m
Razer Phone 2 briljerar med fantastisk skärm
Razer Phone 2 och Razer Phone
Foto: André Stray

Razer Phone 2 briljerar med fantastisk skärm

Synd på den knepiga designen dock

Mobil / Feature

Razer Phone 2 presenterades för några veckor sedan och visade att Razer fortsätter på samma koncept som tidigare för att sticka ut på mobilmarknaden. Den nya varianten är en best som ska leverera en flaggskeppsupplevelse på alla fronter. Det är dock synd att luren inte når fram på alla punkter.

Hårdvarumässigt så levererar Razer Phone 2 topprestanda. Snapdragon 845, 8GB ram, 64GB lagring som går att utöka med minneskort på 1TB. Precis vad man väntar sitta i en flaggskeppstelefon 2018. Det som sticker ut är förstås den 5,72 tum stora IGZO-panelen med en skärm- och inputuppdatering på 120Hz.

Vi kan börja med det roligaste. Nämligen IGZO-panelen. Skärmen har som sagt en uppdateringsfrekvens på upp till 120Hz både när det kommer till bild och input. Detta gör att praktiskt taget allt du gör på telefonen känns riktigt smooth. Skärmen får telefonen att kännas som den rappaste luren på marknaden, trots att den har samma hårdvara som många andra lurar på marknaden. Det är en fröjd att svepa runt i gränssnittet och att surfa på webbsidor av olika slag.

När det kommer till film så får har vi ingen större användning av 120Hz, men Razer har petat in HDR-stöd i skärmen vilket betyder att filmer och serier med HDR-metadata ser riktigt bra ut på telefonen. Utöver det har Razer uppdaterat ljusstyrkan ordentligt och luren kan nu användas utomhus när solen lyser, vilket var lite av ett problem med föregångaren.

Razer skröt under presentationen med att toppa diverse prestandatest, men i våra tester hamnar den under en hel del andra Androider i flertalet benchmarktest. I GeekBench 4 får luren 2275 i single core och 8867 poäng i multi core. Det är stabila siffror, men slår inte bland annat Oneplus 6 som får 2366/8924 i samma test. Det spelar ingen som helst roll när det kommer till vanlig användning då båda lurarna är fullkomligt kompetenta oavsett vad du vill göra med telefonerna, men det är lite underligt att Razer slår på stora trumman utan att kunna leverera.

Något som Razer Phone 2 imponerar med är telefonens förmåga att jobba längre tack vare det nya vaporcoolingsystemet som håller värmen borta från komponenterna så att de kan jobba hårdare under en längre tid. Detta betyder också betydligt mindre throttling och under vår tid med telefonen upplevde vi aldrig några fps-dippar eller liknande i diverse spel. Telefonen kan dock bli rätt varm, men detta är ingenting som påverkar prestandan.

Något som inte är lika imponerande är själva designen. Visst Razer har gjord ett bra jobb med att uppgraderat det yttre med glasbaksida och trådlösladdning samt vattentålighet, men det tar inte bort det faktum att telefonens skarpa hörn penetrerar händerna när du håller i luren. Detta är dock lite utav en personlig preferens, så om du är sugen på Phone 2 så är ett hett tips att klämma på luren i butik innan du köper den. För mig är designen dock ingen vinnare.

Det den aningen klumpiga designen tillåter är ordentliga stereohögtalare. Enligt Razer låter högtalarna högst på marknaden och det är rätt trevligt då du kan använda telefonen för att spela upp musik eller annat ljud med relativt hög kvalitet utan att behöva köra en bluetooth-högtalare eller liknande. Högtalarna har även stöd för Dolby Atmos och högtalarna gör ett bra jobb med att leverera en vass ljudupplevelse när du tittar på film. Givetvis saknas det lite drag i basen, men högtalarna lyckas ändå imponera.

Razer Phone 2 är avsedd att spela på och Razer har petat in en hel del användbar mjukvara där du kan justera diverse prestandarelaterade inställningar. Via inställningarna kan du sätta specifika upplösningar samt skärmuppdateringsfrekvens på specifika spel. Spelar du Fortnite så kan du bumpa upp upplösningen till 1440p och 120Hz för en fin och flytande upplevelse. Spelar du Candy Crush och inte behöver samma grafiska upplevelse så kan du ställa in så att skärmen ändrar upplösning till 720p och 60Hz så att du sparar lite batteri och kan lira längre. Det är ett riktigt användbart och smidigt system som vi uppskattar rejält. Utöver detta finns det även ett gäng spel som optimerats för att köras på Razer Phone 2 och dessa är bland annat Alto's Odyssey, Pokémon Go och Fortnite.

Första generationens Razer Phone hade en aviseringslampa på framsidan, men den var rackarns dold och helt ärligt tog det någon vecka innan jag insåg att den ens existerade. Med Phone 2 har Razer kompenserat detta med att göra hela Razer-loggan på baksidan av telefonen till en aviseringslampa. Och passade även på att slänga in Chroma-stöd. Loggan kan lysa i 16,8 miljoner olika färger och du har hög kontroll när det kommer till ljusjustering.

