m

Under silver hittar vi aluminium

Hmm

Mac / Hårdvara

Jag har en MacBook Pro som jag faktiskt är galet nöjd med. Den har varit snäll mot mig i snart ett år och vi har ett litet kärleksförhållande faktiskt.

Men den börjar så klart samtidigt bli lite sliten på ytan, vilket ju inte är konstigt. I går kväll så började dock färgen flagna vid tangentbordet och den riktiga aluminiumen tittar fram istället. Trött i huvudet som jag är så har jag inte tänkt på att maskinen faktiskt är målad med en rätt trist silverfärg och inte alls är aluminium-färgad.

Nu sitter jag här och funderar på två saker. Dels hur coolt det skulle vara med en silverfri, riktig aluminiumdator. Dels hur sjukt jobbigt det skulle var - silverfärgen gör ju trots allt att den inte blänker så mycket.

Locket ska i alla fall bli rent. Frågan är hur jag får bort färgen - några tips?

RSS 55 kommentarer till artikeln
LucasKrown
Hmm.. Ja antingen lösningsmedel så du slipper repor. Eller så så slipar du bort färgen och polerar upp den igen.

Och skulle du polera upp hela så skulle förmodligen de silverfärgade tangenterna se ganska så ugly ut :P
av LucasKrown, fredag 28 september 2007 kl 11:52
kopernikus
När det flagnade sådär för mig tog jag bort all färg istället, det blev för irriterande att se tillslut... Har inga tips om locket dock.
av kopernikus, fredag 28 september 2007 kl 12:00
strd
Det kanske funkar med en speedheater?
av strd, fredag 28 september 2007 kl 12:02
Amnell
Du borde vara lite försiktig, aluminium måste ytbehandlas. Annars kan det börja att oxidera(?), blir svart och färgar av sig... kanske inte så trevligt.
av Amnell, fredag 28 september 2007 kl 12:05
Roger Åberg
speedheater? vilket lösningsmedel ska man köpa?
av Roger Åberg, fredag 28 september 2007 kl 12:05
strd
Googla på sppedheater så får du se, värmer bort färg med IR...sist jag tog bort färg så körde jag med målartvätt, vet inte hur det är mot aluminium dock.
av strd, fredag 28 september 2007 kl 12:20
Besten
Jasså man kan trycka ner fingrarna emellan där.
av Besten, fredag 28 september 2007 kl 12:20
Timmy
Min är typ ett år gammal också, men visar inga tendenser på slitage över huvud taget, trots flitigt användande och släpande på den varje dag.

Men ta bort färgen, vore läckert som fan att se hur det blir :).
av Timmy, fredag 28 september 2007 kl 12:23
jonasn
Har för mig att jag har sett nån göra det där. "Rubbing alcohol" och en dremel med polertillsats är mitt tips.

Men att färgen flagnar efter ETT ÅR? Min Powerbook är fyra år gammal och det enda som är fel på det chassit är att aluminiumet har böjt sig lite på några ställen.. det är ju en rätt mjuk metall.
av jonasn, fredag 28 september 2007 kl 12:24
jonasn
Justja.. se för 17 till att skruva isär den ordentligt innan du börjar. Var chassidel för sig och ingen elektronik i närheten skulle jag satsa på till att börja med.

Ifixit har guider, men det vet du väl redan.
av jonasn, fredag 28 september 2007 kl 12:27
Jezper
Ett år och färgen ramlar av? Vafalls...
av Jezper, fredag 28 september 2007 kl 12:35
Husak
Fan, det låter verkligen som du satt och puffade på en redig puka när du skrev det här! Hur som helst skulle jag nog köra ett syrabad. Tyvärr kan det bli knepigt att få tag i rätt syra, man kan inte direkt handla skiten på konsum..
av Husak, fredag 28 september 2007 kl 12:52
avart
...det är inte "den riktiga aluminiumen" - det är väl en plastlist målad med silverfärg som sitter vid kanten intill tangentbordet? min PB17 (inköpt okt 05) har med tiden fått ett mörkare fält vid vänster äpple-knapp och för någon dag sen upptäckte jag att färgen nu har börjat att flagna...
(det känns som om det gått än fortare med flagningen på de nyare mbp?)

