m

Matt film tar bort blänket

På nya Macar

Foto:
Mac / Hårdvara

Nya MacBook Pro finns ju inte med matt skärm vilket har upprört många. Men lösningen på problemet är kanske ändå inte att köra på gamla MacBook Pro till de ramlar ihop utan mycket enklare än så.

Det finns olika typer av plastfilmer framtagna för detta ändamål. Man klistrar helt enkelt på filmen och får en matt yta som dessutom är skyddad.

Finns ännu inte till nya, nya MacBook Pro men till gamla 15-tummaren kostade filmen 35 dollar. Någon här som har testat tidigare och vet om det funkar?

Kendoka skickade in ett tips om en film man kan sätta på sin blanka skärm för att få bort reflexer och annat trist som är


För alla som spyr galla över att måsta ha "Glossy" skärm rekommenderas en enkel lösning:
Köp en matt film till glaset...
http://www.powersupportusa.com/products/ef.php?category=pb
(verkar dock inte än finnas för unibody-serien).

Citat:
Antiglare film is made from absorbing liquid crystal filter that reduces the glare from fluorescent and sun light to allow easy viewing. The special Antiglare film not only reduces the utlraviolet radiation emitted from the monitor by 70%, reducing the burden on your eyes but controls the deterioration of your liquid crystal monitor by blocking out ultraviolet light and protects it from scratching and dirt.

The Antiglare film is made from a material that does not require tape to apply to the monitor so all you need to do is place over your display.

  tack kendoka powersupportusa.com +
RSS 34 kommentarer till artikeln
GöranGreider
Men nu är det ju inte glossy skärm, utan det är riktigt glas framför. Precis som på iphonen. En jävla skillnad.
av GöranGreider, torsdag 16 oktober 2008 kl 10:49
Gurkpinnen
Tycker det verkar supersnyggt med blank skärm så jag förstår inte varför folk klagar
av Gurkpinnen, torsdag 16 oktober 2008 kl 10:50
Richie
Gurkpinnen > Jo, snyggt må det vara, men det blir även en massa blänk. Satt tidigare på ett kontor med stora fina fönster och en iMac av nyare modellen, det var ungefär som att sitta och titta in i en spegel.

Nya skärmarna med glas kanske är bättre, men med iMac skärmen var man tvungen att sitta i ett kolsvart rum med en svart ninjadräkt på sig.

Dessutom uppstod det lite problem när man jobbade med tidningsproduktion och krävde att skärmen skulle visa exakt rätt färger. Hade man röd tröja på sig så spelglades den i glaset och allt på skärmen såg mycket rödare ut än vad det var.
av Richie, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:10
Kreativia
Vi får se hur illa reflektionerna blir. Man vet iaf att det finns lösningar även om ingen här har tydligen testat dem.
av Kreativia, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:13
Tiny
Gurk,
Därför att en del som försöker jobba med sina datorer istället för att bara sitta och njuta av hur "supersnygga" (som du tydligen har som enda kriterium) de är, störs av att ljuskällor reflekteras i den blanka skärmen.
av Tiny, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:16
minibolognini
Har själv läst att de där LED belysta skärmarna eliminerar det mesta blänk som kan uppstå i glaset. Dvs att ljuset är så starkt att reflexen på andra sidan försvinner.
av minibolognini, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:23
LeMeep
Hej jag har en Sony Vaio med en Glossy 15.4" och LED skärm och den är inte blänkfri men som minibolognini antydde är problemet minimalt vid maximal ljusstyrka. Problemet är dock att när man är utomhus, inte har tillgång till ström och därmed använder en lägre ljusstryka på skärmen då undkommer man inte blänket då det är som värst
av LeMeep, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:29
tornblad
iMacen tycker jag fungerar jättebra att jobba med. Känner mig inte alls besvärad av reflektioner i glaset...
av tornblad, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:41
Simpan
Förlåt, men jag måste fråga er som klagar: har ni ännu testat LED-skärmen och sett att det är så eländigt som ni påstår med reflektioner?

Att kategoriskt dissa något i utgångspunkt från en helt annat produkt utan att ens reflektera över att man KAN ha fel är ju helt galet.

Alltså en glossy led-skärm är INTE en glossy lcd-skärm.

Jag sitter sedan två år med en 13" vit MacBook med en glossy lcd-skärm och jag vill aldrig mer byta tillbaka till matt. Färgerna är mycket fylligare och jag tycker det är mycket skönare för ögonen att läsa på till exempel MacFeber på glossy skärm än en matt.

Visar det sig dessutom, att led-skärmen med sin ljusstyrka är bättre än lcd att motverka reflektioner i skärmen, så finns det absolut inget skäl i världen för mig att återgå till matt skärm. Om jag kunde skulle jag bytt till glossy på min iMac också. Men det får vänta tills jag köper en ny dator.

