m

Så byter du till SSD-disk i din bärbara Mac

SSD, here we come!

Mac / Hårdvara

Att byta disk i sin bärbara Mac är verkligen ingen svår uppgift - i alla fall inte på det fysiska planet. Med ett tomt skrivbord, en liten skruvmejsel i närheten och den nya disken uttagen ur låden den kom i kan jag nog göra det på under 30 sekunder på min aluminium-MacBook.

Och är datorn ny och disken som sitter i tom så är det ju bara att köra - 30 sekunder senare är den nya disken i och det är bara att installera Mac OS X på den. Men tyvärr är det inte så enkelt, för oftast finns det massor av data på disken som redan sitter i som man vill spara och flytta över till den nya disken. Och varför ska man byta disk egentligen? Så herrans stor disk behöver man väl ändå inte i sin bärbara dator? Nä, storleken har inte fått mig att byta, utan ny typ av diskar som kallas SSD.

SSD-diskar är inte gamla vanliga hårddiskar med snurrande skivor utan egentligen stora flash-minnen. SSD-diskarna är på gång på riktigt nu och även de billigare serierna har fått sådan fart, storlek och pris att det kan vara vettigt att fundera på att göra bytet. Hur jobbigt det är och om det är värt det är det som vi ska ta reda på här.

Disclaimer
Disken vi använder i den här artikeln är från Kingston. Vi har inte jämfört den med eller valt ut den bland diskar från ett antal tillverkare utan vi har helt enkelt använt den eftersom Kingston lät oss testa den.

Det där SSD, är det så bra det?
Men varför ska man byta då? Tills i dag har vinsterna med SSD inte riktigt kunnat uppväga priskillnaden mot en vanlig HDD, i alla fall inte räknat per GB. Men det går snabbt nu, dels blir SSD-diskarna snabbare och snabbare och dels ökar mängden data som får plats på dem. I år har 128 GB varit taket om man vill ha rimliga prisnivåer, även om det finns diskar på 256 GB, men redan nästa år kommer de första 512 GB-diskarna. Och i en verklighet där de "vanliga" hårddiskarna till bärbara datorer i praktiken har slagit i taket vad det gäller diskutrymme är utvecklingen bland SSD-diskar intressant, för 512 GB lär knappast vara slutet.

Flyttar man stora filer så går det i dag ungefär lika snabbt med HDD och SSD, med andra ord rätt långsamt. Skillnaden när man läser och skriver saker på många små ställen över disken är däremot större - och kommer att bli ännu större. En HDD har ju en fysisk skiva och en fysisk arm som måste flytta sig, något SSD-disken slipper vilket gör att att det går rejält snabbare.

Värmen är en annan positiv sak för SSD, bättre batteritid en annan. Avsaknaden av fysiska delar har fler fördelar förresten - som betydligt längre livslängd. Vi har väl alla haft hårddiskar som brakat ihop alldeles för snabbt. Tillverkarna pratar om livslängder för SSD, vid "normalt användande", upp mot 100 år. Om det stämmer vet varken du, jag eller dem men det är lovande.

SSD och Macen
MacBook Air var den första Macen, om jag inte minns fel, som man kunde beställa med SSD-disk. Prisskillnaden mellan hårddisk (HDD) och SSD-disk var gigantisk, 1300 dollar. Och då var SSD-disken på 64 GB mot HDD-versionen som var på 80 GB. Visst fick man lite snabbare processor också, men ändå - 1300 dollar! Sedan dess har priserna sjunkit och man får en SSD-disk på 128 GB för runt 2200 kronor, och priserna sjunker hela tiden. Apple tar dock fortfarande bra betalt, en 128 GB-disk till en MacBook Pro 13" (som har 160 GB HDD som standard) kostar 4320 kronor extra. Väljer du den fetaste 15-tummaren (som har 500 GB HDD som standard) får du slanta upp 2160 kronor extra. Vilken prestanda dessa diskar har berättar man inte.

