m

Jag vill ha en iPhone giganto

Eller Mac tablet om ni så vill

Mac / Hårdvara

Jag har varit rätt sval inför tanken på en Mac tablet. Det halvproffessionella hemmabygge som presenterades i våras var väl trevligt men inget man hetsade upp sig över. Problemet är fortfarande att man behöver tangentbord, mus eller penna för att kunna styra den.

iPhonen har dock bevisat att det går att göra en maskin som går att hantera med fingrarna och som verkligen är grym på det. Och när jag såg Gizmodos skiss-tävling för en Mac tablet började jag sukta efter ett mellanting mellan en iPhone och en Macbook.

Slit bort locket på en MacBook och placera skärmen som på en iPhone, efter att den krympts till 10". Bort med DVD, bort med hårddisk (och in med SSD-disk istället), bort med touch pad, bort med tangentbord, ja - ni fattar. Behåll kamera, USB-portar och en mini-DVI-port, bort med firewire och ethernet, lägg till en iPod connector (ja!) och en liten HDMI-port.

Den nya skapelsen ska antingen vara ett komplement till den vanliga datorn eller så kan man leva med bara den. Tanken är att när man är på stan kladdar man på skärmen precis som på en iPhone - med multi touch och enkel förstoring behövs det inte göras några stora förändringar på det nuvarande Mac OS X-gränssnittet.

När man kommer hem, eller till kontoret, så tar man fram sin Blåtands-mus och tangentbord och kör som vanligt. Och om man vill visa något på ett möte så pluggar man in den via antingen DVI eller HDMI. Samma sak när man vill kolla på film hemma.

Om det är ett komplement till en "riktig" dator så pluggar man bara in den till den andra datorn via iPod-kontakten och de två maskinerna synkroniseras. Musik, kontakter, mail, kalendrar, bokmärken, bilder, filmer och så vidare - precis som på en iPhone. Självklart ska det sitta ett turbo 3g-modem i den.

Priset då? Lite för högt troligen, att den skulle hamna under 10 000 kr känns inte alls troligt. Jag tror på några olika versioner med mer eller mindre kraft och funktioner där den billigare versionen riktar sig till de som ska ha den som komplement till en riktig dator och den dyrare versionen är för de som vill ha en komplett sak.

Tricket är att den inte behöver vara speciellt snabb. Visst ska det gå att köra Photoshop på den eller spela upp HD-material men prioriteten ska hellre på lång batteritid.

Jag vill ha en. Nu. Vill ni?

Läs mer
RSS 49 kommentarer till artikeln
Mögelfar
Den där skissen var faktiskt riktigt sexig. Enorm "måsta-ha" känsla på den!
av Mögelfar, fredag 30 november 2007 kl 12:26
Carl-Philip
nja, faktiskt inte. Den var fräsch osv, men när ska man använda den? Är man hemma sitter man ju vid som stationära pc/mac och är man på stan skulle man ju använda sin iphone/macbook. Att ha med sig en skärm som nästan är lika stor som en macbook, då skulle jag välja macbooken. Men det är klart blir den mindre så, fast då man ju använda sin iphone igen :D
av Carl-Philip, fredag 30 november 2007 kl 12:42
UnConnect
MÅSTE HAAAAA!!!!!
av UnConnect, fredag 30 november 2007 kl 12:43
creationrebel
Inget för flottiga fingrar :P
av creationrebel, fredag 30 november 2007 kl 12:50
tzw
Jag har velat ha en surf- och e-postplatta sedan urminnes tider.
av tzw, fredag 30 november 2007 kl 13:15
Monstretigarderoben
"Självklart ska det sitta ett turbo 3g-modem i den."

Njäe. Hellre wifi. Modem vore väl bra nån gång ibland, men vet inte om det vore värt merkostnaden och utrymmet/vikten/batteritidsförsämringen. Ärligt talat vill jag nog ha nån sorts tangentbord också, om man ska kunna skriva nåt längre på den. Så... Tja, tiotums MacBook, tack? Vridbar tryckkänslig skärm skulle väl iofs inte skada, finns säkert tillfällen när det vore praktiskt (om man ska läsa nåt t.ex.), men det skulle säkert driva upp priset.
av Monstretigarderoben, fredag 30 november 2007 kl 13:55
cloudvii
Carl-Philip... du tog orden ur min mun!

