m

Bakterier i kors magar kanske kan bryta ned plast
Säger forskare från Österrike

Forskare på University of Natural Resources and Life Sciences i Vienna har upptäckt att vissa bakterier i kors magar skapar enzymer som kan bryta ned naturliga polyester. Kor får när de äter i sig ett ämne som heter cutin, en naturlig polyester som tillverkas av växter för att skydda väggarna i växtcellerna. Upptäckten av bakterierna ger nu forskarna hopp om att de ska kunna användas för att bryta ned plastavfall. De vill nu fortsätta studera enzymerna för att se om de kan modifieras så de kan skapas utanför en kos mage och för att se om de kan bryta ned flera sorters plast. Cirka 25,8 miljoner ton plastavfall ska ha hamnat på land och i världens hav, varav cirka 15 procent är polyester, en plast som används i bland annat plastflaskor och kläder. Forskningen är publicerad i tidskriften Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. Tumnagel
54.2°
+
Hugo Engström
0
2020

Forskare tar fram super-enzym som bryter ner plast snabbt
Kanske kan användas för återvinning av PET-plast i framtiden

Forskare har utvecklat en slags enzym-cocktail som man uppger kan bryta ner PET-plast på betydligt mycket kortare tid än vad som är möjligt idag. Cocktailen består av två enzym som både återfinns in den plastätande bakterien Ideonella sakaiensis som japanska forskare upptäckte 2016. Med det första enzymet, PETase, kunde man redan 2018 visa att PET-plast bröts ner på bara några dagar istället för de århundraden det vanligtvis skulle ta. Nu har man lyckats kunna kombinera detta även med bakteriens andra enzym, MHETase, vilket har gjort att det går upp till sex gånger snabbare att bryta ner plasten. Forskare arbetar nu bland annat på att se om man kan modifiera sin enzym-cocktail så att denna skulle kunna bryta ner PET-plast ännu snabbare. Förutom det så undersöker man givetvis hur detta skulle kunna användas i stor skala för att bryta ner alla de miljontals ton med PET-plast som produceras varje år. Forskarna tror att man eventuellt skulle kunna använda det nya super-enzymet eller en modifierad version av detta för att börja återvinna plast om ett till två år. Tumnagel
63.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
2019

Bakterier gör om A-blod till universal-blod
Kan revolutionera blodtransfusioner

För att genomföra blodtransfusioner krävs att det donerade blodet har samma blodtyp som mottagaren om det hela ska fungera och detta är något som kan ställa till problem för dem som har lite sällsyntare blodtyper. I framtiden kanske det dock kan komma att bli ändring på detta då forskare nu har lyckats göra om blod av den näst vanligaste blodgruppen A till den "universella" blodtypen 0 som skulle kunna användas av andra än patienter med blodgrupp A. Det är forskare på kanadensiska University of British Columbia (UBC) i Vancouver som har hittat bakterier i människans mage som ska kunna producera enzym som neutraliserar sockermolekyler i röda blodceller i blod av typ A så att detta blir universal-blod. Forskning liknande denna har genomförts tidigare men då har man inte hittat något effektivt sätt att konvertera A-blod till universal-blod vilket man nu verkar ha lyckats åstadkomma. Det kommer dock att krävas en mängd ytterligare tester och forskning innan tranformerat A-blod faktiskt börjar användas på riktigt. Brukar du donera blod? Svara gärna på vår enkät nedan. Tumnagel
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
2018

Forskare har hittat en allätande haj
Äter både kött och växter

Forskare på University of California har i en studie kunnat konstatera att skovelhuvade hammarhajar är allätare vilket gör dem till den första hajart man känner till som kan livnära sig på både vegetarisk och animalisk kost. Redan 2007 upptäckte forskare att hajarten mumsade i sig sjögräs men fram tills nu har man trott att den gjort det av misstag när den jagat efter kräftor, bläckfiskar och annat som är dess huvudsakliga föda. Nu har dock forskare kunnat bevisa att hajarna faktiskt tillgodogör sig den näring som finns i sjögräset. Vanligtvis brukar inte djur som betraktas som köttätare kunna matsmälta vegetarisk kost och omvandla denna till näring för kroppen. Marinbiologen Samantha Leigh som var med studien säger: "Finally, we determined which types of digestive enzymes (enzymes are used to break down food molecules) the bonnethead sharks possessed. Different enzymes break down different nutrients and generally, carnivores have very low levels of enzymes that break down fibers and carbohydrates. However, the bonnethead shark had very high levels of these types of enzymes!" Skovelhuvade hammarhajar hittas vanligtvis runt USA:s atlantkust och i mexikanska golfen. Tumnagel
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Enzym som kan äta plast framtaget
Kan det rädda vår miljö i framtiden?

Ett forskarlag från USA och Storbritannien uppger att de har utvecklat ett enzym som kan äta PET-plast och kanske hjälpa till att städa upp vår miljö i framtiden. PET-plast har sedan 1940-talet bland annat använts för att framställa miljontals ton med PET-flaskor varav vissa givetvis har hamnat i naturen efter de har använts. Det tar hundratals år för PET-plast att brytas ner på naturlig väg i naturen. Enzymet man nu har tagit fram ska vara en modifierad version av ett "plastätande" enzym som tidigare hittats i Japan. Professorn John McGeehan är en av de som lett arbetet med det nya enzymet och han säger: "We’ve made an improved version of the enzyme better than the natural one already. That’s really exciting because that means that there’s potential to optimize the enzyme even further." Vidare säger McGeehan till nyhetsbyrån Reuters att han inte tror att det är möjligt att det kommer kommersiellt gångbara lösningar för att bryta ner plast till sitt ursprungsbestånd inom några år. Tumnagel
58.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
2017

