m

Nu får insekter säljas som mat i Sverige
Ät gräshoppor till middag

Efter ett beslut i EU-domstolen häromdagen kommer det nu bli tillåtet att sälja mat som består av insekter som till exempel mjölmask, hussyrsor eller gräshoppor i Sverige. Det här innebär dock inte mat baserad på insekter per automatik kommer att klassas som säker för konsumtion säger Livsmedelsverket. Det är upp till företagen som eventuellt kommer att sälja insektsbaserad mat att kontrollera att den är säker för konsumenter. Livsmedelsverket uppmanar därför framför allt allergiker att vara uppmärksamma och Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, säger om kontrollen av mat som innehåller insekter: "Den kontrollen ska företagen stå för. Konsumenten ska inte behöva rädd för att konsumera livsmedel. Men en ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier framför allt hos skaldjursallergiker, därför är det noga att det framgår tydligt av märkningen om det innehåller insekter." Efter EU-domstolens beslut kommer det nu bli tillåtet att sälja insektsbaserad mat i hela EU. Tumnagel
246kg
+
Wille Wilhelmsson
2018

Kafeér i Kalifornien måste varna för cancer
På grund av akrylamid i kaffet

En domstol i den amerikanska delstaten Kalifornien har efter ett uppmärksammat mål avgjort att kaféer i delstaten måste varna sina kunder för att kaffedrickande kan öka risken för att få cancer. Anledningen till det är att det finns höga koncentrationer av det cancerframkallande ämnet akrylamid i bryggkaffe skriver nyhetsbyrån Reuters. Akrylamid finns även i livsmedel som till exempel potatischips, pommes frites, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Livsmedelsverket skriver att vi i Sverige i genomsnitt får i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Utav detta står kaffedrickandet för ungefär en tredjedel. Akrylamidhalten i livsmedel är långt under den gräns som anses vara farlig anser de flesta forskare. Tumnagel
22.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
2017

Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda

I dag har många butiker åldersgränser på energidrycker men detta är bara en rekommendation och inte någon lag. Det gör att alla inte följer rekommendationen, det är ändå rätt mycket pengar i den här försäljningen. Därför kommer nu regeringen ge i uppdrag till Livsmedelsverket att utreda om det finns ett behov av en lag runt detta, det uppger källor till Ekot. De flesta energidrycker innehåller lika mycket eller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe, men det är betydligt lättare att få i sig stora mängder av energidryck. Flera fall av överkonsumtion ska också ha uppmärksammats på senare tid där unga personer fått uppsöka vård. – Det finns ju länder som till och med har infört åldersgräns just med tanke på att höga intag i förhållande till kroppsvikt kan vara farligt för hälsan. Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för sådana risker, säger Sven-Erik Bucht till SR. Tumnagel
65.3°
+
Roger Åberg
0

Nu kan man odla insekter för människor i Finland
Och kanske snart även i Sverige

Det här att man ska äta larver istället för kor är ju något som man snackat mycket om på senare tid. Insekter anses vara mycket lättare och hållbarare att odla vilket då i sin tur skulle vara snällare mot miljön. På ett flertal håll i världen är det fritt fram att odla insekter för människoföda dock ej i Sverige. Men i vårt grannland åt öst, Finland, har man nu beslutat att följa vårt grannland i sydväst, Danmark, genom att tillåta insektsodlingar där man tar fram insekter speciellt för människoföda. Här i Sverige finns det insektsföretagare och branschföreträdare som vill att Livsmedelsverket ska tillåta det även här så man inte halkar efter grannländerna. Livsmedelsverket säger att de inte emot insekter utan att de anser att det är en bra alternativ näringskälla, framför allt ur ett miljöperspektiv. Men man vill säkerställa att inte några insekter säljs förrän det går att bevisa att de inte är giftiga eller innehåller farliga bakterier. Livsmedelsverket ska nu titta på hur Finland har resonerat och löst säkerhetsfrågan och då eventuellt tillåta odlingar här i Sverige. Tumnagel
51.2°
+
Frode Wikesjö
0

