-
m

2019 kommer att bli jobbigt för Apple och Samsung

Och väldigt trevligt för OnePlus

Mobil / Feature

Man ska kanske inte dra för stora växlar på statistik, men siffror är trevligt att analysera så jag tog tillfället i akt när de kom till mig. Den ena delen av siffrorna kommer från hur ni röstade i vår undersökning igår och den andra delen består i vilka telefoner som ni faktiskt använder när ni besöker Feber. Och tittar man på de siffrorna tillsammans kan man konstatera att saker och ting håller på och förändrar sig.

För även om vad man vill ha och vad man har inte alltid är samma sak brukar det vara så att man har något man har råd med och vill ha något man inte har råd med. Man kör Skoda men vill ha BMW. Och när jag går igenom de här siffrorna är det precis tvärtom. Dyra Apple och Samsung får ge vika för billigare OnePlus och Xiaomi. Det kommer alltså att bli ett hårt år för Apple och troligen också för Samsung.

Vi börjar med Apple. Nästan 60 procent av er som besökte Feber förra veckan gjorde det från en iPhone, men endast 28,6 procent av er som svarade tyckte att det Apple levererade 2018 var något att ha. Det betyder att hälften av er som besökte Feber med en iPhone röstade på en Android-telefon. Det betyder inte att ni kommer att byta nästa år, men att rösta på det andra "laget" är inte så naturligt i såna här sammanhang.

För Samsung är siffrorna åt samma håll. 23,6 procent av er har en Samsung-lur och 15 procent tyckte att Samsung hade gjort förra årets telefon. Och då var 2018 års tre telefoner från Samsung inte några skitlurar direkt. Jag tror kanske inte att det här behöver betyda riktigt lika mycket som för Apple, Samsung har alltid varit ett märke som man köper men inte skryter om att man har. Anledningen är att Samsung är stor hos operatörerna och det är viktigt när man köper telefon.

Huawei har verkligen lyckats tagit sig in som nummer tre hos just operatörerna och även i användande här på Feber med 7,3 procent. Hela 14,6 procent säger att Huawei gjorde 2018 års telefon. 2018 var året Huawei verkligen blev accepterade i Sverige och det kommer man att rida på även nästa år, så frågan är inte om de kommer att fortsätta att öka utan hur mycket de kommer att öka.

Huaweis uppgång började när man lyckades ta den där åtråvärda tredje platsen hos operatörerna. Man brukar säga att operatörerna har plats att marknadsföra just tre telefoner / tre varumärken, är man utanför den topplistan är det svårt att sälja större volymer. Operatörerna är inte intresserade av att få sälja ett visst märke, de är intresserade av nya abonnenter och kommer att försöka sälja det som säljer bäst. Undantag finns, operatören kan försöka se till att den tillverkare som betalar bäst per såld telefon rekommenderas i första hand av försäljarna i butiken eller av hemsidorna, men om en viss modell inte säljer spelar det inte någon roll hur stor kickback de får på försäljningen.

OnePlus har inte riktigt hunnit köpas av Feber-besökaren (3,6 procent) men hela 24 procent av er säger att OnePlus levererade 2018 års bästa telefon! Det är en smått galen skillnad som operatörerna inte riktigt kan bortse ifrån och det är helt klart så att operatörerna på riktigt kan ge OnePlus chansen i år. OnePlus lär inte komma upp i 24 procent av marknaden men fortsätter de att leverera kan de ta rejält med marknadsandelar! Min gissning, efter att ha sett hur de växte i år, är att de gott och väl kan ligga på 5-6 procent efter nästa modellansering.

Förutom de här fyra finns det tre andra som är värda att nämna. Sony hänger sig kvar med 3,6 procent i faktiskt användande och 2,9 procent i hyllande, det finns alltså ett gäng av er som fortsatt ger Sony chansen. Google har inte blivit några stora favoriter i användande men det är inte så konstigt när de faktiskt inte säljs här på riktigt. Att Google ens når upp i 1,3 procent är ett styrkebesked. Att Pixel 3 får 5,1 procent av rösterna är också helt ok, men jag tror att många av er blev besvikna på Google i år - för lite nyheter i för dyr förpackning.

