-
m

Nu är macOS Mojave släppt

Den mörka versionen av macOS

Mac / Mjukvara

Förra veckan var det dags för iOS, watchOS och tvOS att uppdateras och i kväll är det macOS tur. Versionnumret är 10.14 och namnet den här gången är Mojave. Överlag är det inte en stor uppdatering, men det finns delar som är viktiga för framtiden.

Äntligen mörkt läge!


Det är lite oklart varför detta har tagit så lång tid, men nu är det äntligen här. Jag slog över så snart jag började testa beta-versionen och har inte bytt tillbaka sedan dess. Jag gillar med andra ord, men samtidigt är det inte perfekt. Jag önskar att man kunde välja mörkt läge app-för-app.

Lite nyheter i Finder


Tiden då man hade fina mappsystem för sina saker är över, nu för tiden finns filerna lite här och där och de allra flesta i molnet. Sök är alltså viktigast, i alla fall för mig, och Finder använder jag aktivt mer och mer sällan. Jag längtar som ni förstår inte så mycket efter en helt ny Finder, men det hade ändå inte skadat med en större uppdatering vilket vi inte får i år.

Vad vi får är högar för skrivbordet och ett nytt galleriläge. Högarna är fantastiska för oss som slänger skit på skrivbordet och glömmer bort dem, nu slipper vi städa. Men jag skulle ljuga om jag sa att det var revolutionerande. Frågan är också varför det bara är skrivbordet som får dessa.

Det nya galleriläget är ett trevligt tillskott och som gör att man kan göra fler saker direkt i Findern utan att öppna filerna. Men eftersom vi sedan länge är vana att till exempel sortera bilder i ett program som är specifikt för det kommer det att ta tid att vänja om sig. Om man någonsin kommer att göra det. Återigen tror jag att detta är något som vissa kommer att använda varje dag, hela tiden och andra aldrig.

iOS-apparna kommer till Mac!


Det här är nog kanske den största nyheten. Med Mojave kommer nämligen tre stycken appar som är konverterade iOS-appar. Dessa är Nyheter (finns inte i Sverige), Aktier och Hem. Tredjepartsutvecklare kommer att få tillgång till detta under 2019 så Apple stressar inte, men för oss användare är det här viktigt på två sätt. Det ena är att vi kommer, kanske, att få tillgång till massor av fler appar på datorn men det gör också att upplevelsen inte kommer att bli superhärlig. Vilket nog är anledningen till att Apple inte stressar.

Alla iOS-appar kommer inte att gå att ladda ner direkt utan utvecklarna måste fixa en del med dem. Anledningen är så klart att iOS rör man, macOS pekar man med mus eller platta. Det här gör att alla appar som förlitar sig starkt på touch inte kommer att komma till macOS och utvecklare kommer nog överlag att vara lite försiktiga, det blir ju en till grej att uppdatera och hålla koll på.

Fördelen för oss användare är att om utvecklarna gillar detta och verkligen levererar så kommer vi att få tillgång till massor av nya saker även på skrivbordet. Spontant tänker jag att alla former av medddelande-appar som i dag har iPad-stöd borde komma. Messenger, Gmail, Slack och liknande borde vara oerhört enkla att konvertera. Samtidigt kan det betyda att de appar som i dag faktiskt har Mac-stöd kommer att lägga ner detta. Varför ska de hålla på med en riktig app om de kan fokusera på iOS-versionen och bara konvertera denna?

Nackdelen är att iOS-apparna aldrig kommer att vara lika härliga som Mac-versionerna. Det är iPad-appar i ett fönster. Frågan är om det gör så mycket. Med Mojave kommer ju till exempel Hem-appen som helt enkelt är en konverterad version av iPad-versionen. Jag är väldigt glad över att denna, äntligen, har kommit till Mac och om alternativet är ingen app eller en iPad-version så väljer jag ju det senare.

