-
m
Foto: André Stray

Vi har pillat på Samsung Galaxy Fold

Veckigt värre!

Mobil / Feature

Samsung presenterade Galaxy Fold i samma veva som S10-enheterna, men gänget har inte låtit någon peta på telefonen. Fram tills nu. Samsung bjöd in oss till en fotoshow i London där vi fick ta en första titt på den vikbara besten och för att göra en lång historia kort så är det en förvånansvärt trevlig historia, även om allt inte är toppen.

Helt ärligt så är telefonmarknaden skittråkig för tillfället. Företag tävlar i vilken flärpdesign som är mest irriterande för användaren och för den ovetande kan det vara svårt att se skillnad på en billig Moto G7 och en rackarns dyr Galaxy S10+. Vissa företag gör lite roliga saker, men på high end-fronten är ser det extremt homogent ut. Och det är skittråkigt. När det började ryktas om böjbara telefoner så började telefonentusiasmen brinna igen. Och efter att ha lekt en stund med Fold så vill jag bara tacka Samsung för att ha tänt lågan igen.

Men vad är egentligen Samsung Galaxy Fold? Kortfattat så är det praktiskt taget två stycken S10+ som svetsats samman och vikits ihop på mitten. I hopvecklat läge har du en liten skärm på 4,6 tum med avlångt bildförhållande och vecklas telefonen ut så får vi en 7,3 tum stor display med nästan 4:3-format att leka med.

I vanlig ordning när det kommer till Samsung-flaggskepp så är Galaxy Fold riktigt välbyggd. Trots en massa rörliga delar känns den riktigt stabil och bekväm att hålla i handen. I hopvikt läge är enheten dock rätt lång, men man vänjer sig rätt snabbt med längden.

Men tjusig hårdvara och härliga klick är inte allt. Telefonen ska ju faktiskt gå att använda. Och det verkar Fold inte ha några problem med. Google och Samsung har jobbat hårt med att ta fram ordentlig mjukvara som fungerar med den nya sortens telefoner och det funkar rätt bra faktiskt. Multi view-läget låter dig ha flera appar öppna samtidigt och det hela flyter på utan några större problem tack vare 12GB ram.

Det är även riktigt smidigt att apparna snabbt kan skifta mellan hopvikt och uppfläkt då appen ändrar format automatiskt och "fortsätter" när du viker luren. Detta fungerar med ett fåtal appar och sveper du in från höger sida så får du upp apparna med stöd för det nya gränssnittet. Vill du titta på en video på Youtube så kan du plocka fram den på den lilla skärmen och sedan veckla ut telefonen och forstätta tittningen omgående. Detta fungerar även med vissa spel och systemet är imponerande snabbt.

Som ni säkert läst tidigare i andra medier så finns det ett par saker med Fold som kan dra ner helhetsupplevelsen ett skvätt. Mer specifikt avsaknaden av hörlursuttag, en ordentlig flärp, veck i skärmen och en lite väl liten skärm på framsidan.

Vi kan börja med den största skamfläcken. Nämligen vecket. Den stora skärmen har ett veck i mitten där panelen böjs. Det är ett rätt omfattande veck, men helt ärligt är det nog inget användare kommer störa sig på allt för mycket. Tittar man på telefonen rakt framifrån så ser man inte skarven alls och det känns bara när man drar fingret över vecket. Jag var förberedd på en mycket värre upplevelse, men om ett litet veck är priset man får betala för en så pass imponerande telefon så är det acceptabelt. Det här är verkligen ascoolt.

Något som är mer störande är den lilla skärmen på framsidan. På S10-fronten kämpar Samsung för att få maximera screen-to-body-ration så mycket som möjligt, men av någon anledning har inte samma tänk använts med Galaxy Fold. Skärmen på framsidan är nästan komiskt liten med sina 4,6 tum och skärmkanterna är enorma. Skärmen ska dock inte användas som huvudskärm och troligtvis kommer endast använda den lilla panelen för att kolla aviseringar eller göra andra snabba grejer.

När det kommer till flärpen så är den rätt irriterande. Den hugger av allt som visas på skärmen och är inte supertjusig. I flärpen huserar två kamerasensorer, samma som på framsidan av S10+, samt lite annat smått och gott som får Fold att fungera som den ska. Det är dock ett nödvändigt ont

Avsaknaden av hörlursuttag lär suga för vissa, men helt ärligt kan jag inte komma ihåg när jag använde ett par trådade hörlurar senast.

Hur som helst. Jag vill se mer av Galaxy Fold och förhoppningsvis kommer vi få göra det i framtiden. Galaxy Fold imponerade rejält, men en fråga ligger ändå och tuggar i bakhuvudet: Hur användbar är telefonen egentligen till vardags?

Galaxy Fold kommer gå att förboka via bland annat Tele2 från och med 26 april och release sker 3 maj. Priset ligger på stadiga 22 000 kronor.

Läs mer
Play
Tumnagel
Greta Thunberg vinner en Webby
För bästa aktiviströrelse i sociala medier 
31.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Plattformsboende utanför Thailand ser ut att förbli en dröm
Ocean Builders första kund jagas nu av polis och riskerar dödsstraff 
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förslag Färgen på regplåten avslöjar drivmedlet
För att höja säkerheten 
53.3°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
7 av 10 föräldrar tror inte att deras barn ser på porr
Men 8 av 10 unga kollar 
43.5°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Nu har McDonalds fimpat sina sugrör
Mindre plast i soporna 
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Tesla ska starta taxitjänst med självkörande bilar nästa år
Där teslaägare kan tjäna pengar på sin bil 
44.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Det här tåget drivs av solenergi
Tyst och miljövänligt i Australien 
50.0°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Tesla visar upp Full Self Driving Chip
Chip för självkörande bilar finns redan installerat i nyare Teslor 
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Jeremy Clarkson tycker till om nya Top Gear
Och har bantat! 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
EU planerar att bygga upp enorm biometrisk databas
Så att de får lite bättre koll på oss 
17.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Sri Lanka blockerar sociala medier
Efter terrorattackerna i landet 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
SpaceX Crew Dragon har exploderat
Kommer försena NASA:s bemannade rymdprogram ytterligare 
33.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Är det så här nästa iPhone kommer att se ut?
Mer och mer lutar åt det 
20.8°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
En lite annorlunda skruvmejsel
Med ett hjul 
25.2°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Se en Porsche 911 bli riktigt vacker
Tvättporr! 
43.1°
+
Roger Åberg
0
Tumnagel
Kattmassage
På ett piano 
49.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Tut i luren - Nintendo Game Boy fyller 30 år idag!
Konsolen som startade mobilspelandet på allvar 
56.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frankrikes regering släpper egna chatappen Tchap
Så att de slipper använda WhatsApp, Telegram och annat 
53.4°
+
Wille Wilhelmsson
0