m

Samsungs smarta klocka är riktigt korkad

Varför säljs den ens?

Mobil / Tillbehör

Elaka röster säger att Samsung bara har släppt sin "smarta" klocka för att det finns rykten (läs: önsketankar) om att Apple ska släppa en smart klocka.

De har rätt.

Alla riktigt bra produkter har kommit efter att någon har fått en snilleblixt om hur ett problem ska lösas i kombination med att den som får snilleblixten har möjligheten att göra verklighet av produkten. Samsung Galaxy Gear har kommit till efter att någon har fått order om att göra den.

Första gången jag såg, och förstod, Google Now blev jag lycklig. En tjänst som på riktigt är smart, som vet massa saker om mig, vart jag befinner mig och vart jag är på väg. Som berättar saker jag inte riktigt visste att jag behövde veta. När det började snackas om att Apple skulle göra en smart klocka tänkte jag istället på Google Now och att jag skulle vilja ha det på en klocka.

En smart klocka för mig berättar vad det är för väder på morgonen, att jag har fått meddelanden och vad de innehåller och när nästa buss går. Galaxy Gear visar i bästa fall vad klockan är. I bästa fall.

Jag ville verkligen tycka om den här produkten. När den släpptes fnissade folk åt batteritiden och storleken, men jag gillar storleken och om något faktiskt ger mig någonting här i livet är det inte så svårt att stoppa i en laddkabel. Att man behöver ha med en liten dosa att ladda klockan i gör mig heller inte så mycket.

Antalet kvällar jag inte har orkat stoppat i laddkabeln i Gearen är många.

Men vi börjar med storleken. Gear ser rätt stor ut på bild men känns riktigt bra i verkligheten. Formen på den är inte helt lyckat med de sluttande kanterna som gärna fastnar i jackor och skjortor men annars känns formen riktigt bra. Har man det svarta armbandet ser hela härligheten riktigt bra ut.

Eftersom det är en riktig skärm så behöver den vara avstängd när den inte används och det ställer ju till problem. Klockan känner av när man rör armen i en rörelse som vi kallar för titta-på-klockan-rörelsen och det funkar - oftast. Man kan välja lite olika typer av klockor och färger. Roligare än så blir det inte.

Ett exempel på hur korkad Gear är när man spelar musik. Min telefon vet mycket väl att jag har hörlurarna inkopplade och ger förslag på appar som låter. Den vet också att jag har igång Spotify och spelar en låt, den vet till och med vilken låt det är och jag har kontroller för musiken både på låsskärmen och bland notiserna. Gear har inte en susning, inte det blekaste.

Så här ser det ut på min telefon:

Så här ser Gear ut efter tre svepningar och ett tryck:

Att man inte har orkat fixa så att det visas lite skivomslag och pause/nästa låt-kontroller på klockans startskärm när man spelar musik ser jag faktiskt som ett hån. Det är en så galet enkel sak att göra. Faktiskt.

Ett hån är också att man inte har byggt in stöd för saker som Facebook. Min telefon vet om att jag har Google, Facebook och Twitter - jag är dessutom inloggad på dem alla och telefonen har full kontroll. Jag får massor att trevliga notiser om nya meddelanden och vänner som uppdaterar med viktiga bilder på deras luncher. Ingenting kommer över till Gear. Ingenting.

I den speciella app-affären är det ännu så länge tomt som i kyrkan på tisdagar, men det är inte så konstigt och något man kan ha överseende med. Det finns en app för att få Facebook-notiser som gav mig hopp men den visade sig också vara riktigt usel.

På armbandet finns en högtalare och en mikrofon så man kan använda klockan som högtalartelefon. Det är faktiskt riktigt smidigt, om man är ensam. Jag låg hemma i soffan och var sjuk och använde klockan varenda gång det ringde och jag gillade det verkligen. Prata inte i den på stan däremot - folk kommer att kolla konstigt på dig.

Det enda roliga med den är att man kan ta bilder med kameran som sitter på armbandet. En instagram-app och omvärlden skulle få så mycket uppdateringar från mig att det vore ohälsosamt.

Förlåt att jag är så negativ i den här artikeln, men Galaxy Gear är faktiskt skit. Det är en produkt som ingen ska köpa och som inte kommer att göra någon lycklig. Önska er något annat i julklapp.

Läs mer
Telltale Games stäms för att ha brutit mot arbetslagar
Inte ok att sparka alla utan förvarning 
45.0°
+
André Stray
0
Bill Cosby dömd till fängelse
För sexuella övergrepp 
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så jobbar oljan i en diff
Intressant 
45.5°
+
Bobby Green
0
Ny trailer för Mid90s
Jonah Hills regi-debut ser lovande ut 
43.4°
+
André Stray
0
Här är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
2.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har kollat in nya Volvo V60 CC
Men vi vill kolla in den i skogen, inte i finrummet 
43.9°
+
Roger Åberg
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
57.3°
+
Bobby Green
0
Making a Murderer Part 2 släpps 19 oktober
Steven Averys berättelse fortsätter 
41.8°
+
André Stray
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
45.3°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
27.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
26.0°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
43.1°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
25.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
12.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
27.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
53.8°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0