m
Razer Phone 2 briljerar med fantastisk skärm
Razer Phone 2 och Razer Phone
Foto: André Stray

Razer Phone 2 briljerar med fantastisk skärm

Synd på den knepiga designen dock

Mobil / Feature

Razer Phone 2 presenterades för några veckor sedan och visade att Razer fortsätter på samma koncept som tidigare för att sticka ut på mobilmarknaden. Den nya varianten är en best som ska leverera en flaggskeppsupplevelse på alla fronter. Det är dock synd att luren inte når fram på alla punkter.

Hårdvarumässigt så levererar Razer Phone 2 topprestanda. Snapdragon 845, 8GB ram, 64GB lagring som går att utöka med minneskort på 1TB. Precis vad man väntar sitta i en flaggskeppstelefon 2018. Det som sticker ut är förstås den 5,72 tum stora IGZO-panelen med en skärm- och inputuppdatering på 120Hz.

Vi kan börja med det roligaste. Nämligen IGZO-panelen. Skärmen har som sagt en uppdateringsfrekvens på upp till 120Hz både när det kommer till bild och input. Detta gör att praktiskt taget allt du gör på telefonen känns riktigt smooth. Skärmen får telefonen att kännas som den rappaste luren på marknaden, trots att den har samma hårdvara som många andra lurar på marknaden. Det är en fröjd att svepa runt i gränssnittet och att surfa på webbsidor av olika slag.

När det kommer till film så får har vi ingen större användning av 120Hz, men Razer har petat in HDR-stöd i skärmen vilket betyder att filmer och serier med HDR-metadata ser riktigt bra ut på telefonen. Utöver det har Razer uppdaterat ljusstyrkan ordentligt och luren kan nu användas utomhus när solen lyser, vilket var lite av ett problem med föregångaren.

Razer skröt under presentationen med att toppa diverse prestandatest, men i våra tester hamnar den under en hel del andra Androider i flertalet benchmarktest. I GeekBench 4 får luren 2275 i single core och 8867 poäng i multi core. Det är stabila siffror, men slår inte bland annat Oneplus 6 som får 2366/8924 i samma test. Det spelar ingen som helst roll när det kommer till vanlig användning då båda lurarna är fullkomligt kompetenta oavsett vad du vill göra med telefonerna, men det är lite underligt att Razer slår på stora trumman utan att kunna leverera.

Något som Razer Phone 2 imponerar med är telefonens förmåga att jobba längre tack vare det nya vaporcoolingsystemet som håller värmen borta från komponenterna så att de kan jobba hårdare under en längre tid. Detta betyder också betydligt mindre throttling och under vår tid med telefonen upplevde vi aldrig några fps-dippar eller liknande i diverse spel. Telefonen kan dock bli rätt varm, men detta är ingenting som påverkar prestandan.

Något som inte är lika imponerande är själva designen. Visst Razer har gjord ett bra jobb med att uppgraderat det yttre med glasbaksida och trådlösladdning samt vattentålighet, men det tar inte bort det faktum att telefonens skarpa hörn penetrerar händerna när du håller i luren. Detta är dock lite utav en personlig preferens, så om du är sugen på Phone 2 så är ett hett tips att klämma på luren i butik innan du köper den. För mig är designen dock ingen vinnare.

Det den aningen klumpiga designen tillåter är ordentliga stereohögtalare. Enligt Razer låter högtalarna högst på marknaden och det är rätt trevligt då du kan använda telefonen för att spela upp musik eller annat ljud med relativt hög kvalitet utan att behöva köra en bluetooth-högtalare eller liknande. Högtalarna har även stöd för Dolby Atmos och högtalarna gör ett bra jobb med att leverera en vass ljudupplevelse när du tittar på film. Givetvis saknas det lite drag i basen, men högtalarna lyckas ändå imponera.

