m

Nya rykten om netbook från Apple

Går det att göra en bra, liten och billig Mac?

Mac / Rykten

Nya rykten från Kina gör gällande att Apple är på gång med en netbook. Vi har hört ryktena flera gånger förut och jag har också tagit upp frågan.

Det handlar om en dator med 10-tums touchscreen. Mer än så "vet" man inte vilket gör att det lämnar fältet fritt för spekulationer.

Men kan Apple verkligen göra det vi vill - en liten och billig bärbar med vettig prestanda. Tyvärr tror jag att det är en dröm. De billiga maskiner som finns är alla rätt billiga i sin utformning, har dåligt med minne och kraft och verkligen inte flådigheter som touchscreen.

Attraktivast på den här marknaden just nu är helt klart Dells Mini 9 som börjar på 3490 kronor och som i vettigt utförande med 1 GB RAM och 16 GB hårddisk kostar 4290 kronor just nu.

Sexigast på den här marknaden just är Sonys Vaio P men den kostar 900 dollar och är oerhört slö och går knappt att använda.

Mellan dessa hittar vi iPhonen för 6000 kronor.

Så, en liten skit från Apple med vettig prestanda, inbyggd 3G och touchscreen kommer inte att bli billig. En prislapp på 9000-10 000 kronor är inte alls omöjligt och frågan är då om det verkligen är intressant. En sådan här dator hade för mig varit en extramaskin och då är det för mycket pengar helt enkelt. Letar man efter en billig Mac så är det ju fortfarande alldeles för mycket pengar och steget upp till en "riktig" Mac är inte många procent.

Så eftersom det går utmärkt att köra Mac OS X på en Dell Mini 9 är rekommendationen just nu att sluta drömma och köpa en sådan så länge.

Men jag fortsätter ändå att drömma om att Apple ska presentera en helt ny produkt som förändrar vårt beteende.

RSS 22 kommentarer till artikeln
Solid
Apple Store nere!
av Solid, onsdag 11 mars 2009 kl 12:32
oskar
damnit, jag som spenderade alla mina slantar på en mac mini nyss! ;D
av oskar, onsdag 11 mars 2009 kl 12:59
quarken
Med risk för att verka motvals...skulle det inte kännas lite vilsamt att under en längre period få slippa ändra beteende p.g.a. tekniska produkter. Snart vet man ju inte vem man är!
av quarken, onsdag 11 mars 2009 kl 13:02
mört
det har sagts förr - apple gör inte produkter i billighetskategorin, de är inte intresserade av att ligga i det segmentet. det ingår helt enkelt inte i deras businesstrategi och heller inte i deras varumärkesprofil att konkurrera med billighetsmärken och produkter.

att göra en mac som inte klarar av att använda tex. ilifeserien prestandamässigt känns nog inte heller så attraktivt. de kör ju ganska hårt på att man ska använda macen till olika former av kreation. vill man ha en portabel surfmaskin så funkar ju iphonen.

sen försöker de säkert ta fram produkter som väcker nya beteenden hos användare i framtiden.
av mört, onsdag 11 mars 2009 kl 13:03
Ramlösa
Vet inte vad ni pratar om, jag köpte min NC10 för 3.8k med 1gb ram och 160hd.
Den är riktigt snygg och jag tycker den är snyggare än de flesta macbooks då de har haft samma design i 10år, plus at airen är grymt ful med sin syndekanter.
Sen är det bara idioter som pröjsar 6000 för in Iphone, jag fick min för 2.5k.
Apple kommer aldrig spela i budget segmentet, för de lever ju på att ta ockerpriser.
Varför inte bara köra fulhack om ni vill ha mac os på en netbook. Får ni ju det bästa av två världar, priset på pc och ett låst OS.
av Ramlösa, onsdag 11 mars 2009 kl 13:17
Hasselgren
Hej Ramlösa,

Detta med utseende på en dator är högst individuellt - samtidigt som det finns det som anses vara snyggt. Apple är kända för att släppa estetiskt tilltalande datorer som dessutom ger ett bra kvalitetsintryck.

Du pratar om din Samsung NC10, det är säkert en finfin laptop - men du kan inte påstå att kvalitetskänslan är den samma på en MacBook Alu, MacBook Pro eller MacBook Air? Dom spelar inte i samma klass, varken i prestanda eller pris eller funktion.