Andreas Leijon skrev på macworlds redaktionsblogg om sin "skabbiga macbook pro" den 31:a Maj i år (se länk).


av avart, fredag 28 september 2007 kl 13:00
Buster
har samma grej på min, funderar på att skrapa bort allt ;)
av Buster, fredag 28 september 2007 kl 13:08
turbofisk
lyssna på crawen
av turbofisk, fredag 28 september 2007 kl 13:09
RTO
crawen, du är lite ute o cyklar angående den svarta oxiden som du påstår färgar av sig.

Aluminiumoxid är för det första inte svart utan snarare mycket ljust grått. Sedan färgar det definitivt inte av sig. Aluminiumoxid (Al2O3) eller korund är mycket hårt, t.o.m. världens näst-hårdaste ämne i naturen. Det bildas spontant och utgör ett mycket gott skydd mot vidare oxidering.
av RTO, fredag 28 september 2007 kl 13:16
RTO
"… säger jag som släpper färg,…"
Va, släpper du färg Dennis T? Kanske du är alltför upprörd.
av RTO, fredag 28 september 2007 kl 13:53
Joachim Bengtsson
Jo, det är bara en plastlist precis nedanför tangentbordet som är aluminiumfärgad. Färgen har börjat lossna för mig också där, ser inte så snyggt ut. Resten av datorn är ju inte färgad.

Mina a, s, n, shift och kommando har dock börjat tappa färg, för jag brukar använda naglarna när jag trycker på de knapparna... ser inte snyggt ut.
av Joachim Bengtsson, fredag 28 september 2007 kl 14:04
mbp
Om jag inte minns fel är hela ovansidan på mackbook pro i plast. Högtalargallret t.ex. är i stansad plast. Tror jag.
av mbp, fredag 28 september 2007 kl 14:09
iZO
Vad gör du med datorn egentligen? Hmmm brukar du ha ringar på dig eller nåt? Ser ju knas ut det där...
av iZO, fredag 28 september 2007 kl 14:11
avart
mpb: nu minns du fel, det mesta av ovandelen på macbook pro är aluminium.
av avart, fredag 28 september 2007 kl 14:13
Viktor Nilsson
kan du kemi kan du ju alltid ta en trasa med rätt valt ämne och gno bort silverfärgen
av Viktor Nilsson, fredag 28 september 2007 kl 14:16
RTO
Dennis T. – www.humorfeber.se
av RTO, fredag 28 september 2007 kl 14:18
Threepwood
Dennis T: Ja, jag reagerade också på det. Roger älskar Apple så blint att han försöker släta över det hela och låtsas som att "det ska vara så". En dyr lyxdator som flagar? Kom igen.

Man läser ju mycket om att Apples hårdvara strular, fläktar som stannar, batterier som pajar, moderkort som piper och/eller lägger av precis när garantin gått ut, 3 dl kylpasta på processorerna osv. Är Apples produkter verkligen sämre än andra tillverkares eller blir det bara större fokus eftersom Apples kunder är petigare och gnäller högre om något inte är 100%?
av Threepwood, fredag 28 september 2007 kl 14:26
Avantgarde
Apples kunder är svinpetiga, det har du rätt i Threepwood. Pipet som folk har klagat över är väl inte ens en femtedel så högt som en pc låter i vila, fläktarna lika så. Batteriet brukar folk gnälla över när det typ inte räcker mer än 3 timmar.
Ändock så kan det nog vara så att Apple inte riktigt kan mätta den nya efterfrågan utan bara "skruvar upp" hastigheten på fabrikerna.

Mac användare verkar betrakta sina datorer att vara en enhet (som jag), som en mobiltelefon ungefär. PC användare springer ju inte till närmsta forum och berättar om diverse hårdvaruproblem. En trasig cdläsare verkar inte vara någon big deal för någon med pc (har sett många exempel på det i min umgängeskrets). Men det är bara min egna teori, vad tror ni?
av Avantgarde, fredag 28 september 2007 kl 14:56
Mr P
Tjop.

Jag fick samma problem och på samma ställe med min gamla (då nya) powerbook G4. Ringde till apple och fick snacka med en trevlig norrman som sa åt mig att ta in datorn till närmaste servicecenter, nänligen Lan Master i sthlm.

