11 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Det här är bara dumt, dumt, dumt Till och med Apple skäms för sin notch på MacBook Pro
Det här är bara dumt, dumt, dumt

I går visade Apple upp nya MacBook Pro, två datorer som på pappret verkar vara fantastiska. Dessutom återkom tre saker som många har saknat; MagSafe, SD-kortläsaren och HDMI. Den hatade touchbaren försvann också.

Men säg det som kan få vara perfekt. Istället fick vi en notch. Flärp. Kalla den vad du vill. Precis när vi verkligen började hoppas på att den skulle försvinna på iPhone så dyker den istället upp på MacBook Pro. Till ingen som helst anledning, för det enda som sitter i den är en 1080p-kamera för videokonferens, en kamera som inte ens har Apples mycket trevliga funktion Center Stage, som nu till och med finns i deras billigaste iPad.

Mac, MacBook, MacBook pro

Bättre med en notch än kameran lite snett underifrån säger du. Nej säger jag.
Den kommer ju ändå vara gömd av menyn säger du. Nej säger jag, inte för alla som inte aktivt gömmer den.
Men hur skulle man göra annars då säger du. Så här till exempel:

Kolla va fint va! Skärm hela vägen upp till toppen. Smått magiskt faktiskt.

Tittar man på Apples webb så verkar det som att Apple också skäms över notchen. Det här är första bilden på deras dator, slump att bakgrundsbilden är som den är?

De allra flesta bilder som Apple själva använder är med appar i fullskärmsläge där den där fula grejen inte syns. Och som inte är i fullskärmsläge eftersom de inte går hela vägen upp. Hela skärmen används alltså inte, så 14,2 och 16,2 tum är i verkligheten något mindre. Ett exempel:

Till och med på avsnittet där man berättar om den, vad det verkar, fantastiska skärmen finns en notch synlig.

Långt, långt ner på sidan dyker det upp en bild på hur det ser ut i verkligheten med den där notchen. Det är inte en slump att man valt mörkt läge och rätt mörk bakgrund eftersom det gömmer den.

Ingenstans på Apples sida om nya MacBook Pro kan man få se datorn med normalt användande och ljust utseende. Helt enkelt eftersom det troligen suger otroligt mycket.

På iPhone är det ok med notch eftersom FaceID är så magiskt, jag har hellre kvar den än blir av med FaceID helt enkelt. Men på MacBook Pro finns inget FaceID att förlåta med. Det här är bara lättja av Apple, man orkade helt enkelt inte göra en lösning som på riktigt var bra. Och det stör mig lite extra mycket nu när resten av den här datorn verkar magisk.

Läs mer
4385 röster Vad tycker du?
Visa resultat
Det här är nya MacBook Pro! Med MagSafe och M1 Pro och M1 Max Så kom de då, helt nya MacBook Pro. Och helt ärligt ger de lite retro-vibbar för oss som har varit med ett tag med sin lite kantigare form. Som väntat fick vi två versioner, en 14-tummare och en 16-tummare. Båda kommer att kunna användas med de nya chipen som heter M1 Pro och M1 Max. Priserna på maskinerna börjar på 23.995 kronor för 14-tummaren och 29.995 kronor för 16-tummaren. Om man väljer samma chip, samma minne och samma lagring skiljer det 2500 kronor mellan storlekarna. Anledningen till att den mindre är billigare i grundpris är att den har ett sämre chip som inte går att välja på 16-tummaren. På tal om det så är det sämsta chipet som går att välja en M1 Pro med 8 CPU-kärnor, 14 GPU-kärnor och 200 GB bandbredd för minnet. Max-versionen är en M1 Max med 10 CPU-kärnor, 32 GPU-kärnor och 400 minnesbandbredd. Alla har en Media Engine för snabbare hantering av H.264 och ProRes. De är inte förvånande byggda i aluminium. Exakta storlekarna på skärmarna är 14,2 och 16,2 tum. Skärmarna är av MiniLED-typ och upplösningen på dem är 3024x1962 respektive 3456"34 pixlar. Skärmarna har ProMotion, de kan med andra ord köra 120 Hz om det behövs men köra lägre Hz om det inte behövs snabb. Vill man så kan man ställa fast uppdateringsfrekvens. Ljusstyrkan ligger på 1000 nits normalt och 1600 nits peak. Med M1 Pro kan man driva två 6K-skärmar, med M1 Max kan man driva 3 stycken 6K-skärmar och en vanlig TV. Högst upp på skärmen har vi fått en notch, vilket är ok eftersom ytan till vänster används för menyerna. I notchen finns en kamera på 1080p som ska vara betydligt bättre än tidigare, vilket inte är så svårt att slå. Två stora fläktar finns på insidan, men de används så klart bara om man verkligen stressar datorn. Batteritiden ska vara betydligt bättre än tidigare, 14-tummaren ska klara 11 timmars webbsurf och 16-tummaren 14 timmars webbsurf. Den lilla levereras med en strömadapter på antingen 67 eller 96W. Den stora med 140W. Strömadaptrarna är av USB-C-typ och det går bra att ladda genom en av USB-C-portarna, men maskinerna har numera MagSafe och det är detta man ska använda för att ladda toksnabbt. På tal om portar så finns det förutom MagSafe 3 även tre Thunderbolt 4-portar (alltså USB-C), en HDMI, en SD-kort-läsare och en ljudingång. Tangentbordet verkar riktigt trevligt och "på riktigt". Priserna börjar 23.995 kronor och vandra upp till runt 75.000 kronor om man beställer med 8 TB minne. Man kan köpa dem i dag och då får man den nästa vecka. Tumnagel
58.3°
0
22.7° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tis. 19 okt 2021, 08:45
Det här är bara dumt, dumt, dumt Till och med Apple skäms för sin notch på MacBook Pro
22.7°
0