En sån här produkt är så onödigt som det bara kan bli. Antingen har man en dator eller en mobil dator (iPhone).. alla andra grejer floppar... "mini"-versioner av datorer. Funkar bara inte så. Däremot om man hade en sån där typ av produkt som fungerade som mediaenhet i hemmet, som hade inbyggd wifi för mediasharing etc etc. Och förstår ni hur opraktiskt det är att ta med sig en sån där eller? Hur jäkla skitig skulle inte den skärmen bli.. om man ska ha den on-the-fly så kommer man ju inte precis ha direkt access till hygienartiklar för att rengöra sina fingrar för navigeringen.
av cloudvii, fredag 30 november 2007 kl 13:57
Josef
Nah.. Går det inte ner i fickan kan man lika gärna ha en macbook. Kul att sitta på ett cafe och skriva på en tablett? Nackspärr multum plus att det antagligen inte går lika snabbt som tangentbord.
av Josef, fredag 30 november 2007 kl 14:00
Lirma
Det är bara en tidsfråga innan den här produkten är verklighet.

Tänk att kunna plocka fram virtuella versioner av shack, monopol och risk på fikan :O)
av Lirma, fredag 30 november 2007 kl 14:19
sandholm
håller med, skulle vara helt underbar att ha med sig i studion, jag behöver inte min macbook Pro, bara något som kan ta emot bilden från bakstycket och vissa den i photoshop så jag kan "pilla" lie på den för att se vad den går för.
Helt underbar att vissa bilder på ute hos kund...
vill ha, vill ha nu...
av sandholm, fredag 30 november 2007 kl 14:22
UnConnect
ähh. sluta vara så sura.. Helt perfekt på cafét, baren, tåget, bussen, bilen osv, bara en skärm med mycket kraft och grymt batteri helt enkelt! Sen skulle den då ha ett litet uppvikbart stativ på baksidan och man kan då använda bluetooth mus/tangentbord och vips har man en "stationär" dator, allt i ett! Perfekt! För visst är det lite synd att när man har lagt ner in själ i sin powerbook/macbook och sen kommer hem så har man inte samma saker och samma konfig på sin stationära när man skulle vilja sitta vid ett skrivbord?
av UnConnect, fredag 30 november 2007 kl 14:25
Josef
UnConnect: Så man kan inte ha macbook på ett skrivbord?
av Josef, fredag 30 november 2007 kl 14:39
Kanin
... Och inbyggd accelerometer så den vet om ifall man har den i liggande eller stående läge, och byter layout på skrivbordet efter det. Stor det blir bekvämare att använda den stående och håller den som "pappersformat".

Då blir det fanimej inte lätt att motstå!
av Kanin, fredag 30 november 2007 kl 15:19
sandholm
hmm... varför inte telefon också.. bluetooth headset och sen kör man loss, samma konakter, kallender och man kan verkligen hitta epost/anteckningar och läsa dem samtidigt. Kanske inte något man tar med sig på krogen, men där kör man med en iphone nano ;)
av sandholm, fredag 30 november 2007 kl 15:31
iMac
kanske en dum fråga men om den inte har en ethernet kontakt, kommer den då ha AirPort??
av iMac, fredag 30 november 2007 kl 15:48
Molgamus
Kompromiss mellan laptop och iPhone, känns lite onödigt... Vissa kan ha användning för den sandholm t ex. men jag tror inte att marknaden är så stor för tablets... Om man får välja mellan en laptop och en tablet så vet jag vilken jag skulle välja...
av Molgamus, fredag 30 november 2007 kl 16:01
SofieO
Nike + iPod Sport Kit

Är det någon som vet om man verkligen måste använda NIKE-sko för att använda Nike's sport kit för iPod?


