m

Är MacBook Air en av årets teknikfloppar?

Mac / Hårdvara

MacBook Air är snygg, lätt och dyr. Efter stor uppmärksamhet när den släpptes så verkar det nu som att Air:en säljer riktigt dåligt. Placeringen på Amazons topplista är föga smickrande och även i Sverige verkar den gå dåligt.

Fortune listar datorn på sin lista med nio teknikfloppar och Air:ens främsta betydelse för Apple och världen kanske blir att den lärde Apple att göra datorer på ett nytt sätt.
money.cnn.com

Och kanske är det en flopp. Personligen håller inte ekvationen med Air för mig. Jag kan betala mer pengar för större eller mindre dator, men lättare + dyrare + sämre ≠ säljsuccé. Om man däremot fixar Air:en så att den blir minst lika bra som en vanlig MacBook eller sänker priset så snackar vi.

De andra sakerna på Fortunes flopp-lista är T-Mobile G1, Zune, Blu-ray, Spore, Nikon D90, Windows Vista och Wimax.

RSS 41 kommentarer till artikeln
Ramlösa
Sjäv tycker jag den är ganska ful med sina sorgekanter.
Lite flashback från 2003 när budget datorer var 13tums skärmar i 15tums chassin, eller liknande dagens mini datorer Acers Aspire.
Det var i alla fall känslan jag fick av den när jag såg den i nån macbutik.
Vid det priset den säljes för känns det som man borde slippa dem.
av Ramlösa, onsdag 05 november 2008 kl 17:58
JanÅ
Jag har en. Har under många år haft ett antal 17° MacBook (PowerBook), eftersom jag jobbar relativt mycket med In Design och Photoshop och har känt ett behov av stor skärm.
Men jag reser också mycket, vilket innebär att jag jobbar på tåg, stationer och i diverse fåtöljer med datorn i mitt knä.
Och smidigheten överväger bristerna. Jag har idag en dator som är lätt att jobba med, tillräckligt snabb och lätt att hantera. Har inte saknat anslutningar eller CD/DVD någon gång. Tycker dessutom att datorn är snygg. Minuppfattning är att MacBook Air är perfekt för vissa användare. Frågan är självklart, är vi tillräckligt många och vill vi lägga så mycket pengar på den. I mitt fall är ju svaret jJA
av JanÅ, onsdag 05 november 2008 kl 18:14
salad
Jag har den. Använder den till nästan allt, och jag älskar den.
Den är inte perfekt för alla... men perfekt för mig.
av salad, onsdag 05 november 2008 kl 18:17
CrowbaR
Hur kan något vara en stor flopp när produkten är gjord för en viss (och liten) typ av användare och på så sätt kan den inte sälja i en massa exemplar? Jag ser MacBook Air dagligen på DSV i Kista som används flitigt av en hel del studenter som såklart inte vill ha en stor, klumpig dator.

Jaja, frågan är hur man definierar "flopp".
av CrowbaR, onsdag 05 november 2008 kl 18:25
Johan L
Jag köpte en när den lanserades och den har berikat mitt liv. Den är lätt, liten och snygg. Mycket yta och lagom mycket innehåll, precis som jag vill ha det.

Den hanterar allt jag behöver den till (surfa med >30 parallella flikar, ordbehandla och ladda musik). Att klaga på att den inte har FireWire, optisk enhet, ethernetuttag och annat är lite som att klaga på att en Porsche saknar schaktblad och grävskopa.
av Johan L, onsdag 05 november 2008 kl 18:34
czech
Känns ganska väntat att den med sitt pris och prestanda inte är någon volymmodell, utan en ganska snävt nischad produkt.

Tycker listan är lite konstigt. Pga. konjunkturen pekas t ex Nikon D90 ut som flopp trots att den precis släppts. Tror inte att den modellen påverkas mer av konjunkturen än någon annan systemkameramodell i samma klass.
av czech, onsdag 05 november 2008 kl 18:38
Netzach
CrowbaR:
MacBook och MacBook Pro ser man visserligen dagligen på DSV, känns ofta som att minst en tredjedel av (icke utbytes-) studenterna kör med Mac, men jag har nog än så länge inte sett någon Air på DSV. Har du månne en tight kurs med fler än en som har en Air? ;-)
av Netzach, onsdag 05 november 2008 kl 18:41
din morsa mannen
Började nästan hålla med om vad som stod i artikeln.
Men verkar som att macbook airen gör 9 grejor av 10.
Känns som att den bygger på att man har fler macar än just bara en MBA. Alltså en bra produkt för de som har behovet av en lätt och smidig dator.av din morsa mannen, onsdag 05 november 2008 kl 18:44
Peter Esse
Plats 55 av 1200, man kan definiera flopp på många sätt :)
av Peter Esse, onsdag 05 november 2008 kl 19:02
CrowbaR
Netzach

