m

Den perfekta lagringslösningen?

Jag vill ha en drobo

Mac / Hårdvara

RAID är bra. RAID 1 speglar två eller flera diskar med exakt samma innehåll och RAID 5 sätter ihop två eller flera diskar till en. Väljer man 1 får man en säker lösning men lite utrymme, väljer man 5 får man mycket utrymme men kraschar en disk är man stekt.

Drobo heter ett hårddisk-kabinett och mjukvara som blandar de två världarna till en perfekt mix. Man stoppar in upp till fyra hårddiskar i lådan och startar rackaren och stoppar man in fyra stycken diskar på 1.5 TB styck får man totalt 4 TB som är full backuppat. Man tappar alltså tredjedel men det kan det vara värt för att vara på den säkra sidan.

Det fina är att man när som helst kan byta en disk och en disk behöver inte vara lika stor en de andra diskarna. Så säg att du stoppar in fyra diskar om 500 GB till en börja med. När det börjar bli fullt tar du bara ut en av diskarna och stoppar in en på 1 TB istället, och så fortsätter du. Så länge du inte fyller diskarna snabbare än vad utvecklingen tillåter så har du ditt på det torra.

Själva lådan kostar 500 dollar och disk kan man antingen köpa från Drobo eller hosta upp med själv.

RSS 41 kommentarer till artikeln
Cure
Nej du, Roger. Nu blev det lite fel.

"väljer man [Raid] 5 får man mycket utrymme men kraschar en disk är man stekt. "

Drobo använder sig av Raid 5.

I övrigt:
"RAID 5 (striped disks with parity) combines three or more disks in a way that protects data against loss of any one disk; the storage capacity of the array is reduced by one disk."
av Cure, söndag 01 februari 2009 kl 01:39
p2d
Jag har en Drobo!

Är helt sjukt nöjd.. Riktigt bra grejjer!

Och Drobo har inte alls Raid 5.. Den har något eget som heter
av p2d, söndag 01 februari 2009 kl 01:50
Cure
"Och Drobo har inte alls Raid 5.. Den har något eget som heter"

Du är nog ute efter "Beyond Raid" som är Raid 5 plus ett interface som tar hand om själva konfigureringen. Dvs döljer merge- och restore-funktioner från slutanvändaren.
av Cure, söndag 01 februari 2009 kl 01:56
Zulee
p2d, som du säger inte RAID5 men en typ av vidareutveckling som tillåter olika storlekar på hårdiskar. RAID5 fungerar på samma sätt förutom att den minsta disken blir automatiskt även den största möjliga i systemet (dvs. 1x500GB, 1x320GB och 1x640GB = 3x320GB).

För den delen är detta inget nytt, Netgear kallar det Drobo gör för X-RAID och finns sedan ett tag tillbaka som tex. 2-diskversion (RND2000) och 4-diskversion (RND4000) för 3tkr resp. 6tkr.
av Zulee, söndag 01 februari 2009 kl 02:04
p2d
@Cure#3: Skrev faktiskt det.. Men av någon anledning verkar halva kommentarerna försvinna...???
av p2d, söndag 01 februari 2009 kl 02:41
p2d
Det bör ju tilläggas att Drobo är väldigt Mac:ig också.. Alla screenshots i bruksanvisningen och alla videos på hemsidan är från OS X.. Känns lite som de tar för givet att man kör OS X.
av p2d, söndag 01 februari 2009 kl 02:42
Adrian
Roger, läs det här och kom tillbaka och säg att du fortfarande vill ha en Drobo:
av Adrian, söndag 01 februari 2009 kl 03:18
INT
Ska inte Drobon dessutom vara otroligt slö? Funderar på en Netgear RND4000 själv, någon som vet något om den? Eller tips på andra lösningar som inte är otroligt slöa. Drobo är ju inte ens en NAS
av INT, söndag 01 februari 2009 kl 03:29
Adrian
(Angående min länk ovan, kolla även in uppföljningen till historien, det blir lite positivare än det först verkade - men lika fullt skulle jag inte skaffa en Drobo ändå.)
av Adrian, söndag 01 februari 2009 kl 03:32
Melvin
RAID 5 fungerar som så att en disk alltid kan krasha, men inte mer än en. Du tänker på RAID 0 när du säger att "krashar en är du stekt".