Köper du disken i efterhand får du jobba lite själv, men det blir billigare och du får en extra disk på köpet.

Data problemet, inte det fysiska bytet
Men fortfarande är problemet att man måste flytta datan från den gamla disken till den nya. Vi fick tag på en disk från Kingston som har en intressant lösning som vi var tvungna att testa - man skickar helt enkelt med en enkel extern låda på köpet. I den stoppar man in SSD-disken, klonar den nya disken med medföljande programvaran, byter disken i datorn och stoppar sedan in den gamla disken i den externa lådan. En smidig lösning, främst eftersom du då har användning för den gamla disken även efter bytet.

Men mjukvaran som följer med är för Windows, så hur gör man då som Mac-ägare? Lösningen heter Carbon Copy Cloner (CCC) och är ett fantastiskt lite verktyg som är gratis. Det gör bara en sak - klonar diskar - men gör det oerhört bra.
www.bombich.com

Så klonar du disken
För tricket om du vill klona en disk som du har ett operativsystem på är att det finns mängder med filer som är gömda som behöver komma med över, och komma över på rätt sätt, och det kirrar CCC. (En helt annan sak som CCC kirrar som jag råder er att göra är att kopiera en installations-DVD till USB-sticka. Det är en underbar trygghet att alltid ha med sig en installations"skiva" i väskan om man är ute och reser...)

Troligtvis är din HDD större än din nya SSD och troligtvis har du massor av skräp på din HDD så vi börjar med att rensa och städa. Använd tex AppZapper för att ta bort program som du inte använder, släng gamla podcasts som du laddat ner och redan lyssnat på, backuppa saker som du inte behöver ha med dig jämnt och så vidare. Städning är alltid nyttigt!

Jag hade en HDD på 250 GB och SSD-disken är på 128 GB och eftersom HDD-disken var nästan full så behövdes verkligen städningen. Mycket fick jag bort genom att slänga skräp, men vissa saker vill jag ha kvar på HDD:n efter flytten så jag skapade en mapp direkt på hårddisken (inte i mitt hem-bibliotek) som fick namnet DataToSave!!!. Fånigt namn kanske, men anledningen att jag la den där jag la den var för att göra det lite enklare i CCC senare. Och det fåniga namnet går inte att missa.

Nu hade jag 136 GB data, varav 62 låg i DataToSave!!! och mös. Nu drog jag igång CCC, valde HDD:n som källa och SSD:n som mottagare, valde "Incremental backup of selected items", markerade av DataToSave!!! och klickade "Clone". Fundera på tillfället när du klickar på Clone, för detta tar tid. Mina 75 GB tog cirka två timmar... Du kan jobba under tiden men var noga med vart du sparar sakerna du jobbar med.

När CCC är färdigt med sitt arbete är det bara att starta om med SSD:n som startdisk (håll ner ctrl när du startar) för att testa så att allt har gått som det skulle och sedan är det bara att byta diskarna. När disken är isatt väljer du den som startdisk i System Preferences så att du slipper hålla ner ctrl vid varje start. Färdigt!

Så vilka skillnader har vi märkt?
Vi tog en mapp med nästan 1000 filer som väger 47 MB, innehåller mest jsp-filer och png-bilder. Här är det ovetenskapliga resultatet:

SSD Internt: 8 sek
HDD internt: 23 sek
SSD via USB: 10.5 sek
HDD via USB: 23 sek

Som ni ser så är SSD-disken rejält snabbare. Noterbart är också att USB-kopplingen hindrade SSD-disken lite, så funderar du på att köpa en extern SSD-disk behöver du inte gå high end direkt. Disken vi fått från Kingston är inte den snabbaste i kvarteret (men verkar vara billigast) men skillnaden är ändå markant!