Där fickjag först träffa en gubbe som sa åt mig att det var mitt eget fel o att jag hade tydligen ringar på fingrarna som hade fastnat. Ja, ellerhur.. det är precis där ringarna skulle skrapa, dvs om jag hade några.. Eftermer höjd röst från min sida kom en kvinna fram o kollade på det. Tror det var ägaren, men rätta mig om jag har fel. Hon var serviceminded till 110% o sa att självklart ska detta fixas eftersom det verkade vara ett fabrikationsfel. Så, efter 4 dagar fick datorn ett nytt topcase o sen dess har det inte varit några som helst problem.

Kan tilllägga att datorn är nu c:a 3 år gammal, men under tillfället 6mån.
av Mr P, fredag 28 september 2007 kl 16:02
Nisse Bergman
Har en MBP som också är cirka ett år gammal och där har aluminiumet börjat oxidera upp igenom färgen, där man vilar händerna.

Detta visar sig som små svarta prickar. Kunde inte för mitt liv förstå vad det var först och varför det inte gick bort.

Hade aldrig reflekterat över att lådan faktiskt var målad och att det var aluminium under.
av Nisse Bergman, fredag 28 september 2007 kl 16:21
Chris Östergren
Rekommenderar dig att köpa bromsvätska till bilen. Har du plockat isär datorn så kan du bara spruta på det och låta det ligga i en timme lr så, kanske mer beroende på vad det är för lack, men bort kommer den iaf.

Bromsvätska fräter bort lacken från en bil, så en mackbook ska nog inte vara några problem. (varning dock: Det passar inte bra att använda på plast för det fräter, så akta plastdetaljerna)
av Chris Östergren, fredag 28 september 2007 kl 16:22
bena
har haft min macbook pro i lite över ett år, jag har svårt att inte spilla saker på den, så det blir mycket intorkade fläckar. Jag sitter därför och skrapar mycket med naglarna på den, och ingen färg har lossnat från min.
av bena, fredag 28 september 2007 kl 16:25
Chris Östergren
erm, glömde... För dom ställena där det försvinner så kan du ta en väldigt fin smärgelduk och slipa tillsammans med vatten. Använder du den finaste du hittar, som sagt tillsammans med vatten så ska inte aluminiumen ta någon skada.
av Chris Östergren, fredag 28 september 2007 kl 16:26
Converge
Jag har en repa på min MBP, på exakt samma ställe, dock inte lika stor. Störde mig lite på det till en början, men nu orkar jag inte bry mig.

Hade lite skit där som jag försökte skrapa bort med nageln, och vips så följde lacken med.
av Converge, fredag 28 september 2007 kl 17:15
kimt
Nisse: Är det inte så att du helt enkelt inte har tvättat ytan? det kan ju vara så enkelt att det är lite smuts som visar sig som svarta prickar.
av kimt, fredag 28 september 2007 kl 17:17
Nisse Bergman
kimt: Nejdå, jag har försökt tvätta bort prickarna, men de sitter i färgen så de går inte att tvätta bort, brukar regelbundet tvätta av datorn med små tvättlappar, vet inte om det snarare har varit negativt än positivt.
av Nisse Bergman, fredag 28 september 2007 kl 17:48
23gram
"Flagnande färg" var en av de punkter som gjorde att Apple bytte min MBP CD till en helt ny C2D.

Jag vilar alltid två fingrar vid nedgröpningen mellan plattan man lägger handflatorna på och tangenterna vilket gjorde att färgen tillslut gick igenom till den blanka metallen.

Personligen torr jag inte att hela datorn är designad på detta vis, bara den listen som är i den nedgröpningen.
av 23gram, fredag 28 september 2007 kl 19:28
werand
Jag skulle tro att det bara är vissa delar som är målade, antagligen de i plast. Ytterskalet ser ut att vara eloxerat (sv.wikipedia.org och de svarta prickarna som uppstår beror antagligen på att man slitit hål på eloxeringsskiktet och därmed får små lokala korrosionsområden. Jag tror definitivt inte att skalet är målat i alla fall.
av werand, fredag 28 september 2007 kl 20:15
tobbehj
Knappen som öppnar locket är den som har blivit av med färgen på min MBP. Jag vilar alltid tummen på knappen när jag manövrerar muspekaren med pek och långfingret. :)
Men den knappen är inte gjord av aluminium utan tråkig grå plast - skitfult!
av tobbehj, fredag 28 september 2007 kl 21:03
Horst
Lacknafta tar bort färgen men löser inte upp aluminiumet. Lägg på ett tunt lager klarlack om du är orolig för att det ska oxidera.
av Horst, fredag 28 september 2007 kl 21:04
ludesign
Låter förvånande att de använder färg och inte eloxering, som är mycket mer tåligt. Eloxering kan sägas vara en kemiskt och kontrollerad framställning av aluminiumoxid, som annars naturligt skapas på ytan av aluminium. Det senare kan se lite trist ut, men är egentligen vad som gör aluminum så tåligt. Aluminiumoxid är bland det hårdaste material som finns och används bland annat i slippapper

