m

Nästa år kan vi antagligen äta korv gjord av insekter
EU förväntas godkänna försäljning av mat gjord på insekter

SVT rapporterar att det nästa år kan komma att bli lagligt för svenska butiker och restauranger att sälja insekter som mat avsedd för människor. För tillfället är det olagligt att sälja insekter som människoföda i Sverige men EU behandlar just nu några ansökningar som om de godkänns kommer att göra det lagligt att köpa insektmat även här i Sverige. Att äta insekter anses vara bra för klimatet då de inte påverkar detta lika negativt som till exempel traditionell köttproduktion. Insekter ska dessutom ha ett högt näringsvärde och innehålla båda bra proteiner och bra fetter. Enligt dem som testat att äta insekter så anser även många att det smakar gott. EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar just nu tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat. Ytterligare nio ansökningar är på väg att granskas och om de godkänns så får insekterna säljas även i Sverige skriver SVT. Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen, tror att det kan bli godkänt att börja sälja insekter som mat till människor någon gång under nästa år. Tumnagel
51.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
2017

WWF: Näringsvärdena i kött minskar
På grund av intensiv djuruppfödning

Sex kycklingar innehåller i dag samma mängd omega-3 som en enda kyckling gjorde på 1970-talet. Den allt mer intensiva djuruppfödningen i världen gör att näringsvärdena i köttet som produceras minskar. Dessutom används enorma areal till att odla foder till djuren där 60 procent av världens biologiska mångfald försvinner på grund av odlingen. Informationen kommer från organisationen WWF och presenterades under den pågående matkonferensen Extinction and Livestock Conference i London. Enligt rapporten äter vi också mycket mer protein från kött än vad som är rekommenderat enligt näringsläran, i alla fall i England. Skulle alla äta den mängd protein som rekommenderas i England, det vill säga 45-55 gram varje dag, så skulle vi rädda ett område lika stort som 1,5 gånger Europas storlek från produktion av foder till djuren. I dag äter invånarna i England mellan 64-88 gram varje dag varav 37 procent kommer från kött. i Sverige ligger rekommendationerna på mellan 50-70 gram om dagen. Även efterfrågan på fisk ökar kraftigt vilket leder till överfiskade hav. Efterfrågan av fisk har ökat med 50 procent på 50 år. “The simple fact is that the world is consuming more animal protein than it needs and this is having a devastating effect on wildlife. A staggering 60 per cent of global biodiversity loss is down to the food we eat. We know a lot of people are aware that a meat-based diet has an impact on water and land, as well as causing greenhouse gas emissions, but few know the biggest issue of all comes from the crop-based feed the animals eat." Tumnagel
22.8°
+
Emmy Zettergren
0

Frukt och grönt tappar inte i näringsvärde
Enligt Livsmedelsverket

Det finns ingen entydig vetenskap som bevisar att frukt och grönt tappar i näringsvärde. Det säger Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket i en intervju med Sveriges Radio. Att ämnet är på tapeten har att göra med en oro bland vissa konsumenter. Efter att ha tagit del av rapporteringar i media har de blivit rädda för att det vi odlar inte längre innehåller tillräckligt mycket näring, att jorden håller på att utarmas och att det behövs kosttillskott för att kroppen ska få i sig all näring. Men Livsmedelsverket tillbakavisar alltså det. "Det finns inga bevis för att jordarna har utarmats. När man jämför gamla och nya sorter, hur växtförädlingen har påverkat, är det inte lika tydligt. "Det finns en oro för att näringsinnehållet har minskat dramatiskt i vår mat och att man därför måste ta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med näring." "Men resultaten av våra matvaneundersökningar, när vi frågar folk vad de äter, visar att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen. Även våra matkasseundersökningar, som visar vad maten innehåller, visar att de innehåller tillräckligt med näring. Enligt Livsmedelsverket finns det studier som både säger att näringsvärdet blir sämre och att värdet blir bättre. De anser också att det är svårt att göra jämförande analyser på grönsaker med flera års mellanrum. Dels för att man måste veta att grönsakerna odlats under samma förutsättningar samtidigt som väderlek kan spela in och påverka näringsinnehavet. Tumnagel
45.2°
+
Emmy Zettergren
0
2016

CES SCiO scannar maten och visar dess innehåll
Smart liten pryl

Genom att scanna den kemikaliska sammansättningen i maten ska den lilla prylen SCiO kunna ge dig information om matens innehåll. Genom att analysera hur molekylerna i maten eller drycken reagerar med ljus kan SCiO exempelvis berätta hur mycket kalorier, kolhydrater eller fett födan innehåller. Tyvärr kan den inte scanna sammansatt mat det vill säga exempelvis en färdigbredd macka eller en köttgryta. Men råvaror som smör, ost, bröd och liknande går bra. Förutom mat kan den även scanna andra typer av material för att ta reda på dess sammansättning liksom mediciner och växter. SCiO är i princip lika liten som en tändsticksask och är från början framtagen för att hjälpa personer som är beroende av att veta hur mycket maten innehåller, exempelvis diabetiker. Det var också diabetes som fick utvecklarna Remy och Astrid Bonnasse att komma på idén då deras nioåriga dotter år 2014 drabbades av sjukdomen och de kände ett större behov av att veta vad råvarorna innehöll. Scannern kommer också med en app som visar upp innehållet i realtid och i den kan användare själva lägga in näringsvärdet i olika maträtter som de exempelvis lagat själva. Priset för SCiO är 249 dollar och appen kostar 10 dollar i månaden att använda. Tumnagel
50.0°
+
Emmy Zettergren
0
2015

Nu kan Google berätta hur många kalorier det finns i en Big Mac
Visar näringsvärden för populära maträtter

Google har implementerat en ny funktion som gör att man kan få reda på lite mer information och näringsvärden på maträtter som serveras på populära restaurangkedjor. Det finns ingen information om exakt vilka maträtter det handlar om men jag testade med lite grejer från McDonalds och de fanns oftast listade med antal kalorier, fetthalt, kolestrol och liknande information. Då jag antar att denna information är hämtad från amerikanska restaurangkedjor kan jag tyvärr inte avgöra om värdena går att översätta direkt till de rätterna som serveras på till exempel svenska McDonalds. Google har sedan tidigare meddelat att de håller på att ta fram ett system som ska kunna räkna ut hur många kalorier en maträtt innehåller enbart genom att analysera en bild på maträtten men tills det är på plats så kanske den här funktionen kan duga. Tumnagel
50.4°
+
Wille Wilhelmsson
0