m

Apple borde göra en mini-dator

Och sälja som bara den

Mac / Hårdvara

Om man har missat Asus Eee så har man nog legat under en sten. Den lilla, långsamma och framförallt billiga datorn säljer som bara den. Hemligheten till succén är att det är den perfekta extradatorn för de med liten budget. Visst är den inte lika sexig eller snabb som en Air men man får trots allt nästan 6 tycken eee 900 för priset av en MacBook Air.

En kompis till mig tycker att Apple ska göra en minidator i samma stil med iPhone-integration. Och det hade varit smått genialiskt. Tänk er en liten dator med 9"-skärm, 1GB RAM, 16 GB SSD-disk, enkel webbkamera, enkel processor och så vidare. Så lite som möjligt, inte ens WiFi.

För det får man via iPhonen som man pluggar in. Likaså 3G-uppkoppling. Pris? 4000-4500 kronor? Helst mindre. Kommer det att hända? Nej. Tyvärr.

RSS 30 kommentarer till artikeln
Tobias™
Nu kommer fördommarna fram, en billig Apple, går det?
av Tobias™, måndag 25 augusti 2008 kl 15:44
Kn Bölja
16 GB räcker inte långt för Mac OS X och några program. Måste nog till 32 gig i så fall. Men varför inte? Jag skulle köpa två till barnen om priset var rätt.
av Kn Bölja, måndag 25 augusti 2008 kl 15:48
Roger Åberg
Om Asus kan så kan Apple. Problemet är att en eee 900 knappt klarar av att köra en bantad version av XP, men om Apple kan göra Mac OS X till en telefon så borde man göra en bantad version för en minidator också.
av Roger Åberg, måndag 25 augusti 2008 kl 15:59
Spicey
Vore perfa! Men helst med WiFi också såklart. ...och, säg, 32GB!
av Spicey, måndag 25 augusti 2008 kl 16:13
p2d
hmm.. Jag gillar tanken med att iPhonen tar hand om kommunikationen för att spara plats och pris. Givetvis har man ju alltid med sig iPhonen överallt ändå.... Har man dessutom en iPhone på 16gb + 16gb i datorn räcker ju det väldigt långt.

Samtidigt måste jag också säga att jag inte riktigt gillar storleken på eee PC.. Den hamnar liksom bara mitt i mellan... För stor för fickan, för liten för att göra något vettigt med.. Man måste ändå bära den i en väska, och ska jag bära en väska kan jag lika gärna bära en air..

Då tycker jag iphone + air är en bra kombination. iPhone för att göra enkla saker som att kolla mailen och ev. skriva ett mail.. Sen har man air till att verkligen jobba...
av p2d, måndag 25 augusti 2008 kl 16:17
surak
Problemet med eee 900 är att man knappt kan använda den. Tangentbordet är litet o oanvändbart. Visst - Macbook Air är kanske lite dyrare men går iaf att använda.

iPhonen har, för mig, fyllt lyckan för nåt litet att ha med sig som man kan göra småsaker på med en viss möda.
av surak, måndag 25 augusti 2008 kl 16:19
Marcus Olovsson
Jag vill inte ha en ultraportabel laptop från Apple. Däremot vore det trevligt ifall de kunde börja tillverka 12"-are igen.
av Marcus Olovsson, måndag 25 augusti 2008 kl 16:52
Alex J
Det kommer inte att hända. Och tack för det.

Apples datorer är inte billigast. De håller högst kvalitet och fokuserar på användarvänligheten. En 9" skärm är inte sexigt. Och framförallt fruktansvärt jobbigt att jobba med.

Och vafan, koppla i iPhonen? Så jag behöver en extra enhet med en till kabel för WiFi?

Nej skärp till er nu och minns varför en Apple är en Apple.
av Alex J, måndag 25 augusti 2008 kl 17:42
kendoka
"Inte ens WiFi"

Dummaste förslaget på länge.
Hela poängen med datorn skulle ju totalhaverera om man tog bort WiFi.

En riktigt billig (ca 5000:-) MacBook/mobileMac som instegsmodell vore dock toppen - som en MBA fast med budgetstuk.
En bärbar dator med fokus på *trådlösa* tjänster som surf, chat etc. + musik, foto mm.
Perfekt för barnen, svärföräldrarna etc.
av kendoka, måndag 25 augusti 2008 kl 18:29
Pantera
Dator utan WIFI.. Hur tänkte man? WIFI kostar ju inget att implementera så varför skulle den inte ha det?
av Pantera, måndag 25 augusti 2008 kl 18:43
The Doctor
Alex J : +1

kendoka och Pantera: +1
av The Doctor, måndag 25 augusti 2008 kl 19:00
Lundmark
Jag tror inte det kommer hända, främst av två anledningar.