Tvivlar på att lacknafta hjälper. Kanske thinner. var MYCKET försiktig med starkt basiska eller syror.

När färgen är borta, kan man polera med en lumprondell och vax. Blir mycket blankt. Ett lite knep att säkra ytan kan vara att smälta frigolit i thinner och lägga på. En mycket tunn yta bildas som stoppar oxideringen.
av ludesign, lördag 29 september 2007 kl 10:13
MammaScan
Syrabehandling - citronsyra uppblandat med tapetklister, då sitter det kvar där du penslar på det. Detta görs på gamla bilar för att få bort färg och rost.
Aluminiumytan får du sedan vaxa med bilvax eller liknande, för att den ska hålla sig fräsch.
En billackerare kan säkert tipsa dig om flera sätt och medel för att ta bort färgen skonsamt.
av MammaScan, lördag 29 september 2007 kl 10:27
MammaScan
Använd inte klarlack!!! Det gulnar med tiden och din dator kommer se gammal och skitig ut... Polering och vaxning e det som gäller. Autosol fungerar att polera med då det innehåller lite slipmedel.
av MammaScan, lördag 29 september 2007 kl 10:29
Roger Åberg
Threepwood och Dennis: Jag tycker att det är svinsunkigt att färgen flagnar, men jag är för lat för att klaga på det och för positiv då jag anar att det kan vara coolt med en "riktig" aluminium-dator.

Jag har alltid ogillat formen på Macbook Pro, tycker att den är gammal och trist. Tangentbordet är plastigt och sunkigt. Men den här maskinen har varit väldigt snäll mot mig så jag gillar den ändå.

23gram: fick du en ny maskin pga av samma fel som min har? fan, det här kan ju vara en öppning...

Det är INTE plast som är målad utan metall.
av Roger Åberg, lördag 29 september 2007 kl 10:42
henrrrik
Jag hade samma problem och fick hela tangentbordsinsatsen bytt på garantin.

av henrrrik, lördag 29 september 2007 kl 11:45
Josef
Galet mycket galet.
av Josef, lördag 29 september 2007 kl 12:45
Simpa
roger, ta inte bort färgen, Aluminium rostar precis som de flesta andra metaller även om det inte blir samma form av "rostig" yta utan istället mörka fläckar.
av Simpa, lördag 29 september 2007 kl 13:08
ludesign
Aluminium rostar inte alls! Det oxiderar.
av ludesign, lördag 29 september 2007 kl 17:41
Agge.se
vanliga konservburkar är oftast aluminium som inte är ett dugg yt behandlade utan man låter aluminiumet oxidera(rosta) vilket den gör i stort sätt ögonblickligen i kontakt med luft och på den sättet bildas det ett väldigt hårt och tätt skal som hindrar vidare oxidering.

när du har tagit bort färgen kan du aluminiumet vara och det kommer bilda en snygg grå yta helt av sig själv.

P.S. det är i stort sätt omöjligt att hindra aluminium från att oxidera om du inte kan hålla det i en atmosfär utan syre så glöm allt fåneri om att du skulle lacka eller behandla efter att du har fått bort färgen det kommer ändå inte att bli bra.

eloxerat är en väldigt bra teknik för att yt behandla aluminium och den är väldigt svårt att repa eller slita på om man inte utsätter ytan får något extrema påfrestningar och om du får repor i det så blir dom silver färgade. och syns inte om inte eloxerat har kombinerats med färgning.
av Agge.se, lördag 29 september 2007 kl 18:12
euC
Vore kul att se på ett exempel hur det ser ut när färgen är borta.
av euC, söndag 30 september 2007 kl 02:18
Frozenswede
Ho ho... bena sitter ofta och skrapar bort intorkade fläckar från sin dator. He he.

