m

Ökad risk att dö för glutenintoleranta
Folksjukdom ökar risken för att dö i andra sjukdomar

I en nyligen publicerad forskningsstudie uppges det att risken för att dö ökar för dem som lider av folksjukdomen celiaki, det vi vanligtvis kallar för glutenintolerans. I studien ingick 50.000 patienter som led av celiaki och jämfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre. Bland annat uppges människor med celiaki löpa en ökad risk att dö i bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och luftvägssjukdomar jämfört med dem som ingick kontrollgruppen. I genomsnitt ökade dödsrisken med 21 procent jämfört med kontrollgruppen enligt den senaste studien. Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, säger till TT angående studien: "Ett par saker kan man ta till sig. Det finns nästan inga sjukdomar som inte leder till en liten ökad risk för död. Det andra är att den ökade risken (vid celiaki) är ganska låg i mitt perspektiv som läkare. För många andra sjukdomar kan risken öka med 200–300 procent. Men det finns en ökad risk med 21 procent och det är naturligtvis tråkigt för den som har trott att celiaki inte medför någonting." Det uppskattas att runt 100.000 svenskar lider av celiaki, en sjukdom som det inte finns något botemedel mot. Det ska observeras att tidigare undersökningar av celiaki-sjuka har resulterat i skiftande resultat, allt från klart ökad dödsrisk till ingen förhöjd risk att dö alls. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0