m

Test: LED Cinema Display 24"

En mycket trevlig, men dyr, sak

Mac / Hårdvara

Det var ganska så länge sedan som jag hade en "normal" skärm, de senaste åren har varit kantade av iMacs och bärbara maskiner där jag inte har tyckt att det funnits anledning att ha en extern skärm.

Jag har försökt rätt ofta, men tröttnat på strulet med dubbla skärmar - fönster ligger aldrig där man vill ha dem och muspekaren försvinner alltid. Att bara använda en extern skärm och inte den bärbaras känns lite för meckigt mot vad man trots allt vinner i pixlar.

Så, smälter jag för Apples nya LED-skärm? Oh ja. Det finns så klart ett antal anledningar till det men den främsta kan te sig rätt larvig - för det är sladden. Inte skärmens strömsladd då utan sladden som man kopplar in datorn med.

Det är egentligen tre sladdar i en - Mini Display Port som är oerhört smidig jämfört med DVI, klassisk USB och så ström till MacBooken.

Det senare gör att man aldrig behöver krypa på golvet varje dag när man kommer till jobbet vilket är lycka. USB gör att man kan slå ihop datorn och glömma bort den, ljud och kamera flyttas automatiskt över från datorn till skärmen när den kopplas in. Har man tangentbord och mus inkopplade till skärmen så är den dagliga "installationen" minimal. Extra plus är att ingenting behöver ställas in, allt sköts automatiskt redan första gången man kopplar in datorn. Det känns lite magiskt, men det är så klart så det ska vara.

Extra plus är också att om man har datorn i viloläge behöver man inte öppna den alls, så fort skärmsladden kopplas in startas datorn, fast inte datorns skärm. Åt andra hållet buggar det dock lite, när man drar ur sladden och ska slänga ner datorn i väskan så går den igång ibland vilket inte är så lyckat.

MacBooken får alltså i realiteten leka stationär dator tillsammans med skärmen, den kopplas in och glöms bort.

Precis som allt annat från Apple just nu är detta en väldigt blank skärm. Jag sitter vänd mot ett fönster och jag anar att det kommer att bli lite knepigt i sommar när solen väl tittar fram. Positivt är att skärmen är så ljusstark att mindre reflektioner äts upp. På bilden till höger reflekteras en lampa som sitter kanske en meter över skärmen och i vanliga fall så sitter man aldrig i den vinkeln jag fotat i - bilden visar dels hur blank den är men samtidigt också hur bra den äter upp mindre blänk som finns i rummet.

Själva skärmen då? Den är som sagt ljusstark och betraktningsvinkeln är fullständigt lysande, 178 grader både vertikalt och horisontellt. Och LED är så klart trevligt och lyxigt på en sådan här stor skärm.

Högtalare och iSight-kamera är också trevligt, men ha inga höga förhoppningar på högtalarna för de är ingen vidare upplevelse. Kameran däremot verkar vara bättre än den som sitter i MacBooken men jag funderar samtidigt på hur många kronor Apple skulle ha kunnat spara på att skippa kameran och högtalarna. Troligen inte många tyvärr.

För den här skärmen är ingen billig rackare, 8595 kronor. En sökning på prisjakt.nu efter en LED-skärm i samma storlek ger tre söksvar inklusive Apple-skärmen, de andra två är en Samsung för 18 000 spänn och en Eizo för dryga 7 200 kronor så utbudet av LED-skärmar är minst sagt skralt. Vill man ha LED i dag får man betala för det helt enkelt.

Behöver man bara ha en ok skärm i den här storleken finns det betydligt billigare alternativ, har man däremot en MacBook och vill ha en oerhört smidig, snygg och väl fungerande lösning samtidigt som man har råd att vara early adopter så är detta ett givet köp.

Jag ska köpa ny dator nu och istället för MacBook Pro 15" väljer jag MacBook 13" och den här skärmen. Jag motiverar skärmens pris genom att gå ner från en MacBook Pro till en MacBook. För mig är alternativet att ha 24 tum på skrivbordet och en lättare och mindre maskin i väskan ett bättre alternativ än att ha 15 tum hela tiden.

Jag nämnde att den är bisarrt vacker va? Både dina kollegor och du kommer verkligen att njuta av den. Den känns verkligen fullt tillräckligt stor för de allra flesta arbeten.

Så, på plussidan hittar vi alltså sladdarna till datorn, själva skärmen, att den är toksnygg och enkelheten (både i användande och utförande).

Det negativa är att högtalarna inte rockar och så priset.

Läs hela testet
RSS 34 kommentarer till artikeln
Oscar
Verkar trevlig, synd bara att de inte kan prestera en dockningsstation istället så man slipper koppla in tre kablar manuellt varje gång.
av Oscar, fredag 23 januari 2009 kl 15:59
Roger Åberg
@Oscar: Var min tanke först också, men detta fungerar oerhört bra och ger ju faktiskt mindre strul eftersom kontakterna sitter lite olika på olika datorer.

Dessutom kan du göra vad du vill med datorn. Har man tex en hylla på sidan av skrivbordet så är ju datorn helt borta :)
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 16:03
Andrew de Lisle
Jag måste fråga är det en mus bredvid tangentbordet som man ser på nedersta bilden?

