m
Foto: André Stray

Vi har pillat på Samsung Galaxy Note 9

Finjustering!

Mobil / Feature

Samsung drog med oss till New York, även känt som det stora äpplet, för att ta en tidig titt på den kommande mobiltelefonen Galaxy Note 9. Och trots få stora nyheter verkar enheten vara ett måste för Note-fans.

Designmässigt är det inga större skillnader mellan Note 8 och Note 9. Den sistnämnda har en lite större display, 0,1 tum större för att vara exakt, och aluminiumramen har fått en lite diamantslipning som ska göra att Note 9 ser lite mer slimmad ut än föregångaren. Skillnaderna märker man egentligen inte av förrän man har båda enheterna i hand och detaljstuderar båda. Hur som helst så är det lite tråkigt att det inte skett några större ändringar och helt ärligt föredrar jag de mer rundade kanterna på S9 än den fyrkantiga designen som Note 9 kör på. Men om du gillar Note 8-designen så kommer du uppskatta Note 9.

Den största nyheten med Note 9 är den uppgraderade S-Pen som utrustats med Bluetooth-chip. Pekpennan låter dig inte bara rita och skriva precis som tidigare, utan du kan använda knappen för att ta dig framåt i presentationer, pausa och starta musik och kontrollera kameran. Dessa funktioner kommer vara tillgängliga vid release och kommer byggas ut då Samsung kommer släppa SDK till pennan som låter utvecklare utnyttja de nya pennmöjligheterna.

S-Pen har en batteritid på 30 minuter, eller 200 klick, och troligtvis kommer det räcka för nästan alla ändamål. Men behöver du mer kräm så är det bara att peta in pennan i telefonen och den blir fulladdad på 40 sekunder. Riktigt smidigt!

Kameran i Note 9 är en vidareutveckling av kameran i S9+. På baksidan sitter det dubbla uppsättningar sensorer med optisk bildstabilisering varav ena är utrustad med telefoto-objektiv och den andra kör Dual Aperture och kan skifta mellan f/1.5 och f2.4 vid behov.

Utöver det har kameramjukvaran blivit lite smartare och kan, likt Huawei P20 Pro, identifiera olika scener och justerar automagiskt färgtemperatur, mättnad och lite annat för att leverera en bra bild oavsett om du tar kort på folk, mat eller solnedgångar. Jag fick testa funktionerna lite snabbt och jag blev imponerad av hur snabb kameran är på att identifiera miljöer. För att jämföra med P20 Pro, som kör en liknande lösning, så är Note 9 betydligt vassare på att känna igen miljöer och kan fixa alla inställningar direkt när den fokuserar på ett objekt, medan P20 Pro behöver en kort stund för att fatta vad den ska göra.

Precis som Tab S4 kan DeX-läget i Note 9 aktiveras utan att du behöver köra dockningsstationen. Det du behöver är en USB-C till HDMI och sedan är det bara att använda telefonen typ som en dator. Du får givetvis inte tillgång till diverse USB-portar om du inte kör DeX-dockan, men om du bara ska köra en snabb presentation så är det rätt gött att slippa bära med DeX-stationen, eller en dator för den delen.

DeX-funktionerna har även blivit fler med Note 9 och enheten slocknar inte när DeX-läget aktiveras. Detta betyder att du kan använda telefonen precis som vanligt även när du har den kopplad till en skärm, vilket är trevligt då alla appar inte är optimerade för DeX-läget.

Precis som årets tidigare Galaxy-enheter är Note 9 utrustad med topphårdvara, men då vi inte fått testa luren ordentligt är det svårt att säga vad den går för. Men då enheten är utrustas med samma systemkrets som S9 så lär Note 9 vara lika rapp och kraftfull som sina syskon i S-familjen. Vi är dock lite nyfikna på hur upplevelsen kommer bli med 8GB ram, men det får vi undersöka när telefonen trillar in på kontoret.

Allt som allt så verkar Note 9 vara en riktigt trevlig pjäs trots att nyheterna är mer finjusteringar än något annat. Nya DeX-funktionaliteten verkar vara riktigt smidig och S-Pen-uppgraderingen känns verkligen som ett bra tillskott. Jag ser verkligen fram emot att göra ett ordentligt test av luren inom kort.

Samsung Galaxy Note 9 är tillgänglig att förboka precis nu och release kommer ske 24 augusti. Innan dess kommer vi få ta en lite mer ordentlig titt på luren. Som vanligt: har ni några frågor om luren så är det bara att skriva ner dem i kommentararena så svarar vi på dem till vår bästa förmåga.

Läs mer
Nu kan du ställa in antal artiklar per sida
Premium-funktion även för de som ser annonser 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Mui Labs har byggt in en pekskärm i en planka
Kan styra det smarta hemmet och annat 
51.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Googles appar kan kosta upp till 360 kronor att licensiera i Europa
Sverige hamnar i den dyraste kategorin 
8.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fuskare på högskoleprovet kan dömas till hårdare straff
Upp till två års fängelse om brottet bedöms som grovt 
62.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Porsches Mission E Cross Turismo får grönt ljus
300 stycken nya medarbetare anställs 
46.4°
+
Bobby Green
0
Lynk & Co 03 med 500 hästar
Cyan Racing visar koncept för gatan 
42.7°
+
Bobby Green
0
J.K. Rowling snackar om Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Mera magi på ingång nästa månad 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vad är Mutant Year Zero: Road to Eden?
Ny video förklarar 
43.9°
+
André Stray
0
Trailer för Bodyguard
BBC:s miniserie kommer snart till Netflix 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Katedralen Sagrada Familia betalar 368 miljoner kronor i böter
Svartbygget har pågått i 136 år 
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
David Firth firar 1 miljon prenumeranter med Salad Fingers
Lika mysigt som vanligt 
41.0°
+
André Stray
0
Mikroplaster hittade i 90 procent av allt bordssalt
Mest hittat i salt som framställts från havsvatten 
11.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Busschaufför struntar i gammal bros viktbegränsning
Smartskaft 
28.7°
+
Bobby Green
0
Tesla presenterar billigare Model 3
Snart är det statliga stödet slut 
42.9°
+
Bobby Green
0
The Weather Channel visar skogsbrand i augmented reality
Fortsätter göra lite mer illustrativa väderpresentationer 
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple bjuder in till event i Brooklyn
Vi är återigen på plats! 
48.4°
+
Roger Åberg
0
I morgon har Daredevil premiär på Netflix
Här är en ny affisch inför det 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Varför använder vi WASD för att röra oss i spel?
Lite eftermiddagsnörderi 
42.6°
+
André Stray
0
Snart kan du bli influencer i The Sims
The Sims 4: Get Famous på ingång 
23.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Narcos: Mexico
Knarkserien fortsätter 16 november 
42.5°
+
André Stray
0
USA hoppar av den internationella postunionen
Gillar inte att Kina skickar post billigare än USA 
60.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Släpptrailer för Red Dead Redemption 2
Nästa vecka smäller det! 
44.9°
+
André Stray
0