Sofie
av SofieO, fredag 30 november 2007 kl 16:29
Spicey
Snygg ny såndär grej brevid URL:en!
av Spicey, fredag 30 november 2007 kl 16:34
Apstefan
Dumt att den inte har kamera riktad mot användaren som iBook, dock.
av Apstefan, fredag 30 november 2007 kl 16:54
ola
Den skulle behöva levereras med ett par grytlappar.
av ola, fredag 30 november 2007 kl 16:59
Atari130XE
Idén är inte dålig, men denna mock-up känns alldeles för stor. Något i storleksordningen A5 skulle vara mycket vettigare. Det vore perfekt att ha med sig när man till exempel vill läsa böcker/artiklar eller bara slösurfa på resande fot. Iphone är lite för liten för sånt.
av Atari130XE, fredag 30 november 2007 kl 17:20
Melvin
Skulle definitivt inte funka för mig, mina tangenter på min laptop (INGEN JEVLA MACBOOK, DET ÄR EN HP NÅNTING) är helt sönderflötade, tänk vad det skulle innebära för en stackars skärm.
av Melvin, fredag 30 november 2007 kl 17:55
wehooo
och snurrar man den 90 grader har man världens sexigaste ebookläsare.
av wehooo, fredag 30 november 2007 kl 18:21
Silver
wehooo: Jag tror nästan att det blir skönare att läsa om man inte roterar så att man får stå spalter med text som i en bok. Det blir lättare för ögonen att orientera sig.
av Silver, fredag 30 november 2007 kl 19:27
iCrap
Pappersamhället kommer att dödas av Steve med den där plattan, och alla andra kommer att följa efter precis som med iPhone. Vi kommer att prenumerera på tidskrifter och dagstidningar. Pocketböcker kommer att dö ut för att ersättas av e-böcker. Det är framtiden, och den är här kvickare än vi kan ana!
av iCrap, lördag 01 december 2007 kl 08:36
iCrap
Pappersamhället kommer att dödas av Steve med den där plattan, och alla andra kommer att följa efter precis som med iPhone. Vi kommer att prenumerera på tidskrifter och dagstidningar. Pocketböcker kommer att dö ut för att ersättas av e-böcker. Det är framtiden, och den är här kvickare än vi kan ana!
av iCrap, lördag 01 december 2007 kl 08:37
Smirra
Kanske dags att anmäla roger till lyxfällan? Jag menar, han tjänar säkert bra men inte så bra? Han köper ju minst fem apple produkter per år.(om han inte får dom förstås)
av Smirra, lördag 01 december 2007 kl 10:30
andreasw
Lyxfällan är ju inte direkt kända för att göra något vettigt. Dessutom, du lever bara en gång :)
av andreasw, lördag 01 december 2007 kl 13:30
Magnus Feldth
SofieO - lite fel ställe att ställa den frågan, men svaret på din fråga är nej, man måste inte ha en nike+ sko, men det underlättare eftersom de har ett hål i dojjan just för sändaren. andra skor får man knö in den i skosnörena, eller köpa en liten "ask" eller så och ha den i som fästes i skorna (finns på marknaden)

On topic - must have pryl! min windows vista-tablet suger dolme!
av Magnus Feldth, lördag 01 december 2007 kl 13:42
Wayne
iCrap: Förklara varför just denna produkt skulle få folk att gå över från vanligt papper. Om något skulle få folk att göra detta så skulle det var det elektroniska pappret som börjar komma så smått nu. Bättre att läsa text på samt att det drar mycket mindre ström. Om inte Apple är på gång att uppfinna ett super batteri

av Wayne, lördag 01 december 2007 kl 14:11
Wilson
Jag vill ha en Mac Medium. Se länk.
av Wilson, lördag 01 december 2007 kl 17:36
Delicious_Donut
En fråga: Varför?
av Delicious_Donut, lördag 01 december 2007 kl 19:19
Melvin
kan vi inte få en sån där cylinder som skjuter ut en stråle av ljus som blir till en skärm typ hologram och så. plx.
av Melvin, lördag 01 december 2007 kl 19:49
goozer12
Wilson:
i gb hdd ha ha ha
av goozer12, lördag 01 december 2007 kl 20:04
iCrap
Wayne: För tiden är mogen för en övergång från tryckt media till digital dito. Och för att elektroniskt papper är minst två år fram i tiden, och för att e-papper behöver faktiskt ha en dator kopplad till sig om du vill göra allt som en iPhone kan göra redan idag. Därför...
av iCrap, lördag 01 december 2007 kl 21:49
iCrap
Wayne: För tiden är mogen för en övergång från tryckt media till digital dito. Och för att elektroniskt papper är minst två år fram i tiden, och för att e-papper behöver faktiskt ha en dator kopplad till sig om du vill göra allt som en iPhone kan göra redan idag. Därför...
av iCrap, lördag 01 december 2007 kl 21:49
Wayne
iCrap: Denna produkt finns ju inte ens än. Det gör faktiskt digitalt papper. Amazon säljer bland annat en E-bok läsare som heter Kindle som använder sig av elektroniskt papper. (Se länk). Och om nu Apple skulle släppa denna produkt så skulle den troligtvis kosta minst 10000 kr vilket skulle vara mer än 4 ggr priset mot de dedicerade E-boks läsare (vars priser sjunker hela tiden) samt vara sämre än dem på att visa upp text. Det är betydligt trevligare att läsa en text på ett papper än på en data skärm.
Den sista spiken i kistan för det du påstår är att folk har pratat om att pappers samhället ska försvinna i ca 15 år nu. I stället säljs det mera papper nu än för 15 år sedan. Så nog tror jag att det kommer dröja innan vi helt går över till ett papperslöst samhälle.
av Wayne, lördag 01 december 2007 kl 23:32
iCrap
Wayne: Det tror inte jag. För vem under 65 använder sig av skrivare för privatbruk i dagens läge. Jag har slutat i alla fall, fullständigt, för det är bara jobbigt. Vad jag saknar är en högre skärmupplösning så att texten blir vilsammare att läsa än med dagens skärmar. Sen måste plattan vara lätt, tyst och sval annars så duger det inte. Den där Amazongrejjen är lika trist ful och tråkig som dom första Mp3 spelarna som fanns på marknaden innan du vet vad dök upp. ;-)
av iCrap, lördag 01 december 2007 kl 23:53
Krull
Wayne & iCrap: Kalla mig gammalmodig, men just böcker är nog det sista av den analoga världen jag kommer ge upp. Jag kan absolut leva utan en riktig DVD- och skivsamling att bläddra i. Därför känns det så härligt med böcker som man kan slänga runt hur som helst och som inte får slut på batteri.