Just nu så kommer jag på 1 som har en air men kan inte komma på rakt av ifall någon annan i mina 2 nuvarande kurser har det. Jag har varit i skolan från 9-17 idag och vad jag kommer på lite snabbt så har jag sett 3st gå runt med en Air. Jag såg en tjej gå runt med en. Kommer ihåg det just för att hon var så snygg och jag kände igen småsnygga skyddet/fodralet som Air har - eller är jag ute och cyklar?
av CrowbaR, onsdag 05 november 2008 kl 19:12
tshirt
Älskar min air och fattar inte varför inta alla har en. Hade tidigare en macbook pro men tog mig en rejäl funderare på vad jag egentligen använder min dator till, och insåg att alla de där funktionerna som jag bara var tvungen att ha vid inköpet aldrig hade använts. Sålde pro'n på blocket och hittade en air på samma ställe och prutat ner den till 9000. Värt varenda öre.
av tshirt, onsdag 05 november 2008 kl 19:41
Jezper
teknikflopp är lite väl aftonbladigt uttryckt. Det är snarare en härligt apple-onödig produkt sådär som bara apple kan göra dom (se Newton, Cube, Anniversary osv). Helt enkelt för nischad för att bli en storsuccé. Folk vill inte betala tio tusen extra för att få sin dator en centimeter tunnare, utan hellre betala tio tusen mindre för att få den mindre på de övriga måtten (netbooks).
av Jezper, onsdag 05 november 2008 kl 19:48
Josef
Hade den varit mindre i måtten, alltså inte i tjocklek, och funnits med anti-glare som option så kanske!
av Josef, onsdag 05 november 2008 kl 19:51
Ketsuppi
Som redan har nämts. MB air är en väldigt nischad produkt. I min mening så är en flopp något som säljer betydligt sämre än väntat. Jag har svårt att tro att apple skulle ha väntat sig att den skulle sälja i enorma mängder. Den är som sagt dyrare och prestandamässigt sämre än t.ex. en Macbook. Jag anser att MBA riktar sig till sådana med väldigt specifika behov eller mycket pengar som ligger och samlar damm.

Huruvida MBA har sålt betydligt sämre än väntat och kan betraktas som en flopp vet jag inte, men jag tycker i alla fall inte att det är rättvist jämföra den med MB och MBP.av Ketsuppi, onsdag 05 november 2008 kl 19:53
jonasn
Lustigt nog håller jag med om samtliga produkter på flopplistan - utom just Macbook Air. Har en själv och det enda jag inte är nöjd med är att de valt Intels såsiga GMA X3100. Aperture blir plågsamt långsamt.
av jonasn, onsdag 05 november 2008 kl 20:18
Larslinder
@Josef "Hade den varit mindre i måtten, alltså inte i tjocklek, och funnits med anti-glare som option så kanske!"

Kan ENBART hålla med!
av Larslinder, onsdag 05 november 2008 kl 20:40
apa
Det är lustigt att ni "glömmer" vissa ord och meningar.

Soft skrev egentligen "och jag älskar med den".

Johan L skrev egentligen "Jag köpte en när den lanserades och den har berikat mitt liv. Jag har gått ner 35 kilo, blivit mycket snyggare och får ligga med alla jag pekar på."

tshirt menar egentligen "Älskar med min air och fattar inte varför inta alla har den."

CrowbaR menar egentligen "Jag såg en tjej gå runt med en. Kommer ihåg det just för att hon var så snygg och jag kände igen småsnygga skyddet/fodralet som Air har - eller är jag ute och cyklar? Och jag ville verkligen ligga med Airen, inte med tjejen."
av apa, onsdag 05 november 2008 kl 20:46
Johan Allard
Jag har en MBA och tycker att den är toppen.

Vad jag har sett är att alla som tycker illa om MBA är de som inte har en, men ALLA som köpt en tycker att de är toppen. Det är lite som på App-storen med massa folk som lämnar betyg på program som de inte äger men gnäller på att de är för dyra. Så prata med någon som verkligen använder en MBA och använd deras omdöme för att bedöma den, inte förståsigpåare som är besvikna att en MacBook Pro har mer prestanda en Air. Själv så hoppades jag vid den senaste laptop-uppdateringen på en 4Gb (built to order) variant, och om jag skulle drömma inbyggt 3G modem - inte fler USB eller Fw portar.
av Johan Allard, onsdag 05 november 2008 kl 20:47
[DER LEIERMANN]
MacBook Air är absolut inte en teknisk flopp. Kommersiell ja, men inte en teknisk flopp.
av [DER LEIERMANN], onsdag 05 november 2008 kl 21:10
Jezper
Jag tror inte datorn säljer särskilt långt ifrån deras utsikter och då är det helt enkelt inte en kommersiell flopp.
av Jezper, onsdag 05 november 2008 kl 21:24
CrowbaR
apa

haha!
av CrowbaR, onsdag 05 november 2008 kl 21:29
Tiny
Jag betraktade den som en kommersiell flopp och tyckte den var fel ute tills nån nämnde Cube och jag kom på vad som stod på skrivbordet där hemma.

