m

iMac med nytt tangentbord

Utan numeriska delen

Mac / Hårdvara

En lite smygnyhet är att det numera finns ett tangentbord från Apple med tråd som inte har den numeriska delen - precis som det trådlösa med andra ord. Jag har det stora med tråd och det är faktiskt mer i vägen än vad det gör nytta. Trevligt!

Tangentbordet finns så klart att köpa separat och kostar då 499 kronor precis som det större med numeriskt tangentbord.

RSS 46 kommentarer till artikeln
Gurkpinnen
Jag gillar mer det bredare tangentbordet tror jag.
Proportionerna känns fel när det är så litet
av Gurkpinnen, tisdag 03 mars 2009 kl 15:44
Martin Gunnarsson
Två störiga saker:

Tangentbordet utan numerisk del är valt som standard när man handlar, hur många kommer att bli arga över att få fel tangentbord?

Varför finns inte det stora tangentbordet utan sladd! Det är ju så jag vill ha det! :-)
av Martin Gunnarsson, tisdag 03 mars 2009 kl 15:52
superkonna
Sköta sina bankärenden utan numeriskt suger. OCR-nummer suger.
av superkonna, tisdag 03 mars 2009 kl 16:05
Paul Peelen (.com)
Jag köpte BL tangentbords varianten och använder den inte alls... det värsta jag stör mig på är att den är för lite att sitta o jobba på... samt att jag saknar funktionalitet till höger om mellanslag.

Riktigt dåligt att de dra ner på såna onödiga saker... lite besviken faktiskt. :(
av Paul Peelen (.com), tisdag 03 mars 2009 kl 16:06
Pasi
Det breda med sladd är bland de bättre tangentbord jag använt. Älskar de extra F knapparna längst upp. Perfekt att lägga snabbkommandon för quicksilver, dashboard och liknande på dem. Och som andra sade, värdelöst att knappa in OCR nummer utan numerisk del.
av Pasi, tisdag 03 mars 2009 kl 16:13
maatin
Meh, det går snabbare att knappa siffror med två händer än med en. Det kräver bara lite vana. Med ett mindre tangentbord hamnar bättre till. Bra gjort tycker jag. Men jag håller med om att det kommer nog att bli en del irritation när folk får hem sina nya datorer med det lilla tangentbordet till.


Jag kan ju inte ens svara på frågan då jag tycker att siffror är bra men numreriska delen på tangentbordet är dålig. Jag hade nog iofs kunnat tänka mig att ha en numrerisk del om den satt på vänster sida av tangentbordet...

av maatin, tisdag 03 mars 2009 kl 16:26
Killen
Har det breda tangentbordet, men använder aldrig de numeriska knapparna. För mig går det snabbare att använda sifferraden. Skulle kunna tänka mig det lilla tangentbordet, men det viktigaste det saknar är page up/down och delete som jag använder mycket. (Antar att knappen det står delete på är backspace på det lilla)
av Killen, tisdag 03 mars 2009 kl 16:26
krokodil
Bra gjort av Apple att skippa den numeriska delen. Det blir mycket mer ergonomiskt utan den. Bättre att ha en extern numpad (som inte sitter ihop med tangentbordet) som man kan plocka fram de fåtal gånger man behöver använda den.
av krokodil, tisdag 03 mars 2009 kl 16:35
czech
Detta känns så Amiga 600!
av czech, tisdag 03 mars 2009 kl 17:01
Cure
krokodil:

"Bra gjort av Apple att skippa den numeriska delen. Det blir mycket mer ergonomiskt utan den"

Hur menar du då? Är det inte valfritt att använda den numeriska delen om den finns tillgänglig?

Numeriskt tangentbord är ett måste. Det krävs en riktig fanboy att uppskatta denna nyhet....
av Cure, tisdag 03 mars 2009 kl 17:22
jonte
NEEEJ!
Ge mig ett trådlöst MED numerisk del! Detta är att totalt ignorera hela sifferbranchen! "Ekonomi på en mac? Ha, det finns ju inte ens numerisk tangentbord!"
av jonte, tisdag 03 mars 2009 kl 17:27
Roger Åberg
@Cure#10: Numeriska gör att man sitter för långt till höger med musen. Känner av det rejält sedan jag fick numeriskt.
av Roger Åberg, tisdag 03 mars 2009 kl 17:29
Superdude
Jag vill ha ett trådlöst med en touchplatta istället för numerisk del. Det vore riktigt grymt, finns till och med en photoshoppad bild, förstår inte varför Apple inte gjort det redan, perfekt när man ligger i soffan.