Som sagt, kalla mig gammalmodig.
av Krull, söndag 02 december 2007 kl 00:10
iCrap
Böcker kommer INTE att försvinna, möjligtvis pocketböcker. Samt tidningar och tidskrifter i viss mån. Men det kommer att ta tid. Amazone plattan var rätt smart fast apful. Bra att man kunde se i fullt dagsljus med e-papper. Och för att vara en helt ny pryl så verkade den vara rätt så användbar. Men den har varken färgskärm eller CPU som klarar musik och bilder, vilket man vill ha eller hur.
av iCrap, söndag 02 december 2007 kl 00:32
Wayne
iCrap. Jag använder en skrivare för privat bruk då det är mycket lättsammare för ögonen att läsa t.ex. rapporter på papper än på en dataskärm. Givetvis skriver jag inte ut allt jag vill läsa dock. Och jag fyller 24 snart. Och folk i min omgivning kallar mig prylgalning. Men det jag reagerade på var att du trodde att denna, ej verkliga produkt, skulle ensamt konkurrera ut pappret. Det var den uppfattningen jag fick när jag läste ditt inlägg i alla fall. Inte hälsosamt att du har sådan stor tilltro till ett företag...

Krull: Tror du missförstod mig. Föredrar fortfarande själv att läsa en vanlig tidning och en vanlig bok av papper. Ville bara visa på de alternativ som finns i alla fall är bättre än en dator. Det som gör det så jobbigt att läsa text på en data skärm är ju för att den är bakgrundsbelyst vilket e-pappret inte är. Men även om e-pappret är bättre för att läsa text på än en data skärm så är fortfarande vanligt papper bäst.

Så du är inte gammalmodig. Du använder bara det bättre alternativet...
av Wayne, söndag 02 december 2007 kl 00:38
Wayne
iCrap: Verkar som du börjar komma till insikt vilket är bra. Visst har du rätt i att det skulle vara trevligt med färgskärm och möjlighet att spela upp musik. Läste faktiskt om Amazon E-boken i nyaste nummret av ny teknik och där stod det att färgskärm och möjlighet att spela upp mp3 skulle komma inom en snar framtid. Framför allt mp3 uppspelning skulle tydligen gå att implementera redan nu.EDIT Finns tydligen redan. Och håller med, även om det tar i mot, att den faktiskt var ful. Så med ett bättre utseende, färgskärm, webbläsare och inbyggd mp3 spelare så skulle de nog bli en riktigt bra produkt som i alla fall jag skulle köpa.

Upptäckta att jag hamnat lite utanför själva huvud ämnet här. Ber om ursäkt för detta.
av Wayne, söndag 02 december 2007 kl 00:46
iCrap
Wayne:Jag har ingen speciell tilltro till något bara lite visionär och elementär möjligtvis egenkär och sådär. ;-) iPad eller vad den kommer att heta är den naturliga förlängningen av iPod för Apple. För då kan dom sälja även sådant material via iTunes. Och det kommer att vara en självklarhet att äga en läsplatta om några år för oss teknokrater.