Visst, det kan bli svårt att se skärmen utomhus när det är soligt. Men vet ni vad, det var det med PowerBooken jag hade innan också. Den hade då ingen glossy skärm.

Den kritik jag KAN förstå från glossy-motståndare, är att valmöjligheten till matt skärm inte finns. Man ska kunna välja bort glossy om man vill. Det måste man få göra.
av Simpan, torsdag 16 oktober 2008 kl 11:44
Olligarski
@Simpan: Skärmarna är av lcd-typ, det är bakgrundsbelysningen som skiljer, lysrör och led.

Så länge vi inte ha äkta led-skärmar lär det gå bra lite slarvigt kalla led-backlit för led-skärm.
av Olligarski, torsdag 16 oktober 2008 kl 12:06
p2d
Jag har en sån där matt film på min iphone. Funkar riktigt bra faktiskt, tar bort väldigt mycket reflexer
av p2d, torsdag 16 oktober 2008 kl 12:26
dkcp
Alltså grejen är att hängivna Macfantaster hade hyllat skärmen oavsett hur dålig den är. Ni kan skrika er blåa i ansiktet om hur fantastiskt det är med glossy skärm, faktum kvarstår att glossy ger mer blänk.
av dkcp, torsdag 16 oktober 2008 kl 12:35
daniel-san
Vadå jobba med sin dator, en mac har man väl för att hänga på fik och se cool ut?
av daniel-san, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:03
pressplayontape
@dkcp: Jo, tjena. Du hänger uppenbarligen inte på många forum. Blankt vs matt är den största diskussionen nu ang de nya macarna.
av pressplayontape, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:03
7430060
glossy=professionellt arbete FALSE

Men Apple kanske känner att det ändå inte kommer vara några bildproffs som jobbar på vare sig den interna skärmen eller på deras egen CDisplay så då är det väl ingen idé att göra upoffringar av saker som den stora massan uppskattar till förmån för ett gäng kvasiproffessionella användare.

Kan som fotograf nästan känna att det är fördelaktigt att ha glossy på burken för de gånger man visar bilder för kunder på fältet. de kommer ju att återspegla det tryckta materialet bättre än på en matt skärm...

Kan inte feber vara lite ambitiösa och ringa runt till lite riktiga proffisionella och höra vad dom säger om saken...?
av 7430060, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:07
Adrian
Jag har ingen aning om plastfilmen fungerar bra på en bärbar dator, men det är i alla fall samma företag som gör plastfilmerna för iPhone som väldigt många tycker fungerar bra.

dkcp: Det är lite tröttsamt med dom här argumenten att alla som gillar Mac *alltid* hyllar Apple, för det kunde inte vara mer fel. Kolla på Macforum på nätet så kan du hitta drösvis med "Macfantaster" som klagar på skärmen (utan att ens ha sett den).

Faktum är att av alla nyheter kring MacBook och MacBook Pro så är det dom två negativa (ingen firewire på MacBook och endast blank skärm på MacBook Pro) som fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Macanvändare är ibland extra kritiska så fort något inte är bra (eller så fort dom tror att något inte är bra).
av Adrian, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:08
MadsAlexander.com
Bestälde precis en Maxad Macbok Pro och en Lacie 724 led skärm med hood :-)Skal ha en Hood til min MbP också, no problems och massa fina djupa färger
av MadsAlexander.com, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:32
vito
Håller med, Man får vänta o se hur LED funkar med gloss.(mycket skeptisk till att LED skall lysa SÅ starkt dock)
Gamla MBP gloss sög ordentligt i alla fall. Vi hade en fotograf här som skulle visa bilder för mig och tre kollegor. Helt omöjligt o se. Värre än jag trott.Och om det inte funkar ok utomhus/nära ett större fönster så är det dåligt. Det kan inte all plastfilm i världen ändra på. En bärbar dator som inte lirar utomhus är ett skämt. Men man har ju accepterat Itunes...


av vito, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:40
fruktochmandel
Jag tror att med LED-skärm och en sådan där film kommer det vara alldeles underbart!
av fruktochmandel, torsdag 16 oktober 2008 kl 13:51
[DER LEIERMANN]
17" Macbook Pro går att köpa med Antiglare Widescreen Display.
av [DER LEIERMANN], torsdag 16 oktober 2008 kl 14:01
ptz0n
Jag tror att den intensiva bakgrundsbelysningen med LED-teknik kommer överta eventuella blänk i skärmen.
av ptz0n, torsdag 16 oktober 2008 kl 15:04
jonasn
Jag var helt emot blank skärm innan jag fick min MBA (med LED såklart). Nu är jag inte alls lika negativ. Visst, det går inte att jobba utomhus i solsken, men det gick knappast på powerbooken jag bytte från heller.

