m

Vill man ha telefonen i tangentbordet?

Nytt koncept väcker tanken

Mac / Hårdvara

I förrgår så dök det upp lite koncepttankar på ett nytt tangentbord med inbyggd docka för iPhone. En rätt rolig men ändå inte klockren tanke.

Gizmodo tog tanken vidare, tog bort de sex specialknapparna med små skärmar och använde iPhonen till att köra appar på - som det numeriska tangentbord som redan i dag finns för iPhonen.

Tar man tanken ytterligare ett steg och ser iPhonen - när den ligger i dockan - som ett föränderligt tangentbord/styrplatta så har man något som är riktigt, riktigt intressant. Tänk er att ha lagerpaletten från Photoshop där, eller låten som spelas i iTunes eller Spotify, eller todolistan från Things, eller chatlistan, eller Twitterlistan, eller en lista på öppna dokument, eller en lista på öppna program, eller...

Tricket som inte går att göra med vanliga iPhone-appar är att datorn ska ändra skärm/widget beroende på vad som händer på datorn och det jag gör ska reflekteras på datorn. Jag som användare har en startskärm på telefonen där olika widgets startas i de fall de inte startas automatiskt vid byte av program på datorn.

Självklart ska datorn automatiskt fungera som högtalartelefon när man vill ringa på telefonen.

Kräver utveckling av Apple och enklare utveckling av programtillverkarna men hårdvaran behöver inte vara märkbart dyrare än ett vanligt tangentbord.

Två versioner tänker jag mig - en trådlös som inte laddar telefonen som vore fantastisk på soffbordet och en med tråd som laddar telefonen.

RSS 29 kommentarer till artikeln
Niel
Nja, inget för mig...
Jag efterlyser ett trådlöst tangentbord med inbyggd styrplatta. Ungefär som det i artikeln, men med styrplatta istället för docka till iPhone. Detta skulle vara ypperligt när man sitter i soffan och har datorn kopplad på TVn. =)
av Niel, tisdag 20 januari 2009 kl 11:19
Nevisoul
Niel: Du kan ju använda din iPhone som styrplatta, klockrent!
Kan se en mjukvara så när du sätter din iPhone i dockan kan du med ett val kunna välja datorläge eller telefonläge, mobilen tar emot samtal oavsett läge bara att displayen ändras så du kan ha den som styrplatta eller kanske programerbara tangenter dyker upp, du kan köra den som en extern minidisplay till din Mac.
Det finns ju oändliga möjligheter, riktigt bra ide och binder kunderna ännu mer att bara använda apple produkter då man kan få produkterna att integrera med varandra och då inte bara att man kan använda samma fjärr till alla produkter av samma märke utan mer fysiskt integrera med varandra.
Skit va jag skriver, god natt!
av Nevisoul, tisdag 20 januari 2009 kl 11:50
t K
Snälla, säg "appar", bara för att reta Dorian...
av t K, tisdag 20 januari 2009 kl 12:16
t K
Snälla, säg "appar", bara för att reta Dorian...
av t K, tisdag 20 januari 2009 kl 12:16
Cure
Lagerpaletten på tangentbordet.

Låter ergonomiskt att kontinuerligt flytta handen från musen för att byta lager (samt böja huvudet/nacken fram och tillbaka).

Man kanske kan bygga ut idéen. En liten skärm i källaren där man visar menyerna. Så kan man springa ner i källaren när man skall öppna en bild eller avsluta programmet.
av Cure, tisdag 20 januari 2009 kl 12:34
Daniel
Mja, jag vet inte. Jag har inget emot att använda iPhonen som extraknappar, men jag ser ingen större idé att bygga ut tangentbordet för att få plats med den. Det är ju en betydligt bättre lösning att köra trådlöst eller en vanlig sladd, så kan man lägga telefonen var man vill (för övrigt så vore det mycket bättre att ha den på vänster sida) och tangentbordet behöver inte bli ett groteskt vidunder när man inte använder telefonen.

Det enda jag skulle behöva är en liten kudde eller något att lägga iPhonen på då den har en konkav baksida.
av Daniel, tisdag 20 januari 2009 kl 12:44
quarken
Skitkul idé!

...men ordet "appar" ger mig rysningar ända ner i copy- och korrektursjälen.
av quarken, tisdag 20 januari 2009 kl 13:29
Niel
Nja, med risk för att kasta sten i glashus! :-S Jag tillhör den skaran som inte kör iPhone då! =) Väntar på bättre kamera & batteritid.