Edit: Buggrapport: Skriver du något inom citationstecken så försvinner det när du postar kommentaren. Funkar prima om du redigerar dock.
av Melvin, söndag 01 februari 2009 kl 04:31
Roger Madsen
En nackdel som har gjort att jag inte skaffat en sån här än är att efter vad jag förstått så kör den ett helt eget filsystem? Om Drobolådan skulle gå sönder så går det inte bara att koppla hårddiskarna i ett externt USB-kabinett eller i en anan dator eller vad som helst, man måste köpa en ny Drobo. Och eftersom filformatet inte är nån standard så känns det inte framtidssäkert.
av Roger Madsen, söndag 01 februari 2009 kl 07:00
Linus
Påminner om en bantad Netgear ReadyNAS NV+. Fast utan själva NAS då förstås. ;)
ReadyNAS har X-RAID. Byt disk när du vill. Filsystemet är EXT3 för den som vill läsa disken utanför NAS:en.
av Linus, söndag 01 februari 2009 kl 09:04
avart
Drobo perfekt? Att skaffa ännu fler hårddiskar som kan surra & strula framstår som sådär lagom kul. SSD tillsammans med optiska skivor känns klart säkrare och trevligare tycker jag.
av avart, söndag 01 februari 2009 kl 10:10
Jezper
I Sverige använder vi visserligen inte dollar. Men du kan plocka upp en Drobo för 5500:- med USB eller 5914:- med USB och FW800.
av Jezper, söndag 01 februari 2009 kl 10:50
stevenD
@INT - Jag har en ReadyNAS NV+ (RND4000) med 4x1TB och har kört med den i typ ett år med X-Raid. Är hur nöjd som helst. Eter lite tveakande av nätverksinställningar så lyckas jag skyffla data stabilt på 28-30 MB/sek över gbit och 7-9 MB/sek över 11n.
av stevenD, söndag 01 februari 2009 kl 11:02
Phillip
Redan sagt, men ni bör verkligen tänka på att om Drobo-enheten pajjar så är ni körda eftersom den kör nått eget mumbojumbo-raidsystem. Kör Readynas X-raid istället så kan ni åtminstone mounta diskarna i linux om aparaten pajjar.
X-raid funkar ju vad jag förstår på samma sätt.
av Phillip, söndag 01 februari 2009 kl 11:25
Andyreas
ojoj roger denna gången var du riktigt ute och reste. Intressant att någon man ser som kunnig kan sväva så här fel. Erkänn, det blev för många öl igår?....
av Andyreas, söndag 01 februari 2009 kl 12:18
moorgrove
Det sura är att den är så sjukt dyr i sverige. Om du beställer från England kan du få den för 4500 ink moms men exl frakt. Är det någon som köpt en drobo från utlandet och vet om det funkar? Man får ju byta nätadapter men i övrigt?
av moorgrove, söndag 01 februari 2009 kl 12:47
tuana
Jag har en drobo, helt nöjd med köpet. Man får vad man betalar för..
av tuana, söndag 01 februari 2009 kl 13:04
SubZane
Skulle nog mycket mycket hellre plocka upp en Netgear ReadyNAS RND4000. Den har inte fått lika mycket dålig kritik som Drobo
av SubZane, söndag 01 februari 2009 kl 14:39
Ian Birchman / Drobo Scandinavia
Hej

Kul att det är så stort intresse.

Vi använder inte Raid 5.
Då Drobo har ett eget system så har det vart många frågor ang. vad som händer om man mot all förmodan får ett haveri.
Går själva Drobo?n sönder så kan man bara byta ut den mot en ny. All information fins speglad på diskarna.
Drobo sålda i Skandinavien har 24 månaders garanti enligt EU bestämmelser.
Beroende av hur många diskar och hur mycket information som fins lagrat, så ligger informationen även så att man i princip har all information speglad över flera diskar och beroende på omständigheterna även flera diskar kunna haverera.
Men att två eller flera diskar skulle gå sönder på diskarna i hårdisken samtidigt är relativt liten.
Sedan fins det speciella program hos Drobo, som gör att vi även vid ett akutläge kan läsa ut information.
Vi har en Drobolator ( kalkylator för hur mycket man får ut när man har en viss konfiguration av diskar )
www.drobo.com
Den håller på att uppdateras nu i helgen för att klara 2TB diskarna som precis kommit ut ( så sidan är nere när jag skriver detta ). Med dessa diskar * 4 får man ut 6TB. Nu tar ju formaterandet en del utrymme och man skulle nog landa på ca 5,5TB skulle jag gissa.
Själv kör jag med 4st 1,5TB och då är det på pappret 6TB, men verkligt utrymme 5,45TB och av detta så har jag via DROBON?n säker lagring av 4,06TB säker lagring och 1,39TB för att säkerställa informationen.
Iden är givetvis att man kan starta med mindre diskar och expandera allteftersom diskarna blir större och givetvis priserna går ner.
Kommer det större diskar, så är det enbart operativsystemet och storlekarna för vad SATA / hårddiskarna klarar av i framtiden, som sätter begränsningen för hur stor lagring det blir.
Då det vart ett massivt tryck från Mac användare så släppte vi en Drobo med FW-800 i somras. Dom som haft en Drobo USB har bara kunnat lyfta över diskarna för att kunna dra nytta av den nya högre hastigheten.
Då det även vart önskemål om NAS anslutning, så har vi släppt en produkt som heter Drob
av Ian Birchman / Drobo Scandinavia, söndag 01 februari 2009 kl 14:50
Cure
Ang. att Drobo inte använder Raid 5. Visst, man kan göra några ändringar och kalla det var man vill. Men teknologin är ju den samma. Så jag står jag nog fast vid min första kommentar:

""Beyond Raid" är Raid 5 plus ett interface som tar hand om själva konfigureringen."

I den nu borttagna FAQ:en på hemsidan så stod följande:

"A: Drobo's BeyondRAID? technology uses the same basic methodologies as RAID 5 and 1, namely striping and mirroring, to achieve data protection"

samt

"but unlike RAID it does not require complex administration"

Men jag förstå inte riktigt varför man inte kör Raid 5 fullt ut, och låter Drobon bara sköta hanteringen och konfigureringen av diskarna. På så sätt så hade man ju faktiskt kunna flytta diskarna till ett annat system vid behov.

Iaf. Produkten verkar smidig. Men än så länge får en vanlig extern hårddisk duga som backup-enhet för min dator.
av Cure, söndag 01 februari 2009 kl 15:14
azin
har också en Drobo och gillar den förutom att den låter så fruktansvärt mycket. Både fläkten och själva hårddiskljuden.
av azin, söndag 01 februari 2009 kl 16:34
Simpan
Ja, det här låter intressant. Jag ska ta mig en titt på Drobo men även Netgear.
av Simpan, söndag 01 februari 2009 kl 17:04
Jfm
Notera att Dorian använde sk. ironi i sitt inlägg. Grattis.
av Jfm, söndag 01 februari 2009 kl 17:05
Cure
@Jfm#26:

Vi fattar. Du tycker inte om Dorians inlägg för dom är inte klassiskt "Mac-taliban"-aktiga.

Men jag tycker du får ställa dig frågan om vad du själv bidrar med för kvalitétsinlägg, när du endast kommenterar Dorians inlägg eller trollar runt på PC-feber.
av Cure, söndag 01 februari 2009 kl 17:20
quarken
Den perfekta lagerlösningen - not!

Köp en vanlig Apple-RAID, stoppa in fem diskar + en spärrdisk...

...plus en HP-tapestation som backar en gång per dygn plus två externa firewirediskar som backar varannan timme...

...så har du en lösning som inte "steker" dig.
av quarken, söndag 01 februari 2009 kl 18:20
Zulee
Ian Birchman, vad händer om Drobon skulle gå sönder efter garantin på 24 månader? Ska man då köpa en ny bara för att kunna återskapa informationen eller finns det andra alternativ?!
av Zulee, söndag 01 februari 2009 kl 20:57
JonesH
@Zulee#29: Är det tillverkningsfel har du ju tre års reklamationsrätt i Sverige. Men då är det upp till dig att visa att du inte gjort nåt tokigt med den.
av JonesH, söndag 01 februari 2009 kl 22:58
Zulee
@JonesH#30: Nja, tanken var mer vad man kan göra utan att ha en fugerande Drobo. Det kan lika gärna vara efter reklamationsrätten också.. Antigen så kan man återskapa data utan Drobon eller inte?!
av Zulee, söndag 01 februari 2009 kl 23:49
usagigoya
Jag har en sån där Netgear Readynas Duo, tvådisk-versionen av NV+. Ville egentligen köpa en Drobo men den var rätt dyr och svår att få tag på här.

Readynas-enheterna är robusta och välbyggna, men mjukvaran ser ut att vara nån linux-entusiasts hobbyhack och är lika polerad som ett ark grovkorningt sandpapper. Visserligen trevligt att kunna använda streamingtjänster som iTunes-server och DLNA till PS3, men det är sällan något som fungerar klockrent och utan diverse inställningar.