Det finns tydligen tre typer av diabetes
Och läkare diagnostiserar ofta fel

De flesta känner nog till att det finns olika sorters diabetes. Främst pratar man om typ 1 som uppstår i barndomen och beror på att immunsystemet förstör insulinet samt typ 2 som innebär att kroppen inte riktigt klarar av att hålla sockerhalterna i blodet på en tillräckligt låg nivå. Ofta kopplas typ 2-diabetes till övervikt. Men så finns det en mer okänd variant som kallas typ 3c och som kan uppkomma när bukspottskörteln skadas efter en inflammation, drabbas av tumörer eller opereras. En sådan skada gör dock inte bara att bukspottskörteln inte klarar av att hantera insulinnivåerna. Det gör också att den förlorar förmågan att bryta ner mat och olika hormoner. Nu har forskare kommit fram till att många fall av typ 3c-diabetes feldiagnostiseras som typ 2. Så vad spelar det för roll? Jo, till skillnad från de två första typerna av diabetes kan patienter med typ 3-diabetes få positiva effekter av att, förutom tillsätta insulin, äta kosttillskott med enzymer som hjälper till att bryta ner mat. Dessutom verkar det som att vissa läkemedel mot typ 2-diabetes liksom Gliklazid inte har så bra effekt på typ 3. Problemet med typ 3c-diabetes är den är svår att diagnostisera eftersom den kan uppstå långt efter att skadan skett på bukspottskörteln. Så lång tid som tio år eller mer kan gå innan sjukdomen bryter ut. Tumnagel
40.7°
+
Emmy Zettergren
0

Nu börjar äpplen som inte blir bruna att säljas
Men fortfarande i liten skala

När man biter i eller skär i ett äpple så blir det relativt snabbt brunt. Detta är på grund av att ett enzym som kallas för polyfenoloxidas förenar fenoler och syre till melanin, ni vet det där pigmentet som även gör oss människor bruna. Processen finns där för att skydda äpplet vid angrepp, men ska bara behövas och användas av äpplet när det är mycket ungt och äpplet har det i små doser om man jämför med exempelvis tomater. Enligt äpplets skapare är enzymets påverkan för äpplet försumbart i dag men kan ha varit viktigare för många år sedan. Enzymet kan ha positiva effekter för vårt hjärta men det finns inga rekommenderade värden på intag och man vet därför inte heller om det gör någon skillnad för människan om det försvinner från äpplet. Negativa effekter verkar inte finnas, om man får tro tillverkaren. Hur som helst, nu har ett företag som heter Arctic Apples börjat producera äpplen utan enzymet som då helt enkelt inte blir bruna. De första träden planterades våren 2015 och frukterna kommer nu i liten upplaga till ett litet antar affärer. Självklart kommer de att säljas i skivor. Anledningen till att man gjort äpplet som inte blir brunt är flera. Dels ska det ha varit en väldigt enkel process som man tror kommer ha positiva fördelar. Man kommer till exempel kunna dela ett äpple och äta andra halvan flera dagar senare. Det kan man iofs också göra med ett äpple som blivit brunt också, men människan är som bekant rätt petig med sånt. Tumnagel
23.9°
+
Roger Åberg
0
2016

Bakterie som kan bryta ner PET-plast upptäckt i Japan
Lösningen på sopbergen av plast?

Forskare på japanska Kyoto University har upptäckt en bakterie som livnär sig på och bryter ner PET-plast (Polyetentereftalat) vilket kanske kan vara lösningen till att återanvända sådant i framtiden. Man har döpt bakterien till Ideonella sakaiensis och den stora upptäckten er egentligen att man har lyckats identifiera det enzymet i bakteriens DNA som är ansvarigt för att bryta ner plasten till sina ursprungskomponenter. Dessa komponenter kan sedan användas till att göra ny plast. Plast är ett förhållandevis ungt material som fick sitt genomslag i mitten av 1900-talet men då blev snabbt populärt. Idag produceras det 300 miljoner ton plast om året och en stor del av detta hamnar ofta på våra soptippar. Tumnagel
93.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelare löser riktigt knepig bana i Super Mario Maker
Fermat's Last Theorem är en riktig utmaning

Letar ni efter riktigt svåra banor att ta er an i Super Mario Maker ska ni kolla in Fermatx27s Last Theorem som skapats av användaren Mr_Enzyme. Den är full av kluriga pussel och lär kräva en hel del träning och tålamod. "Last night, I finally claimed victory! This puzzle is extremely challenging to solve even with the editor (which I used extensively)." Ni kan kolla in när Youtubeanvändaren ReflectivistFox spelar igenom banan ovan. Tumnagel
46.6°
+
Emmy Zettergren
0
2014

Allergifria jordnötter kan snart vara verklighet
Miljontals allergiker kanske snart kan äta jordnötter

Forskare på amerikanska North Carolina A&T State University säger att man lyckats ta fram jordnötter som inte orsakar några allergier. Genom att fokusera på vissa proteiner säger sig forskarna har reducerat jordnötternas allergena egenskaper med mellan 98 till 100 procent. En av forskarna säger: "We found that treating peanuts with protein-breaking enzymes reduced allergenic proteins." I USA är det runt 0,9% av befolkningen, närmare 2,8 miljoner människor, som lider av jordnötsallergi. När vi eventuellt kan få se allergifria jordnötter i butik framgår inte men jag antar att det lär ta ett tag. Tumnagel
55.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nästa sida