Razer Phone 2 är avsedd att spela på och Razer har petat in en hel del användbar mjukvara där du kan justera diverse prestandarelaterade inställningar. Via inställningarna kan du sätta specifika upplösningar samt skärmuppdateringsfrekvens på specifika spel. Spelar du Fortnite så kan du bumpa upp upplösningen till 1440p och 120Hz för en fin och flytande upplevelse. Spelar du Candy Crush och inte behöver samma grafiska upplevelse så kan du ställa in så att skärmen ändrar upplösning till 720p och 60Hz så att du sparar lite batteri och kan lira längre. Det är ett riktigt användbart och smidigt system som vi uppskattar rejält. Utöver detta finns det även ett gäng spel som optimerats för att köras på Razer Phone 2 och dessa är bland annat Alto's Odyssey, Pokémon Go och Fortnite.

Första generationens Razer Phone hade en aviseringslampa på framsidan, men den var rackarns dold och helt ärligt tog det någon vecka innan jag insåg att den ens existerade. Med Phone 2 har Razer kompenserat detta med att göra hela Razer-loggan på baksidan av telefonen till en aviseringslampa. Och passade även på att slänga in Chroma-stöd. Loggan kan lysa i 16,8 miljoner olika färger och du har hög kontroll när det kommer till ljusjustering.

Det finns tre lägen för lampan. På High lyser loggan hela tiden och du kan antingen få loggan att pulsera i specifika färger, köra på ljusrotation så att du kan se alla 16,8 miljoner färger på loggan eller ha en statisk färg. I Medium-läget lyser loggan endast när skärmen är aktiverad och du har tillgång till de olika Chroma-effekterna. I Low-läget lyser loggan endast när du får aviseringar. På tal om aviseringar så lyser loggan i olika färger beroende på app som vill ha din uppmärksamhet. Snapchat-avisering gör loggan gul och en avisering från Facebook levererar en blå färg. Detta går även att justera själv så att lampan lyser i de färger du vill se. High-läget drar givetvis en hel del batteri och bör inte användas allt för ofta om du inte vill bära med dig en laddpuck jämt och ständigt.Kameran i Razer Phone var inte precis någonting att hänga upp i granen och kändes mest som en eftertänksamhet. Kameran i Razer Phone 2 är stabilare än föregångaren, men är fortfarande en bit bakom konkurrenternas telefonkameror. Phone 2 kör dubbla 12MP-sensorer från Sony varav ena sitter bakom vidvinkelobjektiv med f/1.75 och har optisk bildstabilisering medan den andra sitter bakom telefotoobjektiv med f/2.6. Kamerorna jobbar tillsammans för att leverera ett skarpare bildresultat, men kamerorna levererar under förväntan.

Razer kommer troligtvis jobba med att förbättra kameran i framtiden, men Phone 2 kommer troligtvis aldrig bli en best på kamerafronten.

Razer Phone 2 är en riktigt vass telefon och imponerar på samma sätt som den första versionen gjorde. Tyvärr sätter Razer krokben på sig själv genom att köra en rätt klumpig och oergonomisk design, vilket drar ner helhetsintrycket. För att sammanfatta så visar Razer ännu en gång att hög skärmuppdatering är framtiden för en bekväm mobilupplevelse, men i slutändan önskar vi att skärmen satt på en annan telefon. Snälla Razer. Runda av kanterna lite med nästa version så kommer vi bli helnöjda.

Razer Phone 2 går att köpa via Tre.se samt via Razer.com. Priset ligger på 849 euro om du köper via Razers hemsida och 9695 kronor via Tre.