Jag läser nästan allt på skärm redan idag faktiskt, även om jag håller med om att pappersformen har sina fördelar. Men det blir ändå inte av att jag skriver ut något. Men jag har å andra sidan inga rapporter att skriva ut, men det visste du redan, precis som jag visste att du hade rapporter, och PC. ;-)
av iCrap, söndag 02 december 2007 kl 01:08
Wayne
iCrap: Haha. Ja vi har ju haft våra "sammandrabbningar" här på feber förut. För en gångs skull verkar vi faktiskt hålla med varandra tillslut. Kan till och med vi komma överens så finns det förhoppningsvis hopp för fred i mellanöstern...
av Wayne, söndag 02 december 2007 kl 01:24
kimt
skärmar är gammalmodiga. att sända in det direkt i skallen tror jag blir nästa användbara teknik. Då kan dator/spelare/boken få vara och se ut hur som helst! en liten låda i väskan som man aldrig behöver röra.
av kimt, söndag 02 december 2007 kl 13:16
Atari130XE
Ja Amazons läsare ser verkligen förskräcklig ut. Vad tänkte de på? Och varför bygga in ett tangentbord i en produkt som bara skall användas till läsning? Nej då är Cybook ett bättre alternativ:
av Atari130XE, söndag 02 december 2007 kl 21:31
Wayne
Atari: Ja om man ser till utseendet. Inte till funktionerna.
av Wayne, måndag 03 december 2007 kl 00:13
Atari130XE
Tja, beror väl på vad man är ute efter. Jag behöver mest en smidig manick för läsning av e-böcker och PDFer, och då verkar ju en Cybook utmärkt. Dock är mitt behov inte tillräckligt stort för att motivera det något höga priset..
av Atari130XE, måndag 03 december 2007 kl 09:04
SofieO
Tack Magnus Feldt! Det var en vild chansning att söka svar här. Kunde hlelt enkelt inte hitta ett bättre ställe. Har du något förslag?
av SofieO, tisdag 04 december 2007 kl 09:34
Kommentera artikelnVolkswagens kommande elbil ska vara för alla
I.D. Neo ska kosta under 250.000 kronor 
52.8°
+
Bobby Green
0
Ytterligare rykte pekar på Netflix-producerad Diablo-serie
Stay awhile and listen 
46.3°
+
André Stray
0
Bethesda lät döende 12-åring spela Fallout 76
Fint! 
54.5°
+
André Stray
0
Det blir verkligen ingen diesel i en Porsche i framtiden
Yihaaa! 
48.0°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Operation Finale
Oscar Isaac går på nazistjakt 
42.8°
+
André Stray
0
Tut i luren - 10 år sedan första Android-luren släpptes
Operativsystemet som idag dominerar mobilmarknaden 
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Devil May Cry 5 får mikrotransaktioner
Köp Red Orbs för riktiga pengar 
19.9°
+
André Stray
0
En första titt på säsong 22 av South Park
Nya säsongen drar igång i veckan 
47.3°
+
André Stray
0
Kingsman 3 har premiär november 2019
Matthew Vaughn skriver och regisserar 
42.3°
+
André Stray
0
Nepal har fördubblat antalet vilda tigrar på nio år
Hoppas fler länder gör samma sak 
67.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kojima Productions visar lite mer Death Stranding
Ny trailer med Troy Baker! 
42.1°
+
André Stray
0
Nu slutar Stockholm med papper i parkeringautomater
Allt blir digitalt 
52.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Bumblebee
Verkar vara Transformerfilmen vi väntat på 
44.1°
+
André Stray
0
Bragi stämmer OnePlus
För användandet av varumärket Dash 
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pryltjuvar snabbt gripna efter klantig stöld
Pro tip. Sno inte GPS-sändare 
48.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det verkar bli Comcast som köper Sky
Fox och Disneys bud räckte inte till 
31.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Disneys VD anser att det kanske har blivit för mycket Star Wars
Ska bli lite lugnare på Star Wars-fronten framöver 
53.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Danmark fixar körkort i mobilen
På sikt ska alla danska id-kort digitaliseras 
60.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
22.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
20.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
30.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
51.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Cancersjuk kille fick spela Super Smash Bros. Ultimate
Fick testa demo av Nintendos kommande spel på sin dödsbädd 
58.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kina blockerar Twitch
För att minska spelandet i landet? 
22.4°
+
Wille Wilhelmsson
0