-
m

Vi svarar på era frågor om Samsung Galaxy S6 och S6 Edge

Nu får ni svar!

Bild till artikel
Mobil / Samsung

Vi har haft Samsung Galaxy S6 och S6 Edge inne på redaktionen i lite mer än en vecka och nu känner vi oss relativt redo att svara på era frågor. Men först en kort sammanfattning om vad jag tycker om telefonerna.

Kort sagt är Samsung Galaxy S6 och S6 Edge de första telefonerna från Samsung som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att köpa. Tidigare har företaget släppt riktigt bra telefoner, men de har varit allt för plastiga för min smak. Lägger man ut runt 6-7 tusen på en telefon så vill jag ha lite premiumkänsla med på köpet. Och med nya Galaxy-lurarna så får man äntligen den känslan.

Designen kommer dock med ett par kompromisser. För att få den solida och enhetliga designen är det inte längre möjligt att på ett enkelt sätt byta batteri i telefonen. IP-klassningen som förra telefonen hade har också försvunnit och läsare för sd-kort likaså. För att kompensera avsaknaden av kortläsare har Samsung bumpat upp det lägsta lagringsutrymmet till 32GB.

Oledpanelen ger fortfarande telefonerna en riktig edge (höhö) på marknaden. Skärmen har hög kontrast och riktigt bra färgåtergivning. Samsung har en tendens att överdriva färgerna, men det går att ändra displayläget från Anpassande bildskärm till Grundläggande vilket ger en mer naturlig färgmättnad. Upplösningen på 2 560 x 1 440 gör också att bilder och videor ser riktigt bra ut. Även när du håller telefonen vidrigt nära ansiktet.

S6 Edge känns dock för mycket som en dyr gimmick-telefon. Och vill du ha den värsta versionen av telefonen med 128GB lagring så får du lägga ut upp mot 10 500 kronor när telefonerna släpps. Bortsett från att kanten på Edge ser riktigt häftig ut så finns det inga praktiska fördelar att lägga ut 1 500 spänn extra för Edgemodellen.

Som sagt. Jag har inte precis älskat Samsungs tidigare topptelefoner, men Galaxy S6 och S6 Edge är faktiskt riktigt intressanta och jag kan för första gången i mitt liv säga att jag faktiskt är sugen på en Samsunglur. Hatten av!

Klicka på Läs mer här nere för att komma till frågorna.

Tobias Svelander:
Går det avinstallera alla appar?
Exotisk:
Går det att avinstallera bloatware?
Samsung har ju tidigare varit rätt duktiga på att fylla sina mobiltelefoner och surfplattor med ett gäng appar som aldrig kommer att öppnas, men inte kan tas bort från telefonen. Samsung gjorde ett uttalande för någon vecka sedan där företaget sa att samtliga appar som kommer förinstallerade på telefonen kommer att kunna tas bort. Detta visade sig vara ett uttalande fullt av halvsanningar. Vissa appar går att ta bort och andra går att avaktivera, men de kommer fortfarande ligga kvar på telefonen. Appar som musikspelaren och Samsungs egna webbläsare går inte att ta bort eller inaktivera.

Thommie Karlsson:
Känns Edge värd på något sätt, eller är det bara en gimmick?
Hampus Sandström:
Jag har beställt en S6 Edge och skulle vilja veta hur mycket av bilden som "böjs" om man tittar på video eller bilder i fullskärm.
Hur stor del av bilden böjs och hur mycket böjs den? Stör man sig på det?

Teimor:
Kommer man åt "Edge"-delen av Edge av misstag? I så fall - hur ofta och vad kan man störa sig på?
Vad medför Edge för nytta i verkligheten?

Alex:
Hade varit intressant och veta hur man upplever skärmen när man tittar på video klipp eller film! är det störande med de böjda sidorna?
r0xp0x:
Vilken av dem är mest behaglig att hålla i? Blir det att man trycker väldigt mycket på skärmens sidor på Edge, både när man håller den i en hand och med två händer?
Blerim Keljmendi:
Är Galaxy edge bekväm i handen
är den värd 1500 mer än originalet ?
lite pros and cons please ;D

Kevin:
Hur känns edgen att hålla i?
Baxxos:
När man använder den, borde inte insidan av handflatan vidröra skärmen på Edge, vilket gör att skärmen inte riktigt vet vad du vill när du pekar på den med fingret?