För faktum är att utbudet av Mac-appar är skralt. Väldigt skralt. Det märks när man kollar runt i den helt nya versionen av App Store. Det är väl ingen nyhet kanske, men det blir extra tydligt nu när en ny version finns som väldigt mycket liknar iOS-versionen, som ju är betydligt mer välfylld.

Vilka iOS-appar vill du se i Mac-versioner?

Starka lösenord och bättre skärmdumpar


Om du använder Safari och iOS blir livet lättare med Mojave. Lösenorden är nämligen synkade mellan iOS och macOS, så när du skaffar en ny app på telefonen (borde) det lösenordet finnas även i Safari på datorn. Även åt andra hållet fungerar detta, så signar du upp på en tjänst i Safari är det bara att logga in i appen på telefonen.

Även skärmdumparna har blivit bättre, man kan använda telefonen för att ta bilder till dokument, Safari-flikar har ikoner och senare i höst kommer FaceTime med gruppsamtal.

Tyvärr så fungerar inte Mojave på alla gamla Macar. Jag killgissar lite och anar att det är för att stöd för Metal krävs av grafikkortet. Här nedan är listan på de Macar som har stöd för Mojave. Som vanligt är Mojave gratis.

MacBook som lanserades tidigt 2015 eller senare
MacBook Air som lanserades i mitten av 2012 eller senare
MacBook Pro som lanserades i mitten av 2012 eller senare
Mac mini som lanserades sent 2012 eller senare
iMac som lanserades sent 2012 eller senare
iMac Pro (alla modeller)
Mac Pro som lanserades sent 2013, plus modellerna från mitten av 2010 eller mitten av 2012 med rekommenderade grafikkort med Metal-kapacitet.

Läs mer
Tumnagel
Är det så här nästa iPhone kommer att se ut?
Mer och mer lutar åt det 
24.9°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
En lite annorlunda skruvmejsel
Med ett hjul 
28.8°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Kattmassage
På ett piano 
47.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Tut i luren - Nintendo Game Boy fyller 30 år idag!
Konsolen som startade mobilspelandet på allvar 
53.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frankrikes regering släpper egna chatappen Tchap
Så att de slipper använda WhatsApp, Telegram och annat 
52.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Marques kollar in Game Boy i nya serien Retro Tech
En pryl han aldrig upplevt 
43.8°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Regeringen vill införa kemikalieskatt på kläder och skor
Liknande den som finns på hemelektronik 
10.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Rysk tv-kanal testar robot som nyhetspresentatör
Ser lite småskevt ut 
28.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Glad påsk!
Vi tar det lite lugnare ett tag 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Följ med när Koenigsegg Jesko byggs
Hör Kristian prata om bygget 
44.6°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Forskare har hittat universums första molekyltyp
Nu har vi bevis på att HeH+ faktiskt finns 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Här är Google Plays nya startskärm i EU
Den där vi ska välja webbläsare och sökmotor i Android 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
HBO vill att Donald Trump slutar använda memes från GoT
Vill hålla fantasyn borta från politiken 
54.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Hundra Car2Go-bilar stulna i Chicago
Tjänsten stängs nu ner i staden 
33.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Remake av XIII släpps i höst
Cel-shade-fest! 
41.2°
+
André Stray
0
Tumnagel
Sverige trea på pressfrihetslista
Norden dominerar på pallen när det kommer till pressfrihet 
53.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Forskare har återupplivat hjärnan på döda grisar
Visade viss hjärnaktivitet tio timmar efter grisarnas död 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Adidas Futurecraft Loop är helt återvinningsbara
Kan användas för att göra nya skor när de är uttjänta 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Seth Everman visar hur Billie Eilish gjorde Bad Guy
Lite eftermiddagstrams 
43.9°
+
André Stray
0
Tumnagel
Pablo Schreiber blir Master Chief i Showtimes Halo-serie
Inspelningarna drar igång i höst 
41.0°
+
André Stray
0