Sen tycker jag det är fullständigt onödigt att det ska finnas docka på allt, bara för att man kan. Vad hände med ett enkelt och komplett koncept? Jag vill inte att min son sitter med min telefon som styrplatta exempelvis. hmmm... I-landsproblem kanske... =)
av Niel, tisdag 20 januari 2009 kl 13:29
Carl H. Blomqvist
Nja, inte för mig... och inte för Apple heller.

Nischprodukter är kanske bra för resten av PC-industrin (det är ju det den bygger på).
av Carl H. Blomqvist, tisdag 20 januari 2009 kl 13:44
pontusuggla
Niel, jag håller helt med dig. Ta gärna bort det numeriska tangentbordet så som det är på trådlösa och ersätt med styrplatta till mac minin.

Frågan är om inte vänsterhänta blir förbannade bara?
av pontusuggla, tisdag 20 januari 2009 kl 14:24
krokodil
Usch för detta. Tangentbordet blir alldeles för brett för att det ska vara ergonomiskt. Samma sak med tangentbord med en numerisk del, de säger man nej till!
av krokodil, tisdag 20 januari 2009 kl 14:32
maxk
"men hårdvaran behöver inte vara märkbart dyrare än ett vanligt tangentbord."

eftersom det är apple vi pratar om kommer det som billigast hamna på cirkus 2k+moms ;)
av maxk, tisdag 20 januari 2009 kl 15:36
fillilutten
Att använda datorn som högtalartelefon hade varit riktigt härligt! Något jag skulle vilja fungerande, på något sätt, med min hemtelefon också. Mikrofonen på högtalartelefoner är alltid så dålig att man tvingas köra på vanligt sätt iaf.
av fillilutten, tisdag 20 januari 2009 kl 17:14
tva
Går väl alldeles utmärkt att ändra skärm/widget beroende på vad som sker på datorn.
Det är ju själva idén med Ajax eller VPN.
Tänk Remote Buddy fast med mer grafik sänt via Apache / WebKit, eller windoider via VNC/X11.

Just Do It!
av tva, tisdag 20 januari 2009 kl 17:43
andreasw
känns mer intressant med en inbyggd skärm
av andreasw, tisdag 20 januari 2009 kl 18:41
Punktcom
Jag tycker absolut att vi ska glädjas av att ha Dorian här. Han förgyller verkligen macfeber med sitt intelligensvakuum!!
av Punktcom, tisdag 20 januari 2009 kl 22:14
Jfm
Håller med. Han lyckas alltid locka till skratt med sina små funderingar.
av Jfm, onsdag 21 januari 2009 kl 07:40
John Johansson
När kommer ett tangentbord med musplatta från Apple?? Behöver ett när jag sitter i soffan och surfar på TV'n.
av John Johansson, onsdag 21 januari 2009 kl 09:56
Gurkpinnen
Det verkar lite grymt och om Apple gör det så kan det nog bli bra
av Gurkpinnen, onsdag 21 januari 2009 kl 12:20
kendoka
Jepp, Dorian och Cure är förmodligen bra för feber (främst för att de får alla andras inlägg att verka väl genomtänkta och smarta).

Beträffande iPhonedocka i tangentbord: Visst skulle det vara häftigt och i vissa lägen riktigt användbart. Skulle dock (likt många andra) hellre vilja ha
av kendoka, onsdag 21 januari 2009 kl 13:50
Johan79
Kendoka: Håller med dig, dålig attityd är inte precis en åsikt som berikar övriga. Tycker gott att admin kunde säga ifrån, typer som Doris höjer inte kvalitén på sidan.
av Johan79, onsdag 21 januari 2009 kl 14:25
xkm
@pontusuggla#11:

Som vänsterhänt har jag inga problem att använda högerhand till styrplattan.
Kör ju ändå musen i höger i vanliga fall så.

En ny mac mini samt nytt tangentbord med styrplatta eller iPhone/iPod touch docka vore riktigt trevligt.
av xkm, onsdag 21 januari 2009 kl 14:30
Cure
@kendoka#22:

Alltså.. Måste man vara en Apple-fanatiker för att få besöka Feber-sidorna?

Som sagt. Jag äger flera Apple-produkter, men det innebär inte att jag måste uppskatta allt som har med Apple att göra.

Du får mer än gärna förklara hur det kan öka produktiviteten att placera lagerpaletten på tangentbordet(!).