Hi hi hi...

Annars förstår jag inte alla som pratar om att man aluminium "rostar", blir svart eller att man skall skydda från oxid genom lack osv. Om man uppenbarligen inte vet någonting, varför måste man låtsas som om man gör det och hitta på saker? Eller är alla dessa personer inte medvetna om att de bara sitter och hittar på?
av Frozenswede, söndag 30 september 2007 kl 16:15
Punktcom
Min har flagnat precis på samma ställe som din... under äpplet :) Jag har dock en powerbook.
av Punktcom, söndag 30 september 2007 kl 16:28
dezent
"ludesign - Aluminium rostar inte alls! Det oxiderar. "

vad tror du rost är ? järnoxid !!!

OMFG

nejnej järn rostar inte det oxiderar...
av dezent, måndag 01 oktober 2007 kl 04:21
Agge.se
dezent: när järn oxiderar kalas det rost eller att det rostar men när andra metaller oxiderar finns det inget specifikt ord för det.

så järn är det ända ämnet som rostar!
av Agge.se, måndag 01 oktober 2007 kl 16:57
Tiny
Eller det *enda* i alla fall...
av Tiny, tisdag 02 oktober 2007 kl 03:25
Agge.se
tack Tiny
jag är dyslektiker så ibland blir det fel
av Agge.se, tisdag 02 oktober 2007 kl 12:39
Frozenswede
Agge.se: När koppar oxiderar heter det att det ärgar, så det /finns/ ord för andra metaller.

Fast du har rätt i att järn är det enda som rostar. :-)
av Frozenswede, onsdag 03 oktober 2007 kl 00:36
Agge.se
Frozenswede: stämmer fel av mig.
av Agge.se, torsdag 04 oktober 2007 kl 00:58
Kommentera artikelnInte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
43.9°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
44.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Volkswagens kommande elbil ska vara för alla
I.D. Neo ska kosta under 250.000 kronor 
62.3°
+
Bobby Green
0
Ytterligare rykte pekar på Netflix-producerad Diablo-serie
Stay awhile and listen 
50.5°
+
André Stray
0
Här är världens äldsta djur
Dickinsonia levde för 558 miljoner år sedan 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kolla in världens första självkörande bil
Gled omkring för sig själv redan 1968 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bethesda lät döende 12-åring spela Fallout 76
Fint! 
58.6°
+
André Stray
0
Det blir verkligen ingen diesel i en Porsche i framtiden
Yihaaa! 
50.8°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Operation Finale
Oscar Isaac går på nazistjakt 
43.7°
+
André Stray
0
Tut i luren - 10 år sedan första Android-luren släpptes
Operativsystemet som idag dominerar mobilmarknaden 
48.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Devil May Cry 5 får mikrotransaktioner
Köp Red Orbs för riktiga pengar 
17.2°
+
André Stray
0
En första titt på säsong 22 av South Park
Nya säsongen drar igång i veckan 
49.2°
+
André Stray
0
Kingsman 3 har premiär november 2019
Matthew Vaughn skriver och regisserar 
43.9°
+
André Stray
0
Nepal har fördubblat antalet vilda tigrar på nio år
Hoppas fler länder gör samma sak 
72.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kojima Productions visar lite mer Death Stranding
Ny trailer med Troy Baker! 
43.4°
+
André Stray
0
Nu slutar Stockholm med papper i parkeringautomater
Allt blir digitalt 
54.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Bumblebee
Verkar vara Transformerfilmen vi väntat på 
45.4°
+
André Stray
0
Bragi stämmer OnePlus
För användandet av varumärket Dash 
30.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pryltjuvar snabbt gripna efter klantig stöld
Pro tip. Sno inte GPS-sändare 
50.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det verkar bli Comcast som köper Sky
Fox och Disneys bud räckte inte till 
31.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Disneys VD anser att det kanske har blivit för mycket Star Wars
Ska bli lite lugnare på Star Wars-fronten framöver 
55.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Danmark fixar körkort i mobilen
På sikt ska alla danska id-kort digitaliseras 
63.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
21.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
20.2°
+
Wille Wilhelmsson
0