Det finns tre lägen för lampan. På High lyser loggan hela tiden och du kan antingen få loggan att pulsera i specifika färger, köra på ljusrotation så att du kan se alla 16,8 miljoner färger på loggan eller ha en statisk färg. I Medium-läget lyser loggan endast när skärmen är aktiverad och du har tillgång till de olika Chroma-effekterna. I Low-läget lyser loggan endast när du får aviseringar. På tal om aviseringar så lyser loggan i olika färger beroende på app som vill ha din uppmärksamhet. Snapchat-avisering gör loggan gul och en avisering från Facebook levererar en blå färg. Detta går även att justera själv så att lampan lyser i de färger du vill se. High-läget drar givetvis en hel del batteri och bör inte användas allt för ofta om du inte vill bära med dig en laddpuck jämt och ständigt.Kameran i Razer Phone var inte precis någonting att hänga upp i granen och kändes mest som en eftertänksamhet. Kameran i Razer Phone 2 är stabilare än föregångaren, men är fortfarande en bit bakom konkurrenternas telefonkameror. Phone 2 kör dubbla 12MP-sensorer från Sony varav ena sitter bakom vidvinkelobjektiv med f/1.75 och har optisk bildstabilisering medan den andra sitter bakom telefotoobjektiv med f/2.6. Kamerorna jobbar tillsammans för att leverera ett skarpare bildresultat, men kamerorna levererar under förväntan.

Razer kommer troligtvis jobba med att förbättra kameran i framtiden, men Phone 2 kommer troligtvis aldrig bli en best på kamerafronten.

Razer Phone 2 är en riktigt vass telefon och imponerar på samma sätt som den första versionen gjorde. Tyvärr sätter Razer krokben på sig själv genom att köra en rätt klumpig och oergonomisk design, vilket drar ner helhetsintrycket. För att sammanfatta så visar Razer ännu en gång att hög skärmuppdatering är framtiden för en bekväm mobilupplevelse, men i slutändan önskar vi att skärmen satt på en annan telefon. Snälla Razer. Runda av kanterna lite med nästa version så kommer vi bli helnöjda.

Razer Phone 2 går att köpa via Tre.se samt via Razer.com. Priset ligger på 849 euro om du köper via Razers hemsida och 9695 kronor via Tre.

Läs mer
Volkswagen bildar konsortium med svenska Northvolt
Ska forska kring utvecklingen av batterier tillsammans 
43.7°
+
Bobby Green
Postnord ska börja lämna paket vid dörren
Om man föredrar det framför postombud 
50.5°
+
Wille Wilhelmsson
Nu kan man lyssna på Björn Ranelid i telefonkön
Byt ut pausmusik mot Ranelid i företagets telefonväxel 
33.8°
+
Wille Wilhelmsson
GDC 2019 Rebirth är ett fett demo för Unreal Engine 4
Från svenska Quixel 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
Disney äger nu Fox
Jätteaffär avslutades igår 
23.0°
+
Wille Wilhelmsson
Uppdaterat Vi litar mer på Systembolaget än Sveriges universitet
Men allra minst litar vi på Twitter 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
Nokia-telefoner uppges ha skickat personinformation till Kina
Ska nu undersökas av finska datainspektionen 
24.9°
+
Wille Wilhelmsson
Så här flyttar man om man inte har någon flyttbil
Billigt, bra och genialt 
44.3°
+
Wille Wilhelmsson
Koala hoppar in och chillar i bil
AC är skönt 
46.9°
+
Bobby Green
Mutant Year Zero: Road To Eden kommer till Nintendo Switch
Släpps 25 juni 
41.0°
+
André Stray
Wikipedia nedstängt i fyra länder idag
Protesterar mot EU:s kommande upphovsrättslagar 
64.2°
+
Wille Wilhelmsson
Ny eldriven liten lastbil från Sverige
Inzile PRO4 ska börja levereras i höst 
44.9°
+
Bobby Green
Trailer för andra säsongen av One Punch Man
Har premiär 9 april 
46.1°
+
André Stray
Pewdiepie inte längre störst på Youtube
T-Series har nu gått om ordentligt  
4.0°
+
André Stray
Epic Games Store norpar ytterligare exklusiva titlar
The Outer Worlds, Control och Solar Ash Kingdom 
32.3°
+
André Stray
Bill & Ted 3 på gång
Tidsresande rockers har blivit lite äldre 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
En halv miljon spelare har bannats från Apex Legends
För att de fuskade 
49.1°
+
Wille Wilhelmsson
Disney blåser nytt liv i spelverksamheten med Lucasfilm Games
Dags att göra egna Star Wars-spel igen? 
57.8°
+
André Stray
Sverige ska vara världens sjunde lyckligaste land
Finland är lyckligast 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
Sony-patent hintar om förbättrad PSVR
Trådlöst! 
42.8°
+
André Stray
Med Volvos nya nyckel kan du begränsa bilens toppfart
Och nytt kamerasystem ska hålla koll på föraren 
47.8°
+
Bobby Green
Russo-bröderna bekräftar att de vilseleder tittarna i trailers
Vill hålla storyn ospoilad 
53.7°
+
André Stray