Datorn känns väldigt mycket trevligare att handskas med, filer öppnas och flyttas så klart snabbare men det betyder också att program som Chrome öppnar snabbare och det går snabbare att tex surfa. Och det är ju helt klart trevligt och värt pengarna - effekten är liknande den man får när man stoppar i mer RAM-minne. Temperaturmätaren på HDD:n visade strax över 40 grader när den satt i, SSD:n ger inte ifrån sig någon värme alls vilket gör att hela datorn mår bättre och fläktarna går mindre. SSD-disken är ju också helt tyst vilket är lite, lite konstigt eftersom det har varit någon form av bekräftelse på att datorn faktiskt är på. Men det vänjer man sig nog rätt snabbt med...

Så, ska man köpa? Ja, om du har pengar som bränner i fickan eller tycker att din dator behöver sig en knuff framåt. Min gissning är att valet av SSD framför HDD kommer att vara väldigt, väldigt enkelt om ett år redan - till SSD:ns fördel. Om tre-fyra-fem år kommer vi att fnissa åt gamla trötta hårddiskar som vi i dag fnissar åt vinylspelare.

Läs mer
Tim Cook om priserna på iPhone
Och om tullarna mellan USA och Kina 
20.9°
+
Roger Åberg
0
Aftonbladet börjar sända Svenska Elitserien i CS:GO
Counterstrike-matcher streamas på Sportbladet 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk verkar sugen på att haka på till månen
Japansk miljardär tycker att han borde göra det 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Stan & Ollie
Baserad på Helan och Halvans liv 
42.7°
+
Bobby Green
0
Xiaomi erkänner reklam i inställningsmenyn
Pengar måste rulla in nånstans 
25.1°
+
André Stray
0
Google Maps med stöd för CarPlay är här
Hej då Apple Maps? 
46.9°
+
Roger Åberg
0
Containerfartyg har korsat Arktis för första gången
Northern Sea Route öppen för kommersiell trafik snart? 
21.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första tåget som drivs på vätgas har börjat rulla i Tyskland
Släpper ut mindre än sina dieseldrivna bröder 
49.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Efterfilm från Comic Con Stockholm 2018
Lite lunchnörderi 
45.0°
+
André Stray
0
Sydkorea och Nordkorea vill arrangera OS tillsammans
Siktar på Sommar-OS 2032 
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari visar upp Monza SP1 och Monza SP2
Första i den nya serien Icona 
42.9°
+
Bobby Green
0
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen 
47.8°
+
Roger Åberg
0
Linux-utvecklare inför ny uppförandekod
Alla ska respekteras 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Capcom stänger ner studion bakom Dead Rising
Samtliga projekt hos Capcom Vancouver läggs ner 
32.1°
+
André Stray
0
Apple pröjsar 14,3 miljarder euro till Irland
För utebliven skatt 
55.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler Marvel-hjältar kan få egna tv-serier
På Disneys streamingtjänst 
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony presenterar Playstation Classic
Hoppar på Mini-trenden 
56.6°
+
André Stray
0
Nintendo Switch släpps i Fortnite-version
Eller ja, en bundle i alla fall 
33.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Logitech presenterar K600 TV Keyboard
Trådlös tangentbord perfekt för TV:n 
41.8°
+
André Stray
0
Google inleder samarbete med Renault-Nissan-Mitsubishi
Ska fixa Android till deras bilar 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pappa använder barn för att snatta Nintendo Switch
Årets pappa? 
22.5°
+
André Stray
0
Nya Lexus ES blir din för 417.000 kronor
Har Sverigepremiär i januari 
31.8°
+
Bobby Green
0
Kina inför strafftullar mot USA
På varor för 60 miljarder dollar 
29.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Australiensiska jordgubbar kollas nu med metalldetektor
Efter att idioter börjar fylla dem med nålar 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mozilla släpper Firefox Reality
Webbläsare för virtual reality 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Withings återvänder med ny smartklocka
Säg hej till Steel HR Sport 
42.0°
+
André Stray
0
Nytt konstgräsgranulat tillverkas av rester från sockerrör
Miljövänligare än mikroplaster 
60.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Captain Marvel
Peppen! 
54.4°
+
André Stray
0