m

Recension Samsung Chromebook

Kan man ersätta en vanlig dator med en Chromebook?

Samsung Chromebook
PC / Hårdvara

Förra veckan lanserade Google sina så kallade Chromebooks här i Sverige och man släppte då två olika modeller, en från Samsung och en från Acer. Jag har sedan dess testat Samsungs Chromebook och det handlar om en maskin som är försedd med en skärm på 11,6 tum med upplösningen 1366x768 pixlar, en processor på 1,7Ghz, 2GB RAM samt 16GB flashminne som primärt är avsett för operativsystem och appar. När man införskaffar en Chromebook så bjuds man även på 100GB lagring på Googles molntjänst Google Drive.

Utseendemässigt så är det svårt att komma ifrån att Samsung Chromebook påminner en hel del om en Macbook Air. Men där slutar också likheterna för när man inspekterar bygget lite närmare så handlar det om en ganska så markant kvalitetsskillnad då en MBA:s chassi är tillverkat i aluminum medan en Samsung Chromebook har ett chassi i plast. Överlag så kan man säga att Chromebooken är betydligt mycket rackligare än till exempel en MBA. Dock så får man även ha i åtanke att en Samsung Chromebook bara kostar 3 000 kronor vilket är ungefär en fjärdel så mycket som man får langa upp för en Macbook Air. Den 11,6 tum stora skärmen är inte heller den så mycket att hänga i granen om man är van vid att sitta framför en laptop med lite bättre skärm.

Chromebooks kör, som jag antar att de flesta av er redan vet, Googles egna operativsystem Chrome OS vilket innebär att i stort sett allting sköts och konfigureras via Googles webbläsare Chrome. Det är inte tänkt att användare ska lagra filer direkt på datorn utan allt detta är tänkt att ske på Googles molntjänst Google Drive eller annan lämplig molntjänst som det går att få kontakt med via en webbläsare.

Det är just detta som gör att det blir lite omständligare att utföra arbete på en Chromebook då det, även om dagens molntjänster är förhållandevis bra, alltid tar lite längre tid att spara ner en fil till molnet än direkt till datorns hårddisk. Ska man sedan öppna upp och redigera dokumentet efter det att man har laddat ner det tar även det lite extra tid. Ska man till exempel redigera en bild så måste detta även ske via någon webbaserad bildredigeringstjänst och även om dessa blir bättre hela tiden så är de fortfarande inte helt optimala om man jämför med desktop-konkurrenterna som finns.

En fördel som Chromebook har är den superenkla administrationen. Man loggar bara in med sitt Google-/Chrome-lösenord och så är man redo att köra loss. Det finns verkligen noll saker att ställa in och ha sönder - möjligen förutom nätverksinställningarna då.

Något som Chromebooken funkar utmärkt till är dock att surfa och använda sig av Chrome Extensions (insticksprogram för applikationer, spel och liknande). Så funkar det då att använda sig av en Chromebook istället för en traditionell dator? Svaret blir som vanligt att det beror helt på vad man ska använda den till.

Ska man primärt använda sin dator till att surfa, facebooka, twittra, maila, lyssna på Spotify och kolla på webbaserade streaming-tjänster så har man i en ChromeBook en förhållandevis billig maskin som kan utföra dessa uppgifter förhållandevis väl. Fördelen jämfört med en vanlig dator är också att det är ett förhållandevis enkelt bakomliggande system så det finns inte särskilt mycket inställningar och liknande som man behöver leta upp eller ens bry sig om. Då det handlar om ett molnbaserat operativsystem så kommer antagligen eventuella fel som uppstår i operativsystemet gå att lösa via molnet.

Är man ute efter en mer komplett dator där man ska kunna arbeta offline, installera nyttoprogram, spel och liknande så faller dock Chromebook platt till marken då den molnbaserade OS:et än så länge inte kan konkurrera med en vanlig dator på de premisserna. Det går visserligen att utföra vissa uppgifter offline med en Chromebook men än så länge anser jag är det enklare att göra sådant med en traditionell dator.

Min slutsats är med andra ord att om du är ute efter en förhållandevis billig dator där du kan surfa och utföra lite andra smågrejer så passar Chromebooken perfekt då det är en enkel liten maskin som passar fint till dessa ändamål och som är enkel att hålla på med. Vill du däremot göra lite mer avancerade saker på din dator och installera externa program så bör du fortsatt välja en traditionell dator med Windows, OS X eller Linux.

Forskare har återupplivat hjärnan på döda grisar
Visade viss hjärnaktivitet tio timmar efter grisarnas död 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Adidas Futurecraft Loop är helt återvinningsbara
Kan användas för att göra nya skor när de är uttjänta 
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Seth Everman visar hur Billie Eilish gjorde Bad Guy
Lite eftermiddagstrams 
42.2°
+
André Stray
0
USA vill stänga ute China Mobile från landet
Vill inte ha världens största mobiloperatör på sin hemmamarknad 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook samlade in epostkontakter från 1,5 miljoner användare
Klantar till det när det gäller integritet igen 
18.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix-chef lovar att börja visa tittarsiffror
Transparens ftw! 
47.0°
+
André Stray
0
Jessica Meir blir första svenskan i rymden
Åker till ISS i höst 
61.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Boeing börjar testflyga 737 MAX igen
Mjukvaran ska nu vara fixad 
29.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook bekräftar att man utvecklar smart assistent
Ny konkurrent till Siri, Alexa och Google Assistant? 
17.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ubisoft bjussar på Assassin's Creed Unity
Så att alla kan kolla in hur Notre-Dame såg ut 
58.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jaguar I-Pace är World Car of the Year 2019
Grattis igen! 
43.0°
+
Bobby Green
0
Storbritannien ska börja kolla ålder på de som vill kolla på nätporr
Man ska vara över 18 år för att kolla på porr 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Samsung Galaxy Fold går sönder hos testare
Måndags-ex eller större problem? 
30.2°
+
André Stray
0
Ny teasertrailer för The Boys
Superhjälteserie från Seth Rogen och Evan Goldberg 
43.1°
+
André Stray
0
Colin Furze bygger eldriven trehjuling med 20 000 watt
Blir nog rätt snabb 
43.0°
+
Bobby Green
0
Notre-Dame kanske renoveras efter skisser från Assassin's Creed
Kyrkan är väldigt detaljerad i Assassin’s Creed Unity 
56.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix börjar sända The Witcher i höst
Kolla in Henry Cavill som Geralt of Rivia 
48.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Folk fortsätter fippla med sina mobiler bakom ratten
Många sitter till och med och spelar 
25.7°
+
Bobby Green
0