1. Vi vet ju hur det gick för Palm Foleo... ntresset var iskallt och idén var dum. Ska Apple då göra samma tabbe?
2. Apple vill inte kompromissa användarvänlighet eller för mycket prestanda i sina produkter. En 7"-dator är hopplös att använda.
av Lundmark, måndag 25 augusti 2008 kl 19:23
Roger Åberg
Klart att datorn borde ha Wifi, men eftersom iPhone har Wifi inbyggt så skulle den kunna dela på det och där tjäna några kronor. Kanske dumma intjänade kronor, vad vet jag.
av Roger Åberg, måndag 25 augusti 2008 kl 19:54
sansad
Mmm, men enligt mig hade den där datorn mellan iMac och Mac Pro vart mer efterlängtad... Men, om 2-3 år när min G5a gjort sitt o det är dags att byta till intel, då kanske den nya towermodellen står där... mumblemumble...
av sansad, måndag 25 augusti 2008 kl 19:57
honto
Jäpp, WiFi bör en dator ha!
Precis som Alex J sa så blir det ju en extra kabel/koppling om du är beroende av iPhonen. Och för de som inte är så helt överväldigade av iPhone (jag!) oh inte funderar på att skaffa en skulle det utgöra en rätt kass dator utan större funktionalitet.
Liten dator är inte fel dock, men hellre välutrustad och dyrare än nåt hafsverk som saknar en massa prylar.
En sak som gärna kunde saknas är dvd. Sätt istället in en kortläsare. Är helt övertygad om att det är en suverän ide. Tänk på det: Mycket lägre vikt. tar mindre plats. Idag kan du köpa sd-kort i storleken... vad? 8GB? Jämför det med en dvd där du kan klämma in knappt 5 GB!
av honto, måndag 25 augusti 2008 kl 19:58
Josef
Varför kan man inte ta bort inlägg helt och hållet?
av Josef, måndag 25 augusti 2008 kl 20:01
danielhedman
"En 7"-dator är hopplös att använda."

Tycker iofs en 3,5"-dator fungerar utmärkt när gränssnittet är anpassat för de. och ja det är en iphone/ipod touch man syftar på.

i övrigt har de själva ingen marknad för en billigare mindre laptop i nuläget, skulle däremot försäljningen droppa så finns ju chansen. Dock inte mindre än att de kompromissar på tangentbordet, vilket på sin höjd skulle vara en 12" möjligen 11" i annat format
av danielhedman, måndag 25 augusti 2008 kl 20:01
SubZane
Om det nu skulle krävas i iphone för 5000 pix för att använda sin nya 5000kronors dator för att få wifi så är man uppe i 10.000. För 10 papp får man en macbook. Case closed


av SubZane, måndag 25 augusti 2008 kl 20:50
MindWalker
Tja, det har sålts sisådär en miljon Eee så något har dom nog gjort rätt. Har varit och klämt på 900 modellen och den är helt ok att skriva på om man behärskar att skriva rätt med alla fingrarna.
Fast det är klart att om man har dynggrepshänder och kör pekfingervalsen så blir det kanske lite svårt...
Kommer definitivt att köpa 901 modellen när den kommer då den har en batteritid på minst 6 timmar. Dessutom är skärmen mycket skarp och räcker långt. Enligt min mening en perfekt liten extradator för att surfa och skriva och tanka över bilder ute på fältet.
av MindWalker, måndag 25 augusti 2008 kl 22:36
Wompa
Varför ska Appel bara försöka tjäna pengar? Försök fixa så att uppdateringar till iPoden blir gratis istället!
av Wompa, måndag 25 augusti 2008 kl 22:47
Björn_
Har ingen lyckats installera OSX på eee?
av Björn_, måndag 25 augusti 2008 kl 23:00
Carl Ericsson
Wompa: Okej, så de ska bryta mot lagar och regler så fattiga Wompa får sin iPod-uppdatering?
av Carl Ericsson, tisdag 26 augusti 2008 kl 07:43
Poffe
Jojje, det var en dålig deal på iPhonen du fått, själv betalar jag runt 4600 för min med 18 månaders abonnemang.

iknowitall, smeknanet visar ju iallafall på att du har bra självdistans ;) Nej, du får inte installera OS X på nån annan dator än en Mac.