Bra recension är det och bra bilder.
av Andrew de Lisle, fredag 23 januari 2009 kl 16:16
Daniel23
Varför ha datorn ihopfälld? Uppfälld dator = ännu mer skärmyta. Hur är det förresten med de nya macbooksen, klarar de bättre att vara hopfällda utan att bli svinvarma?
av Daniel23, fredag 23 januari 2009 kl 16:19
Beatnutz
Det finns fortfarande ingen adapter (3e part) så man kan använda gama MBP till skärmen? Vägrar köpa ny dator bara för att kunna använda skärmen, prestandan är ju inte direkt jättmycket bättre i de nya burkarna.
av Beatnutz, fredag 23 januari 2009 kl 16:37
EddieC
Smacka på 1400 spänn o man har en 20" Imac! =O)
(jag vet, det har itne med saken att göra, en bärbar är en bärbar, o då behöver man ju inte en dator till, men ändå) =P

Andrew de Lisle, det är en mus som är bredvid datorn på bilden. Det är Microsofts ihopvikbara mus, riktigt fräck e den! Planerar själv att köpa en! Vet dock inte så här på rak arm vad den heter.
Är den också bra Roger?
Själv är jag just nu i stenhårt val o kval, ska man köpa en Netbook med inbyggt Mobilt Bredband för att få en så liten o smidig dator som möjligt, eller ska man köpa en ny Macbook 13".
Vill egentligen ha så liten som möjligt då det ska vara extra dator, men man är ju så otroligt galet kär i denna underbara bärbara Mac! =d
av EddieC, fredag 23 januari 2009 kl 16:45
Andrew de Lisle
EddieC
Ah tack
av Andrew de Lisle, fredag 23 januari 2009 kl 16:54
wennergrenare
@EddieC#7: Microsoft Arc Mouse heter den. Riktigt fin och smidig. Följ länken om du vill veta mer.
av wennergrenare, fredag 23 januari 2009 kl 17:16
Addex
Kan du jämföra kvalitén på högtalarna med de som sitter i en iMac?
av Addex, fredag 23 januari 2009 kl 17:27
Beatnutz
Har aldrig riktigt hajjat folk som ens besvärar sig med att undra över högtalare i skärmar för dator/tv-bruk. Kör man på jobbet så är det ju alltid hörlurar som gäller ändå, till TV-bruk har man surround och för datorbruk ett Bose-system eller liknande. "Alla är inte rika" kommer nån säga nu, men då köper man ju inte heller en sån här skärm.
av Beatnutz, fredag 23 januari 2009 kl 17:31
Addex
@Beatnutz

Jag har en iMac idag där de inbyggda högtalarna är fullt acceptabla. Ville bara veta om de är värre så man blir tvungen att fixa andra högtalare.
av Addex, fredag 23 januari 2009 kl 17:37
Jezper
Stilig skärm, men kabelhärvan ser så omacig ut...

Sen att koppla in tre olika sladdar är inte på något sätt enklare än det var tidigare, det är fortfarande samma tre sladdar som innan skärmen kom, de bara går till andra ställen än innan.

Nej, dom borde utvecka en ApplePort. En enda kabel och anslutning, innehåller allt från ström, grafik, lan och usb till ljud in/ut, plus att den bör vara lite framtidssäkrad med plats för fler användningsområden. Den ska finnas på alla deras prylar och allt ska gå att koppla ihop kors och tvärs.
av Jezper, fredag 23 januari 2009 kl 18:11
moamekk
öh inlägget försvann .. bugg?
av moamekk, fredag 23 januari 2009 kl 18:19
Roger Åberg
@Andrew de Lisle#3: Musen är en Arc Mouse från Microsoft och den är faktiskt oerhört trevlig. Har inte hunnit skrivit recension på den men den kan verkligen rekommenderas om man vill ha en "mobil" mus som ändå känns som (nästan) en fullstor mus.
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 20:04
Roger Åberg
@Daniel23: Så är det, men samtidigt finns det fördelar med att bara ha en skärm :)

@Dorian: Goldstar? Nä. Dyr? Ja.

@Addex: Jag har ingen ny iMac att testa med, men det är jämförbart. Det låter, funkar finfint till Youtube etc men när man kör musik finns det verkligen mer att önska.
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 20:09
Ragge
Jezper: Du är ju verkligen dum på riktigt. Om du inte fattar varför kablarna är som de är så är det synd om dig
av Ragge, fredag 23 januari 2009 kl 21:01
Niels
Vilken ruta klickar man i ifall man redan har skärmen? ;)
av Niels, fredag 23 januari 2009 kl 21:11
Jezper
@Ragge#17: Hehe, va? Du missförstod mig nog. Om skärmen endast funkar med de nya burkarna så hade de lika gärna kunnat göra lösningen snyggare än dom gjort det. En tjock kabel som slutar i tre spretiga småsladdar är verkligen inte "the Apple way" att lösa saker. Kan man få bort superdriven från en Air och sköta den biten via wlan så kan man definitivt lösa detta på ett snyggare sätt.
av Jezper, fredag 23 januari 2009 kl 21:46
Spectre
Va smidigt!