Frukt och grönt tappar inte i näringsvärde
Enligt Livsmedelsverket

Det finns ingen entydig vetenskap som bevisar att frukt och grönt tappar i näringsvärde. Det säger Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket i en intervju med Sveriges Radio. Att ämnet är på tapeten har att göra med en oro bland vissa konsumenter. Efter att ha tagit del av rapporteringar i media har de blivit rädda för att det vi odlar inte längre innehåller tillräckligt mycket näring, att jorden håller på att utarmas och att det behövs kosttillskott för att kroppen ska få i sig all näring. Men Livsmedelsverket tillbakavisar alltså det. "Det finns inga bevis för att jordarna har utarmats. När man jämför gamla och nya sorter, hur växtförädlingen har påverkat, är det inte lika tydligt. "Det finns en oro för att näringsinnehållet har minskat dramatiskt i vår mat och att man därför måste ta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med näring." "Men resultaten av våra matvaneundersökningar, när vi frågar folk vad de äter, visar att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen. Även våra matkasseundersökningar, som visar vad maten innehåller, visar att de innehåller tillräckligt med näring. Enligt Livsmedelsverket finns det studier som både säger att näringsvärdet blir sämre och att värdet blir bättre. De anser också att det är svårt att göra jämförande analyser på grönsaker med flera års mellanrum. Dels för att man måste veta att grönsakerna odlats under samma förutsättningar samtidigt som väderlek kan spela in och påverka näringsinnehavet. Tumnagel
45.2°
+
Emmy Zettergren
0

Livsmedelsverket kan införa maxdoser för vitaminer
Så att vi inte överdoserar sådana

Livsmedelsverket kommer på uppdrag av regeringen nu att utreda på om det kan behövas rekommenderade maxdoser för vitaminer och hur dessa i så fall skulle utformas. Anledningen till detta är att vissa vitaminer kan vara skadliga om man intar mer än dagsbehovet av dessa. Till sådana vitaminer räknas till exempel vitamin A, jod och selen skriver Livsmedelsverket. Inom EU finns idag inget gemensamt regelverk för maxdoser gällande vitaminer men det står var och ett av EU-länderna fritt att eventuellt införa sådana nationella regler skriver TT. Tumnagel
63.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
2015

USA godkänner genmodifierad lax som människoföda
Lär antagligen inte dyka upp i Sverige

Den amerikanska myndigheten för mat och medicin, FDA, har nu godkänt genmodifierad lax som människoföda efter att företaget AquAdvantage odlat sådana under 20 års tid. För att få fortsätta odla och sälja den genmodifierade laxen finns dock en lång rad restriktioner. Bland annat måste laxäggen produceras i Kanada medan uppfödningen av laxen sker i Panama. Laxarna är även försedda med tredubbla kromosonpar i stället för de två uppsättningar som vanliga laxar har. Detta för att förhindra att det resulterar i några nya laxar om en vanlig lax och en genmodifierad lax skulle råka para sig. Europa har världens strängaste regler runt genmodifierade livsmedel och Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket, säger till Expressen att genmodiferad lax sannolikt aldrig kommer att dyka upp i Sverige, eller inte på "väldigt, väldigt länge i alla fall". Tumnagel
20.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
2007

Grillar du på gasolgrill? Farligare än kol
Mer cancerframkallande ämnen med gasolgrill

Sajten Testfakta har låtit jämföra halterna av cancerframkallande ämnen i kött som grillats på gasol, respektive kolgrill. Lite förvånande blev resultatet sämre för gasolgrillen, där halterna av cancerframkallande ämnen var högre än om köttet grillats på kolgrill! Förklaringen tros vara att köttet grillas över öppen låga. Dock påpekar Livsmedelsverket, som gjort laboratorietesterna, att mängden cancerframkallande ämnen fortfarande är långt under gränsvärdena, oberoende av grillmetod. Läs hela testet på Testfakta. Tumnagel
36.9°
+
Emma Rost
0