Ljusstyrkan är en anledning, skärmen är LJUS! En annan anledning är att Apples blanka skärmar hittills inte har varit lika spegelblanka som pc-datorers skärmar har varit. Hur det blir med glasskärmarna vet jag såklart inte.

Men som sagt.. MBA:ns skärm funkar fint på kontoret, i skuggan på balkongen, på tåget (åker extremt mycket tåg) och alla andra platser jag testat, utom just i direkt solsken a'la högsommar då.
av jonasn, torsdag 16 oktober 2008 kl 17:47
Josef
Jag var och kollade på de nya MBP idag, och blänket är ungefär samma som på iMac. Dock kändes inte glasskivan lika tjock, vilket är bra. Mer ljusstyrka, bra.

Tror inte en plastfilm ovanpå glaset hjälper så mycket. De gamla Pro-datorerna hade ju anti-glare coating direkt på lcd:n.

Sen måste jag säga att det är skillnad på matt och matt. Min frus gamla iBook G4 var mycket mattare än hennes nya MBP.

Det är en gyllene medelväg, med bra bild utan att det blir suddigt, med lite reflektioner fast inte alls som på glossy. IMO allra bäst bild, och mest behagligt att jobba framför hela dagarna.

"Alla professionella kör mattskärm, vi blev också förvånade att de bara kör glossy nu" - säljaren på macforum idag

av Josef, torsdag 16 oktober 2008 kl 18:06
Porka
Problemet med glossy skärmar är inte så mycket det förbannande blänket från allt som kan reflektera ljus, det värsta är den överdrivna kontrasten som uppstår och gör det fruktansvärt att redigera. Vansinnigt svårt att få rätt hårdhet på en bild om skärmen lägger på, vilket slutar i att om man inte gissar vilt så får man en för mjuk bild i slutändan.
av Porka, torsdag 16 oktober 2008 kl 19:15
kimt
Jag förstår inte varför folk är misstänksamma mot plastfilm på skärmen.. spelar ingen roll om den klistras på en blank plast eller på en blank glasskiva...om du kastar sand på en plastkatt eller en glaskatt så är den fortfarande sandig efteråt.

ljuset struntar i detta.. reflektionerna sprids, det är allt som händer

edit: Förresten förstår jag inte varför apple inte bara lägger på antireflexbehandling på glaset. Gjort på rätt sätt så minskar det ju faktiskt blänket
av kimt, torsdag 16 oktober 2008 kl 21:19
honto
Sluta snacka skit. Professionella användare? Vad innebär det egentligen. Är en skribent inte professionell?
Här samlas ju bara en massa pojkar som inte har råd att köpa datorn men som med enkelhet kan avskriva den som oanvändbar för proffs...

av honto, torsdag 16 oktober 2008 kl 21:31
B-Luv
Apple ska skämmas för bara glossy! Dom glömmer sina mest trogna användare. Som tur är, har jag min gamla MBP med matt skärm kvar, och min Eizo coloredge.
av B-Luv, torsdag 16 oktober 2008 kl 23:17
Horst
Jävlar vad irriterande det är att alla envisas med att skriva glossy istället för blank som det faktiskt heter. Det är blanka skärmar, inte glossy skärmar. Skärmarna är BLANKA!
av Horst, fredag 17 oktober 2008 kl 02:31
Uhan
haha nice me lite info från Power Support!
av Uhan, fredag 17 oktober 2008 kl 03:37
Frozenswede
Blänk hit och blänk dit. Visst kan det vara irriterande, ...eller inte.