Kanten på Edge åker ner över vardera sida på telefonen, vilket ser väldigt häftigt ut och gör att vanliga, platta S6 ser rätt tråkig ut i jämförelse. Med den böjda displayen kan du göra rätt få saker egentligen. Sveper du in fingret från skärmkanten får du upp dina utvalda favoritkontakter. Och om någon av dessa personer ringer dig eller skickar sms så kommer skärmkanten att lysa upp i den färgen som du valt till den personen. Utöver det kan du snabbt svepa fram och tillbaka på skärmkanten för att få upp en klocka med aviseringar, rss-flöde eller väder.

Kort sagt: Det ser häftigt ut, men det är en gimmickgrej. En dyr sådan också då du får lägga ut drygt 1 500 spänn extra för att få böjda kanter. Till vardags kommer inte Edge-funktionerna till användning över huvud taget och tittar man på en video så märker man knappt att displayen är böjd. Jag har mest stött på irritationsmoment då jag har hållit i telefonen och försökt svepa med tummen utan någon framgång då jag redan rör displayen med handloven, vilket fortfarande är ett problem efter en veckas användning.

Den böjda skärmen är helt enkelt inte värd pengarna.

Stakker:
Hur är batteritiden? 3h skärmtid eller vad kan man förvänta sig? :-P

Batteritiden är över förväntan. De första dagarna så hade jag väldigt stora problem, jag var tvungen att sätta telefonen i laddaren så fort jag kom hem, men med tiden räckte batteriet längre. I skrivande stund har jag använt telefonen normalt, lyssnat på musik, surfat och spelat lite spel, och jag har fortfarande 60 procent batteri kvar. Samsung har skeppat med en rätt smart batterisparfunktion som anpassar sig efter hur du använder telefonen, vilket lär betyda att den klenare av de två processorerna används mer frekvent efter ett tag.

En fördel med telefonerna är att den medföljande laddaren kan ladda lurarna rätt snabbt. 10 minuters laddning ska ge upp till 4 timmars extra användande och kan laddas fullt på drygt en timme.

För att ge ett klart svar på frågan så är batteritiden bra. Inte Sony Xperia Z3 Compact-bra, men bra.

robin forslund:
Är äntligen Touchwiz laggfritt?
Eos95:
hur flyter oset? vad finns det för inställningsmöjligheter för edge grejen? går det ex koppla tasker eller personifiera på ett bra sätt?
Gränssnittet flyter på riktigt bra. Appar startar riktigt snabbt och jag känner inte att jag lider av någon drop i frameraten, så att säga.
Inställningsmöjligheterna för Edge-kanten är för tillfället rätt få och låsta. Det enda du kan göra är att få tillgång till dina favoritkontakter och sveper du fingret från sida till sida på kanten så kan du få upp rss-flöde, aviseringar som missade samtal, sms och mail samt lite annan information som väder och aktier. Det går inte att personifiera Edge-kanten på något vis. Men när telefonen släpps så kommer det med stor sannolik vara ett gäng snälla utvecklare på Androidforumet XDA Developers komma med rätt trevliga lösningar. Så med tiden lär det komma fler möjligheter med Edge. Men för tillfället är det en rätt tråkig kant.

Wehooo:
Hur bra funkar fingeravtrycksläsaren? Vad mer kan man använda den till än att låsa upp luren?
Samsung Pay (suck..), funkar det här?

Tjosansa:
Klarar fingeravtrycksläsaren läsa avtrycket från olika vinklar nu?

Fingeravtrycksläsaren fungerar riktigt bra. Betydligt bättre än vad den på föregångaren gjorde. Jag kan logga in med det finger jag registrerat oavsett vinkel. Det finns ett par användningsområden utöver att låsa upp telefonen. Det går att använda fingeravtrycksläsaren för att köpa appar i Samsungs appbutik och använda fingret för att ta betala via Paypal. Men det är allt.