Läs mer
Dyson släpper den smarta lampan Lightcycle
Sägs kunna simulera naturligt dagsljus 
29.4°
+
Wille Wilhelmsson
Enkelt att lyssna på andra Tele2-kunders mobilsvar
Säkerhetslucka ska ha funnits i flera år 
19.1°
+
Wille Wilhelmsson
Windows Defender kommer till macOS, Chrome och Firefox
Fast macOS-versionen får givetvis ett nytt namn 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
Försvaret vill inte att staten säljer av sin andel i Telia
Anser att det kan leda till allvarliga konsekvenser för rikets säkerhet 
66.1°
+
Wille Wilhelmsson
Tut i luren! Flat Beat med Mr. Oizo fyller 20 år idag!
Perfekt att dansa till 
56.1°
+
Bobby Green
GDC 2019 Troll är ännu ett fett demo för Unreal Engine
Med Alicia Vikander 
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
Valve visar upp ny design av Steam-biblioteket
Uppdateringsinfo och snabbare interaktion med vänner 
51.3°
+
André Stray
Så agerar Ian McKellen med sina ögon
Nu kommer ni aldrig kunna sluta tänka på det 
49.8°
+
Bobby Green
Ska Walmart också starta tjänst för att streama spel?
Rykten påstår det 
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
Spelbolag får böter för att inte ha respekterat Spelpaus
Två företag bötfälls med 4,1 miljoner kronor 
74.3°
+
Wille Wilhelmsson
Sex stycken personer polisanmälda för filmning av trafikolycka
Oacceptabelt beteende 
94.6°
+
Bobby Green
Microsoft kan nu lagra data i DNA
Men det dröjer nog ett tag innan det kan ersätta hårddiskar 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
I morgon kan du blöda för järntronen i Stockholm
GeBlod och HBO Nordic arrangerar Bleed for the Throne i Kungsan 
48.2°
+
Wille Wilhelmsson
Nu lanserar Telia e-sim-kort
Kommer till Apple Watch 29 mars 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
Microsoft bygger datacenter i Gävle och Sandviken
Fick bygglovet beviljat i veckan 
53.5°
+
Wille Wilhelmsson
Teaser för Deadwood-filmen släppt
Har premiär 31 maj 
41.7°
+
André Stray
Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 släpps nästa år
Oj, vilken överraskning! 
47.2°
+
André Stray
PewDiePies fans börjar sprida ransomware
Vill att deras hjälte ska förbli störst på YouTube 
11.7°
+
Wille Wilhelmsson
Kraschade Boeing-flygplan saknade ett säkerhetslarm
Det var något som kostade extra men som kommer att inkluderas nu 
14.3°
+
Wille Wilhelmsson
Facebook lagrade hundratals miljoner lösenord i klartext
Som anställda på Facebook hade tillgång till 
11.5°
+
Wille Wilhelmsson
Volkswagen bildar konsortium med svenska Northvolt
Ska forska kring utvecklingen av batterier tillsammans 
58.1°
+
Bobby Green
The_Happy_Hob klarar alla Soulsborne-spel utan att bli träffad
Imponerande! 
42.7°
+
André Stray
En ordentlig titt på Battlefield V: Firestorm
Samt gameplay från diverse medier 
41.8°
+
André Stray
Ny trailer för John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Pang, pang! 
45.8°
+
André Stray
Snubbar gripna efter att ha filmat motellgäster som hade sex
Sålde streamingtjänst för de som ville kolla 
30.1°
+
Wille Wilhelmsson
Postnord ska börja lämna paket vid dörren
Om man föredrar det framför postombud 
64.5°
+
Wille Wilhelmsson
Nu kan man lyssna på Björn Ranelid i telefonkön
Byt ut pausmusik mot Ranelid i företagets telefonväxel 
28.3°
+
Wille Wilhelmsson
Gammal Bubbla med Subaru-hjärta
Inspirerad av en bild 
42.0°
+
Bobby Green
GDC 2019 Rebirth är ett fett demo för Unreal Engine 4
Från svenska Quixel 
50.9°
+
Wille Wilhelmsson
Disney äger nu Fox
Jätteaffär avslutades igår 
15.5°
+
Wille Wilhelmsson
Uppdaterat Vi litar mer på Systembolaget än Sveriges universitet
Men allra minst litar vi på Twitter 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
Sekiro: Shadows Die Twice kan dra åt fanders – men vi älskar det
Vi har dött massvis i From Softwares nya spel 
43.9°
+
André Stray