I övrigt skulle jag köpa en sådan dator (fast med inbyggd wi-fi) direkt! Är sugen på en One eller Eee men vill ju ha OS X.
av Poffe, tisdag 26 augusti 2008 kl 09:20
ypsog
Har inte ägt eller jobbat med någon annan dator än en mac. Någonsin. Men, då apple de senaste åren blivit allt mer ett varumärkeskoncept och inte levererat en enda produkt som jag varit intresserad av har jag inhandlat en eee 901. Trots en massa problem med vilken linux-dist som ska användas, krångligare installation etc, så är det den rimligaste dator jag ägt. By far. Apple tjurar för att de tog fel tåg och fortsätter satsa på sin löjliga telefon. Och visst, de har lyckats lura i många att den är något att ha.
av ypsog, tisdag 26 augusti 2008 kl 09:21
p2d
SubZane: Och har du bara en macbook kan du inte ringa... Case closed igen....
av p2d, tisdag 26 augusti 2008 kl 09:27
j-dog
Jag har lite ångest för min tolvtums powerbook som är på väg att somna in, och kunde inte hålla med mer!
av j-dog, tisdag 26 augusti 2008 kl 10:37
dannep
jag fattar verkligen inte poängen med en sån där pyttedator, sjukt opraktiskt, dessutom superdåliga specar. vad skall man göra med den?? kolla email?
av dannep, tisdag 26 augusti 2008 kl 11:20
tommyk
dannep: du får det att låta som att kolla email är en helt oväsentlig funktion. för mig innebär en liten, lätt, internetansluten dator med några timmars batteritid att jag kan sköta firman från vart jag än är.
av tommyk, tisdag 26 augusti 2008 kl 11:35
Alex J
Jag förstår inte riktigt resonemanget hos en del.

"Asus säljer massa massa massa Eee och därför borde Apple göra en liknanade för att sälja en massa massa mer?"

Apple ligger inte i det segmentet! Dom gör datorer med höga marginaler (dom tjänar förmodligen lika mycket på en MacBook Air som Asus gör på 10 Eee) och har aldrig varit ute efter att ta över datormarknaden genom att sälja tio fler för en tiondel av priset. Det är därför vi har Asus, HP, Dell, MSI och alla andra som ger sig in i det här segmentet.

Kom ihåg folks, det finns en anledning till att folk över huvud taget köper Apple - dom är dyra, men dom är något extra. They work! Och det är inte Apples grej att sälja billiga och plastiga datorer i stora skalor med låga marginaler.

Men kul att se att det blir lite diskussion!
av Alex J, tisdag 26 augusti 2008 kl 12:27
Kobran2000
Jag gillar iphone + feta möjligheter att köra Open-GL code på den. Kanske apple ska göra en minidator, men med alla andra brands så är det svårt att slå sig in på marknaden. särskilt när OSX är så bundet vid på dator mac plattform och iphone. Men maybe så finns det nåt på apple wfi och 32gb ssd.
av Kobran2000, tisdag 26 augusti 2008 kl 23:45
Kommentera artikelnInte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
42.6°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Volkswagens kommande elbil ska vara för alla
I.D. Neo ska kosta under 250.000 kronor 
58.5°
+
Bobby Green
0
Ytterligare rykte pekar på Netflix-producerad Diablo-serie
Stay awhile and listen 
49.4°
+
André Stray
0
Här är världens äldsta djur
Dickinsonia levde för 558 miljoner år sedan 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kolla in världens första självkörande bil
Gled omkring för sig själv redan 1968 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bethesda lät döende 12-åring spela Fallout 76
Fint! 
57.5°
+
André Stray
0
Det blir verkligen ingen diesel i en Porsche i framtiden
Yihaaa! 
50.0°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Operation Finale
Oscar Isaac går på nazistjakt 
43.5°
+
André Stray
0
Tut i luren - 10 år sedan första Android-luren släpptes
Operativsystemet som idag dominerar mobilmarknaden 
47.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Devil May Cry 5 får mikrotransaktioner
Köp Red Orbs för riktiga pengar 
17.8°
+
André Stray
0
En första titt på säsong 22 av South Park
Nya säsongen drar igång i veckan 
48.8°
+
André Stray
0
Kingsman 3 har premiär november 2019
Matthew Vaughn skriver och regisserar 
43.3°
+
André Stray
0
Nepal har fördubblat antalet vilda tigrar på nio år
Hoppas fler länder gör samma sak 
71.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kojima Productions visar lite mer Death Stranding
Ny trailer med Troy Baker! 
42.9°
+
André Stray
0
Nu slutar Stockholm med papper i parkeringautomater
Allt blir digitalt 
54.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Bumblebee
Verkar vara Transformerfilmen vi väntat på 
45.0°
+
André Stray
0
Bragi stämmer OnePlus
För användandet av varumärket Dash 
30.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Pryltjuvar snabbt gripna efter klantig stöld
Pro tip. Sno inte GPS-sändare 
49.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det verkar bli Comcast som köper Sky
Fox och Disneys bud räckte inte till 
31.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Disneys VD anser att det kanske har blivit för mycket Star Wars
Ska bli lite lugnare på Star Wars-fronten framöver 
54.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Danmark fixar körkort i mobilen
På sikt ska alla danska id-kort digitaliseras 
62.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
21.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
20.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
29.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
11.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
51.9°
+
Wille Wilhelmsson
0