Drobo framstår som en avsevärt mer Macig lösning.
av usagigoya, måndag 02 februari 2009 kl 00:18
dkcp
Har ett par kollegor som skaffat sig QNAP TS-509 Pro NAS. Verkar helt klart vara en av de vassare och kompetentare NASen på marknaden. Smolket i bägaren är ju dock att man får betala för det. 8K utan diskar om jag inte minns fel.
av dkcp, måndag 02 februari 2009 kl 08:47
star-affinity
@Dorian Gray#33:

Vad ska man köra istället för Drobo då?

Min Mac är inte särkilt buggig. Är jag ensam om att ha en obuggig Mac? Nej, knappast.
av star-affinity, måndag 02 februari 2009 kl 10:39
Carl H. Blomqvist
Jag har också en Drobo och känner mig "drovee". Samt jag älskar DroboApps också...
av Carl H. Blomqvist, måndag 02 februari 2009 kl 10:44
ettsmeknamn
Synology har liknande produkter som kör linux. Kommer med https-webgränssnitt, itunes-server, krypterad backup, ssl ftp, streama video till playstation mm.
av ettsmeknamn, måndag 02 februari 2009 kl 13:52
Hopeless
@Linus#12: Jag har läst kommentaren på flera ställen nu. TÄNK på att om man tar en disk ur en raid så har du inte alla bitarna av kakan. Den disken är inte komplett det är därför du har redundans. Du kommer aldrig att kunna läsa en raid enhet utanför raiden (sant för ALLA raid lösningar utom 1(som är en spegel) dvs 0,3,4,6,10,0+1,1p,30,50,60)

Jag har flertalet Readynasar i drift och är jätte nöjd. NV+ toppar på 200Mbit och Pro på 800Mbit båda med 4x1tb diskar. Pro'n jobbar snabbare och du stoppar in 6 spindlar.
av Hopeless, tisdag 03 februari 2009 kl 21:26
moorgrove
Vad jag har läst mig till är det inte många 1tb diskar som funkar till Readynas. Tom dom som är listade som kompatibla har användare problem med.
av moorgrove, tisdag 03 februari 2009 kl 22:04
Raps
Ni som vet..
Finns det nån lösning för att köra TimeMachine över nätverket, samtidigt som datalagringsserver som man kan mounta som en disk i Finder typ. För att jobba mot. gigabit nätverk. ?
av Raps, onsdag 04 februari 2009 kl 14:57
gooden
Den är för full, dyr & plastic. Finns det inget annat alternativ?
Men idén är ju bra.
av gooden, torsdag 05 februari 2009 kl 11:41
Björn_
Att diskarna inte behöver vara lika stora stämmer kanske, men de får inte skilja för mycket. Har du 3x100Gb och 1x1Tb och den stora krashar har du inte kvar 75% av datan.
av Björn_, torsdag 05 februari 2009 kl 22:15
Leedow
"väljer man 5 får man mycket utrymme men kraschar en disk är man stekt. "

Heeeelt fel.

Väljer man raid 5 (som nu inte Drobo har enligt dem själva) så kan en disk dö, men man har fortfarande informationen kvar med hjälp av paritet. Raid 6 fungerar likadant bara att två diskar kan dö och det fortfarande "är lugnt".

Skulle två diskar dö i Raid 5 så är man stekt. Skulle tre diskar dö i Raid 6 så är man stekt.

Tre diskar är minimum för Raid 5. Annars kan man väl lika gärna köra spegling, eller hur?

Både spegling, raid 5 och raid 5 är lösningar för att få säkerhet i någon form av redundans/paritet. striping har däremot ingen redundans/paritet.
av Leedow, tisdag 17 februari 2009 kl 01:59
Kommentera artikelnNu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
46.5°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
44.0°
+
André Stray
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
30.8°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
41.9°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.8°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
41.9°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
59.0°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.7°
+
Roger Åberg
0
NASA planerar att använda måndamm som byggnadsmaterial
Ska vi bo i jordhyddor på månen? 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Instagram börjar testa georestriktioner
Värt 
33.5°
+
André Stray
0
Svensk spelutvecklarskola näst bäst världen
En fjäder i hatten för FutureGames 
49.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kuben i Fortnite: Battle Royale har äntligen stannat
Loot Lake är nu en stor studsmatta 
31.3°
+
André Stray
0
Alibaba lägger ner planer på att skapa en miljon arbeten i USA
Efter USA:s strafftullar mot Kina 
52.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte The Walking Dead kommer att fortsätta i ett årtionde till
Det ryktas komma filmer och spinoffer 
19.1°
+
Wille Wilhelmsson
0