Vemvetvad:
Jag var på Samsung store och kände på den vita S6 edge. Kan ni helt ärligt säga att S6 edge INTE känns plastig och att glaset och metallramen känns som fejk material? Jag misstänker att anledningen till att den känns plastig och som fejkmaterial i min värld var pga den lätta vikten, och den vita färgen såg verkligen plastig ut. Jag ser att ni fått den i svart. Den kanske inte upplevs lika plastig, berätta gärna. Jag ville ha denna fram tills jag fick känna på den. Nu tvekar jag.
Fransucken:
Är det samma plastiga känsla som på alla andra, eller har Samsung för en gångs skull lagt ner lite mer pengar på materialval än vad Herr Nagelsvamp lägger på Scholl nagelsvampbehandling?
Arvid:
Känns det som premium mobiler? Då tänker jag på specifikt på byggkvalitén.

Personligen tycker jag inte att varken S6 eller S6 Edge känns plastiga. Telefonerna har fått en behandling som ger aluminiumkanterna en matt yta, vilket gör att de känns snäppet "plastigare" än till exempel HTC One M9. Men Galaxy S6 och S6 Edge är de mest solida topptelefonerna som Samsung gjort på flera år. S6 och S6 Edge känns verkligen som premiumtelefoner.

Magwal:
Om man tycker på sido- knappen, får man upp alternativet att starta om telefonen? (alla telefoner som har denna möjlighet bör skrotas, systemet bör vara så säkert att omstart inte skall vara nödvändigt. Har en S4 och måste starta om par gg I veckan. gör om gör rätt).

Båda telefonerna har en omstartknapp som dyker upp när man håller in powerknappen. Jag kan hålla med om att enheter ska vara så pass stabila att man aldrig behöver starta om dem, men det är lite utav en utopi och kommer troligtvis aldrig att hända.

Rickard:
Lite kul att alla klagade på det lilla batteriet men hitintills har jag bara sett en person som frågat er om det. Jag skulle vilja veta hur exakt GPSen är :)

Båda lurarna kör A-GPS, GLONASS och Beidou och jag efter att ha aktiverat samtliga lokaliseringsmetoder på telefonen, alltså GPS, wi-fi och mobilnät, så placerar Google Maps mig på rätt ställe. Jag är dock ingen GPS-expert, men om du behöver ha en så precis GPS som möjligt så kanske det är värt att lägga någon tusenlapp på en sådan i stället för att slaviskt gå efter GPS:en på telefonen.

REBECCA AIKIO:
S6 edge vs iphone 6 kamera! slutartid, hur bra den tar foto i mörkare situationer osv

Jag är ingen kameraexpert, men jag kan i alla fall säga att jag gillar kameran på Samsung Galaxy S6 mer än den som sitter på HTC One M9, då S6-kameran presterar betydligt bättre i mörkare ljusförhållanden. När det kommer till jämförande av kameran på Galaxy S6 och Iphone 6 så har The Verge gjort ett rätt trevligt kameratest som ni hittar här: The Verge jämför Iphone 6 och Galaxy S6.

Samsunglurarna har ett Pro-läge som ger dig möjligheten att ändra ISO, vitbalans och manuellt fokus. Det är allt. Sedan kan du ladda ner fler fotofunktioner som Sports Shot som ger dig möjlighet att fota med snabbare slutartid. Slutartiden är dock förinställd.

Rasmushed:
Vad ska man ha den till?

Jag antar att du menar Edge-tjofräsen. I så fall är svaret: inte så mycket.

I_Want_To_Believe:
Överhettas den lätt?

När vi körde benchmarktest på telefonerna så blev de varma båda två. Inte så varma att de inte gick att hålla i, men ändå märkbart varmare. Värmen är inget problem vid vardagsanvändning, men spelar du grafiktunga spel så kommer telefonen givetvis bli varmare.

Anders Iglum:
Hur är Fodralen? Ser ut som ni har ett flipcover eller liknade på s6an på ena bilden.

