m

Recension Vi har testat HTC One M9

Rätt nice, trots avsaknad av stora nyheter

Mobil / HTC

Jag har en rätt jobbig relation med HTC. Jag fullkomligt älskade första One som släpptes för två år sedan. Den var snabb, hade en högupplöst display och var praktiskt taget perfekt när det kom till designen. Med M8 var det en liknande känsla. Riktigt nice design, men den kändes inte som en fullpottstelefon på grund av gimmickkameran.

HTC One M9 såg på håll ut som en uppgraderad version av föregångaren M8 med snabbare systemkrets, bättre kamera och ommöblerad design. Det kändes helt enkelt inte som att One M9 tog mig med storm över huvud taget. Det var samma telefon som förra året, fast lite annorlunda. När jag fick lägga vantarna på telefonen så blev det lite som en känslomässig berg-och-dal-bana med både nice- och meh-moment.

Designen.
På designfronten har det inte hänt så värst mycket sedan förra årets M8. Endast ett par detaljer har ändrats. Men det gör verkligen ingenting då One M8 var, och fortfarande är, en av de snyggaste och mest stabilt byggda telefoner på marknaden. Även om andra mobiltillverkare också börjat använda aluminium och hårdare material så ligger fortfarande HTC One M9 i framkant. Och på tal om kanter har HTC valt att ge M9 raka kanter, till skillnad från de rundade som vi hittar på M8.

Det låter kanske som en minimal förändring, mycket på grund av att det faktiskt är det, men de nya raka kanterna gör extremt mycket för komforten. Föregångaren hade en tendens att glida omkring i handen, men med M9 är det mycket lättare att få grepp om telefonen och hålla den på plats när den används.

En annan förändring som gör livet lite lättare med M9 är att powerknappen har flyttats. Från toppen av telefonen till strax under volymknapparna på den högra sidan, vilket gör den betydligt mer lättåtkomlig än tidigare. Det var dock inte ett allt för stort problem med M8 då du kunde dubbelknacka på displayen för att låsa upp luren, men är ändå en förändring som vi välkomnar.

Hårdvaran.
I HTC One M9 sitter den senaste systemkretsen från Qualcomm, nämligen Snapdragon 810. Systemkretsen har två fyrkärniga processorer med den maximala klockhastigheten 2,0, respektive 1,5 GHz, som jobbar tillsammans med 3 GB ramminne och den senaste grafikkretsen Adreno 430. Det är verkligen en av de snabbaste mobiltelefonerna på marknaden, vilket praktiskt taget enbart märks när man kör benchmark-appar på telefonen.

Utöver den snabbare systemkretsen så har det inte hänt allt för mycket med telefonen. Displayen är fortfarande en fem tums Super LCD 3-display med full hd-upplösning och framsidan är fortfarande utrustad med HTC:s Boomsound-högtalare. Displayen gör sitt jobb och har stark ljusstyrka och bra kontrast, vilket gör displayen användbar i de flesta miljöer.

Batteriet har blivit lite större än tidigare. 2 840 mAh, jämfört med föregångarens 2 600 mAh. På pappret har M9 en standbytid på 400 timmar och en taltid på mellan 22-24 timmar. Information om batteritid brukar vara något som är jävligt missvisande, och samma gäller med M9. Delvis i alla fall. Väldigt många mobiltelefoner på marknaden lider av batteriproblem. Det börjar bli bättre, men det är fortfarande rätt illa. Och HTC One M9 är inget undantag.

Under den tid jag har spenderat med telefonen har jag lyssnat på musik, surfat och spenderat några minuter med Sonic Dash (i brist på annat) och då har jag varit tvungen att sätta telefonen i laddaren så fort jag kommit hem. Om det var kris så hade jag givetvis kunnat aktivera batterisparläget, eller extrembatterisparläget, och fått ut ett par timmar till, men jag tycker ändå att batteriet ska räcka i alla fall en dag.

