och mindre kort, vara gjort av annan tillverkare än Nvidia, ha fler gigflops och dra mindre ström. Värst är MBPn som verkligen suger! TVÅ kassa grefikkort?!
-Upplösningen är för låg. Jag som proffs gillar att ha riktigt, riktigt hög upplösning. Borde varit minst 3200x1600. Minst. Det är viktigt att har rejäl upplösning så att alla symboler och mappar kan få plats på skrivbordet.
-Processorn. Vad kan jag säga?! Den är för långsam. Nej, den är skit förresten. Funkar ju inte till nåt. Borde varit quad. Eller octa.
Dessutom gör Intel inga bra grejer så det är en miss att Apple valde dem.
-MB/MBP är för tunga. De borde kanske ha varit hälften så tunga om det skulle funka för alla oss som jobbar professionellt!
-Skärmarna är för små. Jag vill 17 tum. Det är viktigt på en bärbar dator att skärmen är rejäl. Kanske även 19 tum kunde varit ett alternativ.

Sammantaget kan jag konstatera att det här inte kommer vara datorer för folk som arbetar professionellt. Är mycket besviken på att Apple inte kunde komma upp med något bättre! ;-)

Ge upp och inse att de gjort fantastiska datorer. Kanske passar de inte alla men vilken dator gör det?
av honto, onsdag 15 oktober 2008 kl 14:47
david8704
Jag beställde en MacBook Pro samt en MacBook igår, skärmen på vår iMac är blank och helt underbar. Så glad att jag får samma underbara kvalite i min Nya MacBook Pro. Min sambo verkar inte direkt missnöjd med vår iMac heller så det ska nog gå bra. De som inte orkar bära typ 0.2 kilo mer eller vad det blir borde skaffa sig ett gym kort! Designen är snyggare, funktionerna mera, presatandan bättre och du förbränner lite mer när du bär den, PERFEKT!
av david8704, onsdag 15 oktober 2008 kl 14:52
ptz0n
Jag tror den nya blanka skärmen inte är något problem med tanke på LED-tekniken som lyser upp den. Hoppas snart få klämma på de nya knätopparna från Apple.
av ptz0n, onsdag 15 oktober 2008 kl 15:31
Josef
@honto
Får jag lov att ha en åsikt?! Jag har till och med ägt en mac med blank skärm så jag tar för givet att den här nya är lika blank. Dessutom har den en glasskiva framför vilket gör det hela ännu värre.

Snackade med en säljare på macforum i våras ang blank vs antireflex. Han sade att Apples blanka skärmar är bättre än många blanka PC-skärmar, eftersom PC-tillverkare oftast bara smäller på en glasskiva framför skärmen. För att det skall se mer exklusivt ut, utan att vara det..

Nu gör Apple likadant.

Varför skall jag testa den nya, när jag VET att den INTE är antireflexbehandlad? När jag INTE gillar blanka skärmar? Varför skall jag vänja mig vid något jag inte gillar?

De nya bärbara har många fördelar, men enligt mig (obs), så överväger nackdelarna. Hade tänkt uppgradera mig, men min halvår hamla MBP får helt enkelt slita nåt år till.
av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 15:43
DrM
Blank eller inte. Jag röstar på blankt. Är det nån som vet om nya MB har inbyggda högtalare eller har de dumpat de ständigt kassa datorspeakers som ej förbattrats sedan SB16's glada dagar?
av DrM, onsdag 15 oktober 2008 kl 16:38
Daniel
@Jesper angående källa om headset.

Det står så på sidan om tekniska specifikationer på Apples hemsida.
av Daniel, onsdag 15 oktober 2008 kl 18:48
Josef
www.apple.com

Börja klaga på gloss-only! :)
av Josef, onsdag 15 oktober 2008 kl 19:31
petter-
Varfor kan man inte kopa en 7200 rpm till Macbook?!
Och varfor kan man inte valja mellan blank och diffus?
Och varfor har priset gatt upp sa mycket?
av petter-, onsdag 15 oktober 2008 kl 19:49
Colle
david8704; den nya Pron väger hela 40 gram mer än den gamla, så särskilt mycket mer muskler tror jag inte att du kan räkna med att bygga jämfört mot att släpa på den gamla, tyvärr :(
av Colle, onsdag 15 oktober 2008 kl 23:40
kendoka
Ang. glossy (som har för- och nackdelar):
- sluta gnäll, köp en matt film till glaset:
www.powersupportusa.com
(verkar dock inte än finnas för unibody-serien).
av kendoka, torsdag 16 oktober 2008 kl 07:47
Josef
@kendoka
Problemet är ju att det sitter en jäkla glasskiva framför skärmen! Men visst, kan man ta bort den så hade det varit fint.. Datorn hade blivit lättare också.
av Josef, torsdag 16 oktober 2008 kl 09:23
Kommentera artikelnNepal har fördubblat antalet vilda tigrar på nio år
Hoppas fler länder gör samma sak 
50.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu slutar Stockholm med papper i parkeringautomater
Allt blir digitalt 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pryltjuvar snabbt gripna efter klantig stöld
Pro tip. Sno inte GPS-sändare 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det verkar bli Comcast som köper Sky
Fox och Disneys bud räckte inte till 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Disneys VD anser att det kanske har blivit för mycket Star Wars
Ska bli lite lugnare på Star Wars-fronten framöver 
47.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Danmark fixar körkort i mobilen
På sikt ska alla danska id-kort digitaliseras 
52.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
23.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
22.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
31.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
13.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
50.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Cancersjuk kille fick spela Super Smash Bros. Ultimate
Fick testa demo av Nintendos kommande spel på sin dödsbädd 
57.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kina blockerar Twitch
För att minska spelandet i landet? 
23.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
OnePlus rullar ut Oxygen OS 9.0 till OnePlus 6
Baseras på Android 9 Pie 
43.6°
+
André Stray
0
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
50.9°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
21.1°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
53.9°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
60.4°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
43.4°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
85.2°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
43.7°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
43.4°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
64.7°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
51.1°
+
André Stray
0