Jag menar, det finns många som ska köper en Hyuandi i20 och tycker det är en strålande bil som täcker deras behov. Jag har själv en Smart Fortwo som fyller mina bilbehov - men sätter jag mig i en BMW 5-serie eller en Porsche 911 så känner jag skillnaden. På prestanda och kvalitén.

Apple tar inte ockerpriser. Utan jag skulle snarare säga att till exempel MacBook (alu) som kostar 12 000 kr är otroligt prisvärd om man räknar på prestanda, batteritid och framför allt hur den känns i kvalitén. Jag kommer i kontakt med en del PC-laptopar i jobbet (jag jobbar som konsult för en Apple-ÅF) och varje gång blir jag förvånad att dom känns så skruttiga. Till och med Lenovo (fd. IBM) känns plastiga. Gångjärnen vid skärmen tappar "segheten" (motståndet) vid mindre rörelser efter bara ett års användande. Det känns inte helt okej.

PS. Jag tar gärna emot respons, men ha samma ton som när man pratar med en främmande person "in real life".
av Hasselgren, onsdag 11 mars 2009 kl 13:33
Chush
Billig...?


HAHAHAHAAHAHAHA
av Chush, onsdag 11 mars 2009 kl 13:44
quarken
@Hasselgren#6:
"PS. Jag tar gärna emot respons, men ha samma ton som när man pratar med en främmande person "in real life"."

Tänk om alla kunde lära sig det!
av quarken, onsdag 11 mars 2009 kl 14:10
Ramlösa
"asselgren"
Jag trodde vi pratade om Netbooks. Vet inte om du har hörtalas om dem, men de brukar väga knappt ett kilo och ha en skärm på 8-10tum. Prestandan är under all kritik, men en dator för under 4k som väger ca 1kg och batteri tid på 6h är något de flesta kan leva med.
Att kvaliteten skulle vara så mycket sämre är jag frågande, om jag skulle jämför min Iphone som kostar 6k mot min dator på 4k, så kvaliteten på min samsung bättre. Den repar inte inte när jag tar i den och den låser sig inte så man måste vänta på att batteriet tar slut.
Att en dator för 12k är prisvärd för att den är i aluminium är ju ett jätte bra argument.
Jag har ganska dålig koll på bärbara nuförtiden, gillar stationär mer., de ger bättre prestanda per krona.
Har väll aldrig gillat Apple kulten, plus att de gör produkter för folk med rosa tenniströjor.
av Ramlösa, onsdag 11 mars 2009 kl 14:10
Werzion
En sidan knapp på sidan för att få fram tangentbordet då tro?
Eller hur är det tänkt att man skulle kunna skriva med den?
av Werzion, onsdag 11 mars 2009 kl 14:13
Ramlösa
Tycker det är kul att skriva saker bara för att driva med folk, dock så gillar jag fortfarande inte folk i rosa tröjor.
Apple gör bra produkter men inte för folk som gillar att få ut mest prestanda per krona, (stationära datorer),
av Ramlösa, onsdag 11 mars 2009 kl 14:13
Djur
"Tycker det är kul att skriva saker bara för att driva med folk, dock så gillar jag fortfarande inte folk i rosa tröjor."

Eller folk med annan färg på hyn? Dina inlägg blev just helt värdelösa i mina ögon.
av Djur, onsdag 11 mars 2009 kl 14:33
Hasselgren
Hej Frameloose! (ramlösa på engelska)

Jag försökte få fram mitt argument så gott som möjligt men jag lyckades inte denna gången - till dig i alla fall.

Hur som helst, jag förstod aldrig detta med rosa tennis-tröjor, du menar nog pikétröjor? Är det så kallade stekare du pratar om? Mig veterligen är det inte dom som är dom största Apple-älskarna.

Det som skiljer dig och mig Ramlösa är att du tittar blint på ett papper och tänker "shit, jag får x antal MHz, x antal MB, osv. för x antal kronor". Jag försöker mer tänka "Denna datorn ska kunna ge mig god prestanda, jag kan jobba med bilder och grafik, det finns ett stort utbud välgjorda freeware, operativsystemet är enkelt och stabilt och själva datorkonstruktionen känns väldigt solid rakt igenom". Skulle en PC för 8000kr med samma prestanda på pappret som en Mac dator för 12000kr har så skulle jag inte tveka. För mjukvaran och hårdvaran är värt 4000kr utan tveka. För jag vet hur viktigt det är att allt snurrar på och det känns bra när man slår ihop datorn och lägger ner den i väskan. Men vi kan släppa det, för som du själv sa "Jag har ganska dålig koll på bärbara nuförtiden".

