m

Woz positiv till Psystars låtsas-Mac

"I like the price, so I may get one"

Mac / Hårdvara

Mac-världen har gått bananas de senaste dagarna efter nyheterna om att det Miami-baserade företaget Psystar erbjuder en dator som påstås kunna köra OS X. Varenda Apple-/Mac-relaterad blogg och nyhetssida har skrivit om det vilket onekligen har gett Psystar en hel del uppmärksamhet.

Ars Technica har försökt få en kommentar från Apple för att höra vad de tycker om den påstådda "Macen" från Psystar, men inte lyckats. Däremot har de snackat med "den andra Steve", Steve Wozniak, för att se vad han tycker.

Woz tror att det kan bli problem på lång sikt eftersom Apple när som helst kan inkludera något i en uppdatering av OS X som gör att det inte längre fungerar att köra på Psystars datorer.

Men har är ändå ganska positiv till den billiga låtsas-Macen och säger sig behöva en extra Mac, och med tanke på det låga priset kanske han köper en låtsas-Mac från Psystar.

"I need another tower and I like the price, so I may get one."

RSS 35 kommentarer till artikeln
Eastwood
Tycker det är lite instängt av Apple att inte låta användarna köra OS X på vad dem vill. Hade säkert blivit ÄNNU större då...
av Eastwood, onsdag 16 april 2008 kl 19:43
wehooo
errek, det har sagt förr och kommer sägas igen. Os X funkar så bra som det gör till stor del på grund av att Apple har full kontroll på vilken hårdvara det körs på. Ska man helt plötsligt funka med all hårdvara som finns så är det snart bara ett nytt Windows.
av wehooo, onsdag 16 april 2008 kl 19:47
Ryuujin
Fanns det inte "Macar" fast av annat fabrikat ett tag på 90-talet?
av Ryuujin, onsdag 16 april 2008 kl 19:55
RTO
Wozniak verkar ha lite smak av sura druvor i munnen för att han inte får vara med o leka i Jobs sandlåda längre. Han har ju uteslutande gjort negativa kommentarer om Apple och Apple-produkter de senaste två åren (t.o.m om iPhonen).
av RTO, onsdag 16 april 2008 kl 20:07
Sälen
Woz lär väl inte ens fundera på vad priset på saker och ting han köper? Han borde ha råd med en riktig mac, kanske tillåmed har kvar nå gamla personalrabatter.
av Sälen, onsdag 16 april 2008 kl 20:15
MTroedsson
errek: om alla skulle kunna få göra en dator med OS X på så skulle Apple få lika mycket skit som Microsoft, på dålig servis m.m! Eftersom Apple göra alla sina datorer själva så kan de på ett helt annat sett garantera servis, vilket generera nöjda kunder! Tycker verkligen inte Apple ska släppa OS X fritt utan fortsätta som de gör, varför lämna ett vinnande koncept?
av MTroedsson, onsdag 16 april 2008 kl 20:40
wehooo
Sälen, Woz gillar också att hitta på hyss och retas, vilket det här antagligen är resultatet av.
av wehooo, onsdag 16 april 2008 kl 20:43
Carl Ericsson
Om man vet att Woz var en av grundarna till Segway-polo så vet man att allt han säger inte har någon kredabilitet :)

Woz söker verkligen uppmärksamhet och det enda sättet att få det är att vara kritisk till allt Apple gör, rätt sorgligt beteende.
av Carl Ericsson, onsdag 16 april 2008 kl 21:27
phille
det är väl blandningen mellan OSX och Apple´s hårdvara som gör att vi köper deras produkter?? Jag skulle inte kunna tänka mig OSX på en vanlig burk som nån plockat ihop..
av phille, onsdag 16 april 2008 kl 21:59
killmister
instämmer med föregående talare!
av killmister, onsdag 16 april 2008 kl 22:30
dezent
när vi ändå snackar om psystar så verkar det vara en hoax
gizmodo.com

av dezent, onsdag 16 april 2008 kl 23:57
Besten
sv.wikipedia.org
av Besten, torsdag 17 april 2008 kl 04:41
Berguven_glenn
Även om jag inte gillar internetpåhopp: HAHA!
av Berguven_glenn, torsdag 17 april 2008 kl 06:47
cloudvii
Intressant att ingen av er fattar vad Apple egentligen handlar om. Nej, man kan inte låta OS X distribueras för sig självt till all möjlig hårdvara. Apple säljer varken hårdvara eller mjukvara. Apple säljer något mycket mycket mer än så... nåt som ingen av er har fattat. Både ni som är för och emot idéen. Mjukvaran och hårdvaran är bara symbolen av deras visioner (främst Steve Jobs' visioner). Fast wehooo har åtminstone förstått en av de viktigaste anledningarna till varför OS X funkar så bra.
av cloudvii, torsdag 17 april 2008 kl 08:57
storabajskorven
cloudvil: "Apple säljer varken hårdvara eller mjukvara"