Onyttiga datorer ftw, liksom.
av Tiny, onsdag 05 november 2008 kl 21:35
owl
Köpte min MBA när den kom och det är den bästa dator jag någonsin ägt! Gjorde misstaget att köpa en PB 15 för några år sedan (istället för PB 12) och började bli riktigt trött på att släpa runt på åbäket. Inser ju dock att det finns folk som behöver kraften i en Macbook men för mig funkar MBA till 100 %. Antar att jag är exakt rätt målgrupp: reser minst 2 dagar/v och använder datorn till att skriva, räkna, planera och posta samt naturligtvis som tryggt hem för min bättre hjärnhalva (DEVONthink Pro), dvs inga tunga saker.
av owl, onsdag 05 november 2008 kl 21:41
Jezper
Fast med icke-utbytbart batteri är det ju knappast någon duglig reskamrat för den som reser ofta.
av Jezper, onsdag 05 november 2008 kl 21:47
Shades
Med tanke på hur usla MacBookskärmarna är, är Airen det enda alternativet för en mobil laptop om man inte vill kånka omkring på en MacBook Pro.
av Shades, onsdag 05 november 2008 kl 22:06
Apstefan
Är blu-ray en flopp? Har jag missat något?
av Apstefan, onsdag 05 november 2008 kl 22:23
Jezper
Fiskförvaltningen: Inte är det någon succé i alla fall :)
av Jezper, onsdag 05 november 2008 kl 22:24
Apstefan
Jezper: Nej, tagit fart har det väl inte gjort än. Men ska det inte läggas ned innan man kan räkna det som en flopp? :)

Vad skulle komma istället för Blu-ray? Storleken lär knappast ändras (man vill kunna spela sina gamla DVD:er också), möjligen upplösningen och lagringskapaciteten igen då...
av Apstefan, onsdag 05 november 2008 kl 22:29
vito
håller med om att listan var skum. Speciellt relationen nikon D90/konjukturnedgång. Själv kör jag bara tunga saker och bär mer än gärna runt på min MBP17" skulle dock sjukt gärna ha en MBA för surfande i soffan och som reseburk för nedtankning av bilder etc.
av vito, onsdag 05 november 2008 kl 22:32
Boris A
MacBook Air är ju gjord för en ganska så smal målgrupp och då är det inte så konstigt att den inte säljer i lika många exemplar som mainstream-datorer.

Rent ekonomiskt sett misstänker jag att Apple tjänar en fin hacka på dessa bärbara - hade så inte varit fallet hade man knappast fortsatt att producera dessa eller lanserat nya modeller i huvudtaget,.
av Boris A, onsdag 05 november 2008 kl 23:21
Johan L
Apa:
Johan L skrev egentligen "Jag köpte en när den lanserades och den har berikat mitt liv. Jag har gått ner 35 kilo, blivit mycket snyggare och får ligga med alla jag pekar på."

Kära Apa
Som du mycket riktigt påpekar ramlade några ord bort, men det blev ändå inte riktigt rätt. Sen jag köpte min MBA har jag inte gått ned 35 kilo, men jag får ÄNDÅ ligga med alla jag pekar på. SÅ bra är den!

On topic:
Jag är inte kompetent att redigera bilder, mina filmer är inte värda att redigera nämnvärt och det senaste anvancerade datorspel jag spelade var Half Life, typ 1999.

Det jag (och andra nöjda MBA-användare) gör med våra datorer är sånt som inte kräver exceptionellt mycket processorkraft (skriver artiklar och rapporter, surfar, skickar mail, ser på video och lyssnar på musik). Men eftersom jag spenderar 2-6 timmar per dag på buss, tåg och flyg så är tjocklek, batteritid och snabb uppstart de viktigaste faktorerna.

MBA är en fantastisk maskin för alla vi som har fysiska krav på datorn, men inte är lika beroende av vad som sitter under skalet.

Den kan ses som en flopp eftersom den inte säljer bäst av alla Apples produkter. Men ser man till den tänkta kundgruppen (gramjägare som vill ha statuspoäng, OS X och batteritid men inte behöver massor med kraft) är den perfekt.
av Johan L, onsdag 05 november 2008 kl 23:30
Kaktusen
Hur tusan kan dom kalla blu-ray flopp? Tattare.
av Kaktusen, torsdag 06 november 2008 kl 00:03
MixiM
Tack Apple för denna maskin! Denna är inte gjord för att tjäna pengar, utan som en imageförhöjare för apple, liksom Audi R8 eller Nissan GTR för respektiva tillverkare. En lyxig dock lite onödigt för de flesta som görhöjer status. Jag har haft en i min ägo sedan lansering och älskar den, den har allt jag behöver och saknar allt jag inte behöver. Har aldrig behövt FW, mer utrymme, CD osv hittils och gillar inte att bära runt på saker som jag inte använder.
av MixiM, torsdag 06 november 2008 kl 01:15
Daniel
MBA är en sådan typisk dator som jag sjukt gärna skulle vilja ha, men som jag absolut inte skulle ha någon användning av.

