10 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Det blir allt vanligare att spåra bilar med AirTags Fler bilstölder görs med hjälp av spårningsprylen
Det blir allt vanligare att spåra bilar med AirTags
Foto: Duc Trinh

Det förekommer allt oftare att personer, eller deras bilar, spåras med hjälp av AirTags. Tidigare denna månad kom det i en kanadensisk polisrapport fram att AirTags blir ett allt vanligare verktyg för biltjuvar. Poliser sa att det har inträffat fem incidenter där tjuvar använde AirTags för att försöka stjäla fordon sedan september 2021.

Det senaste exemplet är bilägaren John Nelson, som besökte köpcentret Great Lakes Crossing i Auburn Hills, där han stannade cirka två timmar. Efter avresan hem fick han en notis på sin telefon som informerade honom om att han spårades av en okänd AirTag. Nelson kunde sedan hitta AirTagen på utsidan av sin bil med hjälp av säkerhetsfunktionen som gör att enheten spelar upp ett ljud. Flera "fall som detta" ska ha ägt rum i samma område.

Apple har även släppt en app till Android som gör att användare som inte har iPhone också kan upptäcka AirTags som används på fel sätt. iOS har dessa funktioner inbyggt i appen Hitta.

Mac, Tillbehör, iOS, android, airtags, bilstöld, spårning
Apple släpper Android-appen Tracker Detect Varnar om man blir stalkad med en AirTag Apple släppte igår appen Tracker Detect vilken kan varna Android-ägare om att de eventuellt blir spårade av en av Apples AirTags eller annan pryl som är kompatibel med Apples Find My-nätverk. Tanken bakom Tracker Detect är att denna ska kunna förhindra att någon blir spårad genom en AirTag som kanske gömts i användarens väska, kläder eller bil. Det finns redan exempel på när detta skett. I Kanada har polisen till och med gått ut och varnat för att biltjuvar använder AirTags för att spåra bilar som de senare försöker stjäla. TrackerDetect kan förutom att varna om att det finns en obehörig AirTag i närheten även ge användare möjlighet att leta upp denna och plocka ut batteriet ur den för att göra den obrukbar. iOS har redan skydd för sådan här spårning inbyggd i operativsystemet men för att skydda sig som Android-användare krävs det att man laddar ner Tracker Detect och installerar den på sin telefon. Ni hittar Tracker Detect i Google Play Store på länken nedan. Tumnagel
43.0°
0
iOS 15.2 kan skanna efter närliggande AirTags Funktionen som skyddar barn på iMessage är också tillbaka I senaste betan för kommande iOS 15.2 (beta 2) kommer några funktioner som försenades och några helt nya. Med kontakter för kontoåterställning kan användare enkelt återställa sitt Apple ID-lösen­ord så att de aldrig tappar åtkomsten till sitt konto. Med funktionen Digitalt arv kan användare utse personer som får åtkomst till Apple-kontot efter användares bortgång. Det blir också lättare att identifiera AirTags i närheten, som kan användas för att spåra personer utan deras vetskap, i Hitta-appen finns nu en knapp som skannar efter närliggande AirTags. Apple TV-appen på iPadOS får också en sidopanel för enklare navigering inom appen. Göm min mailadress finns även som alternativ direkt i Mail-appen när användare skickar mail. Sist men inte minst verkar Apple till slut aktivera funktionen som ska skydda barn på iMessage genom att varna när de tar emot eller skickar bilder som innehåller nakenhet. Inte att förvirra med funktionen för Apples iCloud Bilder som letar efter bilder i en känd databas på Apples servrar. Identifiering av olämpliga meddelanden sker endast direkt på användarens enhet. Tumnagel
39.9°
0
25.3° 0 Hugo Engström Hugo Engström
tis. 21 dec 2021, 19:45
Det blir allt vanligare att spåra bilar med AirTags Fler bilstölder görs med hjälp av spårningsprylen
25.3°
0