Något som har varit väldigt imponerande är standby-tiden. När jag testade att inte sätta telefonen i laddaren under natten (läs: glömde) så trodde jag att telefonen skulle vara relativt stendöd när jag vaknade. Så var inte fallet då endast 5 procent hade försvunnit. Detta betyder att du utan problem kan lägga undan telefonen och låta den vara utan att du behöver oroa dig för potentiell batteritorsk om du inte har tillgång till laddare.

Mjukvaran.
HTC One M9 är företagets första telefon som kommer med Android 5.0 Lollipop förinstallerat. Med Lollipop har M9 tillgång till smidiga funktioner Smart Lock, snabbmenyn och andra småuppdateringar. Nyheterna i HTC:s egna gränssnitt, Sense 7.0, är att du nu kan finjustera teman, som att ändra färger, typsnitt och ljud. Sedan kommer telefonen med en widget till hemskärmen som anpassar sig efter ditt användande. Är du hemma så kommer det upp genvägar till appar som du brukar använda hemma. Sen finns det en flik som visar appar du använder när du är ute på vift och en när du är på jobbet. Detta är ingenting nytt då det finns ett dussin launchers som gör samma sak, men det är i alla fall trevligt att HTC anstränger lite.

Utöver det så är det samma gamla vanliga grejer som vi hittade på One M8. Det går att låsa upp telefonen genom att knacka eller svepa fingret över skärmen, vilket är otroligt smidigt, och du har tillgång till appar som Zoe som du troligtvis aldrig kommer att använda. Och i vanlig ordning går de förinstallerade inte att avinstallera.

Personligen är jag inget stort fan av någon av HTC:s egna funktioner, så jag installerade Google Play Launcher och Googles egna tangentbord för att få en så ren Android-upplevelse som möjligt.

Kameran.
Som jag nämnt tidigare så var jag inte allt för förtjust av kameran på föregångaren. Den kändes rätt gimmickaktig och jag tröttnade rätt snabbt på att ta bilder med flådig fokusoskärpa. Men med M9 är det andra bullar. Ultrapixelkameran har blivit ersatt med en rejäl sensor som kan ta bilder med 20 megapixlars upplösning. Trots det höra megapixelantalet är den nya kameran inte märkvärdig över huvud taget. När det är bra ljusförhållande, strålande sol eller liknande, så blir bilderna bra, men när det börjar bli mörkt så presterar kameran i underkant.

På grund av HTC:s sidospår med Ultrapixelkameran så känns det som att företaget ligger rätt efter på kamerafronten. När jag testade kameran på HTC One M9 jämfört med Samsung Galaxy S6 Edge blev det rätt tydligt att HTC fortfarande inte kan göra en top notch-mobilkamera. Bilder tagna med One M9 blir väldigt grumliga och detaljlösa.

One M9:s kamerabekymmer är rätt jobbiga och tydliga just nu. Men det finns fortfarande hopp i form av framtida mjukvaruuppdateringar. Det kan bara bli bättre, liksom.

Ultrapixelkameran som den här gången agerar frontkamera gör dock ett kanonjobb när du ska ta selfies, även i lite mörkare miljöer.

Här under ser två bilder tagna med HTC One M9 och två med Samsung Galaxy S6 Edge. Samtliga är tagna med autoläget aktiverat och ena bilden är tagen med dunkelt ljus och de andra i mörker. I den ljusa bilden är det rätt tydligt att kameran på Samsungluren snappar upp betydligt fler detaljer än vad M9 gör och att M9-bilden är rätt grumlig. Även i mörker underpresterar HTC-kameran och bilden blir väldigt odetaljerad. Samsungkameran lägger på ett grönt skimmer, men det går att korrigera rätt lätt i efterhand.
Ni kan klicka på bilderna för att se dem i högre upplösning.