Jag skulle säga att det är att tänja på gängse definitioner en aning.
av storabajskorven, torsdag 17 april 2008 kl 09:24
Krull
Stäng kommentarerna, stoppa pressarna, Mäster Cloudvii har talat!
av Krull, torsdag 17 april 2008 kl 09:42
cloudvii
Jag vet, det kan låta fel. Men min poäng med det uttalandet är att de tror på något ännu högre än så och jag tror starkt att det bara är början på deras framgång. De vill förändra världen på sätt och vis. Det handlar om att göra människors liv enklare och roligare. Och med den digitala explosion vi har upplevt det senaste decenniet så kan man lätt tro att det är datorer och dess program som de vill sälja. Det handlar om att sälja en livsstil, ett koncept... OS X och Apple hårdvaran är bara ett medel! Som sagt, till att göra folks liv enklare och roligare. Det har bidragit enormt till mitt liv och min karriär iaf...
av cloudvii, torsdag 17 april 2008 kl 09:42
petter-
lol cloadvii:

Sen köpte började köra MacOS för ett år sedan har jag bara haft problem. MacOS har faktiskt stjälpt mer än hjälp min karriär. Så nu kör jag bara Windows på min Macintosh.
av petter-, torsdag 17 april 2008 kl 11:49
honto
petter-,
Det är ju bara för att du inte förstår hur Mac funkar.
Du är helt enkelt icke-kompatibel.

Och clouvii: Kom igen - du skämtar, eller hur.

Om OS X är så suveränt (som jag tycker det är!) bör det funka med all hårdvara, förutsatt att konfigurationerna lever upp till minimikraven.
Ni andrar jokrar som hyllar Apples design är de som inte förstått.
Klonerna som fanns på 90-talet, Power Computing, funkade alldeles utmärkt. Jag är medveten om att ni ynglingar här aldrig provat, men INNAN ni dissar allt som inte är skapat av Apple bör ni ha torrt på fötterna.

Free OS X!!
av honto, torsdag 17 april 2008 kl 12:20
petter-
Honto:

T.ex. så bytte jag namn på en mapp. Det gjorde att hela datorn formaterades. Tydligen var det en systemmapp aka hemmamappen jag bytte namn på, som man absolut inte skulle röra. Skumt att det ens gick att byta namn på den.

Sen avinstallerade jag ett program och alla andra program avinstallerades också. Inklusive kontrollpanelen.

Och för någon månad sedan så raderades hela min mail inbox helt sonika. Vilket var extremt förödande. På mac-forum sa folk till mig att alltid ha en uppdaterad backup vid användande av MacOS.

Under mina 10 år med windows så har jag aldrig blivit av med någonting och jag har aldrig haft någon backup. Aldrig heller vart med om så pass allvarliga problem som jag haft med MacOS.


av petter-, torsdag 17 april 2008 kl 13:09
cloudvii
apple är bäst, fuck the rest, stor fet häst.
av cloudvii, torsdag 17 april 2008 kl 13:57
cloudvii
(:
av cloudvii, torsdag 17 april 2008 kl 13:57
Flow
Sugen som fan på att prova OS X men vill inte köpa en helt ny dator för 10k för att PROVA ett operativsystem! Dom borde göra en modd av OS X så att man kan testa det i windows som dom gjort med ubuntu (wubi). Skulle säkert vinna över mig nästa gång jag köper en dator för är så less på Vista nu!

av Flow, torsdag 17 april 2008 kl 14:07
MTroedsson
Flow: om du inte är redo att ta steget utan att prova först så är du inte redo för OS X heller, sucks but it is the true!
av MTroedsson, torsdag 17 april 2008 kl 15:39
MTroedsson
*truth

(riktigt dåligt att man inte kan redigera sitt inlägg i efterhand!)
av MTroedsson, torsdag 17 april 2008 kl 15:40
Netzach
"Tydligen var det en systemmapp aka hemmamappen jag bytte namn på, som man absolut inte skulle röra."

Användarfel. Är som att klaga på att din Toyota går sönder när du kör den på diesel, vore bara larvigt att bygga ett system mot detta.

"Sen avinstallerade jag ett program och alla andra program avinstallerades också. Inklusive kontrollpanelen."

Öh. Vad för program hade en avinstallerare?

"Och för någon månad sedan så raderades hela min mail inbox helt sonika. Vilket var extremt förödande. På mac-forum sa folk till mig att alltid ha en uppdaterad backup vid användande av MacOS."

Användarfel. Backup är bra även om man inte behöver ta det till paranoida proportioner.
av Netzach, torsdag 17 april 2008 kl 15:55
Pez
Flow: Om du kunde köra en "test" av os X på din pc så hade du inte tyckt att det kändes så bra att du ville pynta ut med 10k för en ny mac...
Varför inte gå till en premium reseller i närheten och be personalen visa dig eller kanske om du har en bekant som kör mac.

