11 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vi har snackat med tre vinnare av App Store Awards Två svenskar och en legendar
Vi har snackat med tre vinnare av App Store Awards

Apple delar varje år ut priser till bra appar, på sommaren i samband med WWDC så prisar man de som har designats och kodats bäst och så här i slutet av året prisar man de som har betytt mest för användarna.

Jag fick chansen att prata med några av utvecklarna, och tre var lite extra roligt att prata med. Två av dem för att de helt enkelt är svenska, och en för att de är legendarer.

Årets spel på Apple TV: Space Marshals 3


Från helsingborgsstudion Pixelbite kommer Space Marshals 3. Jag snackar lite med Mattias Olsson, VD på Pixelbite som berättar att man fortfarande håller på med samma story som man skrev ner inför att första Space Marshals skulle släppas 2014. Historien kommer inte heller att få sitt slut här, först när man släpper fyran kommer man i mål.

– Man behöver inte ha spelat de två tidigare spelen för att spela trean, så nya spelare är varmt välkomna. Men det klurigare och klurigare att skriva på historien, gamla spelare vill ju gärna ha referenser till saker som har hänt tidigare men det får inte göra nya spelare förvirrade.

Spelet spelas snett uppifrån och det har inte förändrats mellan spelen. Men man försöker att lägga till funktioner och spelsätt i varje ny version. Varje spel har även olika kapitel, kapitel två släpptes i somras och det kommer två till.

Space Marshals 3 finns även till iPhone, iPad och Android.

Årets spel för Mac: Myst


Japp, spelet som först släpptes 1993 har släppts i en ny version som verkar falla på folks läppar. Att det blir årets spel är lite intressant så här nästan trettio år efter första släppet. Visst är det kul med retro, men det säger också en hel del om hur bakom spelmarknaden är på macOS.

Jag frågar Rand Miller, skaparen av Myst tillsammans med sin broder Robyn, om vad som skiljer dåtidens och dagens Myst.

– Vi har gjort om Myst några gånger nu och vi använder det för att lära oss mer om nya teknologier, som VR. Vi behöver ju inte fokusera så mycket på spelupplägget eller historien, utan kan istället fokusera på hur vi ska använda den nya tekniken. För spelaren är grunden densamma, men eftersom världen i spelet är betydligt mer flexibel i dag kan storyn också vara mer flexibel.

Myst används alltså av bolaget Cyan för att lära sig nya saker, men det är också en ekonomisk bas för dem.

– Myst var från början ett experiment, Riven var ett betydligt bättre spel. I dag är Myst en ekonomisk trygghet för bolaget, vi är ett indiebolag som gör vad vi vill och när vi har intäkter från Myst kan vi lägga tid på andra titlar som inte hela tiden måste bli succéer. Det gör oss friare.

Myst finns även till PC och finns under Game Pass för de som är nyfikna.

Årets iPhone-app: Toca Life World


Årets iPhone-app kommer från de svenska utvecklarna Toca Boca, som vi skrev om för första gången för över tio år sedan. Toca Boca alltså, inte Toca Life World för det är betydligt nyare. Alla Toca Bocas spel handlar om att leka och det är viktigt att det inte finns några regler. Så klart finns det begränsningar i spelen men vad som är rätt och fel är upp till barnen som spelar. I spelet får barnen bygga sina egna karaktärer, sitt eget hem och utforska över 100 platser.

Jag snackar lite med Mathilda Engman på Toca Boca. Hon berättar att det där med inga regler är viktigt i deras världar, pekfingrar är inget som hör hemma där. Man lyssnar också mycket på barnen och vad de har för synpunkter, inte bara om hur spelet fungerar just nu utan också när det kommer till utvecklingen av spelet. Vi pratar lite om pandemin och det där med att låta vara barnen vara med i utvecklingen, vilket ju är svårare när man inte kan träffas.

– Vi gör väldigt mycket användartester och självklart gör vi fler digitala nu jämfört med tidigare. Men det fungerar riktigt bra, vi får ju då också besöka barnen och deras familjer och se hur de använder Toca Life World. Barnen vill oftast vara sig själva i spelet och inte någon fantasikaraktär, det märker vi både i spelet och från det som delas från spelet.

Här är alla vinnare av årets App Store Awards:

Mobil, Appar, App Store, award, App Store awards, myst, Toca Boca, space marshals, pixelbite, cyan, rand miller

Appar


iPhone App of the Year: Toca Life World, from Toca Boca.
iPad App of the Year: LumaFusion, from LumaTouch.
Mac App of the Year: Craft, from Luki Labs Limited.
Apple TV App of the Year: DAZN, from DAZN Group.
Apple Watch App of the Year: Carrot Weather, from Grailr.

Spel


iPhone Game of the Year: “League of Legends: Wild Rift,” from Riot Games.
iPad Game of the Year: “MARVEL Future Revolution,” from Netmarble Corporation.
Mac Game of the Year: “Myst,” from Cyan.
Apple TV Game of the Year: “Space Marshals 3,” from Pixelbite.
Apple Arcade Game of the Year: “Fantasian,” from Mistwalker.

Läs mer
Två spel från Toca Boca Digitala leksaker för barn Svenska Toca Boca lanserar i dag sina första två spel till iPhone och iPad. Toca Bocas fokus ligger mer på att skapa digitala leksaker än renodlade spel något som klart och tydligt märks med dessa spel. Spelen som släpps är Helicopter Taxi för iPhone och Toca Tea Party för iPad. I Helicopter Taxi (trailer till höger) så utnyttjar man telefonens kamera så barnen kan flyga helikoptern runt i sina egna rum. Med jämna mellanrum så får man meddelanden från Señor Fox som frågar om hjälp för att plocka upp sina vänner. Helicopter Taxi is a digital toy that allows your kids to be a pilot for day - without leaving the room! Fly the 3D helicopter until you get a call with a mission. Put the iPhone down on a flat surface and the helicopter picks up a new passenger and then takes off to the next destination! Den andra spelet, eller digitala leksaken, är Toca Tea Party till iPad vilket kort och gott kan sammanfattas som kafferep-lek på paddan. Choose between many beautiful table cloths, plates, cups and glasses as you set your table. Is your teddy bear or plastic dinosaur in the mood for some cookies? Go to your room and grab them! Then simply put them around the iPad, and let them choose between nine tasty cakes and the choice of tea or juice. Trailer för Toca Tea Party kan hittas efter hoppet. Tumnagel
37.3°
0
37.6° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 2 dec 2021, 09:00
Vi har snackat med tre vinnare av App Store Awards Två svenskar och en legendar
37.6°
0