Dessutom, Paul Peelen, du blev väl knappast tvingad att köpa det lilla? Om det inte passar dina behov så känns det ju väldigt värdelöst att köpa det.
av Superdude, tisdag 03 mars 2009 kl 17:35
Cure
@Roger Åberg#12:

Jag har mycket svårt att se att den försvunna funktionaliteten uppvägs av den vunna ergonomin (som skall tydligen erhållas genom att musen kan flyttas knappt 10cm närmare naveln).

Eller att det skulle vara mer ergonomiskt att följa krokodilens förslag. Ha ett externt numeriskt tangentbord i en låda som man plockar fram varje gång man arbetar med kalkylatorn eller betalar räkningar.

Mac är ju trots allt en dator som främst köps av mindre tekniska människor som vill ha en "It just works"-dator. Dessa människor förväntar sig att kunna arbeta på ett visst sätt. Ett numeriskt tangentbord till bokföringen ingår garanterat i dessa förväntningar.
av Cure, tisdag 03 mars 2009 kl 17:42
David L
ÄNTLIGEN! Har två trådlösa (en på jobbet till min HP och en hemma till macen) och är så less på att oroa sig ang. batterier hela tiden.

Visst, det drar inte mycket, men bara att veta att man slapp oroa sig skulle vara nice.

Visst är det som krokodil säger, att ha musen för långt från tangentbordscentrum är inte bra. Därför har typ halva min avdelning (nåja, inte riktigt) bytt till appletangentbord fastän vi kör HP på jobbet.
av David L, tisdag 03 mars 2009 kl 17:45
cubeXpert
Tycker precis som du Roger. Numerisk del gör att musen hamnar för långt offside. Däremot vore det bra om det fanns en lös numerisk del att köpa som gick att placera på endera sidan.
av cubeXpert, tisdag 03 mars 2009 kl 17:48
Besten
Det har inte någon betydelse alls ur ergonomisk synpunkt eftersom jag har musen placerad framför tangentbordet inte bredvid. Jag föredrar det breda.
av Besten, tisdag 03 mars 2009 kl 19:33
quarken
Idiotiskt!!!!

...och Dorian! Grattis! Om du klagar denna gång så är detta en av de få gånger du har anledning.
av quarken, tisdag 03 mars 2009 kl 20:21
Ciryon
Jag kan inte minnas sist numeriska tangentbordet användes.
av Ciryon, tisdag 03 mars 2009 kl 21:43
Daniel
Alltså, jag förstår inte vad folk klagar på. Detta är ju som sagt bara ett ytterligare alternativ. Folk som vill ha ett tangentbord med de numeriska knapparna så är det ju bara att välja det när man köper datorn.
av Daniel, tisdag 03 mars 2009 kl 22:07
krokodil
Cure:

Precis som cubeXpert så anser jag att en separat numerisk del kan vara bra att ha vid vissa tillfällen, inte att man skall ha två tangentbord att byta mellan. Och ja, det blir mer ergonomiskt utan den numeriska delen. Kolla bara på den onaturliga vinkeln i armbågen som du har när du använder musen vid ett tangentbord med numerisk del. Lägg därtill den extra längden du måste flytta händerna för att kunna skriva. Ett alternativ är att göra som Besten och placera musen framför tgb:t, men då placeras händerna istället längre ut från kroppen vilket inte är riktigt bra.
av krokodil, tisdag 03 mars 2009 kl 23:07
Erik Jonsson
svart att se nagan jobba i photoshop, illustrator eller afterfx utan funktionaliteten pa det langa. det mesta till hoger om piltangenterna anvands ju friskt. speciellt plus, minus och enterknappen.
av Erik Jonsson, onsdag 04 mars 2009 kl 03:50
p2d
Hmm... jag har numpad på mitt tangentbord och nu när jag tänker efter tror jag inte jag använder den allt för ofta.. Har heller aldrig tänkt på att det blir bättre ergonomi utan numpad, men nu när jag flyttar mus och tangentbord 10cm till vänster och låtsas att tangentbordet saknar numpad blir det faktiskt en stor skillnad..