Slutsatsen.
Designmässigt så är M9 verkligen det bästa från två världar. Storleken från One M8 och kanterna från One M7. HTC håller hårt i pokalen om den bäst designade telefonen på marknaden. Och det förtjänar verkligen One M9. Hård- och mjukvarumässigt finns det egentligen ingenting att klaga på. Snapdragon 810 gör verkligen sitt jobb och laddar appar och hemsidor snabbt som satan. Mjukvaran spelar inte så stor roll. Älskar man HTC:s egna gränssnitt och appar och använder dem hela tiden så är det toppen. Om man inte gillar det HTC serverar i mjukvaruväg så går det att lösa rätt enkelt genom att ladda ner Google Now Launcher. Mjukvaran är mer en fråga om smak.

Det största bekymret som uppstår är kameran som fortfarande presterar rätt uselt jämfört med andra telefoner på marknaden. Upplösningsuppgraderingen till 20 megapixlar ser rätt bra ut på papper, men bildresultatet blir helt enkelt för dåligt. Förhoppningsvis kommer bildkvaliteten bli bättre med framtida uppdateringar av mjukvaran, men köper jag en dyr telefon idag så vill jag att kameran ska hålla samma kvalitet som resten av telefonen. Inte flera månader senare.

Sammanfattningsvis är jag positivt inställd till HTC One M9. Trots att HTC fortfarande inte har lyckats helt med kameran så är M9 en riktigt bra telefon, så om du är ute efter en telefon med riktigt bra design och kraftfull hårdvara så är det i alla fall värt att ta en titt på One M9.

HTC One M9 kommer att släppas i butik 31 mars och priset kommer att ligga på runt 7 500 om du köper den utan abonnemang.

Läs mer
Apple bjuder in till event i Brooklyn
Vi är återigen på plats! 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Snart kan du bli influencer i The Sims
The Sims 4: Get Famous på ingång 
27.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
USA hoppar av den internationella postunionen
Gillar inte att Kina skickar post billigare än USA 
54.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Släpptrailer för Red Dead Redemption 2
Nästa vecka smäller det! 
42.2°
+
André Stray
0
Banksy släpper ny video om Girl and Balloon-buset
Hela tavlan skulle egentligen strimlas 
46.0°
+
André Stray
0
Bill Gates och EU drar igång klimatfond
Plöjer ner 100 miljoner dollar i denna 
65.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tres fria musikstreaming fungerar nu utanför Sverige
Lyssna på musik när du är ute på vift! 
26.6°
+
André Stray
0
Ryssar stoppar ner MIG-23-motor i gammal BMW
Fullt rimligt! 
47.1°
+
Bobby Green
0
Humanoida roboten Sophia på besök i Sverige
Tar sig ett snack med TV4 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Förvänta er inga stora Diablo-nyheter på Blizzcon 2018
Vi får nog vänta lite längre på Diablo 4 
33.9°
+
André Stray
0
Kinesisk stad vill skjuta upp en artificiell måne
Ska ersätta gatubelysningen i Chengdu 
30.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
CommonSense gör mini-lager avsedda för städer
Nästan allt sköts av robotar 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bahnof anser att domare var jävig i Telia-dom
Domare var själv involverad med att ta fram lagen 
83.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Orange is the New Black
Fängelse-serie avslutas efter sju säsonger 
48.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Beats gör Musse Pigg-lurar
Allt ska vara Musse! 
26.2°
+
Roger Åberg
0
Spotify släpper ny app till Wear OS
Kommer förinstallerad på ett gäng klockor 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Jack Black pratar om sin IMDb-sida
Massor av kul fakta! 
42.2°
+
Roger Åberg
0
VW visar upp hur framtidens strålkastare kan fungera
Säkert och informativt 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Fartgupp även för cyklister?
Polisen i Stockholm vill i alla fall att det införs 
52.9°
+
Bobby Green
0
Sean Bean dyker upp som illusive target i Hitman 2
Vi har tio dagar på oss att mörda honom 
42.4°
+
André Stray
0
Martin Molin testar den mekaniska rytmmaskinen
Lite kvällsnörderi 
41.8°
+
André Stray
0
Sony utvecklar blockkedje-baserat DRM-system
Håller koll på piratkopior 
30.9°
+
Wille Wilhelmsson
0