Kunde du inte det? Nähä. Men ändå kan du sitta på pojkrummet och frusta för dig själv: "Fan för er jävlar som inte har vett att uppskatta ogenomtänkta Apple-koncept! Fan för er!"

*suck*

Dagens snorungar...
av Cure, onsdag 21 januari 2009 kl 18:16
tva
@Cure#25:
Man vinner på det precis av samma jäkla anledning som man vill ha macroknappar på tangentbordet.
Har du inte använt det? Får stå för dig då men fkeys var en stor grej på den tiden det användes.
av tva, onsdag 21 januari 2009 kl 21:19
Cure
@tva#26:

Du snackar om helt olika funktioner, med helt olika mål.

Jag kommenterade idéen om att styra lagerpaletten med en iPhone inbakad i ett tangentbord(!) Jag har fortfarande inte fått en enda förklaring på hur det skall hjälpa användaren att arbeta effektivare eller med mindre frustration.

Men tack för ett gott skratt :)
av Cure, onsdag 21 januari 2009 kl 22:05
Tiny
Klumpa inte ihop Cure med Doris för h-e! Doris är på en helt egen nivå när det gäller febergnäll för tillfället. Cure har ju rätt i att det är dumt med paletterna i tangentbordet. Säg att du vill dra ett lager till en annan bild - skall du dra ner musen till nederkant av skärmen så dyker den upp på tangentbordet så du kan ta tag i lagret och dra det upp till bildskärmen igen och släppa det där? Jamen det lät ju jättesmidigt! Köp en skärm till istället och fortsätt använda musen istället.

För övrigt sällar jag mig till skeptikerna. Tvivlar stort på att det blir "knappt märkbart dyrare än et vanligt tangentbord" och sedan blir det ju till att köpa ett nytt (extra dyrt) tangentbord när det dyker upp en ny version av iPhone i nytt format (är inte "iP 1G" och "iP 2G" (den med 3G!) olika tjocka?).
av Tiny, onsdag 21 januari 2009 kl 23:01
en annan Martin
Det saknas ett alternativ i röstningen:
av en annan Martin, torsdag 22 januari 2009 kl 14:25
kendoka
Cure: Att idiotförklara en idé (och de som stödjer den) eftersom du själv har problem med någon del tillför inget och tydliggör bara dina egna brister.

Dessutom gör du ett generalfel när du lyfter fram en specifik sak i ett ämne och använder detta för att sänka hela grejen.

Även om det är lite svårt att göra vågen till all användning av en iPhone monterad i ett tangentbord så finns det givetvis vissa fördelar.

För *vissa* användare skulle det säkert vara bra att ha PS lagerpalett (eller typsnittsinfo, ändringshistorik etc) på tangentbordet.
av kendoka, fredag 23 januari 2009 kl 11:11
Cure
@kendoka#31:

Nu lyssnar du inte. Och din retorik är ganska löjlig.

Jag måste väl få kommentera specifika punkter i en artikel. I denna så gjordes det gällande att det vore praktiskt att ha lagerpaletten på en liten, liten skärm inbyggd i tangentbordet. Jag höll inte med.

Du är en såndär som bara läser recensioner som ger en procentsats i betyg, helt utan att ta upp specifika problem med tjänsten eller varan. Eller hur?

Jag har inte sänkt "hela grejjen". I så fall får du gärna citera den biten. Nähä. Det gick inte. Som vanligt.

Säg en användare som skulle ha nytta av att ha lagerpaletten på tangentbordet. Nu har du verkligen betonat att vissa användare har nytta av den funktionen. Snälla, förklara vem, och ge lite exempel på hur arbetssättet skulle gå till..

Jag har inte idiotförklarat någon, men du ger inget speciellt bra intryck. För du kan uppenbarligen inte läsa. Och du tillskriver mig åsikter jag inte uttryckt.

Tramsigt...

I övrigt får du gärna ge ett enda exempel på funktionalitet, där det är en stark fördel att ha telefonen inbyggd/dockad i tangentbordet(!) - istället för att bara koppla in den i den vanliga USB-sladden.
av Cure, fredag 23 januari 2009 kl 11:48
Kommentera artikelnTommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
45.7°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
26.9°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
47.6°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
57.3°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
42.5°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
78.6°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.6°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.7°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
62.5°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.3°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
43.6°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
23.6°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.4°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.6°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.7°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
43.0°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
63.7°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.8°
+
Roger Åberg
0