Mycket smidigare än min jobbdator som man måste sätta i en docka!
av Spectre, fredag 23 januari 2009 kl 23:36
Ragge
Det är inte riktigt så som du skriver. Dessutom, om de skulle lösa så som du verkar vilja ha det, med en enda kabel, hade de fått hitta på något helt nytt och eget. Visst, MiniDP är Apples påfund men det har nu blivit standardiserat och vi vet inte om vi i framtiden kommer få se andra datorer som funkar med skärmen, dvs icke-Apple
av Ragge, fredag 23 januari 2009 kl 23:52
vallgren
Schysst test! Riktigt nice är den! Får man fråga vad det är för kamera och vilket objektiv du använder?
av vallgren, lördag 24 januari 2009 kl 02:36
Tiny
Jezper,
Du menar som en utökad ADC? Ja, det var ju en verkligen lyckad litet avstickare i historien. Som om det inte räckte med inlåsningen som mDisplayPort står för liksom.

Roger et al,
Är det som på andra Ms-möss att det inte är några "hack" när man rullar på scrollhjulet på Arc-musen?
av Tiny, lördag 24 januari 2009 kl 03:25
Gurkpinnen
Snygg skärm men jag tycker faktiskt att iMac.skärmarna är snyggare när det är aluminum längst ytterst istället för det här svarta.

En lite fråga: Jag har funderat på att köpa en mac och tänkt på en Macbook då. Kan man använda en sådan skärm då så at man kan koppla in tangenbord och sånt och använda den som stationär dator?
av Gurkpinnen, lördag 24 januari 2009 kl 09:11
Olligarski
@Gurkpinnen: Om du inte orkar läsa artikeln så titta på bilderna!
av Olligarski, lördag 24 januari 2009 kl 12:31
h3nque
Klarar den ISO 12646? Så fall är den ett givet köp!
av h3nque, lördag 24 januari 2009 kl 15:42
daniels
@Daniel23#4: Vet du, eller någon annan, hur jag lyckas med att fälla ihop min MBP (inköpt sent 2006) samtidigt som den är kopplad till en extern skärm (ex TV)? Dålig formulering men ni förstår säkert vad jag menar :) Tipsa gärna!
av daniels, lördag 24 januari 2009 kl 16:16
Evilananas
@Tiny

Oh no! Inlåst i en öppen standard, vilket öde!
av Evilananas, lördag 24 januari 2009 kl 17:03
Solid
@daniels#27:
Slå ihop den bara, med bildsignalkabeln i (DVI till HDMI för min del) och väck den sen med antingen en blåtandsmus eller en sladdförsedd sådan... Men den går tyvärr alltid i vila först, iaf min 17" MBP.
av Solid, lördag 24 januari 2009 kl 18:30
carlsson
©Jezper:

För några år sen fanns en kabel som du efterlyser, den hette ADC (Apple Display Connector) och fungerade enbart med Apples datorer (satt t ex på Cube). I den fanns DVI, USB och ström.

Vi var många som var lyckliga när den försvann, eftersom det aldrig blev en standard för hela datorbranschen - hur bra lösning det än var, så var det bara irriterande när det inte fungerade på allt!

Så ditt förslag är inte speciellt bra. Varken för Apple eller användarna.

Standard is the shit!
av carlsson, lördag 24 januari 2009 kl 22:30
moniker
Mini DisplayPort är numera en del av den officiella DisplayPort-specifikationen. Visserligen bara sedan några dagar, men ändå. Det gör att det med all sannolikhet kommer att komma prylar från andra leverantörer som använder precis samma kontakt som Apple. Mysigt värre.
av moniker, lördag 24 januari 2009 kl 23:38
mjölkis
@Carlsson:

Jag kan ha missförstått det här, men är inte miniDVI Apples svar på HDMI? Jag hade fått för mig att HDMI var den nya standarden för digital överföring av bild och ljud i ett.
av mjölkis, söndag 25 januari 2009 kl 16:34
Boström
Och som vanligt lever apple i sin alldeles egna lilla bubbla...
av Boström, söndag 25 januari 2009 kl 23:22
Henke
Mitt enda problem är att jag måste hitta en "dator-möbel" innan jag kan köpa mig den här skärmen.
av Henke, måndag 26 januari 2009 kl 15:17
Perc
Jag kör minidisplayport/dvi-adapter till min skärm och det är lite trist med en klossig adapter i en sladd som dessutom gärna kunde vara tre gånger längre eller så.

Jag hoppas på att tillbehörstillverkarna hoppar på tåget snart för jag skulle gärna vilja ha en mjuk, smidig och följsam sladd med minidisplayport i ena änden och dvi (eller hdmi) i andra.
av Perc, måndag 26 januari 2009 kl 16:40
Kommentera artikelnHär är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
14.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
52.7°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
43.8°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
29.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
28.1°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
42.1°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
26.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
44.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
13.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
27.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
45.4°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
52.7°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
45.1°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
49.0°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.7°
+
Roger Åberg
0