Den sista som är värd att nämna är verkligen spektakulär. Xiaomi finns verkligen knappt alls i Sverige och endast 0,3 procent av er använder en Xiaomi-telefon, ändå säger 7,6 procent av er att Xiaomi gjorde 2018 års bästa telefon. Det är imponerande siffror! Men har byggt ett förtroende, ett förtroende som kan omvandlas till marknadsandelar nästa år.

Huawei, Xiaomi och OnePlus har alltså möjlighet att växa stort under 2019 och 2020, framförallt om man räknar ihop alla tre bolagen. Jag tror nog att de tillsammans kan sno ytterligare 10 procent marknadsandelar i Sverige under 2019. Och då är det nog så att Tim Cooks Kina-problem inte bara finns innanför Kinas gränser längre.

För svenskarna är ett av världens mest trogna iPhone-folk. Apple har haft över 50 procents marknadsandel här i bra många år nu. Det är ingen slump att man inte gör någon egen marknadsföring alls här i Sverige, det behövs helt enkelt inte. Om svenskarna då börjar överge Apple, iPhone och iOS-plattformen har Apple stora, stora problem. För Kinamärkena växer så det knakar och märker de att Apple-fantasterna ens börjar på att fundera på alternativ kommer de att hugga.

Apples och Samsungs marknadsandel kommer över en natt inte att halveras här i Sverige, absolut inte. Men kombinationen hungriga konkurrenter med kraft och bra erbjudanden plus det faktum att man inte längre behöver byta telefon varje år eller vartannat år eller ens var tredje år, det är ingen bra kombination för varken Apple och Samsung.

Läs mer
Tumnagel
Är det så här nästa iPhone kommer att se ut?
Mer och mer lutar åt det 
24.1°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
En lite annorlunda skruvmejsel
Med ett hjul 
27.6°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Kattmassage
På ett piano 
47.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Tut i luren - Nintendo Game Boy fyller 30 år idag!
Konsolen som startade mobilspelandet på allvar 
54.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frankrikes regering släpper egna chatappen Tchap
Så att de slipper använda WhatsApp, Telegram och annat 
52.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Marques kollar in Game Boy i nya serien Retro Tech
En pryl han aldrig upplevt 
44.1°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Regeringen vill införa kemikalieskatt på kläder och skor
Liknande den som finns på hemelektronik 
10.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Rysk tv-kanal testar robot som nyhetspresentatör
Ser lite småskevt ut 
28.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Glad påsk!
Vi tar det lite lugnare ett tag 
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Följ med när Koenigsegg Jesko byggs
Hör Kristian prata om bygget 
44.9°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Forskare har hittat universums första molekyltyp
Nu har vi bevis på att HeH+ faktiskt finns 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Här är Google Plays nya startskärm i EU
Den där vi ska välja webbläsare och sökmotor i Android 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
HBO vill att Donald Trump slutar använda memes från GoT
Vill hålla fantasyn borta från politiken 
54.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Hundra Car2Go-bilar stulna i Chicago
Tjänsten stängs nu ner i staden 
33.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Remake av XIII släpps i höst
Cel-shade-fest! 
41.2°
+
André Stray
0
Tumnagel
Sverige trea på pressfrihetslista
Norden dominerar på pallen när det kommer till pressfrihet 
53.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Forskare har återupplivat hjärnan på döda grisar
Visade viss hjärnaktivitet tio timmar efter grisarnas död 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Adidas Futurecraft Loop är helt återvinningsbara
Kan användas för att göra nya skor när de är uttjänta 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Seth Everman visar hur Billie Eilish gjorde Bad Guy
Lite eftermiddagstrams 
43.9°
+
André Stray
0
Tumnagel
Pablo Schreiber blir Master Chief i Showtimes Halo-serie
Inspelningarna drar igång i höst 
41.0°
+
André Stray
0