Jag håller fullständigt med Netzach här... När du skaffar din första mac och inte har någon som helst erfarenhet av os x så kan det ju vara idé att speja runt lite i forum och/eller tidningar efter do's and dont's och på exempelvis Macworlds forum i nybörjartråden har du en tråd högst upp som basunerar ut "Byt inte namn på hemmappen"

Ja, vilket program har en avinstallerare?
Du drar ju bara programmet till papperskorgen...
av Pez, torsdag 17 april 2008 kl 16:42
Carl Ericsson
Vem fan byter namn på Systemmappen?
av Carl Ericsson, torsdag 17 april 2008 kl 17:20
petter-
Netzach:
Användarfel eller inte, fortfarande bevis på att Windows är ett bättre OS. Går liksom knappt att göra några oavsiktliga användarfel i Windows. Men i MacOS däremot...

Pez:
Igen, måste vara ett extremt dåligt OS om man måste läsa en manual och diverse forum för att inte fucka upp något. Varför går det ens att byta namn på den jävla mappen om det fuckar upp hela systemet?

Maya 8.5 har avinstallere...

av petter-, torsdag 17 april 2008 kl 19:20
Pez
Petter, nu handlar det ju inte om någon manual...
Det är ju för fan bara en grej. Menar du att det inte går att fucka upp windows??
Tillåt mig skratta ljudligt.
av Pez, torsdag 17 april 2008 kl 20:49
petter-
Om man anstränger sig så klart att det går. Men det går inte att fucka upp Windows lika lätt som MacOS, iaf har inte jag lyckats fucka upp Windows så pass mycket under mina 10 år av användande som jag lyckades göra under 1 år med MacOS.
av petter-, fredag 18 april 2008 kl 00:11
Pez
Nej, kanske för att du höll dig något mer a jour när du startade med windows...
Det behövs inte alls särskilt mycket ansträngningar för att fucka upp windows...

När jag beslutade mig för att skaffa mac så under tiden jag sparade ihop pengarna köpte jag MacWorldtidningen och besökte både macfeber, macworld (samt dess forum) och 99.se med jämna mellanrum för att jag skulle ha så pass mycket kött på benen när jag väl fått hem datorn som möjligt. Det var av mitt egna intresse att lära mig så mycket jag kunde om min nya plattform...
Något utav det första jag blev varse om var just detta med din hemmamapp...
Jag fick varningar om just detta på samtliga nämnda informationskällor.
Du kan inte bortse från att större delen problem du haft med os x har varit användarfel.
av Pez, fredag 18 april 2008 kl 06:53
kendoka
Petter:
a) Det går inte att byta namn på Systemmappen under MacOS (om du inte anstränger dig och startar via extern HD/CD).
b) Har du, mot förmodan, lyckats radera/döpa om någon viktig mapp är det bara att starta via via extern HD/CD och återställa som det var.
c)Tar ett avinstallationsprogram (vilket det inte finns särskilt många av på Mac-sidan, man slänger bara programmappen & inställningsfilerna - utan att riskera att hamna i DLL-HELL) bort alla dina program kanske man kan misstänka att avinstallationsprogrammet var felskrivet...
c) Att döma ett OS pga skit bakom tangentbordet är barnsligt.

Jag har kört 20 år med MacOS (1989-2008) och 15 år med Windows (1995-2008), bägge har sina för- och nackdelar - men erfarenheten är att pillar man i system/register etc så får man helt enkelt skylla sig själv.

------------------------------------------------------

Om PSYSTAR:
Enligt Appleinsider är det ett nystartat källarföretag (en anställd, företagsadress=hemadress i ett villaområde, aldrig deklarerat någon inkomst) utan någon som helst trovärdighet. Datorerbjudandet är bara luft.
av kendoka, fredag 18 april 2008 kl 09:29
RaXha
@Petter: bruakr du döpa om user mapparna i windows med? tvivlar på att det ger goda resultat..
av RaXha, fredag 18 april 2008 kl 20:29
RaXha
@Ryuujin: jo det fanns det, men dom va licensierade av apple precis som HP ipodarna, alltså apple hårdvara med en annan logga på..
av RaXha, fredag 18 april 2008 kl 20:31
Kommentera artikelnMarcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
20.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
31.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
48.3°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
43.6°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
41.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.5°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.3°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.6°
+
Roger Åberg
0
Fallfunktionen i Apple Watch 4 behövs sättas på manuellt
I alla fall om du är under 65 år 
41.2°
+
Roger Åberg
0
Peugeot 508 och 3008 blir laddhybrider
Lanseras nästa år 
41.5°
+
Bobby Green
0
Volkswagens kommande elbil ska vara för alla
I.D. Neo ska kosta under 250.000 kronor 
64.0°
+
Bobby Green
0
Ytterligare rykte pekar på Netflix-producerad Diablo-serie
Stay awhile and listen 
52.6°
+
André Stray
0