Nu föll jag lite utanför det du skrev angående netbooks. Yes, vi pratar egentligen netbooks. Funny thing, du sa förut att din iPhone kostade 2500kr men nu kostar den 6000kr? Men jo, jag förstår vad du menar. Att iPhonen skulle vara instabil i mjukvaran eller på grund av hårdvaran är inte sant. Visst, det finns måndags-ex och vissa tredjepartsprogramvaror är inte 100% men jobbar mycket med just sådana här saker och Windows Mobile, Palm Pilot, med flera är knappast stabilare. Blackberry verkar däremot sköta sig bra. Men sedan blir jag lite konfundersam när du skrev att kvalitén på din iPhone skulle vara sämre än din Samsung NC10? Du säger att den repas lättare än din Samsung NC10, har du den i fickan? Skumt. Jag har förvisso bara en iPod Touch (samma mjukvara) och jag har inte lyckats repa min skärm alls. Den i glas till skillnad från dom flesta andra som har plastskärmar. Sen med tan
av Hasselgren, onsdag 11 mars 2009 kl 16:41
star-affinity
Lägg av med att skriva iPhonen hela tiden.
Man säger väl inte iPoden om iPod
Eller det gör man kanske, men iPhonen låter fånigt (hihi) hursomhelst.
av star-affinity, onsdag 11 mars 2009 kl 17:15
Werzion
"Vill du låna iPhonen? Javisst, här får du. Jag tar och lyssnar på musik med hjälp av iPoden så länge"

Det fungerar fint, även om det är svengelska :)
av Werzion, onsdag 11 mars 2009 kl 17:59
Carl H. Blomqvist
Denna "Netbook" som det spekuleras kommer troligen att ha en högre prislapp än konkurrenterna. Jag tror personligen också att det som Apple kommer att komma ut med, kommer att vara mycket mer än bara en "Netbook". Så priset kommer att vara värt det.

Så produkten kommer att var en del i Apples ekosystem and make sense.

Apple är inte intresserad av att ta hela "Netbook" marknaden -- bara lagom stor bit som genererar maximalt med intäckter.
av Carl H. Blomqvist, onsdag 11 mars 2009 kl 18:15
moniker
Apple kommer inte med någon traditionell netbook. Det har de redan sagt. De kommer däremot med en pda-pad baserad på Touch-plattformen. Det har de också redan hintat om. Och det är faktiskt också precis vad jag skulle behöva i mitt arbete.
av moniker, onsdag 11 mars 2009 kl 19:55
Carl H. Blomqvist
@moniker#17: Jupp, en "iPad" är absolut inte fel.
av Carl H. Blomqvist, onsdag 11 mars 2009 kl 20:25
Boström
Haha... "iPad"... inte helt dumt namn! Men jag gillar ändå iRack bäst.
av Boström, onsdag 11 mars 2009 kl 23:23
stayloose
En PC är aldrig sexig eller attraktiv. Absolut inte en PC med Mac OS.
av stayloose, torsdag 12 mars 2009 kl 00:39
Carl H. Blomqvist
@Boström#19: Personligen så gillar jag iRan bäst. Men tyvärr så kommer den "produkten" inte att finnas kvar på "kartan" så länge till.
av Carl H. Blomqvist, torsdag 12 mars 2009 kl 03:49
apanboll
Apple Kindle
Böckerna säljs via iTunes.

Så, move along.
av apanboll, torsdag 12 mars 2009 kl 16:53
Kommentera artikelnFacebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
26.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
26.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
33.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
16.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Cancersjuk kille fick spela Super Smash Bros. Ultimate
Fick testa demo av Nintendos kommande spel på sin dödsbädd 
54.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kina blockerar Twitch
För att minska spelandet i landet? 
25.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
OnePlus rullar ut Oxygen OS 9.0 till OnePlus 6
Baseras på Android 9 Pie 
43.0°
+
André Stray
0
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
49.9°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
22.4°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
52.4°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
59.1°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
43.0°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
82.9°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
43.3°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
43.0°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
63.9°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.8°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
44.0°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
23.6°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.9°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.6°
+
Bobby Green
0
Maniac ute nu på Netflix
Emma Stone och Jonah Hill möts i mystisk läkemedelsprövning 
41.1°
+
André Stray
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.8°
+
André Stray
0