Jag blir lite sugen alltså.. Jag tror som cubeXpert, man ska nog ha en separat numpad liggandes till höger om musen istället.. Det hade vart perfekt. Men varför har inte Apple släppt det i så fall? Hade ju velat ha samma design i så fall...
av p2d, onsdag 04 mars 2009 kl 07:30
quarken
@Daniel#20: Tvärtom - det är MED numpad som blir ett extra alternativ vilket är ett feltänk eftersom helhetsintrycket blir fattigt och fattigt det är ju ett ord som vi knappast förknippar med Apple. Att rakt över en hel produktlinje ta bort något som borde kunna VÄLJAS BORT är i min värld inte speciellt kundvänligt.
av quarken, onsdag 04 mars 2009 kl 08:53
Fjonkalicious
FEL! Det skall vara trådlöst med numerisk del. När fan skall apple fatta detta!
av Fjonkalicious, onsdag 04 mars 2009 kl 10:43
TheMixer
Men för er som snackar om ergonomi med numpaden, varför inte sätta den på andra sidan tagentbordet, då blir det inget problem med musen.
av TheMixer, onsdag 04 mars 2009 kl 13:23
Freddan81
Det var de dummaste svars alternativen i historien. Som programmerare älskar jag siffror men samtidigt älskar jag den nya mindre formfaktorn. Alltså finns inget alternativ för mig att rösta på.
//F
av Freddan81, onsdag 04 mars 2009 kl 13:39
Raps
Jag gillar det! Ännu mer minimalistiskt. Använder man inte numpad så mycket så tar man såklart detta.
Jag skulle nog tycka det var lite mer ergonomiskt också. Nuvarande med numpad är lite för bred för mig.
Mycket smidigt format, bra till hemmadator i en hylla eller dyl.
av Raps, onsdag 04 mars 2009 kl 15:30
p2d
@TheMixer#26: Ah, bra idé! Varför är det inte så egentligen?
av p2d, onsdag 04 mars 2009 kl 16:50
Cure
@p2d#29: För att endast 5% av befolkningen är vänsterhänta.
av Cure, onsdag 04 mars 2009 kl 17:59
Filiford
Jag har använt det trådlösa lilla tgb:t i ett år snart. Helt underbart! Om man är numpad-jagare kan jag förstå saknaden, men min numpad har alltid varit kliniskt ren - ej använd. Musen hamnar närmare, så att man slipper flytta handen en halvmil till höger varje gång man ska musa.
av Filiford, onsdag 04 mars 2009 kl 18:48
Cure
Jag kanske är blind.

Men var är Page Up/Page Down/Insert/Home/End någonstans? Eller är dom också helt onödiga och ivägen för musen...?
av Cure, onsdag 04 mars 2009 kl 19:06
yo
Det måste vara störande att ha fn-tangenten längst till vänster när man vant sig att ha ctrl där, fast kanske är så på alla apples tangentbord?
av yo, onsdag 04 mars 2009 kl 20:31
TheBill
Sjukt många kommentarer...

Jag kan bara ställa mig i ledet och uttrycka min bitterhet över att det "stora" inte finns trådlöst? Samtidigt hade jag hoppats på att nya tangentbord skulle finnas med svart tangenter... Jag kan hålla med om att musen hamnar lite långt till höger.. Hade delen med fn, delete, pilar osv. och den numeriska delen funnits som separat trådlös del hade jag genast köpt den lösningen!
av TheBill, torsdag 05 mars 2009 kl 00:04
p2d
@Cure#30: Jag kan hålla med dig på den punkten.. Men man skriver trots allt väldigt mycket med vänster hand på tangentbordet som det är.. Frågan är om det inte handlar om en vanesak att lära sig numpad med vänsterhanden.. Personligen använder jag i alla fall musen mer än numpaden, och ser hellre att jag får skönare yta med den..

Annars är det som sagt att man skulle haft en lös numpad till höger om musen..

Jag köpte mitt alu med sladd just för att ha numpad, men nu när man tänker ett steg till skulle jag nog velat ha ett utan numpad och sedan en lös numpad till höger om musen..
av p2d, torsdag 05 mars 2009 kl 08:08
Raps
@Cure#32:
"Men var är Page Up/Page Down/Insert/Home/End någonstans?"

alt + pil: page up/down
cmd + pil: end/home
insert tror jag inte finns (nog inte så många som använder insert)
av Raps, torsdag 05 mars 2009 kl 10:43
Desmo
Hade inte klarat mig utan det numeriska tangentbordet i fem minuter.

Dessutom är jag vänsterhänt så jag har inga ergonomiska problem med det bortsett från de problem det innebär att använda mus och tangentbord alls.
av Desmo, torsdag 05 mars 2009 kl 10:48
quarken
MEN.....varför inte uppfinna en miniräknare med alla siffror på längden nu när vi ändå är igång!
av quarken, torsdag 05 mars 2009 kl 12:05
Cure
@Raps#36: Du menar att man behöver använda två händer för att hoppa en sida i valfritt program (eller riskera reumatism)? Har verkligen den vanlige datoranvändaren någon som helst aning om dessa shortcuts? Och vad gör man om man vill växla till "overwrite"-mode i valfri applikation?

Jag kommer fortsätta att hålla mig till normala tangentbord och inte ge efter för design framför funktionalitet.

Nej. Nu får Apple tänka om. Nu börjar vi snart närma oss iWheel på riktigt.

quarken:
Haha :)
av Cure, torsdag 05 mars 2009 kl 19:18
Daniel
Cure, notera hur det finns CMD och Option-knappar på båda sidorna av tangentbordet, vilket gör det mycket lätt att använda knapparna med enbart en hand.