Jag är /inte/ professionell, men när jag fixar med mina amatör-bilder är glossy-skärmen ändå i stort sett oanvändbar eftersom det är helt olika kontrast, ljusstyrka och färgtemperatur beroende på vilken vinkel man tittar på skärmen. Det bara med några graders skillnad. Jämfört med min galma iBook G4 som hade precis samma ljusstyrka och kontrast oavsett bildvinkel (±45°).
Nu är det alltid ångest när man beställer papperskopior eftersom resultatet är i stort sett slumpmässigt.
av Frozenswede, fredag 17 oktober 2008 kl 10:03
geirr
Jeg bruker min Mac professionellt. Og det betyr ikke at jeg sitter ute under åpen himmel på solfyllte dager. Det er i det hele tatt veldig få som har det problemet. Kanskje fotografer på fotoshoot eller filmskapere. Men om du har sett bilder fra slike oppdrag så har de alltid solskydd på sine skjermer/monitorer uansett. Det har aldri vært mulig å sitte ute i sola, selv med matte skjermer, det er min erfaring med iBook, PowerBook og MBP. En som bare MÅ sitte ute for å skrive oppgaver e.l. kan bare finne seg en plass med litt skygge, det er det som er så bra med å ha bærbar maskin.
Det snakkes mye om at LED er mer lyssterke og derfor eliminerer det meste av refleksene. Men problemet er jo ikke i de lyse delene av bildet, de mørke delene eller helt svarte delene reflekterer like mye uansett hvilken teknologi som benyttes.
av geirr, fredag 17 oktober 2008 kl 10:11
Threepwood
Frozenswede: Du tror inte att det beror på paneltypen då? Det du beskriver är ju typiskt för TN-paneler.
av Threepwood, fredag 17 oktober 2008 kl 15:06
Josef
Har någon testat den här filmen på de nya macarna? Hade varit intressant att se resultatet..
av Josef, lördag 18 oktober 2008 kl 08:23
Erik Nordlund
Jag tror att de som som ställer sig frågande till apples blankaskärm-hysteri uteslutande består av personer som arbetar med trycksaksproduktion, video och annan verksamhet där färger och reflexer spelar stor roll för arbetet. Jag t.ex. vill inte ha "djupare färger" eller "fylligare känsla". Jag vill ha en korrekt återgiven, kalibrerad bild för att kunna arbeta på ett tillfredsställande sätt. Kan inte Apple erbjuda det så kan jag inte jobba med deras produkter.

Ps. Det här med plastfilm och anti-reflexbehandling... Hur påverkar det färgerna eg? ds.

Erik
av Erik Nordlund, fredag 24 oktober 2008 kl 15:15
Kommentera artikelnNya Suzuki Jimny fick bara tre stjärnor i krocktest
Det var ju inte så bra 
32.5°
+
Bobby Green
0
Tim Cook om priserna på iPhone
Och om tullarna mellan USA och Kina 
13.3°
+
Roger Åberg
0
Angry Birds kommer till Magic Leap
Skjut ner grisar i ditt vardagsrum 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Aftonbladet börjar sända Svenska Elitserien i CS:GO
Counterstrike-matcher streamas på Sportbladet 
46.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk verkar sugen på att haka på till månen
Japansk miljardär tycker att han borde göra det 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige hoppar över EU:s vätgas-satsning
Ett av få länder som inte är med på tåget 
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Stan & Ollie
Baserad på Helan och Halvans liv 
43.2°
+
Bobby Green
0
Xiaomi erkänner reklam i inställningsmenyn
Pengar måste rulla in nånstans 
23.6°
+
André Stray
0
Google Maps med stöd för CarPlay är här
Hej då Apple Maps? 
47.6°
+
Roger Åberg
0
Containerfartyg har korsat Arktis för första gången
Northern Sea Route öppen för kommersiell trafik snart? 
19.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första tåget som drivs på vätgas har börjat rulla i Tyskland
Släpper ut mindre än sina dieseldrivna bröder 
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Efterfilm från Comic Con Stockholm 2018
Lite lunchnörderi 
45.1°
+
André Stray
0
Sydkorea och Nordkorea vill arrangera OS tillsammans
Siktar på Sommar-OS 2032 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari visar upp Monza SP1 och Monza SP2
Första i den nya serien Icona 
42.9°
+
Bobby Green
0
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Linux-utvecklare inför ny uppförandekod
Alla ska respekteras 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Capcom stänger ner studion bakom Dead Rising
Samtliga projekt hos Capcom Vancouver läggs ner 
31.9°
+
André Stray
0
Apple pröjsar 14,3 miljarder euro till Irland
För utebliven skatt 
55.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler Marvel-hjältar kan få egna tv-serier
På Disneys streamingtjänst 
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony presenterar Playstation Classic
Hoppar på Mini-trenden 
56.7°
+
André Stray
0
Nintendo Switch släpps i Fortnite-version
Eller ja, en bundle i alla fall 
33.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Logitech presenterar K600 TV Keyboard
Trådlös tangentbord perfekt för TV:n 
41.8°
+
André Stray
0
Google inleder samarbete med Renault-Nissan-Mitsubishi
Ska fixa Android till deras bilar 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pappa använder barn för att snatta Nintendo Switch
Årets pappa? 
22.6°
+
André Stray
0
Nya Lexus ES blir din för 417.000 kronor
Har Sverigepremiär i januari 
31.7°
+
Bobby Green
0
Kina inför strafftullar mot USA
På varor för 60 miljarder dollar 
29.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Australiensiska jordgubbar kollas nu med metalldetektor
Efter att idioter börjar fylla dem med nålar 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mozilla släpper Firefox Reality
Webbläsare för virtual reality 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Withings återvänder med ny smartklocka
Säg hej till Steel HR Sport 
42.0°
+
André Stray
0
Nytt konstgräsgranulat tillverkas av rester från sockerrör
Miljövänligare än mikroplaster 
60.2°
+
Wille Wilhelmsson
0