Vi har fått testa ett gäng olika fodral. Vanliga bumpers, flipcover och ett flipcover med fönster. Vanligtvis gillar jag inte att använda skal eller fodral av något slag då telefonerna då har en tendens att bli rätt mycket fetare, men med de skal vi har fått testa så blir telefonerna inte allt för stora med skal. Det är endast en millimeter åt varje håll som läggs på och då skyddas hela telefonen från fall och skrap.

För övrigt så har Samsung börjat samarbeta med rätt många olika företag för att ta fram flipcovers till telefonerna. Typ Burton, Swarovski och Montblanc.

Jacob Engert:
Vilken av telefonerna hade ni själva valt, om ni var tvungna att välja?

Om jag var tvungen att välja någon av telefonerna så skulle jag valt den platta versionen, då jag mest har stört mig på Edge-kanterna.

Sebastian Stegrin:
Hur höga fall tål dom innan skärmen dör? ??

Vi har inte testat, men för några dagar sen la vi upp en video på sajten som visar att telefonerna tål en hel del stryk. Länk till artikeln hittar ni här: Samsung Galaxy S6 Edge stresstestas ännu mer.

din_skurk
Kan man ringa med den?

Jajjemen. Och bra låter det.

Läs mer
41.0°
0

Vi svarar på era frågor om Samsung Galaxy S6 och S6 Edge

Nu får ni svar!

Populäraste
Spotify för Android får sömntimer
På tiden! 
Tumnagel
49.6°
+
Frode Wikesjö
0
Swish låg nere igen igår
Tredje gången den här månaden betaltjänsten drabbas av avbrott 
Tumnagel
22.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Säkerhetslucka i macOS ignorerar Gatekeeper-kontroll
Kan drabba icke datorvana användare 
Tumnagel
25.5°
+
Frode Wikesjö
0
Tut i luren I dag är det Europaparlamentsvalet
Rösta på! 
Tumnagel
57.5°
+
Frode Wikesjö
0
Kvinna testar på att vandra på vatten
Det gäller att vara uppmärksam ibland 
Tumnagel
50.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Warner Bros. spikar premiärdatum för Akira
Med Taika Waititi som regissör 
Tumnagel
47.9°
+
Frode Wikesjö
0
Huawei får inte längre använda SD-kort
Kickades ut ur SD Association 
Tumnagel
21.8°
+
Frode Wikesjö
0
Manipulerad video visar berusad politiker
.fejk 
Tumnagel
29.2°
+
Frode Wikesjö
0
Sonic-filmen försenas till 2020
Attans? 
Tumnagel
48.7°
+
Frode Wikesjö
0
May och Hammond bygger Lego
Och dricker inte alls vodka 
Tumnagel
44.9°
+
Roger Åberg
0
Kina visar upp nytt maglev-tåg
Har en topphastighet på 600 km/h 
Tumnagel
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har kollat in Audi Q4 e-tron concept
Svulstig bil som gärna får bli verklighet nu 
Tumnagel
47.3°
+
Roger Åberg
0
Senaste
Spotify för Android får sömntimer
På tiden! 
Tumnagel
49.6°
+
Frode Wikesjö
0
Reportage om en av världens bästa bumerangkastare
Krävs mer än att bara kasta och fånga 
Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0
Giant Bomb provar Oculus Quest
Vettig virtuell verklighet utan sladdar 
Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0
Nytt premiärdatum för A Quiet Place 2
20 mars 2020 
Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0
iFixit tittar under tangentbordet i nya MacBook Pro
Fjärde gången gillt? 
Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0
Ny trailer för Downton Abbey-filmen
Det omåttligt populära brittiska dramat fortsätter 
Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0
Kolla in SpaceX första Starlink-satelliter
Ser ut som ett pärlband över himlavalvet 
Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du spela som fienderna i Bloodborne
Ny mod fixar detta 
Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0
Swish låg nere igen igår
Tredje gången den här månaden betaltjänsten drabbas av avbrott 
Tumnagel
22.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Malmö FF vinner eAllsvenskan
Blir svenska mästare i FIFA 19 
Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Säkerhetslucka i macOS ignorerar Gatekeeper-kontroll
Kan drabba icke datorvana användare 
Tumnagel
25.5°
+
Frode Wikesjö
0
The Boring Company jämför transportsträckor
Väg vs. tunnel 
Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0