Att kunna ta med en dator som tar upp mindre plats än ett vanligt skrivblock, och som väger ungefär lika mycket är verkligen guld värt (har aldrig förstått varför folk är så måna om att ha en dator med ett litet fotavtryck när de ändå tar upp lika mycket plats i väskan som en fullstor dator).

Problemet för mig är att jag kräver en dator som har prestandan för att kunna redigera stora RAW-bilder vilket t o m min Macbook Pro kan ha problem med.
av Daniel, torsdag 06 november 2008 kl 01:31
Jezper
Kaktusen: De vann formatkriget, men sedan HD-DVD försvann så säljer Blu-ray fortfarande sämre än VHS. Det kallar jag flopp. Dessutom tror jag att Blu-ray är det sista fysiska formatet vi köper film i. Jag vill även påstå att det kom lite för sent och att det är just därför de har det trögt.
av Jezper, torsdag 06 november 2008 kl 08:38
minimamman
är jag förvånad? nej. den är för dyr. jag menar 16000 för vad 1.6 ghz, något graffe kort som inte ens pallar photoshop, 80 gb hördisk(innan uppdateringen). MEN. jag jag älskar den ändå. så nu efter uppdateringen så när den har fått ett litet ryck upp i prestanda herarkin så skulle jag köpa dne(om jag hade 16000). den enda jag saknar är den svarta ramen runt skärmen(för att passa min imac och macbooken alu). men det kanske inte finns några som är i behov av värdens tunnaste dator? lite fel av apple att säga att mac mini inte säljer så bra. jag tror att mac minin säljer mer än macbook airen. apple titta er i speglen! men men man kan ju inte få allt men jag tror och hoppas att det blir bra i slut endan.

//Erik
av minimamman, torsdag 06 november 2008 kl 11:34
Tiny
JezperMedZäta,
Är du gullig och postar en länk på att Blu-ray säljer mindre än VHS, tack? Har svårt att se hur det skulle vara så på den svenska marknaden.
av Tiny, torsdag 06 november 2008 kl 22:19
Mio

Hej,

Jag har en Air sedan den lanserades och jag och älskar den fullständigt. Den har bra batteritid är väldigt smidig och det går lätt att ha uppe alla program jag vill ha samtidigt utan att den laggar. Jag har inte vid ett enda tillfälle sen inköp saknat varken firewire, CD eller 2 USB portar.

Att skriva att det är en flopp är det dummaste jag läst baserat på försäljning, som för övrigt ingen på det här forumet eller vad jag sett någon annan stans har några siffror på. Dem som skrev flopplistan borde skjutas.

Dessutom måste man bedöma den efter vad den är till för. Det var någon tidigare här som skrev att man inte kan tycka en Porsche är dålig för att den saknar grävskopa. Det tycker jag vad bra skrivet.

Och som man kan läsa så är nästan alla här supernöjda som har köpt en och det tycker jag verkar som en succé.

J
av Mio, fredag 07 november 2008 kl 00:34
Bitpop
"Vad jag har sett är att alla som tycker illa om MBA är de som inte har en, men ALLA som köpt en tycker att de är toppen"

Det är väl inte så många som vill erkänna att de har köpt skit för 17 000 kr?
av Bitpop, fredag 07 november 2008 kl 01:10
k.olsson
Tycker själv att Airen verkar bra för dem som vill ha en lätt dator och kör det mesta trådlöst. Det är väl ändå det som är tanken med MB Air eller?

Hur som, tycker i alla fall att Apple borde satsa på en "billig" version av MB. Ok, Apple säljer säkert bra med datorer (förutom MB Air då kanske), men vill de verkligen nå den riktigt stora massan borde de satsa på en bugdetvariant.

Så, nu har jag det sagt.
av k.olsson, fredag 07 november 2008 kl 18:48
iCrap
Den är för dyr annars en toppenprodukt för många!
av iCrap, fredag 07 november 2008 kl 20:27
Kommentera artikelnHär är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
45.3°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
41.7°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
32.5°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
30.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
17.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
30.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
49.6°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
43.9°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.6°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.5°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Fallfunktionen i Apple Watch 4 behövs sättas på manuellt
I alla fall om du är under 65 år 
41.2°
+
Roger Åberg
0