Dock har jag aldrig förstått vissa människors rädsla för modifier-knappar. Vad sitter ni och gör med vänsterhanden som gör det så pass till en omöjlighet att använda den för att hålla inne en knapp samtidigt som man gör något annat med högerhanden?

Personligen låter jag alltid min vänsterhand vila på vänstra sidan av tangentbordet så att det ska gå snabbt att börja skriva när man ska göra det. Att sedan lillfingret eller tummen trycka ner en knapp som man redan har fingret på är ju en sådan petitess att det knappt tål nämnas.

Om detta nu skulle vara så fruktansvärt svårt så är det ju bara att välja ett fullstort tangentbord istället, som dessutom inte kostar något extra.
av Daniel, fredag 06 mars 2009 kl 23:21
Cure
@Daniel#40: Sätt din mamma framför datorn och be henne göra dessa saker i valfri ordbehandlare - med hjälp av endast tagentbordet på bilden:

1. Hoppa till sista sidan i dokumentet.
2. Hoppa tillbaka första sidan.
3. Gå ner 3 sidor.
4. Gå upp 3 sidor.
5. Gå in i Overwrite mode.
6. Addera 20 tal i miniräknaren.

Testa sen med ett vanligt tangentbord. Så skall vi se hur intuitivt det är att ta bort dessa knapparna och hur självklara dina kortkommandon är.
av Cure, lördag 07 mars 2009 kl 13:33
Daniel
Cure:

Inget är väl enkelt för någon som aldrig har gjort något sådant innan. Precis som att lära sig CMD+C, X, V så tar det kanske max tio sekunder för en att lära sig att option+upp, ner är samma sak som page up och page down.

Jag antar att det också är en ren omöjlighet att trycka option+2 för att få "@", eller shift+klick för att markera flera objekt?

Macen i allmänhet bygger mycket på diverse kortkommandon och knappkombinationer. Då Macen inte använder sig av guider och liknande som Windows gör, så anser jag att om man vill använda sin dator effektivt får man helt enkelt lära sig dessa kommandon.

Dock, igen om man nu tvunget måste ha pgdwn, pgup, e.t.c så är det ju ingen som tvingar en att välja det mindre tangentbordet. Välj bara det fullstora och var glad.
av Daniel, lördag 07 mars 2009 kl 16:33
Cure
@Daniel#42:

Det är en väsentlig skillnad. Shortcuts till Copy-Paste får du per automatik genom menyn.

Var ser du shortcuts för PU/PD/HOME/END/INSERT/OVERWRITE?

Tror du på allvar att den ovane datoranvändaren faktiskt sätter sig och googlar shortcuts..? Oj, vilket härligt arbetsflöde..

Kan du inte göra testet jag postade tidigare på dina föräldrar. Så får vi se hur det går.

Iofs.. Jag är inte så förvånad att det finns fanboys som hyllar alla ändringar som Apple gör. Även om det sker på bekostnad av användarvänlighet och effektivitet. Var inte länge sen massor av fans jublade över Apples beslut att mössen bara skulle ha en musknapp. Det var ju så krångligt med två. Och man kunde ju alltid hålla inne option eller command för att simulera ett högerklick. Känns det bekant?
av Cure, söndag 08 mars 2009 kl 13:23
goozer12
Mightymouse klarar av högerklick genom att högerklicka, eftersom det sitter en sensor som känner av om man h eller v klickar. Även fast det bara är en knapp.
av goozer12, söndag 08 mars 2009 kl 23:09
Cure
@goozer12#44: Om jag inte missminner mig så kom Mightymouse flera år efter första versionen av OS X.

Fram tills dess var det standard med en musknapp och det var en stor frustration att sitta framför en Mac. Om man inte investerade i en icke-apple mus så fick man hålla in Ctrl för att simulera ett högerklick(!)

Nu har Apple visst börjat applicera detta misstag på sina tangentbord. Förväntad enkel funktionalitet skall gömmas bakom konstiga knappkombinationer.
av Cure, måndag 09 mars 2009 kl 01:36
goozer12
det var då det nu e det 2009
av goozer12, måndag 09 mars 2009 kl 19:59
Kommentera artikelnSå jobbar oljan i en diff
Intressant 
42.6°
+
Bobby Green
0
Ny trailer för Mid90s
Jonah Hills regi-debut ser lovande ut 
41.6°
+
André Stray
0
Här är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
7.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har kollat in nya Volvo V60 CC
Men vi vill kolla in den i skogen, inte i finrummet 
42.0°
+
Roger Åberg
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
55.3°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
44.4°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
28.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
26.6°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
42.6°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
26.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
12.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
27.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
53.4°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.7°
+
Roger Åberg
0